Migrants welcome

  
Των Αλέξανδρου Αποστολίδη 
και Μαρίας Χατζηγεωργίου
Σκεπτόμενοι τα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, θα περιμέναμε ότι οι Σύροι πρόσφυγες θα τύγχαναν θερμότερης υποδοχής, έχοντας εις γνώση μας το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκαν και που τους ώθησε να στραφούν προς τη Γηραιά Ήπειρο για βοήθεια. Εάν εξετάσουμε το θέμα από τη σκοπιά της οικονομικής ιστορίας, η αντιμετώπιση της Ευρώπης σε αυτό το θέμα κάθε άλλο παρά διορατική δεν είναι, ιδιαίτερα εάν πάρουμε το παράδειγμα της Κύπρου.
Η ανάκαμψη της Κύπρου μετά το 1974 είναι άρτια συνδεδεμένη με το μεγάλο κύμα Κύπριων μεταναστών που κατέφυγαν σε άλλες χώρες. Οι Κύπριοι μετανάστες έστελναν ένα μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους, σαν έμβασμα, πίσω στην Κύπρο και βοήθησαν έτσι τις οικογένειές τους να ξεπεράσουν το τραύμα που επέσυρε η προσφυγιά. Τα εμβάσματα των Κύπριων μετά το ατυχές γεγονός του 1974, ήταν μια πολύτιμη εισροή ξένου συναλλάγματος, η οποία βοήθησε την οικονομία να εισάγει το απαραίτητο κεφάλαιο και την τεχνολογία για τη δημιουργία νέων βιομηχανικών και ξενοδοχειακών μονάδων. Μερικοί από αυτούς επέστρεψαν πίσω στην Κύπρο φέρνοντας νέες ιδέες, οι οποίες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην οικονομική ευημερία του τόπου, με πρόσφατο παράδειγμα την επιτυχία του Ocean Basket στην Κύπρο, μιας αλυσίδας εστιατορίων με έδρα τη Νότια Αφρική.
Παράλληλα, οι Κύπριοι μετανάστες βοήθησαν και τις χώρες όπου μετανάστευσαν. Άνοιξαν τις δικές τους δουλειές στο εξωτερικό και έγιναν μέρος της παραγωγικής δραστηριότητας των χωρών που τους υποδέχτηκαν. Γεγονός που τεκμηριώνεται και από διεθνείς έρευνες, που αναφέρουν ότι οι μετανάστες τείνουν να δημιουργούν τις δικές τους επιχειρήσεις, σε μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι ο τοπικός πληθυσμός.
Βασικό είναι και το γεγονός ότι οι πρόσφυγες, επιδεικνύουν προθυμία στο να καταπιαστούν με δουλειές τις οποίες ο τοπικός πληθυσμός θεωρεί υποδεέστερες. Σε βάθος χρόνου αυτές οι επιχειρηματικές ιδέες δημιουργούν νέες υπηρεσίες και προϊόντα για τις χώρες υποδοχής όπως ήταν και τα kυπριακά Fish n Chips, οι ταβέρνες αλλά και τα περίπτερα του Λονδίνου.
Συνεπώς, τα μεταναστευτικά κινήματα του παρελθόντος είχαν θετική επίδραση στην οικονομία της χώρας που τους υποδέχθηκε, αφού δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας και για τον τοπικό πληθυσμό. Το κύμα αυτό των μεταναστών είναι, επίσης, μείζονος σημασίας για την Ευρώπη, αν λάβουμε βέβαια υπόψη και το σημαντικό πρόβλημα της υπογεννητικότητας. Ανάμεσα στους μετανάστες υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό νέων. Καθώς εντάσσονται σταδιακά οι μετανάστες στο εργατικό δυναμικό της χώρας, η καταβολή των κοινωνικών τους ασφαλίσεων από τους νέους μετανάστες, θα μπορεί να μειώσει το βάρος των πληρωμών των συντάξεων του τοπικού πληθυσμού. Επιπρόσθετα, μέσω της εισόδου των μεταναστών στη χώρα μας, δημιουργούνται και ευκαιρίες παγκοσμιοποίησης. Ερχόμενοι στην Ευρώπη θα προσπαθήσουν να χτίσουν τις ζωές τους. Με αυτόν τρόπο βοηθούν εν μέρει στην αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων, εμπλουτίζοντας τον τοπικό πληθυσμό με νέες ικανότητες.

Επίκουρος καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας 
στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
 

Δειτε Επισης

Η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις του ΥΔΔΤ
Έξαρση εγκλήματος: Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σάμαν
Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση