Αναβρασμός στις ΗΠΑ με τους διαδηλωτές στα πανεπιστήμια-Ετοιμάζεται ντου και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια

Φοιτητές κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους στα αμερικανικά πανεπιστήμια κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, με την αστυνομία να εντείνει την καταστολή τα τελευταία 24ωρα με ρίψεις δακρυγόνων και αθρόες συλλήψεις διαδηλωτών.

Φοιτητές απ’ άκρου εις άκρον στις ΗΠΑ απαιτούν εκεχειρία στη Γάζα και τα πανεπιστήμιά τους να διακόψουν τις σχέσεις με ισραηλινές εταιρείες και εκείνες που εφοδιάζουν τον ισραηλινό στρατό σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις σε αμερικανικά πανεπιστήμια από την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ.

Το θερμόμετρο της έντασης έχει ανέβει στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCLA), όπου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες αστυνομικοί των δυνάμεων καταστολής μετά την προειδοποίηση προς τους φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές να διαλυθούν ειδάλλως θα συλληφθούν ένα 24ωρο αφότου η κατασκήνωσή τους δέχθηκε βίαιη επίθεση μασκοφόρων αντιδιαδηλωτών.

Αστυνομικοί σχημάτισαν γραμμές κοντά στον κατασκήνωση στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες και διέταξαν να απομακρυνθούν τα πάνω από χίλια άτομα, που συγκεντρώθηκαν τη νύχτα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές.

Έφοδοι της αστυνομίας σε πανεπιστήμια στη Νέα Υόρκη

Από τη μία ως την άλλη ακτή των ΗΠΑ αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν να διαλύουν διαδηλώσεις και κατασκηνώσεις σε πανεπιστήμια από το βράδυ της Τρίτης κάνοντας αρχή από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, σε κτίριο του οποίου είχαν ταμπουρωθεί διαδηλωτές.

Η εμπλοκή της αστυνομίας προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση φοιτητών, αλλά και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, που κατήγγειλαν τη χρήση βίας για τη διάλυση των διαδηλώσεων. Αστυνομικοί ανέβηκαν με ειδική σκάλα στο δεύτερο όροφο του καταληφθέντος κτιρίου και συνέλαβαν δεκάδες φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές, ενώ διέλυσαν την κατασκήνωση που είχαν στήσει άλλοι φοιτητές εδώ και δύο εβδομάδες στους χώρους του πανεπιστημίου.

Συνολικά 280 άτομα συνελήφθησαν στο Κολούμπια και στο κοντινό City University, ενώ ακολούθησαν κι άλλες συλλήψεις το βράδυ της Τετάρτης στο Πανεπιστήμιο Φόρνταμ της Νέας Υόρκης.

Καταστολή των διαδηλώσεων από το Ουισκόνσιν μέχρι το Όρεγκον και την Αριζόνα

Στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν ακτιβιστές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς που ξήλωσαν τα αντίσκηνά τους την Τετάρτη.

Η αστυνομία διέλυσε κατασκήνωση και στο Dartmouth College στο Νιου Χάμσαϊρ, που είχαν στήσει λίγες ώρες νωρίτερα φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές. Αστυνομικοί συνέλαβαν πολλά άτομα, ανάμεσά τους και έναν καθηγητή σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Στο Όρεγκον η αστυνομία κατέφθασε στους χώρους του Πανεπιστημίου του Πόρτλαντ μετά από αίτημα των πρυτανικών αρχών για τον τερματισμό της κατάληψης της βιβλιοθήκης, που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα.

Στο Τουσόν αστυνομικοί εκτόξευσαν χημικά κατά διαδηλωτών στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και συνέλαβαν τέσσερα άτομα με στόχο να διαλύσουν κατασκήνωση που είχε στηθεί την Τρίτη. Τουλάχιστον ένας διαδηλωτές τραυματίστηκε από σφαίρα από καουτσούκ. Στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας 17 διαδηλωτές συνελήφθησαν χθες το βράδυ μετά την επέμβαση της αστυνομίας κατόπιν αιτήματος της διεύθυνσης του ακαδημαϊκού ιδρύματος.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, στην επιχείρηση μετείχαν δεκάδες αστυνομικοί με ειδικές στολές, που διέλυσαν την κατασκήνωση των διαδηλωτών μέσα σε περίπου 20΄.

Οργή Νετανιάχου για τις διαδηλώσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια

Το Ισραήλ και οι υποστηρικτές του χαρακτηρίζουν αντισημιτικές τις διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια, ενώ οι επικριτές τους αντιτείνουν ότι προσπαθεί με τους ισχυρισμούς αυτούς να φιμώσει τις αντίθετες φωνές.

«Αντισημιτικοί όχλοι έχουν καταλάβει τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Ζητούν την εξόντωση του Ισραήλ, επιτίθενται σε Εβραίους φοιτητές, επιτίθενται σε Εβραίους καθηγητές. Αυτό θυμίζει αυτό που συνέβη στα γερμανικά πανεπιστήμια τη δεκαετία του 1930. Είναι ασυνείδητο. Πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να καταδικαστεί απερίφραστα. Αλλά δεν συνέβη αυτό», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Στη γραμμή του Ισραήλ και η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιερ, να δηλώνει: «Πιστεύουμε ότι είναι ένας μικρός αριθμός φοιτητών που προκαλούν αυτές τις αναταραχές κι αν διαδηλώνουν πρέπει να το κάνουν ειρηνικά και εντός του πλαισίου του νόμου, όπως δικαιούνται οι Αμερικανοί».

Ο αντίπαλος του Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε την απόλυτη υποστήριξη στην επέμβαση της αστυνομίας στο Κολούμπια -«ήταν ωραίο πράγμα να το βλέπεις», είπε χαρακτηριστικά- και ζήτησε καταστολή των διαμαρτυριών σε όλες τις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις. «Λέω διαλύστε αμέσως τους καταυλισμούς, συντρίψτε τους ριζοσπάστες και πάρτε πίσω τις πανεπιστημιουπόλεις μας για όλους τους φυσιολογικούς φοιτητές που θέλουν ένα ασφαλές μέρος για να διδαχθούν », δήλωσε ο Τραμπ.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ
BINTEO: Ξέγνοιαστες στιγμές για μια αρκούδα-Έκανε κούνια σε αυλή σπιτιού
Ποινικοποιείται η ψευδής κατάθεση στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά Αστυνομίας
«Τη σκότωσα και δεν το μετανιώνω»-Κυνικός και αδίστακτος ο γυναικοκτόνος του Μενιδίου
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
ΝΑΤΟ: Αυξήθηκαν κατά 20% το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι αποστολές μαχητικών για την αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών