Αναβάλλεται η Δικαιοσύνη σε όλα τα μέτωπα για το θανατηφόρο του 2012-Κωλυσιεργία στη δίκη, κωλυσιεργία στις πειθαρχικές

Εκεί ήταν η μητέρα του, η γιαγιά του, ο αδελφός του... Ήταν όλη του η οικογένεια. Περίμεναν να ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία, με καθυστέρηση δεκατρία χρόνια, αφού στην προηγούμενη είχαν απαγγελθεί κατηγορίες στον αστυνομικό. Ο δικαστής ρώτησε εάν ήταν παρών ο πρώτος μάρτυρας, για να λάβει θετική απάντηση. Τότε, με συνοπτικές διαδικασίες, ανέβαλε την ακρόαση λόγω «βεβαρημένου προγράμματος», όπως είπε, ορίζοντας την επόμενη διαδικασία σε τέσσερις μήνες, χωρίς να διαμαρτύρεται οποιαδήποτε πλευρά, παρά την ετοιμότητα που εκφράστηκε για έναρξη της δίκης. Προηγήθηκε όμως ακόμη ένα κενό έξι μηνών, από την ημέρα που απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες μέχρι την πρώτη ακρόαση.

Οι συγγενείς εξήλθαν του Δικαστηρίου φανερά απογοητευμένοι. Τα είχαν με την Δικαιοσύνη. Αυτή που περιμένουν να απονεμηθεί εδώ και τόσα χρόνια για να δικαιώσουν την ψυχή του δικού τους ανθρώπου. Σχολίαζαν πως οι ζωές των εμπλεκομένων, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ευθύνονται για την ατιμωρησία όσων ευθύνονταν για τον θάνατο του Ανδρέα, συνεχίζονται, ενώ των ιδίων σταμάτησαν το 2012. Έλεγαν πως αυτοί που ευθύνονται για την μη απονομή της Δικαιοσύνης, συνεχίζουν να υπηρετούν τον Νόμο που δεν εφάρμοσαν δεκατρία χρόνια προηγουμένως. Πως συνεχίζουν να έχουν τις δουλειές τους, να λαμβάνουν προαγωγές, να πληρώνονται από τους φορολογούμενους πολίτες και ας έκαναν λάθη που οδήγησαν την υπόθεση στα ράφια των ανεξιχνίαστων υποθέσεων. Η ψυχή τους έκρυβε πόνο και τα μάτια τους θυμό. Και διερωτούνταν για ποια δικαιοσύνη μιλάμε, με την γιαγιά του Ανδρέα να επαναλαμβάνει «έχει Θεό».

Πέρασαν οι τέσσερις μήνες και η οικογένεια του βρέθηκε ξανά στο Δικαστήριο. Ο αστυνομικός δήλωσε παρών από το εδώλιο του κατηγορουμένου. Ο ένας μάρτυρας ήταν έτοιμος να καταθέσει, η δεύτερη όμως απουσίαζε σε άλλη δίκη. Και πάλι με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς η Δικαιοσύνη να βιάζεται, αφού ήδη πέρασαν δεκατρία χρόνια, ο Δικαστής ανέβαλε ξανά την δίκη για τον Οκτώβριο. Και μέχρι τότε, ήδη θα έχει παρέλθει ενάμιση χρόνος, από τότε που καταχωρήθηκε η υπόθεση...

****

Πέρασαν έντεκα χρόνια για να έρθει ξανά στο φως η υπόθεση του ορφανού θανατηφόρου του 2012 στην Μουτταγιάκα, με θύμα τον 17χρονο Ανδρέα Λοϊζού. Ένα τροχαίο δυστύχημα το οποίο συγκαταλέγεται σε αυτά τα λίγα που παρέμειναν διαχρονικά ανεξιχνίαστα, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται πλέον ως πολύκροτη, δεδομένων των ισχυρισμών που διατυπώθηκαν και των όσων ακολούθησαν, που είχαν ως αποτέλεσμα να πλήξουν ξανά τους θεσμούς του κράτους που αποτελούν γρανάζια του συστήματος της απονομής της Δικαιοσύνης. Και όλα αυτά, σε μια εποχή που ολόκληρο το σύστημα απογυμνώθηκε και εξευτελίστηκε στα μάτια των πολιτών, που έχασαν την εμπιστοσύνη τους, με αφορμή την υπόθεση του Θανάση Νικολάου, που 20 χρόνια μετά αποκαλύφθηκε πως εν τέλει δολοφονήθηκε και το έγκλημα συγκαλύφθηκε, από αυτούς που έπρεπε να απονέμουν Δικαιοσύνη.

Η υπόθεση του ορφανού θανατηφόρου ήρθε στο φως μερικούς μήνες μετά τo σκάνδαλο που αφορούσε τις Φυλακές και την μη ποινική δίωξη του Μιχάλη Κατσουνωτού, ο οποίος το 2012, οπότε συνέβη το τροχαίο, ήταν υπεύθυνος της Τροχαίας Λεμεσού που διερεύνησε την υπόθεση.

Μέσω των social media διατυπώθηκα, τον Μάρτιο του 2023, διάφοροι ισχυρισμοί, που ενέπλεκαν τόσο τον Μιχάλη Κατσουνωτό, όσο και τον Νίκο Αναστασιάδη αλλά και τον Γενικό Εισαγγελέα, με όλους τους εμπλεκόμενους να απορρίπτουν τα όσα τους καταλογίζοντας. Επίσης, οι εν λόγω ισχυρισμοί είχαν διαψευστεί από τον τότε Αρχηγό Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου, ωστόσο ακολούθησε νέα έρευνα, μετά από σχετικό αίτημα της οικογένειας του 17χρονου θύματος του θανατηφόρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θανατηφόρο 2012: Οι φίλοι του Ανδρέα λύνουν τη σιωπή τους-«Τους λέγαμε ήταν Audi, μας έδειχναν SAAB και Mercedes»

Επικεφαλής των ερευνών ήταν ο τότε Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας και νυν Αρχηγός Αστυνομίας, Θεμιστός Αρναούτης, ο οποίος όπως αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε από αρμόδιες πηγές, εισηγήθηκε την ποινική δίωξη επτά αστυνομικών, καθώς και του 21χρονου οδηγού που συγκρούστηκε με την μοτοσικλέτα του άτυχου 17χρονου. Ωστόσο, η Νομική Υπηρεσία, μετά την μελέτη του πορίσματος, αποφάσισε εν τέλει την ποινική δίωξη μόνο του εξεταστή της υπόθεσης, αναφέροντας μεταξύ άλλων, πως για τους υπόλοιπους «δεν διαπιστώθηκε εσκεμμένη παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος», ενώ για τους υπόλοιπους έδειξε τον δρόμο των πειθαρχικών διώξεων.

Από αναβολή σε αναβολή η δίκη

Ο εξεταστής του θανατηφόρου δυστυχήματος, ο οποίος μέχρι σήμερα υπηρετεί στην Τροχαία Λεμεσού, εμφανίστηκε για πρώτη φορά ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, στις 28 Ιουνίου 2024, όπου στην συγκεκριμένη διαδικασία του απαγγέλθηκε η μοναδική κατηγορία που αντιμετωπίζει, στην οποία απάντησε μη παραδοχή.

Η επόμενη δικάσιμος, όπου προγραμματίστηκε να καταθέσει ο πρώτος μάρτυρας, ορίστηκε για τις 22 Ιανουαρίου 2025, ωστόσο η διαδικασία αναβλήθηκε, παρά την ετοιμότητα που εκφράστηκε από τις δύο πλευρές για κατάθεση του πρώτου μάρτυρα, λόγω «βεβαρημένου προγράμματος» του Δικαστηρίου, το οποίο όρισε την 20η Μαΐου 2025, ως ημερομηνία για έναρξη της διαδικασίας.

Εντούτοις, ούτε χθες ξεκίνησε η κατάθεση μαρτύρων, με το Δικαστήριο και πάλι να αναβάλει την έναρξη της δίκης για άλλους πέντε μήνες, ορίζοντας την επόμενη ακροαματική διαδικασία τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Θεωρείται βέβαιο πως το Δικαστήριο λαμβάνει υπόψη πως πρόκειται για μια υπόθεση του 2012, ωστόσο κατά την προηγούμενη διαδικασία χειριζόταν υποθέσεις λιγότερες σοβαρές, εξού και προκάλεσε την οργή της οικογένειας του θύματος. Από την μια, θα έλεγε κανείς πως το Δικαστήριο δεν μπορεί να προγραμματίζει μια υπόθεση στην βάση των προεκτάσεων της, όμως από την άλλη, θα μπορούσε να λεχθεί πως πρόκειται για μια πολύκροτη υπόθεση, που σκέπασε με σκιές τους θεσμούς και είναι άμεσα συνυφασμένη με την εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι ολόκληρου του συστήματος, με την καθυστέρηση που καταγράφεται να λειτουργά εναντίον της Δικαιοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιβεβαιώθηκε η πλημμελής διερεύνηση για θανατηφόρο 2012-Τα τέσσερα σημεία της ΝΥ και τα συμπεράσματα

