Έιντε:Οι δύο ηγέτες θ’ αποφασίσουν ποια είναι τα σωστά βήματα αυτή τη στιγμή

Χωρίς να μεταφέρει ιδέες των Ηνωμένων Εθνών, όπως ο ίδιος ανέφερε, μετέβη σήμερα το πρωί στο Προεδρικό ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρ Έιντε.
 
Ο κ. Έιντε είχε συνάντηση περίπου μιας ώρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ αυτή την ώρα συναντάται στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Έιντε παραδέχθηκε το πισωγύρισμα του προέκυψε στη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό στο Μον Πελεράν.  Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν υπάρχουν αγεφύρωτα ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών.   
«Η δεύτερη φάση των συνομιλιών στο Μον Πελεράν ήταν ένα πισωγύρισμα γιατί δεν μπορέσαμε να πετύχουμε όλα όσα αναμέναμε να πετύχουμε», δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, σημειώνοντας όπως έχει προαναφερθεί, πως δεν βλέπει να υπάρχουν οποιαδήποτε αγεφύρωτα θέματα.

Ο κ. Έιντε είπε πως βρίσκεται εδώ για να ακούσει και τους δυο ηγέτες για το τι θα γίνει στη συνέχεια, επισημαίνοντας πως αυτή είναι μια διαδικασία της οποίας ηγούνται οι δυο ηγέτες και πως αυτοί θα αποφασίσουν ποια είναι τα σωστά βήματα αυτή τη στιγμή. Ταυτόχρονα, υπέδειξε πως θα έχει περισσότερα να πει αφού συναντήσει και τους δυο ηγέτες .

«Συζητούμε την κατάσταση μετά το Μοντ Πελεράν 2, το οποίο ήταν οπισθοδρόμηση διότι δεν καταφέραμε να πετύχουμε όλα όσα αναμέναμε», είπε ο κ. Έιντε, σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές έχουν αποφασίσει ότι χρειάζονται μια σύντομη περίοδο ανασκόπησης για να σκεφτούν πώς προχωρούν.
«Πιστεύω ότι αυτή η περίοδος τώρα τελειώνει και είμαι εδώ για να ακούσω τους δύο ηγέτες, να ακούσω τις απόψεις τους και τι μέλλει γενέσθει. Αυτή είναι μια διαδικασία υπό τους ηγέτες. Οι ηγέτες έχουν την πλήρη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του Γ.Γ. και εμού. Αλλά είναι στο χέρι τους να αποφασίσουν για το ποια είναι τα σωστά βήματα τώρα».
Ερωτηθείς αν θα μεταφέρει κάποιο μήνυμα στον κ. Ακιντζί, είπε ότι «εργαζόμαστε για να δούμε πώς μπορούμε να επαναφέρουμε τη δυναμική που υπήρχε, αλλά αυτό πρέπει να αποτελέσει απόφαση που θα πάρουν οι ηγέτες».
Κληθείς να πει τι πήγε λάθος στο Μον Πελεράν, ο κ. Έιντε είπε ότι «είναι εύκολο να πούμε τι πήγε λάθος. Δεν μπορέσαμε να πετύχουμε σύγκλιση σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Φυσικά είχαμε αριθμό θεμάτων για τα οποία δεν είχαμε συγκλίσεις και αυτό το κάναμε στη συνέχεια ή θα το κάνουμε αργότερα. Έτσι καταρχήν αυτό ήταν άλλο ένα πράγμα για το οποίο δεν είχαμε συμφωνία αλλά εφόσον αυτό έγινε στο Μοντ Πελεράν όπου υπήρχαν μεγάλες ελπίδες και προσδοκίες για εκείνες τις συγκεκριμένες συναντήσεις, δημιουργήθηκε μια ύφεση στο κλίμα που υπήρχε στις συνομιλίες. Προσωπικά δεν βλέπω αγεφύρωτα θέματα αλλά έχει να κάνει πολύ με το πώς τοποθετείς τα πράγματα σε σειρά».
Ερωτηθείς αν η στάση του κ. Ερντογάν δημιούργησε προβλήματα στη διαδικασία των συνομιλιών, ο κ. Άιντε είπε ότι «βασικά θα έλεγα ότι αυτή είναι μια διαδικασία καθοδηγούμενη από τους ηγέτες. Ηγούνται οι ηγέτες στην Κύπρο. Βρίσκονταν μαζί. Δεν μπόρεσαν να πετύχουν τις συμφωνίες που ελπίζαμε να επιτευχθούν». 

Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος θα βρίσκεται στην Κύπρο, ενώ αύριο τελικά αναμένεται να έχει συναντήσεις με τις ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.
 
Η Ρωσία
Στο μεταξύ, η Ρωσία εκτιμά ότι η κατάσταση στην Τουρκία δεν είναι εύκολη, ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα πρέπει να συνεχιστούν και ότι χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Στη σχετική δήλωση προέβη ο Πρεσβευτής της χώρας στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάτσι, μετά από συνάντηση στην Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, ο οποίος είπε ότι ενημέρωσε τον Ρώσο Πρέσβη για την πρόταση της ΕΔΕΚ για την ανάγκη η Κυπριακή Δημοκρατία να υποβάλει αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, με τη συμμετοχή και των πέντε μονίμων μελών του Σ.Α., που θα συζητήσουν τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού.
Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της ΕΔΕΚ, ο κ. Οσάτσι, είπε ότι «εμείς ταχθήκαμε και τασσόμαστε πάντα υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων». Όσον αφορά τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, είπε ότι αυτές θα πρέπει να λυθούν στην ευρεία διάσκεψη, ένα είδος διεθνούς διασκέψεως με τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Νομίζω πως και οι άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, είναι υπέρ αυτής της διάσκεψης και νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον και των Κυπρίων διεξαγωγή αυτής της διάσκεψης».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Οργασμός κινητικότητας για να δοθεί το φιλί της ζωής στη διαδικασία 
 

Δειτε Επισης

Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών
Επανέρχεται η CMC-«Η ΕΤΥΦΑ εξακολουθεί να αρνείται να πληρώσει για όλες τις αλλαγές»