Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας

Η περιοχή Νότιας Λευκωσίας – Ιδαλίου προσφέρει τεράστιες προοπτικές και στον τουριστικό τομέα οι οποίες με σχεδιασμό και στρατηγική μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος των πολιτών της αλλά και της Κύπρου ευρύτερα. Η συνεργασία της τοπικής αρχής με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους είναι επιβεβλημένη και μέσω αυτής αναμένεται να προκύψουν σημαντικά κέρδη για την περιοχή, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά. Ο αρχαιολογικός χώρος του Ιδαλίου και τα άλλα αρχαιολογικά μνημεία και οι εκκλησιαστικοί θησαυροί της περιοχής της Νότιας Λευκωσίας αποτελούν ένα μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα το οποίο θα πρέπει να αναδειχθεί και να προβληθεί.

Η τοπική αρχή που θα προκύψει από τις προσεχείς δημοτικές εκλογές του προσεχούς Ιουνίου έχει υποχρέωση να εργαστεί σκληρά για να πετύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τον τόπο μας. Η περιφέρεια της Νότιας Λευκωσίας λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, αφού βρίσκεται ενδιάμεσα τριων πόλεων μπορεί να αποτελέσει τουριστικό κόμβο. Μια από τις εισηγήσεις μας, όπως τις καταθέσαμε στην προεκλογική εκστρατεία που διανύουμε, είναι η καθιέρωση διαδρομών με λεωφορείο οι οποίες θα πραγματοποιούν ξεναγήσεις σε αξιοθέατα της περιοχής.

Το ένα δρομολόγιο να περιλαμβάνει το Μουσείο Λιθογλυπτικής Tέχνης Λυμπιών, τις αναπαλαιωμένες κατοικίες Αλάμπρας, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Πέρα Χωριού – Νήσου, την κατοικία της Αικατερίνης Κορνάρο στην Ποταμιά και να καταλήγει στο Μουσείο και τον εμβληματικό Αρχαιολογικό Χώρο Ιδαλίου. Πρόκειται για σημαντικής αρχαιολογικής αξίας χώρους η προβολή των οποίων θα συμβάλει στην ανάδειξη τους και στην προσέλκυση αυξημένου αριθμού επισκεπτών.

Μια δεύτερη διαδρομή η οποία μπορεί να καθιερωθεί και να αποτελέσει ελκυστικό προορισμό για τον επισκέπτη, αφορά τη ξενάγηση στους εκκλησιαστικούς θησαυρούς της περιοχής. Ιερός ναός Aγίας Μαρίνας Αλάμπρας, μοναστήρι Παναγίας Τσαμπίκας στο Πέρα Χωριό – Νήσου, το σπήλαιο Αγίου Σωζομένου στην Ποταμιά, ξωκλήσια του Αγίου Δημητριανού και του Αγίου Γεωργίου στο Δάλι, πέρασμα από το οδόφραγμα που οδηγεί στο ξωκκλήσι του Τιμίου Σταυρού που δεσπόζει των Λυμπιών και ο αρχαίος ναός του Αγίου Γεωργίου επίσης στην ακριτική κοινότητα ο οποίος αναπαλαιώθηκε και πρόσφατα επαναλειτούργησε, αποτελούν σημεία τα οποία μπορεί ο καθένας να δει, να προσκυνήσει και να αντλήσει πληροφόρηση για τη σημαντική αρχαιολογική και θρησκευτική τους αξία.

Όπως γίνεται αντιληπτό η περιφέρεια Ιδαλίου έχει όλα τα εφόδια για να εξελιχθεί σε ένα ανταγωνιστικό τουριστικό προορισμό, όχι μόνο λόγω του αξιοθαύμαστου ιστορικού και πολιτιστικού της πλούτου, αλλά και λόγω των φιλοπρόοδων και εργατικών κατοίκων της οι οποίοι μπορούν να τη μετατρέψουν σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή περιφέρεια. Η περιοχή της Νότιας Λευκωσίας έχει τη δυναμική η οποία προκύπτει από την πλούσια ιστορία της ώστε να καταστεί αναπόσπαστο μέρος του τουριστικού χάρτη της Κύπρου.

Ο πολιτιστικός τουρισμός αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μορφές τουρισμού. Σε συνδυασμό με τον θρησκευτικό τουρισμό μπορούν να δημιουργήσουν τεράστιες δυνατότητες για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας, για ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου μας. Μέσω της διασύνδεσης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μπορεί να προωθηθούν και ποιοτικά τοπικά προϊόντα. Αυτό απαιτεί τη συνέργεια της αγροτικής οικονομίας η οποία επίσης είναι αρκετά διαδεδομένη στην περιοχή και της τουριστικής βιομηχανίας.

Οι ευκαιρίες είναι ενώπιον μας, μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε προσφέροντας σημαντικές δυνατότητες στον τόπο μας. Η υλοποίηση ενός μοντέλου στο οποίο θα έχουν στενή συνεργασία η κεντρική κυβέρνηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συμβάλει στην αναβάθμιση και βελτίωση της εικόνας της περιοχής μας ως τουριστικού προορισμού.

Ο τουρισμός αποτελεί ένα από τους βασικότερους κρίκους στην αλυσίδα της ανάπτυξης της χώρας μας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει προς αυτή την κατεύθυνση. Οι ευκαιρίες που προσφέρει η περιφέρεια Ιδαλίου δημιουργούν τα εχέγγυα για ανάδειξη του τοπικού τουριστικού μας προϊόντος, για προβολή των πλεονεκτημάτων της πατρίδας μας.

* Ανδρέας Ιωσήφ

Υποψήφιος Δήμαρχος Νότιας Λευκωσίας – Ιδαλίου

Δειτε Επισης

Έξαρση εγκλήματος: Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σάμαν
Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση
Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη