Σ. Ιωάννου: Να διεκδικήσουμε περισσότερα για το Κυπριακό στην Ευρώπη

Η Κύπρος οφείλει να διεκδικήσει περισσότερα στην Ευρώπη και κυρίως να αναδείξει το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και όχι ως δικοινοτική διαφορά, δήλωσε ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου.

Ο κ. Ιωάννου μιλούσε κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Η Κύπρος, σημείωσε, «οφείλει να διεκδικήσει περισσότερα και κυρίως να αναδείξει το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και όχι ως δικοινοτική διαφορά».

Διερωτήθηκε αν διεκδικήσαμε πραγματικά σε ό,τι αφορά στην Τουρκία όσα εφαρμόστηκαν για την περίπτωση της Ρωσίας και αν αξιοποιήσαμε την αντιδήλωση της ΕΕ την 21η Σεπτεμβρίου 2005 «που αναφέρει ρητά ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της υπογραμμίζουν ότι αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο διεθνούς δικαίου στην Κύπρο».

«Είναι αυτό ακριβώς λοιπόν το ζήτημα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και να διεκδικήσουμε με όπλο μας τις πραγματικές αρχές και αξίες της ΕΕ που δικαιώνουν την Κυπριακή Δημοκρατία και την συνέχιση της ύπαρξής της», είπε.  

Έκανε αναφορά στην ένταξη του ΕΛΑΜ στην ευρωπαϊκή ομάδα Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών. Μέσα στην καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας βρέθηκαν στο νησί μας για ένα μεγάλο συνέδριο, εκατοντάδες συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη, Υπουργοί, Ευρωβουλευτές, αξιωματούχοι, είπε, προσθέτοντας ότι γνώρισαν την κυπριακή ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ συνέχισε λέγοντας ότι «θέλουμε την Ευρώπη. Έχει ανάγκη η Κύπρος να μείνει σε μια μεγάλη οικογένεια κρατών που θα αλληλοπροστατεύονται, θα συνεργάζονται θα αναπτύσσονται». Την οραματιζόμαστε όμως, πρόσθεσε, «με ένα τρόπο διαφορετικό».

«Η Ευρώπη που οραματιζόμαστε εμείς είναι αυτή που περιγράφεται στις αξίες και τις Συνθήκες της. Όχι μια Ευρώπη που κάνει πειράματα στους λαούς της, στην οικονομία, στην ανεξέλεγκτη παράνομη μετανάστευση, στον αγροτικό τομέα στους νέους στις τράπεζες», είπε.

Η Ευρώπη που εμείς θέλουμε, ανέφερε, «δεν είναι το υπερκράτος με πρωτεύουσα τις Βρυξέλλες που εφαρμόζει πολιτικές επιβολής στα κράτη. Ούτε θέλουμε μια Ευρώπη που να χάνει τον χαρακτήρα της, να αλλοιώνεται, να ξεχνά τις παραδόσεις της όπως προωθεί η Αριστερά».

«Προτεραιότητά μας είναι η υπεράσπιση των εθνών και όχι η αφαίρεση από τις εξουσίες τους. Με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, όπως είναι η τουρκική κατοχή στην περίπτωση της Κύπρου», είπε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «θέτουμε ψηλά στην ατζέντα μας την επένδυση στην ασφάλεια, στη δημιουργία ισχυρών εξωτερικών συνόρων, κάτι στο οποίο η Κύπρος θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο».

Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε και στην ανάγκη «να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά το θέμα της ισλαμοποίησης και της παράνομης μετανάστευσης. Καμία χώρα δεν πρέπει να αναγκάζεται να δέχεται παράνομους μετανάστες ή να πληρώνεται για να δεχτεί», επεσήμανε.

«Σκοπός μας οποιαδήποτε στρατηγική να μην ξεχνά τους απλούς ανθρώπους, την ανάγκη να επιβιώσουν απέναντι στις σημερινές προκλήσεις», είπε.

Στόχος μας, πρόσθεσε, «η Ευρώπη να πάψει να παραμελεί τις ανησυχίες των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των ψαράδων, τον πολιτών, των επιχειρήσεων». Μίλησε επίσης για υπερβολικές εξαρτήσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό από χώρες εκτός της ΕΕ, ακόμα και από την Τουρκία.

Αναφερόμενος στις Ευρωεκλογές, είπε ότι είναι ευκαιρία για λογοδοσία για το τι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα σε σχέση με τις προσδοκίες που έχει ο κόσμος και έκανε αναφορά σε θέματα όπως το μεταναστευτικό, το πρόβλημα εισβολής και κατοχής, τον πληθωρισμό, θέματα νέων, θέματα πίστης και αξιών.

«Να προστατέψουμε την ταυτότητά μας, την ιστορία μας, την κληρονομιά μας», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτή την Ευρώπη οραματιζόμαστε, αυτή τη διεκδικητική Κύπρο θέλουμε μέσα στην ΕΕ».

Κάλεσε τους Κύπριους πολίτες να ψηφίσουν στη βάση των πιστεύω τους, των θέσεών τους, της συνείδησής τους.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο ΣΓΥ ο ΥΠΕΞ, ενημερώνει για συμμόρφωση επί συστάσεων για κράτος δικαίου
Προτεραιότητα Α. Ιωσήφ η προώθηση ανέγερσης Τεχνικής-Γεωργικής Σχολής
Συζήτησε με τον Πρέσβη της Κίνας τις διαφορές που προέκυψαν με την CPP ο Πρόεδρος
Στήριξη σε Παντελή Γεωργίου για το Δήμο Δυτικής Λεμεσού από το Volt
Συλλυπητήρια Λευκωσίας για τον θάνατο του Προέδρου και του ΥΠΕΞ του Ιράν
Τη σημασία της διμερούς συνεργασίας συζήτησαν Πρόεδρος της Βουλής και Ελληνας Υπ. Υγείας
Τέσσερις προτάσεις ΔΗΠΑ κυρίως προς τις τράπεζες για την οικονομία
Βούληση για διεύρυνση σχέσεων με Κύπρο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Αλβανίας
Βλέπει τον Κινέζο Πρέσβη για το τερματικό ο Πρόεδρος-Νέοι ισχυρισμοί από την CPP
Αβάσιμοι οι «ισχυρισμοί» για τον Πόντο υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας