Η Βουλή κατά πλειοψηφία κύρωσε τη Συμφωνία Σύνδεσης της ΕΕ με την Ουκρανία

Με 25 ψήφους υπέρ, 5 αποχές και 16 εναντίον η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων κύρωσε τη Συμφωνία σύνδεσης της ΕΕ με την Ουκρανία.

Υπέρ ψήφισαν οι παρόντες Βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, εναντίον οι 16 παρόντες Βουλευτές του ΑΚΕΛ, ενώ οι παρόντες Βουλευτές της ΕΔΕΚ και ο Βουλευτής των Οικολόγων τήρησαν αποχή.

Δικαιολογώντας την καταψήφιση της Συμφωνίας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ ο Βουλευτής του κόμματος Γιώργος Λουκαϊδης, είπε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει τη Συμφωνία για πολλαπλούς λόγους.

Παρατηρώντας ότι οι συμφωνίες σύνδεσης έχουν ρήτρα για σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, πρόσθεσε ότι η διακυβέρνηση στη χώρα περιορίζει τις ελευθερίες για να συμπληρώσει ότι έχει απαγορεύσει τη λειτουργία του Κομμουνιστικού Κόμματος, αδελφού με το ΑΚΕΛ κόμματος.

Είπε ότι υπάρχουν επίσης πολλά άλλα ζητήματα που θέτουν εν` αμφιβόλω τις δημοκρατικές διαδικασίες που ακολουθούνται, και ανέφερε ότι έχει θέσει σε μαύρη λίστα την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που πρέπει να εκληφθεί ως εχθρική ενέργεια, ενώ έχει θέσει εν` αμφιβόλω τη συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία για αποφυγή της διπλής φορολογίας.

Ο κ. Λουκαϊδης είπε πως η συμφωνία σύνδεσης αποτέλεσε την αιτία της αιματοχυσίας στην Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι δεν θα υπεισέλθει στα εσωτερικά της Ουκρανίας, ούτε στις σχέσεις της με τη Ρωσία, για να παρατηρήσει ότι το κοινοβούλιο καλείται να κυρώσει μια συμφωνία της ΕΕ που δεσμεύει όλα τα κράτη - μέλη.

Προσθέτοντας ότι τα εθνικά κοινοβούλια είναι ανεξάρτητα και μπορούν να την επικυρώσουν ή όχι, εξέφρασε την άποψη ότι έχουμε όσο ποτέ άλλοτε ανάγκη να κυρώσουμε τη συμφωνία καθώς την κρίνει υψίστης σημασίας για τα θέματα ασφάλειας η ΕΕ.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ακόμα πως δεν ισχύουν τα περί μαύρης λίστας. Πρόσθεσε ότι σε ένα χρόνο λήγει η συμφωνία για διπλή φορολογία και έχει υπογραφεί η νέα συμφωνία για αποφυγή διπλής φορολογίας σε επίπεδο κυβερνήσεων.

Η αρνητική ψήφος του Κοινοβουλίου πέρα από τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στις σχέσεις της Κύπρου με την ΕΕ, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, στην προσπάθεια για συνέχιση της αποφυγής διπλής φορολογίας είπε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ακόμα ότι η Κύπρος είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο, διαμέσου της οποίας γίνονται οι επενδύσεις στην Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι ως κράτος μέλος οφείλουμε να σεβόμαστε τις συμφωνίες που συνάπτει η ΕΕ.

Συνεχίζοντας ζήτησε από τον ΔΗΣΥ, να απαντήσει για τους χειρισμούς στα διαπιστωθέντα προβλήματα, και κατά πόσο η Ουκρανία συμφώνησε στην ανανέωση της συμφωνίας για αποφυγή της διπλής φορολογίας, και εάν είχε ή έχει την Κύπρο σε κατάλογο χωρών για το ξέπλυμα χρήματος.

Ο κ. Παπαδόπουλος παρατήρησε ότι ο οργανισμός εποπτείας για το ξέπλυμα χρήματος, έχει αφαιρέσει την Κυπριακή Δημοκρατία από τον κατάλογο και το ερώτημα που τίθεται είναι αν η Ουκρανία έχει αφαιρέσει από τη λίστα της την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι Κύπριοι επιχειρηματίες έχουν αποταθεί στον ίδιο τηλεφωνικώς για προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε σχέση με τη μαύρη λίστα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι στη λίστα περιλαμβάνονται και άλλες χώρες που δεν ήταν στη λευκή λίστα του OECD, Οργανισμού για Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν έχει εκδοθεί επισήμως η νέα έκθεση του οργανισμού που αφαιρεί την Κύπρο από τη γκρίζα ζώνη και διατύπωσε την εκτίμηση ότι με τη νέα έκθεση αυτόματα θα αφαιρεθούμε από τις λίστες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και άλλων κρατών.

Ο κ. Λουκαϊδης λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο είπε πως δεν γνωρίζει πως θα συμπεριφερόταν ο ΔΗΣΥ εάν απαγορευόταν η λειτουργία του αδελφού του κόμματος, στη χώρα και υπενθύμισε επικριτικές αναφορές του Πρωθυπουργού της Ουκρανίας προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ανέφερε επίσης ότι το έλλειμμα δημοκρατίας έπρεπε να προβληματίσει και το κοινοβούλιο να καταψηφίσει για να στείλει το ορθό μήνυμα και να βοηθήσει τους χειρισμούς της Κυβέρνησης τις σχέσεις με τη χώρα αυτή.

Δειτε Επισης

Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Το θέμα ανταλλαγής περιουσιών στον Ακάμα με χαλίτικα στο επίκεντρο σύσκεψης στο Υπ. Γεωργίας
Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στα κατεχόμενα
Yφ. Τουρισμού: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων
Λοττίδη: Επιζήμιες για ανθρώπινη αξιοπρέπεια oι διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού