Τί κρύβει η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τους Τούρκους;

Μόλις ένα 24ωρο μετά την κατάρριψη του ρωσικού SU 24 στην Λατάκια και με τις πληροφορίες να οργιάζουν για το ποιος τελικά ήταν ο πραγματικός λόγος της κατάρριψης, οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι το περιστατικό δεν αποτέλεσε τελικά και τόσο μεγάλη έκπληξη.
 
Τα φτερά του, επισημαίνουν, ήταν ανοιχτά, γεγονός που σημαίνει ότι πετούσε με χαμηλή ταχύτητα και οι πιλότοι είχαν επιλέξει να πετούν με χαμηλή ταχύτητα πάνω από μια περιοχή που ελέγχεται από αντικαθεστωτικούς Σύρους αντάρτες γιατί ήταν σε διαδικασία βομβαρδισμού.
 
Ταυτόχρονα με την συνάντηση Ομπαμα-Ολάντ
Η κατάρριψη του αεροσκάφους σημειώθηκε την ίδια μέρα που ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετέβη στην Αμερική για συμφωνία με την Αμερική ενάντια στο ΙSIS. Kαι μπορεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να εκφράστηκε με λόγια όπως «είμαστε όλοι Γάλλοι τώρα» ή «θα σταθούμε στο πλάϊ της Γαλλίας, όταν ομως έφτασε η στιγμή να πάρει θέση, κράτησε ψυχρή ουδετερότητα, δεδομένου ότι το περιστατικό αφορά μια χώρα μέλους του ΝΑΤΟ ένα μή μέλος. Αντίθετα, συνέστησε ψυχραιμία μέχρι να έχει πλήρη εικόνα των γεγονότων όπως είπε.
 
Οι Ρώσοι ανατινάζουν προηγουμένως βυτιοφόρα και διυλιστήρια
Η Ρωσική επιδρομή στα βυτιοφόρα πετρελαίου, που κατά πολλά διεθνή ΜΜΕ έγινε πριν από την κατάρριψη, φέρεται να εξόργισε τον Ερντογάν, που θέλησε να απαντήσει άμεσα. Οι πληροφορίες σε ό,τι αφορά την προέλευση αυτών των βυτιοφόρων δεν επιβεβαιώνονται από καμια πηγή επισήμως. Το βέβαιον είναι ότι η Τουρκία πουλά το πετρέλαιο αυτών των αγνώστου προελεύσεως βυτιοφόρων τουλάχιστον στην τριπλάσια τιμή απ’ό,τι το αγοράζει. Το μεσημέρι της Τετάρτης, οι Ρώσοι δημοσίευσαν φωτογραφίες με τον γιο του Τούρκου προέδρου Μπιλάλ να γευματίζει με φερόμενα ως ηγετικά στελέχη του ISIS, δείχνοντας ότι όχι μόνο έχει άσσους στο μανίκι, αλλά ίσως τους καλύτερους από αυτούς τους άσσους να τους κρατά για μετά.
 
Επιπλέον στις 19 Νοεμβρίου, ρωσικά μαχητικά ανατίναξαν διυληστήριο  πετρελαίου των τζιχαντιστών κατά την διάρκεια αεοπορικής επιδρομής. Το ισχυρό αυτό πλήγμα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους εντάσσεται στο πλαίσιο της απόφασης του Ρώσου προέδρου να εντατικοποιήσει τις επιδρομές εναντίον του ISIS έπειτα από την αποκάλυψη στοιχείων που επιβεβαιώνουν πως η τρομοκρατική οργάνωση έριξε το αεροσκάφος της Metrojet πριν μερικές εβδομάδες αλλά και μετά την επίθεση στη Γαλλία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις μια μέρα πριν, η ρωσική πολεμική αεροπορία έλαβε εντολή να πλήττει βυτιοφόρα που μεταφέρουν προϊόντα πετρελαίου από τις ζώνες που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος, όπως δήλωσε ο στρατηγός Αντρέι Καρταπόλοφ. Σύμφωνα με τον διοικητή των ρωσικών επιχειρήσεων στη Συρία, έχουν ήδη καταστραφεί 500 βυτιοφόρα στη Συρία «τις τελευταίες ημέρες».
 
Πάνω απ’όλα Σουλτάνος
Ο Ερντογάν ήθελε από καιρό να «τα βάλει» με την υπερδύναμη Ρωσία και με τον παντοδύναμο Πούτιν. Μετά τα τελευταία ποσοστά που έλαβε στις βουλευτικές εκλογές, θέλει να διατηρήσει το προφίλ του Σουλτάνου. Να ανακηρυχθεί ήρωας και να έχει τον πρώτο λόγο σε οποιαδήποτε συνταγματική, πολιτική, ή στρατιωτική παρέμβαση. Η σύμπραξη Δύσης – Ρωσίας δεν άρεσε καθόλου στον Ερντογάν και ήταν σίγουρο ότι λόγω του χαρακτήρα του θα έκανε πάση θυσία κάτι «για να μπει στο κάδρο».  
Παράλληλα, σαφώς και οι ρωσικές επιδρομές επηρεάζουν τι στρατηγικές βλέψεις του Ερντογάν για τους Κούρδους αφού μέρα με την μέρα οι Κούρδοι ενισχύονται γεωστρατηγικά από τις επιθέσεις των Ρώσων ενάντια στον ISIS.

Ολα για το αέριο
Ο πόλεμος Ρωσίας - Τουρκίας θα είναι οικονομικός. Και πιο συγκεκριμένα θα είναι ενεργειακός. Δεν αφορά μόνο τα σχέδια της Ρωσίας για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία.
 
Το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών της Τουρκίας από τη Ρωσία αφορά το φυσικό αέριο.
Το 2014, η Τουρκία εισήγαγε από τη Ρωσία το 54,7% του φυσικού αερίου. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και τη μείωση που συνήθως παρουσιάζεται στις εισαγωγές από το Ιράν, το οποίο είναι η δεύτερη στον κατάλογο χώρα από την οποία η Τουρκία εισάγει φυσικό αέριο.
Η Τουρκία άλλωστε είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Gazprom μετά τη Γερμανία κατά κοινή ομολογία. Μία Gazprom που έχει δει 10% πτώση στα κέρδη της το περασμένο έτος λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Με λίγα λόγια, δεν συμφέρει ούτε τους Ρώσους θα κόψουν την εμπορική σχέση με την Τουρκία. Μπορούν όμως να απειλούν.
Ένα σημαντικό κεφάλαιο λοιπόν, είναι οι αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου και ιδίως ο "Turkish Stream". Προς το παρόν όλα δείχνουν ότι ο Turkish Stream «παγώνει» για τα καλά. Η απάντηση βρίσκεται στο μυαλό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δειτε Επισης

Δικαίωμα Κρατουμένων στην επανένταξη
Η Ποινική και Πειθαρχική ευθύνη των μελών της Αστυνομίας/Εθνικής φρουράς στην υπόθεση του Θανάση Νικολάου
Επιλογή για το μέλλον της Ευρώπης
Η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις του ΥΔΔΤ
Έξαρση εγκλήματος: Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σάμαν
Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,