Αλλάζουν πρόνοιες στην πρόταση Νόμου για σχολικό και εργασιακό εκφοβισμό-Από το νέο έτος η συζήτηση
Γιώργος Χατζηπαναγή 06:00 - 27 Δεκεμβρίου 2024
Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την κατάθεση της κοινής πρότασης Νόμου από την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτας Δημητρίου και τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Ανδρέα Πασιουρτίδη για τον σχολικό και τον εργασιακό εκφοβισμό, η συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Νομικών συνεχίζεται, ωστόσο φαίνεται ότι χρειάζεται ακόμα αρκετός χρόνος μέχρι την κατάληξη της συζήτησης και την παραπομπή της στην Ολομέλεια για ψήφιση.
Το ζήτημα του εκφοβισμού είχε ανακύψει από το 2022, όταν ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης κατέθεσε πρόταση Νόμου για ποινικοποίηση του εκφοβισμού, γνωστού και ως «bullying», ο οποίος συνίσταται στη σωματική ή και ψυχολογική κακοποίηση και προσβολή της αξιοπρέπειας ατόμων, φαινόμενο που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις στην κοινωνία, όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και διεθνώς.
Ακολούθως, τον Μάιο του 2022, κατατέθηκε δεύτερη πρόταση Νόμου, από την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, η οποία πρότεινε τη θέσπιση του ιδιώνυμου αδικήματος του σχολικού εκφοβισμού, που προβλέπει ποινή φυλάκισης εώς δώδεκα μήνες ή χρηματική ποινή μέχρι δύο χιλιάδες ευρώ ή και τις δύο ποινές μαζί.
Τελικώς, οι δύο βουλευτές, προχώρησαν το 2023 σε ομαδοποίηση των προτάσεών τους και κατέληξαν σε μια κοινή πρόταση Νόμου, η οποία προβλέπει όσα καταγράφονταν στην πρόταση της Προέδρου της Βουλής, καθώς και τη νομοθετική ρύθμιση του εργασιακού εκφοβισμού, γνωστού ως «mobbing», ως επίσης και του εκφοβισμού στο στράτευμα, με εισήγηση όπως η ποινή φυλάκισης ανέρχεται μέχρι δύο έτη ή χρηματική ποινή μέχρι πέντε χιλιάδες ευρώ ή και τις δύο αυτές ποινές.
Παρόλα αυτά, η πρόταση εκκρεμεί ακόμη ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, αφού προέκυψαν κάποιες εισηγήσεις από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, ώστε να τροποποιηθούν κάποιες πρόνοιες της πρότασης Νόμου, πράγμα που ολοκληρώθηκε το τελευταίο διάστημα και πλέον θα αποσταλεί εκ νέου στους εισηγητές για να ανάψουν το πράσινο φως, ώστε να προχωρήσουν στη διαδικασία της συζήτησης ενώπιον της Επιτροπής.
Αρμόδια πηγή, ανέφερε στον REPORTER πως στις αρχές του νέου έτους, εάν και εφόσον οι εισηγητές συγκατανεύσουν με τις τροποποιήσεις που έγιναν, τότε η πρόταση Νόμου θα ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής, ώστε να συνεχιστεί η συζήτηση της. Παρόλα αυτά, υπάρχει αρκετή δουλειά να γίνει και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα είναι έτοιμη για να παραπεμφθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση.
Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ του REPORTER, ο σχολικός εκφοβισμός ως φαινόμενο προσλαμβάνει στις σημερινές κοινωνίες ολοένα και πιο ανησυχητικές διαστάσεις μεταξύ ανηλίκων σε σχολικούς και άλλους χώρους, όπου συναθροίζονται μαθητές και σε αυτό εμπλέκονται πολλά μέρη, όπως ο μαθητής που δέχεται τη βία, ο μαθητής που ασκεί τη βία, ο μαθητής ή οι μαθητές θεατές, οι οποίοι παρίστανται κατά την τέλεση του αδικήματος, αλλά και οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς.
Η σχολική βία, όπως ανέφεραν οι εισηγητές της πρότασης, διαφέρει από το «πείραγμα» μεταξύ φίλων στο πλαίσιο του παιγνιδιού, το οποίο επ' ουδενί αποσκοπεί στην πρόκληση σωματικού ή ψυχικού πόνου, εν αντιθέσει με τον σχολικό εκφοβισμό στον οποίο εμπλέκονται μαθητές που δεν έχουν φιλικές σχέσεις και οι οποίοι μεταξύ τους παρουσιάζουν ανισορροπία δυνάμεων όσον αφορά τα ατομικά, κοινωνικά ή άλλα χαρακτηριστικά.
Όπως είχαν εξηγήσει, ο σχολικός εκφοβισμός αποσκοπεί στην πρόκληση φόβου, αναστάτωσης, απομόνωσης, βλάβης και σωματικού ή ψυχολογικού πόνου ή άλλων ανάλογων καταστάσεων.
Την ίδια ώρα, όσον αφορά τον εργασιακό εκφοβισμό οι εισηγητές κρίνουν ότι πρέπει να ληφθούν κατασταλτικά μέτρα, διότι προκαλούν ψυχικό πόνο και ταλαιπωρία όχι μόνο στον στόχο αλλά και στους οικείους του θύματος, οι οποίοι στις πλείστες των περιπτώσεων δεν έχουν τρόπο να αντιδράσουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: