Τουρκία: Απόρριψη πρότασης ακροδεξιών για έρευνα σχετικά με διαπραγματεύσεις

Πρόταση του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) για έρευνα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της ε/κ και της τ/κ πλευράς απέρριψε η τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Ο βουλευτής του ΜΗΡ Ουμίτ Οζντάγ ανέφερε πως η τ/κ πλευρά στις διαπραγματεύσεις αποδεχόμενη την έννοια "συνιστώσα πολιτεία" αντί "ιδρυτικό κράτος" επέτρεψε τη δημιουργία ενός πολιτικού και νομικού επιπέδου που θα οδηγήσει τους Τ/κ σε θέση μειονότητας. Ισχυρίστηκε πως η ε/κ πλευρά “όπως πάντα είναι επιθετική και τηρεί μια στάση με την οποία δεν γνωρίζει τα όριά της”. Κατηγόρησε επίσης της ε/κ πλευρά ότι δεν βλέπει τους Τ/κ ως ίσους αλλά ως μια μειονότητα από την οποία θέλει να απαλλαγεί, κατά την έκφρασή του.

Ο βουλευτής του ΜΗΡ κατηγόρησε και την τ/κ αντιπροσωπεία που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για ανεπάρκεια και απειρία, λέγοντας ακόμη ότι η αντίληψή της είναι "ό,τι γλιτώσουμε είναι όφελος". Σύμφωνα με τον βουλευτή του ακροδεξιού κόμματος, στις διαπραγματεύσεις πρέπει να υπάρχει διαφάνεια. Επέκρινε και την τουρκική κυβέρνηση λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό συνδέονται με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, όπως είπε, και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να θυσιάζεται η ύπαρξη εντός τουρκικού κράτους για χάρη της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

"Το γεγονός ότι όλα αυτά στο μυαλό της Άγκυρας είναι μπερδεμένα και δεν είναι καθαρή η προσέγγισή της κυβέρνησης, δυστυχώς θέτει τις διαπραγματεύσεις σε δυσκολότερη θέση", είπε ο Ουμίτ Οζντάγ.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΡ Γιλντζί Σεφερίνογλου μιλώντας εναντίον της πρότασης του ΜΗΡ ανέφερε ότι οι εντατικές επαφές στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό αποδεικνύουν ότι το Κυπριακό μπήκε σε μια κρίσιμη περίοδο και πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει διαφορά απόψεων στο περιουσιακό. Ανέφερε ότι η τουρκική κυβέρνηση παρακολουθεί με ευαισθησία τη διαδικασία.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Οζτούρκ Γιλμάζ μιλώντας υπέρ της πρότασης είπε ότι είναι φυσικό να συζητούνται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση θέματα σχετικά με την Κύπρο. Κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι δεν έχει ένα οδικό χάρτη για το Κυπριακό. "Δεν αναγνωρίζω την ε/κ διοίκηση αλλά δεν κάνουμε αυτά που χρειάζονται για την μη αναγνώρισή της", είπε ο Οζτούρκ Γιλμάζ και πρόσθεσε: "Πιστεύει κανείς ότι θα υπάρξει λύση; Είναι δύσκολο να υπάρξει λύση". Ανέφερε ακόμα ότι η ε/κ πλευρά ζητά εδάφη τα οποία είναι πέραν και από το σχέδιο Ανάν.
 
ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Ν. Παπαδόπουλος: Η Κύπρος μπορεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ΕΕ
Α. Καυκαλιάς: Κορυφαίο ορόσημο η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ
Ν. Τορναρίτης: Η Κύπρος δεν είναι μόνη με την ΕΕ, μπορεί να κάμει περισσότερα
Σ. Ιωάννου: Να διεκδικήσουμε περισσότερα για το Κυπριακό στην Ευρώπη
A. Δημητρίου: Θεαματική πρόοδος σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας του Ευρωπαίου πολίτη
Αποδεχτή ύστερα από τροποποίηση αναπομπή από ΠτΔ στον νόμο περί Δικαστηρίων
Πρόεδρος της Βουλής: Ευρωπαϊκό ζήτημα ότι η Κύπρος παραμένει υπό κατοχή
Η Βουλή απέρριψε αναπομπή από τον Πρόεδρο για διορισμούς και προαγωγές στην Αστυνομία
Επετειακή συνεδρία και ημερίδα Βουλής για τα 20 χρόνια ένταξης Κύπρου στην ΕΕ
Γρατσούνισε ευαίσθητες χορδές η Ολγκίν-Ο όρος «κοινωνία των πολιτών» και τι αντιπροσωπεύει