Οι... μνηστήρες περιμένουν Οδυσσέα-Τα κρυφά χαμόγελα, οι φήμες διαρκείας και τα πολιτικά σενάρια

Στο παρελθόν, όποτε ερωτάτο ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης εάν επιθυμεί να ασχοληθεί με την πολιτική ή αν θα είναι υποψήφιος, απαντούσε πάντοτε αρνητικά με κατηγορηματικό τρόπο. Σε διάστημα μερικών λεπτών, μετά την απόφαση του Ανώτατο Δικαστικού Συμβουλίου εναντίον του, το αφήγημά του άλλαξε.

Η επόμενη μέρα, είπε, τον βρίσκει ταγμένο στον αγώνα για πάταξη αυτής της γάγγραινας που λέγεται διαφθορά και έχει μεγάλα πλοκάμια. «Τον τρόπο θα τον βρούμε. Το σίγουρο είναι ότι, όντας από σήμερα ελεύθερος, μπορώ να ενεργώ πλέον χωρίς αυτόν τον ‘κορσέ’ που το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θεώρησε ότι θα πρέπει να έχει ένας κρατικός αξιωματούχος», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν βρίσκεται στα σχέδιά του η εμπλοκή στην πολιτική ζωή, είπε ότι νοιώθει την υποχρέωση, όπως την ένοιωθε και πριν 26 χρόνια όταν διορίστηκε στο δημόσιο, να υπηρετήσει την πατρίδα του. Αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη εμπλοκή στην πολιτική, διευκρίνισε, αλλά αφορά σε μια υποχρέωση ενασχόλησης με τα κοινά, την οποία, όπως είπε, αισθάνεται τώρα πιο δυνατά, γιατί αντιλαμβάνεται ότι το σύστημα παρουσιάζεται ως ανίκητο. Λίγη ώρα αργότερα, από τα γραφεία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης δήλωσε πως θα βρει άλλη δουλειά αλλά και τρόπο να αγωνίζεται για αυτόν τον τόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»

Είναι σαφές πως, χωρίς να έχει δηλώσει πρόθεση ενασχόλησης με την πολιτική με την αποχώρησή του από το αξίωμά του, σταμάτησε πλέον να την αποκλείει. Και το γεγονός αυτό ενδεχομένως να κάνει κάποιους από τους οργισμένους, με την παύση του, πολιτικούς να χαμογελούν από μέσα τους.

Για κάποιες πολιτικές δυνάμεις, ο Οδυσσέας ήταν πάντα καλή ιδέα. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στην κοινή γνώμη, πολύ πιο δημοφιλές από πολλούς εκλελεγμένους πολιτικούς. Που, συχνά από το ίδιο το πολιτικό προσωπικό της χώρας, παρουσιαζόταν ως ο μεγαλύτερος πολέμιος της διαφθοράς στον Κύπρο. Και που τώρα έχει καταστεί ακόμη πιο καλή ιδέα, γιατί, για όσους ακολουθήσουν τη δική του ρητορική γραμμή, έχει διωχθεί και αποσιωπηθεί από το σύστημα που ενοχλείτο από την δράση του.

«Μας έχει νικήσει το κατεστημένο, μας έχει νικήσει το σύστημα. Είναι κρίμα για τον τόπο μας αυτό που έγινε σήμερα», δήλωσε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σε μια εποχή που μεγάλη μερίδα πολιτών έχει στήσει το σύστημα στο απόσπασμα και αποστασιοποιείται σταθερά από αυτό. Εάν ο κ. Μιχαηλίδης μπορεί να παρουσιαστεί ως μια αντισυστημική επιλογή από τα συστημικά κόμματα, ενδεχομένως θα μπορούσε να εξουδετερώσει αυτή την τάση εναντίον τους. Ένας άνθρωπος «καθαρός σιόνι» στα μάτια χιλιάδων πολιτών, που μπορεί να παρουσιαστεί πλέον ως «μάρτυρας» που φαγώθηκε από ένα «βρώμικο σύστημα» θα ήταν ό,τι καλύτερο για ένα ψηφοδέλτιο. Και ενδεχομένως να έχουν θέση για αυτόν περισσότερα του ενός ψηφοδέλτια, δεδομένου ότι μία σειρά από κόμματα συμπεριλαμβάνονται στους οπαδούς του. Για την ακρίβεια, αναμένεται πως το επόμενο διάστημα θα σπεύσουν πολλοί να τον διεκδικήσουν, υπολογίζοντας τις προσωπικές ψήφους που θα μπορούσε να τους φέρει στις Βουλευτικές Εκλογές του 2026.

Ενδεχομένως, όμως, το 2026 να λειτουργήσει μεταβατικά σε μία πιθανή πολιτική πορεία του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Σε κάποια πολιτικά πηγαδάκια, από την πρώτη μέρα έκφρασης της πρόθεσης από πλευράς των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας να προχωρήσουν δικαστικώς, το όνομά του ξεκίνησε να παίζει για τις Προεδρικές Εκλογές του 2028, σε μια εποχή που τα κόμματα φαίνεται να προτιμούν να διεκδικούν την εξουσία με προσωπικότητες παρά στελέχη. Δεδομένου, δε, ότι φήμες υπήρχαν και προηγουμένως, δεν πρόκειται για μια πρόσκαιρη ιδέα, αλλά μία που χτίζεται εδώ και καιρό.

Οι τελευταίες Προεδρικές, άλλωστε, έδειξαν μια τάση απόρριψης των σκληρών κομματικών υποψηφιοτήτων, η οποία άφησε τον τότε πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, εκτός δευτέρου γύρου και έφερε αντιμέτωπους για την Προεδρία τον Νίκο Χριστοδουλίδη, που ήταν μεν προβεβλημένος πολιτικός και μέλος της Κυβέρνησης Αναστασιάδη αλλά όχι σκληρά κομματικός, και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη που, παρά τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο Κυπριακό, δεν είχε ποτέ οποιαδήποτε σχέση με τα κόμματα. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ενδεχομένως να μπορούσε να χτίσει το προφίλ ενός βαθιά πολιτικοποιημένου αλλά μη κομματικοποιημένου ανθρώπου, που πολεμά την διαφθορά και αναζητά την δικαιοσύνη μέσω της πολιτικής του καριέρας. Θα φέρει, βέβαια, πάντοτε μαζί του την «τάτσα» της δικαστικής απόφασης, αλλά δεν θα είναι απαραίτητα πιο ισχυρή από τη λαϊκή αποδοχή της οποίας τυγχάνει τα τελευταία χρόνια.

Όλα αυτά, βέβαια, κινούνται στην σφαίρα της θεωρίας αλλά είναι υπαρκτές συζητήσεις στα πολιτικά πηγαδάκια και μάλιστα εδώ και καιρό. Συζητήσεις που ίσως πλέον να ξεκινήσουν να συμπεριλαμβάνουν και τις σκέψεις του ιδίου για αυτά που θα ήθελε να ανιστορήσει η Μούσα για τη δική του πολύτροπη ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατά μέτωπο επίθεση Οδυσσέα μετά την παύση του-«Σήμερα νίκησε το σύστημα»

Δειτε Επισης

«Μανιφέστο» για το Κυπριακό θα καταθέσει στη «βουλή» ο Αρικλί πριν τη ΝΥ
Δεν υπήρξε πίεση για συνέχιση διαπραγματεύσεων από εκεί που μείναμε ισχυρίστηκε ο Τατάρ
Aνάγκη αναζωογόνησης ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μ. Ανατολή τονίζει η Λευκωσία
Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να αποτρέψει άλλη σφαγή διαμηνύει ο Πρέσβης Ανόλικ
Αισθάνεται ενισχυμένος ο Πρόεδρος μετά το Εθνικό Συμβούλιο-«Μοναδικός στόχος το θετικό αποτέλεσμα»
Προωθεί τη συνεργασία «δύο κρατών» στο εξωτερικό ο Ερσίν Τατάρ
Άμεση κατάπαυση πυρός ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός διαμηνύει το ΥΠΕΞ
Βολές Τριανταφυλλίδη κατά Φειδία με αφορμή μια φωτογραφία του στα κατεχόμενα-« Ντροπή σου παλιόπαιδο, ντροπή σου»
Κ. Κόμπος: Ευκαιρία ενίσχυσης διπλωματικού αποτυπώματος τυχόν εκλογή στο ΣΑΔ
Πριν το τέλος του 2025 τα νομοσχέδια για συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση από το Υπ. Εργασίας