''Οργή για το έγκλημα''

Οι εκδηλώσεις καταδίκης των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Τουρκία και οι εκδηλώσεις στήριξης των θυμάτων και υπέρ της ειρήνης στην κατεχόμενη Λευκωσία είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Εγκληματία Ερντογάν”, αναφέρεται σε συνθήματα που ακούστηκαν έξω από την “πρεσβεία” της Τουρκίας στα κατεχόμενα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καταδίκης των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Άγκυρα. Η εφημερίδα αλλού σημειώνει ότι οι υποψίες για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στρέφονται στο Ισλαμικό Κράτος ενώ υποψίες προκαλεί και το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των επιθέσεων δεν τραυματίστηκαν αστυνομικοί, με μάρτυρες να δηλώνουν ότι οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο χώρο αποχώρησαν 15 λεπτά πριν τις εκρήξεις. Γράφει ακόμα ότι η 78χρονη Φεζιλέ Μπαλτσινέρ έχασε τη ζωή της όταν κτυπήθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο κατά την προσπάθεια της να διασταυρώσει το δρόμο.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Πόνος, οργή, δάκρυ”, αναφέρεται στις επιθέσεις στην Άγκυρα και γράφει ότι ο τουρκικός λαός παρά τον πόνο του βρίσκεται στους δρόμους και διερωτάται πώς κατάφεραν οι βομβιστές να εισέλθουν στο κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας και να προκαλέσουν θάνατο και πόνο. Γράφει ακόμα ότι τη στήριξή τους προς τις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασαν οι Τ/κ με εκδηλώσεις καταδίκης και συνθήματα υπέρ της ειρήνης. Αλλού αναφέρεται στο θάνατο της Φεζιλέ Μπαλτσινέρ, η οποία είναι το νέο θύμα της ασφάλτου αφού κτυπήθηκε από αυτοκίνητο ενώ προσπαθούσε να διασταυρώσει το δρόμο. Σημειώνεται ακόμα ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Χωρίς άδεια γίνονται τα έργα”, γράφει ότι τα έργα για τους διαύλους στο παράνομο αεροδρόμιο Ερτζάν συνεχίζονται χωρίς όμως να έχει δοθεί ακόμα η τελική έγκριση, μετά και την περιβαλλοντολογική έκθεση. Σημειώνεται ακόμα ότι για τα έργα η εταιρεία έχει αποφασίσει να κόψει 31 χιλιάδες δέντρα, “τα οποία εμποδίζουν την κατασκευή των διαύλων”. Αλλού αναφέρεται στις εκδηλώσεις καταδίκης των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Άγκυρα, που έγιναν χθες στην Τουρκία αλλά και στην κατεχόμενη Λευκωσία. Αναφορά γίνεται και σε δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού εσωτερικών Αζίζ Γκιούρπιναρ στην εφημερίδα σχετικά με το θέμα της “υπηκοότητας” και των νέων κριτηρίων που θα εφαρμόζονται με σημαντικότερο αυτό της μόνιμης παραμονής στα κατεχόμενα τουλάχιστον 15 χρόνων.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Ένταση στην Τουρκία”, γράφει ότι η Τουρκία έχει ζήσει την πιο αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στη σύγχρονη ιστορία της αφού ο αριθμός των νεκρών έχει ήδη ξεπεράσει τους 128 και γράφει ότι ο κόσμος έχει σοκαριστεί και με έντονο τρόπο καταδικάζει τις επιθέσεις αυτοκτονίας. Γράφει ακόμα ότι μήνυμα συμπαράστασης έστειλαν οι Τ/κ στην Τουρκία με εκδηλώσεις καταδίκης των επιθέσεων, με σλόγκαν υπέρ της ειρήνης. Αλλού αναφέρεται στη συνάντηση των δύο ηγετών, Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί στην οποία αναμένεται να συζητηθούν θέματα που άπτονται του ευρωπαϊκού κεκτημένου, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Οργή για το έγκλημα”, αναφέρεται στις επιθέσεις στην Τουρκία και στο πρωτοσέλιδο της προβάλλει δύο φωτογραφίες, στην μια απεικονίζεται μια μάνα να κλαίει με λυγμούς πάνω από το φέρετρο του παιδιού της, θύματος των επιθέσεων και στην άλλη διαμαρτυρόμενοι στην κατεχόμενη Λευκωσία, που συγκεντρώθηκαν για να καταδικάσουν τις επιθέσεις και να στείλουν μήνυμα συμπαράστασης. Η εφημερίδα αλλού αναφέρεται στο νέο θανατηφόρο ατύχημα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, όπου έχασε τη ζωή της 78χρονη, η οποία κτυπήθηκε από αυτοκίνητο κατά την προσπάθεια της να διασταυρώσει το δρόμο. Η εφημερίδα δεν αναφέρεται σε άλλο θέμα στο πρωτοσέλιδο της.

Δειτε Επισης

«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Το θέμα ανταλλαγής περιουσιών στον Ακάμα με χαλίτικα στο επίκεντρο σύσκεψης στο Υπ. Γεωργίας
Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στα κατεχόμενα
Yφ. Τουρισμού: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων
Λοττίδη: Επιζήμιες για ανθρώπινη αξιοπρέπεια oι διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού
Οι ημερομηνίες που θα καταβληθεί το επίδομα τέκνου και πολύτεκνης μάνας