Προεκλογική ανταλλαγή πυρών-Οι «συνήγοροι των τραπεζών» και η «ΑΚΕΛική λαίλαπα»

Προεκλογικά βέλη κατά του ΔΗΣΥ εξαπέλυσε το ΑΚΕΛ, κατηγορώντας το ότι «συνεχίζει να κάνει τον συνήγορο του Ν. Αναστασιάδη και των τραπεζών για το κούρεμα καταθέσεων», ως απάντηση των αναφορών του ΔΗΣΥ ότι οι παλαιοί καταθέτες πλήρωσαν τα μοιραία λάθη και τις ιδεολογικές παραλείψει του ΑΚΕΛ. Το κόμμα της Αριστεράς ανέφερε ακόμη πως ο ΔΗΣΥ«θα μείνει το κόμμα των τραπεζών και απολογητής των τραπεζικών εγκλημάτων», θέση την οποία διασυνδέει με την απόρριψη της πρότασής του για φορολόγηση των απροσδόκητων υπερκερδών των τραπεζών.

«Η ηγεσία του ΔΗΣΥ συνεχίζει να κάνει τον συνήγορο του Ν. Αναστασιάδη και των τραπεζών για το κούρεμα καταθέσεων. Ο κυπριακός λαός γνωρίζει ότι είναι τα εγκλήματα των τραπεζών που πλήρωσε η Κύπρος, όπως το επιβεβαίωσε προ πολλού η ίδια η Κομισιόν: «Ήταν τα προβλήματα σ’ αυτές τις τράπεζες που προκάλεσαν τα προβλήματα στα δημόσια οικονομικά και την οικονομική ύφεση και όχι το αντίθετο» (Όλι Ρεν, 17.04.2013)», δήλωσε το ΑΚΕΛ.

Υποστήριξε ότι «οι σημερινές αναφορές του ΔΗΣΥ απλώς επιβεβαιώνουν ότι ήταν και θα μείνει το κόμμα των τραπεζών και απολογητής των τραπεζικών εγκλημάτων. Για αυτό τον λόγο αποενοχοποιεί τις τράπεζες για την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας και για τον ίδιο λόγο πολεμά και σήμερα κάθε μέτρο που θα μπορούσε να περιορίσει την ασυδοσία των τραπεζών».

Εδώ, πρόσθεσε, εντάσσεται και η πολεμική του Συναγερμού στην πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των απροσδόκητων υπερκερδών των τραπεζών προκειμένου με αυτούς τους πόρους να χρηματοδοτηθούν σχέδια επιδότησης του επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων.

«Μέχρι πότε ο Συναγερμός θα υπηρετεί τις τράπεζες, αντί την κυπριακή κοινωνία;», διερωτήθηκε το ΑΚΕΛ.

Σημειώνεται ότι το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ηγεσίας του ΔΗΣΥ με τον Σύνδεσμο Παλαιών Μετόχων της Τράπεζας Κύπρου, μετά την οποία ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ονούφριος Κουλλά, δήλωσε ότι «είναι και αυτή μια κατηγορία, 90.000 κόσμος στο σύνολο, που πλήρωσε τα μοιραία λάθη και τις… ιδεολογικές παραλείψεις της κυβέρνησης του ΑΚΕΛ».

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, από το 2017 ετοίμασε νομοθεσία για τη δημιουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης, μέσα από το οποίο θα αρχίσει η σταδιακή αναπλήρωση των απωλειών. Τότε συμπεριλήφθηκαν στη νομοθεσία οι κουρεμένοι καταθέτες, οι κάτοχοι αξιογράφων και οι παλαιοί μέτοχοι. Σήμερα η κυβέρνηση φαίνεται να αφήνει πίσω τους παλαιούς μετόχους. Πέραν από άδικο είναι κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει και σε νομικές επιπλοκές», πρόσθεσε ο κ. Κουλλά.

«Μέχρι σήμερα έχουμε αποταμιεύσει στο Ταμείο πέραν των €200εκ., και πρέπει να συνεχίσουμε να αποταμιεύουμε. Πλέον θεωρούμε πως πρέπει να αρχίσει η διαδικασία της αναπλήρωσης σε ετήσια βάση. Μια διαδικασία στην οποία θα επιμένουμε να γίνει κατά τρόπο δίκαιο, σωστό και αναλογικό», σημείωσε περαιτέρω.

Καταληκτικά, ανέφερε πως ο ΔΗΣΥ θα θέσει το γενικότερο θέμα και στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, καθώς και ειδικότερα για το τι μέλλει γενέσθαι με τους παλαιούς μετόχους.

Ο κ. Κουλλά επανήλθε, μετά την ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, διερωτόμενος αν «αλήθεια; Το ΑΚΕΛ μας κάνει μαθήματα για την οικονομία; Και θεωρεί ότι το ίδιο υπηρετεί την κοινωνία;», τονίζοντας πως «τη μια φορά που μας κυβέρνησε διέλυσε την οικονομία και έσυρε την κοινωνία στα σκουπίδια».

«Όλοι θυμούνται την ακελική λαίλαπα που πέρασε σαν τυφώνας από πάνω τους. Φορολογούμενοι που φορτώθηκαν φόρους, καταθέτες που έμειναν άφραγκοι, επιχειρήσεις και καταστήματα που έκλεισαν, μέτοχοι που μηδενίστηκαν, εργαζόμενοι που έμειναν άνεργοι, πολύτεκνες μάνες που τους απέκοψαν το επίδομα, έκτακτες εισφορές και αποκοπές, κοινωνικά παντοπωλεία σε κάθε γειτονιά», πρόσθεσε ο ΔΗΣΥ.

«Ούτε μια αυτοκριτική. Συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο, προτείνουν τις ίδιες λύσεις της καταστροφής. Το θράσος έχει και τα όριά του. Όσο και αν προσπαθεί το ΑΚΕΛ και η ακελική προπαγάνδα να κάνει το μαύρο άσπρο, η δική του διακυβέρνηση άφησε πίσω της στάχτες και αποκαΐδια», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Λετυμπιώτης: Κύριο μέλημα ένα κράτος ανεξάρτητο και κυρίαρχο
Οι τέσσερεις απαγορεύσεις ενόψει διπλών εκλογών-Το πρόστιμο στους παραβάτες
Περδίκης: Είτε με τρία, είτε με πέντε, είτε με δεκαπέντε τοις εκατό, εμείς θα είμαστε εδώ μαζί
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις διπλές εκλογές-Έκκληση Κυβέρνησης στους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες
Στο περίμενε η Κυβέρνηση για την συνάντηση της Ολγκίν με Γκουτέρες-«Δεν ήταν και δεν είναι εύκολα τα πράγματα»
Επαφές στην Κύπρο είχε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ-Έγινε ανασκόπηση της αμυντικής συνεργασίας
50 χρόνια μετά τάφηκε στη γενέτειρά του ο καταδρομέας Τούλης που επέβαινε στο Νοράτλας-«Πρωτοφανής ηρωισμός»
Έθεσε το χρονοδιάγραμμα για το τερματικό ο Παπαναστασίου-«Διαφαίνεται κάποιο φως στον ορίζοντα»
Η ΕΕ με αριθμούς μια εβδομάδα πριν από τις Ευρωεκλογές
Χριστοδουλίδης: Μοναδικός στόχος η επανένωση στη βάση ψηφισμάτων ΟΗΕ