Νέα έρευνα για τα πειθαρχικά

H ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας για ποινική δίωξη του εξεταστή της υπόθεσης του θανατηφόρου αλλά και για το θέμα των πειθαρχικών, εκδόθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2024, ενώ πλέον διανύουμε τον Μάιο του 2025. Ωστόσο, σε αυτό τον ενάμιση χρόνο, δεν έγινε οποιαδήποτε ουσιώδης ενέργεια, αρχικά υπό το πρόσχημα ότι δεν μπορούσαν να εξεταστούν πειθαρχικά αδικήματα, λόγω του ότι είχαν ακυρωθεί οι προαγωγές των βοηθών αρχηγών, τον Δεκέμβριο του 2023.

Με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας ηγεσίας, τον Σεπτέμβριο του 2024, είχε διαμηνυθεί πως οι διαδικασίες θα ξεκολλήσουν με τους προαγωγές των βοηθών αρχηγών, οι οποίες έγιναν τον Φεβρουάριο του 2025. Ανάμεσα στα πρόσωπα που προήχθησαν ήταν και ο Μιχάλης Κατσουνωτός, εξού και ο Αρχηγός Θεμιστός Αρναούτης δέχθηκε έντονες επικρίσεις, αφού από την μια είχε εισηγηθεί την ποινική του δίωξη μαζί με άλλους αστυνομικούς για την υπόθεση του θανατηφόρου και από την άλλη εισηγήθηκε την προαγωγή του.

Τελικά, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, διορίστηκε πρόσωπο από την Νομική Υπηρεσία, ώστε να εξετάσει το θέμα των πειθαρχικών αδικημάτων, παρά το γεγονός πως ο Αρχηγός Αστυνομίας στο πόρισμα του κατέληξε πως προκύπτουν ποινικά αδικήματα σε βάρος των αστυνομικών. Ωστόσο, δεδομένου του προσώπου που επιλέχθηκε, άγνωστο για ποιο λόγο δεν διορίστηκε από προηγουμένως, ώστε να μην δοθεί τροφή στους καχύποπτους που βλέπουν σκόπιμη καθυστέρηση γύρω από τους χειρισμούς.

Ως προς το λόγο που διορίστηκε πρόσωπο από την Νομική Υπηρεσία, αυτό που εξήγησε η εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας, Κυριακή Λαμπριανίδου, είναι ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας δεν μπορούσε να προχωρήσει σε έρευνες, δεδομένου ότι είχε κάνει την προηγούμενη, άρα θα υπήρχε σύγκρουση συμφέροντος, ενώ ο Υπαρχηγός είναι αρμόδιος για την πειθαρχική που αφορά το πόρισμα Αιμιλιανίδη και το σκάνδαλο των Φυλακών. Η κα. Λαμπριανίδου τόνισε πως αναλόγως με τα ευρήματα του νέου αξιωματικού, θα παρθούν και οι κατάλληλες αποφάσεις.

Σημειώνεται πως η αναφορά για την διεξαγωγή νέας έρευνας, έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο και πλέον διανύουμε τον Μάιο και αν και έχουν παρέλθει περίπου τρεις μήνες, άγνωστο παραμένει το πότε θα ολοκληρωθεί. Πάντως, θα πρέπει να λεχθεί πως η έρευνα του Θεμιστού Αρναούτη, κατά την οποία λήφθηκαν δεκάδες καταθέσεις, εξετάστηκαν τεκμήρια κτλ, διήρκησε περίπου πέντε μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μια πειθαρχική στον πάγο για Κατσουνωτό από 2023, σε εκκρεμότητα το ορφανό θανατηφόρο-Το ιστορικό και η θέση της Αστυνομίας

Ανοιχτό μέτωπο και στο ΕΔΑΔ

Η υπόθεση του θανατηφόρου του 2012, πήρε πλέον και τον δρόμο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο, όπως είχε γράψει ο REPORTER, προσέφυγε ο τότε 17χρονος τραυματίας, συνεπιβάτης του θύματος, με την δικηγόρο του, Λητώ Καριόλου, να καταγγέλλει τους χειρισμούς της Αστυνομίας και της Νομικής Υπηρεσίας, από τότε μέχρι σήμερα.

Μεταξύ άλλων, η δικηγόρος του αιτητή, παρέπεμψε τόσο στα γεγονότα του 2012, όσο και στα όσα αποκαλύφθηκαν έντεκα χρόνια μετά, και στο πόρισμα του νυν Αρχηγού Αστυνομίας, ενώ γίνεται αναφορά σε αστοχίες στα πλαίσια της πρώτης διερεύνησης του τροχαίου, υποδεικνύοντας πως δεν διενήργησαν άμεσα αλκοτέστ στον οδηγό του οχήματος, η πορεία του οποίου ανακόπηκε από άγνωστη οδηγό, πως δεν λήφθηκαν κάμερες ασφαλείας, αντιθέτως οι μάρτυρες αναζήτησαν και παρέδωσαν υλικό από CCTV, και πως είχαν αφαιρεθεί από τις καταθέσεις τους στοιχεία που είχαν αναφέρει, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ενώ άλλες χάθηκαν από τον φάκελο. Επίσης, καταγράφονται οι ισχυρισμοί των ανήλικων, πως οι αστυνομικοί πίεζαν τους μάρτυρες να αλλάξουν τις καταθέσεις τους, αφού επέμεναν πως το αυτοκίνητο που προκάλεσε το ατύχημα ήταν διαφορετικής μάρκας από αυτή που έλεγαν οι ίδιοι, ενώ σημειώνεται πως οι καταθέσεις λήφθηκαν χωρίς συνοδούς, αν και επρόκειτο για ανήλικους.

Στην βάση των όσων τέθηκαν ενώπιον του, το ΕΔΑΔ υπέβαλε συγκεκριμένα ερωτήματα προς τις Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ ζήτησε «να παρέχει αντίγραφο των φακέλων της έρευνας και όλα τα συναφή έγγραφα και συγκεκριμένα όλες τις σχετικές εκθέσεις, αποφάσεις, αλληλογραφία ή άλλα επίσημα έγγραφα που σχετίζονται με το συμβάν στο οποίο τραυματίστηκε σοβαρά ο αιτητής και τις δύο επίσημες έρευνες που ακολούθησαν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το χρονικό του θανατηφόρου του 2012-Οι δηλώσεις, οι μαρτυρίες και οι χειρισμοί

Δειτε Επισης

Άλλους δύο συνέλαβε η Αστυνομία για τα επεισόδια στη Λακατάμια
Έδωσε κατάθεση στην Αστυνομία ο Οδυσσέας, επανέλαβε τους ισχυρισμούς του
Θύματα συστηματικής κακοποίησης τα παιδιά στη Λάρισα-«Τα καημένα πεινάγανε»
Καταδίωξη οδηγού στην Έγκωμη, παραβίαζε κόκκινους σηματοδότες για να διαφύγει-Θετικός στο νάρκοτεστ
Άλλα δύο πρόσωπα αναζητούνται για την επίθεση στο Fan Club της Ομόνοιας (pics)
Δικαίωμα προσφυγής δικηγόρων στο Διοικητικό Δικαστήριο για αποφάσεις της Εποπτικής Αρχής για ξέπλυμα
Δεν έπεισε το Δικαστήριο η Αστυνομία για τη σύλληψη 51χρονου για τα επεισόδια, αφέθηκε ελεύθερος-Στο κελί οι 18χρονοι
Άνω κάτω ξανά το πολιτικό σκηνικό με τις αναφορές Οδυσσέα-Περνά την πόρτα του Αρχηγείου για κατάθεση
Συγκλονίζει η κατάθεση της παιδιάτρου για την κακοποίηση των δύο παιδιών-Χτυπούσε μητέρα και κόρη ο πατέρας
Εκ νέου αναβολή στην υπόθεση πολιτογραφήσεων που εμπλέκονται ο Δημητριάδης και άλλα πρόσωπα