Άναψε φωτιές και φούντωσε πρόωρη προεδρολογία η παύση Οδυσσέα-Σεναριολογία με φόντο το 2028

Αν και βρισκόμαστε τέσσερα χρόνια μακριά από τις Προεδρικές Εκλογές του 2028 και δύο από τις Βουλευτικές Εκλογές του 2026, η απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου να παύσει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη από τη θέση του Γενικού Ελεγκτή, αναπόφευκτα δημιουργεί σενάρια γύρω από το όνομά του. Σενάρια, τα οποία δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται στο κάδρο, καθότι το όνομα του Οδυσσέα συζητήθηκε και για τις Προεδρικές του 2023, αφού κάποιοι τον ήθελαν να κατέρχεται ως ανεξάρτητος υποψήφιος, που θα τύγχανε της στήριξης του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ.

Μπορεί ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, όσες φορές ρωτήθηκε στο παρελθόν να αρνήθηκε ενδεχόμενη εμπλοκή του στην πολιτική, δηλώνοντας πως δεν τον ενδιαφέρει, ωστόσο τότε τα δεδομένα ήταν εντελώς διαφορετικά, αφού κατείχε την θέση του Γενικού Ελεγκτή και πιθανόν να έβλεπε τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία, η οποία αυτή τη στιγμή έχει ανατραπεί πλήρως με την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου. Και αυτό διότι, πλέον, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, δεν κατέχει οποιοδήποτε αξίωμα το οποίο θα πρέπει να αποποιηθεί για να εισέλθει στον στίβο της πολιτικής, ενώ από την άλλη, το πιο σημαντικό, είναι τα συναισθήματα που τον διακατέχουν, δεδομένου, όπως ο ίδιος δήλωσε, πως το σύστημα κατάφερε να κερδίσει.

Η δήλωση του μετά την παύση του, πως ο αγώνας κατά της διαφθοράς συνεχίζεται, έδωσε το στίγμα των προθέσεων του. Ότι δηλαδή, δεν αναμένεται να περάσει στην αφάνεια, μένοντας στην μνήμη των πολιτών ο Γενικός Ελεγκτής που παύθηκε και εκ τότε χάθηκε, αντιθέτως προανήγγειλε την παρουσία του στα δρόμενα, «ελεύθερος» και χωρίς μάλιστα «αυτόν τον ‘κορσέ’ που το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θεώρησε ότι θα πρέπει να έχει ένας κρατικός αξιωματούχος».

Οι αναφορές του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, δεν θα μπορούσαν να τύχουν διαφορετικής ερμηνείας, δεδομένου πως πλέον δεν κατέχει τη θέση του Γενικού Ελεγκτή, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί «εφιάλτης» για τους αντιπάλους του και να έχει πρόσβαση σε στοιχεία, που ενδεχομένως να του έδιναν την ευκαιρία να συνεχίσει να αναδεικνύει τα κακώς έχοντα.

Συνεπώς, εξάγεται το συμπέρασμα πως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης μετά την παύση του, κλείνει το μάτι στην είσοδο του στην πολιτική σκηνή, με τρόπο που ίδιος ενδεχομένως να επιλέξει, αν και τα σενάρια σε μία τέτοια περίπτωση, θα μπορούσε να πει κάποιος πως είναι συγκεκριμένα. Είτε θα δημιουργήσει δικό του κίνημα, με πρώτο στόχο την εκλογή του στις βουλευτικές εκλογές του 2026, είτε θα υπάρξει συνεργασία με ένα από τα κόμματα που ανέκαθεν είχε την στήριξη τους.

Ένα από τα όπλα αυτή τη στιγμή του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, όπως αναφέρεται στο λεκτικό της απόφασης του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, είναι οι «σειρήνες της δημοφιλίας και των δημοσκοπήσεων», όπως αυτές καταγράφονται σε διάφορες περιπτώσεις, όπου οι πολίτες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του. Είναι εξάλλου αυτές οι σειρήνες που ήχησαν και προεκλογικά αλλά και βλέποντας τις μακρινές εκλογές του 2028, σε κάποια κόμματα, που βλέπουν τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη ως μια ιδανική επιλογή για αυτούς.

Βέβαια, θα μπορούσε να πει κάποιος πως είναι πολύ νωρίς για αυτή τη συζήτηση, αφού μέχρι το 2028 ουδείς γνωρίζει πως θα έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό και πώς θα αλλάξουν τα δεδομένα, εντούτοις η παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, τροχοδρόμησε στρατηγικές, με στόχο τα πολιτικά οφέλη. Εξού και η πρώτη αντιπαράθεση μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, με το κόμμα της Αριστεράς να ανακοινώνει εκδήλωση διαμαρτυρίας, ταυτιζόμενο με τις θέσεις του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ενώ από την άλλη, η Πινδάρου να μιλά για απόπειρες πολιτικής εκμετάλλευσης, λαϊκισμό και η χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών

Από την άλλη, οι σειρήνες δεν θα μπορούσαν να μην ηχήσουν και για το ΔΗΚΟ, το οποίο στήριξε όσο κανείς τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ειδικότερα στο πρώτο μέτωπο που είχε ανοίξει με τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, σε σχέση με τον έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα χρυσά διαβατήρια, καταψηφίζοντας δύο φορές τον κρατικό προϋπολογισμό, ενέργεια η οποία είχε προκαλέσει τεράστιες παρενέργειες. Εξού και η απόφαση για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ξεσήκωσε βουλευτές του ΔΗΚΟ, οι οποίοι αφενός άφησαν σκιές γύρω από την κατάληξη και αφετέρου, εξέφρασαν την στήριξη τους στον Γενικό Ελεγκτή.

Λαμβάνοντας υπόψη πως αρκετοί είναι αυτοί που βλέπουν μετέωρη την παρουσία του ΔΗΚΟ στην Κυβέρνηση, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ήχησε καμπανάκι, ώστε το όνομα του να μπει στο κάδρο για τις εκλογές του 2028, αλλά και για μια πιθανή συνεργασία με ΑΚΕΛ.

Το γεγονός πως δύο μεγάλες δυνάμεις του πολιτικού σκηνικού παρουσιάζονται υπέρμαχες του Οδυσσέα, αναμφίβολα προκαλεί ανησυχία στους αντιπάλους τους, αν και ακόμα είναι νωρίς οι οποιεσδήποτε συζητήσεις, στις οποίες βέβαια συνδράμει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και το παράδειγμα του ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος αποκόμισε δεκάδες χιλιάδες ψήφους από πολίτες που θέλησαν να τιμωρήσουν το σύστημα.

Την ίδια ώρα, το πρόσωπο του Οδυσσέα Μιχαηλίδη λαμβάνει στήριξης και από μικρότερες πολιτικές δυνάμεις, όπως το Κίνημα Οικολόγων και το Βολτ, σε αντίθεση με ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και ΕΛΑΜ, που κρατούν αποστάσεις.

Ωστόσο, στην αντίπερα όχθη υπάρχει ο ΔΗΣΥ, που ήδη εξαπέλυσε πυρά και έκανε λόγο για απόπειρες πολιτικής εκμετάλλευσης της απόφασης του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου από πολιτικά πρόσωπα και κόμματα. Εξάλλου, δεν θα μπορούσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός να σταθεί στο πλευρό του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, με βάση τον πρότερο βίο. Από την μία η κόντρα με τον μακαριστό Σωκράτη Χάσικο, για την υπόθεση ΧΥΤΥ-Χυτά Κόσιη, και από την άλλη ο πόλεμος του Οδυσσέα με τον Νίκο Αναστασιάδη, στον οποίο αναφέρθηκε μετά την παύση του και ήταν αυτός που διόρισε τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας που τον οδήγησαν σε παύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Επιχείρησε να πηδήξει σε πισίνα από μπαλκόνι και τραυματίστηκε-Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση
Συνελήφθη 60χρονος που καταζητείτο για θανατηφόρο που σημειώθηκε το 2006
Γυναίκα έκλεψε το πορτοφόλι 89χρονου στην Ορόκλινη-Τον παρέσυρε με το όχημά της και τον εγκατέλειψε
Έσπασαν κάθε ρεκόρ τα ρατσιστικά περιστατικά το 2023-Επιθέσεις για καταγωγή και σεξουαλικό προσανατολισμό
Οδεύει προς... καταδίκη το e-justice, δεν επιλύονται τα προβλήματα-«Αγορεύσεις» για την τύχη του συστήματος
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