Πρώτη ανταλλαγή απόψεων σε καλό κλίμα για το εδαφικό

Επίπονη και ιδιαιτέρως σκληρή προδιαγράφεται η διαπραγμάτευση στο Μον Πελεράν της Ελβετίας ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με αντικείμενο τα κριτήρια για το εδαφικό.     
 
Η σημερινή πρωινή συνάντηση των δύο ηγετών, που σύμφωνα με πληροφορίες εξελίχθηκε σε καλό κλίμα, ξεκίνησε στις δέκα ώρα Ελβετίας (11 ώρα Κύπρου) και ολοκληρώθηκε γύρω στις δύο. Σε αυτήν συμμετείχαν ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, καθώς και οι δυο διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί. Αυτή την ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθεται σε σύσκεψη με τους συνεργάτες του. Αρμόδια πηγή ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) πως έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και η συζήτηση θα συνεχιστεί το απόγευμα.
 
Αρμόδια πηγή ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) πως έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, και ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και η συζήτηση θα συνεχιστεί το απόγευμα.
 
Σε ανάρτησή του στο twitter, o Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. των Η.Ε. για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, δημοσίευσε φωτογραφία από την πρωινή συνάντηση, αναφέροντας πως στο επίκεντρο της τρίτης ημέρας των συνομιλιών στο Μον Πελεράν βρίσκονται τα κριτήρια για τις εδαφικές αναπροσαρμογές. Ο κ. Έιντε αναδημοσίευσε επίσης φωτογραφία από γεύμα στο οποίο παρακάθισαν οι δυο ηγέτες με μέλη των αντιπροσωπειών τους.
 
Μιλώντας νωρίτερα στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι εάν ο χάρτης που θα κατατεθεί στις διαπραγματεύσεις θα αντικατοπτρίζει τα συμφωνημένα κριτήρια, τότε θα μπορεί να υπάρξει συζήτηση για την επόμενη φάση. Υπέδειξε ταυτόχρονα πως σε διαφορετική περίπτωση, εάν διαπιστωθεί ότι μία από τις πλευρές προβεί σε κινήσεις τακτικής, αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο συζήτησης για καθορισμό ημερομηνίας για πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε ως αξιοσημείωτο το γεγονός ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, συζητήθηκαν για πρώτη φορά πτυχές του περιουσιακού, που άπτονται των εδαφικών αναπροσαρμογών. «Στην ουσία», είπε, προετοιμάστηκε το έδαφος για την σημερινή συνάντηση που έχει ως αποκλειστικό θέμα συζήτησης τα κριτήρια του εδαφικού. Ευελπιστούμε». συνέχισε, «ότι μέσα από την συζήτηση θα υπάρξει πρόοδος στο συγκεκριμένο θέμα».
 
Η σημερινή μέρα θεωρείται ως άκρως καθοριστική για τα επόμενα βήματα, καθότι αναμένεται να καταδείξει τις πραγματικές προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς. Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει τοποθετηθεί δημοσίως διαμηνύοντας πως δεν πρόκειται να προχωρήσει στην κατάθεση χάρτη αν πρώτα δεν συμφωνηθεί πενταμερής διάσκεψη, επιχειρώντας έτσι να διασυνδέσει το εδαφικό με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Από την άλλη, η δική μας πλευρά έχει ξεκαθαρίσει πως για να υπάρξει το επόμενο βήμα, δηλαδή της σύγκλισης πενταμερούς για συζήτηση της ασφάλειας και των εγγυήσεων, θα πρέπει μια πιθανή συμφωνία επί των κριτηρίων να αποτυπωθεί σε χάρτη.
 
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από την τ/κ αντιπροσωπεία στο Μοντ Πελεράν, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων, αναμένεται να κατατεθούν και οι χάρτες, με παράλληλη ωστόσο δέσμευση για καθορισμό ημερομηνίας διεθνούς διάσκεψης. Κάτι που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τοποθετείται χρονικά να γίνει(σ.σ. κατάθεση χαρτών και καθορισμός ημερομηνίας για διεθνή διάσκεψη) την ερχόμενη Παρασκευή.
 
Η ελληνοκυπριακή πλευρά ιεραρχεί ως σημαντικότερο κριτήριο τον αριθμό των προσφύγων που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση(γίνεται λόγος για 100 000), ενώ ως δεύτερο κριτήριο τα ποσοστά εδάφους των συνιστωσών πολιτειών. Ταυτόχρονα, επιδιώκει αναπροσαρμογή του ποσοστού ακτογραμμής που θα ελέγχει, την επιστροφή υπό ε/κ διοίκηση θρησκευτικών μνημείων και άλλων συναισθηματικής αξίας τοποθεσιών κ.α.  Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη συζήτηση που αρχίζει σήμερα δεν αναμένεται να γίνουν αναφορές σε τοπωνύμια, αλλά στα ποσοστά εδάφους των πολιτειών.
Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική επικοινωνία του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ, αυτός ανέφερε πως οι συναντήσεις στο ελβετικό θέρετρο συνεχίζονται και πως δεν μπορεί να πει οτιδήποτε περαιτέρω. «Πρόκειται για μια διαδικασία της οποίας ηγούνται οι δυο πλευρές και μόνο εάν αυτές το επιθυμούν θα γίνει κάποια ανακοίνωση», σημείωσε.
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Καταγγέλλει επίθεση από συγγενή και στέλεχος του επιτελείου Νικολαΐδη ο Αρμεύτης-«Αυτές είναι οι καθαρές δουλείες;»
Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. ευρώ για Λίβανo η φον ντερ Λάιεν
Απορρίφθηκε η ένσταση για τις εκλογές στον δήμο Δυτικής Λεμεσού-Κανονικά υποψήφιος ο Νίκος Σπύρου
Στον Λίβανο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν-Επί τάπητος το πακέτο στήριξης για μείωση Μεταναστευτικών ροών
«Η ΕΕ ανέκαθεν στήριξε και θα στηρίξει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού»
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
Αισθάνεται... αδικημένος από τη στάση της ΕΕ ο Τατάρ-«Υπάρχει τραμπουκισμός, πίεση και ανομία»
Πεντάγωνο: Το τεχνητό λιμάνι που κατασκευάζει ο στρατός των ΗΠΑ στη Γάζα είναι κατά το 50% έτοιμο
Οι ιδιαιτερότητες των εκλογών της Λευκωσίας-Οι επιλογές, οι συμμαχίες και οι εκτιμήσεις
Στον Λίβανο με δώρα και ελπίδα για κλείσιμο της στρόφιγγας των ροών Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν