Τα γεγονότα που συντάραξαν την Κύπρο το 2015

Πλούσιο σε γεγονότα ήταν το 2015 για την Κύπρο. Τη χρονιά αυτή γίναμε μάρτυρες σημαντικών εξελίξεων τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.  
 
Η «εκλογή» του Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα, οι επανέναρξη των συνομιλιών μετά από πολύμηνη διακοπή καθώς επίσης και μια σειρά σημαντικών επισκέψεων ξένων αξιωματούχων στην Κύπρο σηματοδότησαν μια χρονιά έντονης κινητικότητας στο κυπριακό.
 
Την ίδια ώρα, το κλείσιμο των Κυπριακό Αερογραμμών, η παύση του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, οι εξελίξεις με πρωταγωνίστρια τη Διοικήτρια της Κεντρικής τράπεζας είναι μόνο μερικά από τα γεγονότα που μονοπώλησαν το ενδιαφέρων των κυπρίων πολιτών το 2015.
 
Το reporter.com.cy σας παρουσιάζει τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που φεύγει.
 
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
 
Η Τουρκία εκδίδει  νέα  NAVTEX εντός της κυπριακής ΑΟΖ
Σε μα νέα προκλητική κίνηση, η Τουρκία εξέδωσε νέα  NAVTEX δεσμεύοντας περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο για έρευνες του Μπαρμπαρός από τις 6 Ιανουαρίου μέχρι τις 6 Απριλίου. Ήδη οι συνομιλίες τότε βρίσκονταν στον Πάγο, εξ αιτίας την τουρκικής προκλητικότητας.
 
Βαριές ποινές για το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς
Bαρύς έπεσε ο πέλεκυς της δικαιοσύνης για τους καταδικασθέντες στην πολύκροτη υπόθεση της Δρομολαξιάς. Το Κακουργιοδικείο επιδίκασε 8 χρόνια φυλάκιση στον Στάθη Κιττή, 3 χρόνια φυλάκιση στον Χαράλαμπο Τσουρή,  9 χρόνια στον Ορέστη Βασιλείου, 6,5 χρόνια στον Γρηγόρη Σουρουλλά (υπάλληλο του Κτηματολογίου, 3,5 χρόνια στον Βενιζέλο Ζαννέττο  και 300,000 ευρώ πρόστιμο στην εταιρεία Polleson Holdings Ltd
 
Λουκέτο στις κυπριακές αερογραμμές
 Με την απόφαση της Κομισιόν για τις κρατικές ενισχύσεις προς τις Κυπριακές Αερογραμμές, η εταιρεία παύει να θεωρείται δρώσα οικονομική μονάδα. Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανακοινώνει το κλείσιμο της εταιρείας. Στις 9 Ιανουαρίου, πραγματοποιείται η τελευταία πτήση της εταιρείας . Στις 13 Ιανουαρίου η αεροπορική εταιρεία Blue Air μπαίνει στο παιχνίδι, ανακοινώνοντας την έναρξη πτήσεων Λάρνακα-Αθήνα και Λάρνακα-Θεσσαλονική, για να εξυπηρετήσει το επιβατικό κοινό της Κύπρου.
 

 

Νέος Δήμαρχος Πάφου οι Φαίδωνας Φαίδωνος
Ο Φαίδωνας Φαίδωνος,  ανεξάρτητος υποψήφιος που είχε τη στήριξη του ΔΗΣΥ, εκλέγεται Δήμαρχος Πάφου για τα επόμενα δύο χρόνια με ποσοστό 49,08% κατά τις αναπληρωματικές εκλογές που διεξήχθησαν στο Δήμο. Οι εκλογές  διενεργήθηκαν μετά τις εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση ΣΑΠΑ, στην οποία είχε εμπλακεί ο μέχρι πρότινος δήμαρχος της Πόλης, Σάββας Βέργας.
 

 
Παραίτηση βόμβα Γιαννάκη Ομήρου από την Προεδρία της ΕΔΕΚ
Σε μια ξαφνική κίνηση, ο Γιαννάκης Ομήρου ανακοινώνει την παραίτησή του από τη θέση του Προέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ.  Στην επιστολή παραίτηση του κάνει λόγο για εσωκομματικές τριβές και για προσπάθεια μετατροπής του ίδιου σε Πρόεδρο «υπό προθεσμία» και τελούντα «υπό καθεστώς περιορισμού».
 
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2015
 
Καταδίκη πατέρα και υιού Μιχαηλίδη
Το δικαστήριο στην Αθήνα  επιδίκασε ποινή φυλάκισης 15 χρόνων στους Ντίνο και Μιχάλη Μιχαηλίδη για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Οι ποινές αφορούν την υπόθεση του εξοπλιστικού προγράμματος της Ελλάδας επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.

 
Πρώτη επίσημη επίσκεψη Τσίπρα στην Κύπρο
Μετά τη νίκη στις εκλογές, ο Αλέξη Τσίπρας πραγματοποιεί στις 2 Φεβρουαρίου την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως Πρωθυπουργός, στην Κύπρο. Στις δηλώσεις του εκφράζει, μεταξύ άλλων, στήριξη στις προσπάθειες λύσης του κυπριακού
 

Έξι χρόνια φυλάκιση στους Βέργα και Μαλληκκίδη
Στις 18 Φεβρουαρίου 2015, ο έως δήμαρχος Πάφου, Σάββας Βέργας και Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου (ΣΑΠΑ), Ευτύχιος Μαλληκκίδης, καταδικάστηκαν σε έξι χρόνια φυλάκιση από το Κακουργιοδικείο.
 
Αποφυλακίζεται ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου
Ελεύθερος αφήνεται στις 24 Φεβρουαρίου ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και πρώην Υπουργός Εσωτερικών και Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο οποίος είχε καταδικαστεί στις 27/10/2014 σε πέντε μήνες φυλάκιση από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για φοροδιαφυγή.
 
ΜΑΡΤΙΟΣ  2015
 
Ο Μαρίνος Σιζόπουλος νέος πρόεδρος της ΕΔΕΚ
Την 1η Μαρτίου 2015, ο Μαρίνος Σιζόπουλος εκλέγεται νέος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ με 2.519 ψήφους υπέρ και ποσοστό 60%. Εξελέγη Πρόεδρος με 833 ψήφους διαφορά έναντι του ανθυποψήφιου του Γιώργου Βαρνάβα, ο οποίος συγκέντρωσε 1.686 ψήφους.
 

Παραιτείται η διαχειρίστρια της Λαϊκής
Στις 2 Μαρτίου, η διαχειρίστρια της Λαϊκής Τράπεζας, Άντρη Αντωνιάδη απέστειλε επιστολή παραίτησης προς την Αρχή Εξυγίανση. Αφορμή της παραίτησης της ήταν η απόφαση της Αρχής Εξυγίανσης να θέσει και το δικηγορικό γραφείο “Χρύσης Δημητριάδης & Σία ΔΕΠΕ» στην υπόθεση κατά Βγενόπουλου και άλλων.
 
Το Υπουργικό επικύρωσε την παύση Χαννίδη από ΚΟΤ
Το Υπουργικό Συμβούλιο επικύρωσε στις 3 Μαρτίου την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΤ, για τερματισμό του συμβολαίου του τότε Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού, Μάριου Χαννίδη. Το θέμα είχε θέσει εκτάκτως στη συνεδρία του Σώματος, ο υπουργός Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, παρουσιάζοντας και γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα.
 
Επεισοδιακή παραίτηση Κοιλιάρη από την Κ.Τ.
Στις 11 Μαρτίου το εκτελεστικό μέλος της ΚΤΚ Στέλιος Κοιλιάρης υποβάλλει την παραίτησή του από το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας, υποστηρίζοντας ότι η Διοικητής, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη μίλησε σε συνεδρία του ΔΣ της ΚΤΚ για λίστα βουλευτών με καθυστερημένα δάνεια και ότι ο Παναγιώτης Νεοκλέους από το ομώνυμο δικηγορικό γραφείο "δωροδόκησε" - κατά τον ισχυρισμό του - τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου. Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν αντιδράσεις στην Κύπρο, με κόμματα να ζητούν την παραίτηση της Διοικήτριας.
 

 
Ο Πρόεδρος ενεργοποιεί τις διαδικασίες απομάκρυνσης την  Γιωρκάτζη
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες στο Γενικό Εισαγγελέα, να εξετάσει τα δεδομένα προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι συνταγματικές πρόνοιες για απομάκρυνση της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας.
 
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015
 
Η άγρια κόντρα Κληρίδη – Ρίκκου 
Στις 14 Απριλίου ο Γενικός Εισαγγελέας δημοσιοποιεί το αποτέλεσμα της έρευνας του Ανεξάρτητου Ποινικού Ανακριτή Παναγιώτη Καλλή σε σχέση με την υπόθεση του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου διέπραηε τα ποινικά αδικήματα του δεκασμού δημόσιου λειτουργού και της δωροληψίας για επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό. Άμεση ήταν η αντίδραση του Ρίκκου ερωτοκρίτου, ο ποίος απάντησε με δημοσιογραφική διάσκεψη, στο πλαίσιο της οποίας έκανε λόγο για καθαρή συνωμοσία εις βάρος του από το κοινωνικο-οικονομικό κατεστημένο της πρωτεύουσας σε σχέση και με ενέργειες του σε ό,τι αφορά τις έρευνες για την οικονομία. Επέρριψε επίσης βαριές κατηγορίες εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα. Δύο μήνες αργότερα, ο κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ενώπιον του Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι αυτά που είχε πει στη διάρκεια της συγκεκριμένης δημοσιογραφικής διάσκεψης ήταν λάθος.  
 
 
Πράσινο στα ν/σ για το πλαίσιο αφερεγγυότητας
Κατά πλειοψηφία και ψήφους των 33 και άνω υπέρ, η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε στις 18 Απριλίου τα νομοσχέδια του πλαισίου αφερεγγυότητας. Της ψήφισης των πέντε νομοσχεδίων και έγκρισης των κανονισμών για τους συμβούλους αφερεγγυότητας προηγήθηκε η υπερψήφιση των τροπολογιών της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ.
 
Ο Ακιντζί νέος ηγέτης των Τ/κ
Στις 26 Απριλίου, ο Τουρκοκύπριος πολιτικός Μουσταφά Ακιντζί αναδείχθηκε νικητής των λεγόμενων εκλογών στα Κατεχόμενα, καθώς σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του β’ γύρου των «εκλογών», έλαβε το 60,5% των ψήφων.
 
 
Κύπρος – Ελλάδα – Αίγυπτος αποφασίζουν οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών
Στις 29 Απριλίου, Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος αποφάσισαν να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις τους με γρήγορους ρυθμούς για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, όπου αυτό δεν έχει γίνει. Αυτό αναφέρεται στη Διακήρυξη της Λευκωσίας, η οποία υιοθετήθηκε από τους ηγέτες των τριών χωρών, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.
 
ΜΑΪΟΣ 2015
 
Επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό
Μετά από οκτάμηνη διακοπή, εξ αιτίας της τουρκικής προκλητικότητας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στις 15 Μαΐου αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό.
 
 
Σε απευθείας δίκη η υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου
Σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας παραπέμφθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, η ποινική υπόθεση εναντίον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου, του Ανδρέα Κυπρίζογλου, του Δικηγορικού Γραφείου Ανδρέας Νεοκλέους & Co LLC και του Παναγιώτη Νεοκλέους (29 Απριλίου)
 
Ανακοινώνονται πέντε ΜΟΕ
Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί ανακοινώνουν πέντε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αρχίζοντας με την διάνοιξη των οδοφραγμάτων Λεύκας και Δερύνειας. Παράλληλα, απεύθυναν κοινή έκκληση για το θέμα των αγνοουμένων.
 
ΙΟΥΝΙΟΣ  2015
Δεύτερη πορεία υπερηφάνειες της ACCEPT -ΛΟΑΤΙ Κύπρου

 Με μεγάλη επιστυχία πραγματοποιείται στις 6 Ιουνίου το 2ο Φεστιβάλ της ACCEPT -ΛΟΑΤΙ Κύπρου «Πορεία Υπερηφάνειας».  Στην πορεία συμμετείχαν εκπρόσωποι και αρχηγοί κομμάτων, πρέσβεις αλλά και πλήθος κόσμου στέλνοντας το μήνυμα ότι άπαντες, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, επιλογών ή εμφάνισης, έχουν ίσα δικαιώματα απέναντι στην αγάπη. 
 

    
Βουλή: Σύγκρουση Συμφερόντων της Διοικήτριας
Σύγκρουση συμφερόντων της Διοικητού της ΚΤ Χρυστάλλας Γιωρκάτζιη διαπίστωσε η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής στις 9 Ιουνίου.
 
ΙΟΥΛΙΟΣ 2015

Παραίτηση Φίλιππου Πατσαλή
Στις 9 Ιουλίου, ο Φίλιππος Πατσαλή υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του Υπουργού Υγείας, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.
 
Πράσινο βουλής για τη δημιουργία καζίνο
Την ίδια ημέρα, η Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζει το νομοσχέδιο για τη δημιουργία και λειτουργία καζίνων στην Κύπρο.
 
Παραίτηση Προϊσταμένου της ΚΥΠ
Ο Προϊστάμενος της ΚΥΠ, Ανδρέας Πενταράς υποβάλλει την παραίτηση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά τις πληροφορίς που είδαν το φως τη δημοσιότητας σε σχέση με τη χρήση συγκεκριμένου λογισμικού από την υπηρεσία.
 
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ  2015
 
Πράσινο στα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση του δημοσίου
Πέντε νομοσχέδια, που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, ενέκρινε στις 27 Αυγούστου  το Υπουργικό Συμβούλιο. Μεταξύ αυτών, και το επίμαχο νομοσχέδιο για ριζικές αλλαγές στο κρατικό μισθολόγιο, το οποί προκάλεσε αντιδράσεις στις τάξεις των συντεχνιών.
 
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
 
Εντοπίστηκαν οστά Ε/κ στον κατεχόμενο Τράχωνα
Την 1η Σεπτεμβρίου γίνεται γνωστός ο εντοπισμός πολλαπλών ανθρώπινων οστών στον κατεχόμενο Τράχωνα. Τα οστά εντοπίστηκαν από ομάδα εκσκαφών της ΔΕΑ σε στρατιωτική περιοχή που συνορεύει κοντά στις Κεντρικές Φυλακές στο κατεχόμενο μέρος της Λευκωσίας.
 
Εντοπισμός οστών στις ανασκαφές για το Νοράτλας
Την ίδια ημέρα, ο Επίτροπος Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα, Φώτης Φωτίου  ανακοίνωσε τον εντοπισμό ανθρώπινων οστών κατά τις εργασίες ανασκαφής για το Νοράτλας, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.
 
 
Διάσωση προσφύγων από τη Λιμενική αστυνομία
Στις 6 Σεπτεμβρίου, οι κυπριακές αρχές τίθενται σε συναγερμό, μετά από πληροφορία για σκάφος που βρισκόταν σε κίνδυνο, 40 ναυτικά μίλια νότια της Λάρνακας. Δύο σκάφη της Εθνικής Φρουράς και ένα της Λιμενικής Αστυνομίας έσπευσαν στην περιοχή και διάσωσαν 60 άνδρες, 19 γυναίκες και 35 παιδιά, μεταξύ των οποίων πέντε βρέφη και ένα παιδί με ειδικές ανάγκες που βρίσκονταν στο σκάφος.
 
Στις κυπριακές αρχές η Λίστα Λαγκάρντ
Στις 15 Σεπτεμβρίου, οι κυπριακές αρχές παραλαμβάνουν την περίφημη Λίστα Λαγκάρντ, στην οποία περιέχονται ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων με τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, η λίστα περιλαμβάνει 490 περιπτώσεις, οι οποίες αφορούν είτε φυσικά είτε νομικά πρόσωπα που έχουν δηλώσει κυπριακή διεύθυνση.
 
Αλλαγή σκυτάλης στην Πρεσβεία των ΗΠΑ
Στις 15 Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια σύντομης τελετής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία της νέας πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Κύπρο, Καθλίν Αν Ντόχερτι. Η κα Ντόχερτι ανέλαβε τα καθήκοντα της στα τέλη Σεπτεμβρίου.
 
Απεβίωσε ο Κώστας Παπακώστας
Απεβίωσε τις πρωινές ώρες της 21ης Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 76 ετών ο πρώην Υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας. Λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, ο Κώστας Παπακώστας εξέτιε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας την πενταετή ποινή φυλάκισης στην οποία καταδικάστηκε για την τραγωδία στο Μαρί.
 

 
Απολύεται ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας
Στις 24 Σεπτεμβρίου, ο  Πρόεδρος του Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρων Νικολάτος ανακοινώνει την ομόφωνη απόφαση για απόλυση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου από τα καθήκοντά του ως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2015
 
Διάσωση προσφύγων
Δεκατρείς πρόσφυγες από το Λίβανο που επέβαιναν σε πλοιάριο εντοπίστηκαν και διασώθηκαν σε περιοχή στον ποταμό Λιοπετριού στις 10 Οκτωβρίου.
 

 
Αφορίστηκε ο Ανδρέας Πιτσιλλίδης
Την ποινή του αφορισμού επέβαλε στον θεολόγο Ανδρέα Πιτσιλλίδη η Συνοδική Επιτροπή που συνήλθε στις 2 Οκτωβρίου, η οποία εξέτασε τις θέσεις του κ. Πιτσιλλίδη επί ζητημάτων Ορθοδόξου πίστεως και διδασκαλίας. Όπως ανακοινώθηκε, «η αποκοπή του κ. Πιτσιλλίδη από το σώμα της Εκκλησίας, ισχύει μέχρις ότου αυτός ανανήψει, αποκηρύξει τις πλάνες και τις κακοδοξίες του και ζητήσει το έλεος του Θεού».
 
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2015
 
Παραίτηση Ελένης Θεοχάρους από τον ΔΗΣΥ
Την παραίτηση της από τον ΔΗΣΥ ανακοίνωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 20 Νοεμβρίου η Ευρωβουλευτής, Ελένη Θεοχάρους, επικαλούμενη ηθικούς και πολιτικούς λόγους. Η κυρία Θεοχάρους ανακοίνωσε και το νέο Κίνημα που θα ιδρύσει και το οποίο θα λέγεται  «Κίνημα Αλληλεγγύη», ενώ γνωστοποίησε την πρόσθεση της να διατηρήσει την έδρα τη ςστο Ευρωκοινοβούλιο.
 

 
Εγκρίθηκε το σύμφωνο Συμβίωσης
Εν μέσω έντονων αντιδράσεων από μερίδα βουλευτών, ψηφίστηκε στις 26 Νοεμβρίου από την Ολομέλεια της Βουλής, με 39 ψήφους υπέρ, 12 κατά και τρείς αποχές, το πολύκροτο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης. "Η Κύπρος προχωρεί ένα βήμα μπροστά", σημείωσαν στην πλειοψηφία τους οι βουλευτές. 
 
Επίσκεψη του Βρετανού ΥΠΕΞ στην Κύπρο
Ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ επισκέφθηκε την Κύπρο στις 19 Σεπτεμβρίου και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εξωτερικών. Ο κ. χάμοντ διαμήνυσε ότι η διεθνής κοινότητα εργάζεται με όποιο τρόπο μπορεί για να υποστηρίξει τις δύο κοινότητες στις προσπάθειες για λύση.
 
Ψήφιση του νομοσχεδίου για πώληση δανείων
Στις 12 Νοεμβρίου, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε σε νόμο, κατά πλειοψηφία, το τροποποιητικό νομοσχέδιο για την πώληση δανείων σε τρίτους, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση από την Τρόικα της 8ης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.
 
Επεισόδια εναντίον Τ/κ
Στις 16 Νοεμβρίου, σάλο προκάλεσε η είδηση ότι μαθητές επιτέθηκαν εναντίον τ/κ, στο πλαίσιο μαθητικών εκδηλώσεων καταδίκης του ψευδοκράτους.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015
 
Επισκέψεις Λαβρόφ και Κέρι
Με μια ημέρα διαφορά πραγματοποιούνται οι επίσημες επισκέψεις στην Κύπρος, των Υπουργών εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι. Οι δύο ΥΠΕΞ εξέφρασαν τη στήριξη τους στη διαδικασία των συνομιλιών, ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να στηρίξει τεχνικά και οικονομικά τη λύση. 
 
 
Αποφυλακίστηκε ο Ντίνος Μιχαηλίδης
Στις 30Δεκεμβρίου αποφυλακίστηκε ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνος Μιχαηλίδης, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών για την υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος στο εξοπλιστικό πρόγραμμα επί ημερών Ακη Τσοχατζόπουλου. Αποφυλακίστηκε με περιοριστικό όρο την απαγόρευση εξόδου από την Ελλάδα. 

 
maria.stylianou@imhbusiness.com
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Συντονίζουν ενέργειες για την Εθνική Στρατηγική για ορεινά και θέτουν προτεραιότητες στη διυπουργική
Αγώνας δρόμου για να αποφύγουν τις παγίδες θανάτου οι μοτοσικλετιστές-«Λάδια, χαλίκια, πασαλάκια παντού»
Εγκαινιάστηκε η πρώτη φάση ανάπλασης ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας
Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Υπ. Γεωργίας: Συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη της μελισσοκομίας
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Δεκάδες νεκρά περιστέρια στο κέντρο της Λευκωσίας (Pics)
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»