Οι μεγάλες αντιφάσεις της ΔΗΠΑ, οι εσωτερικές αστοχίες και η συμμετοχή στην Κυβέρνηση

Τη Δευτέρα ή την Τρίτη αναμένεται να συγκληθούν τα συλλογικά όργανα της ΔΗΠΑ-Συνεργασία για μια πρώτη αξιολόγηση των όσων έγιναν στις διπλές εκλογές. Πρόκειται για συνεδρίες της Γραμματείας, που συνιστά την ανώτατη ηγεσία, και του Πολιτικού Γραφείου, καθώς θεωρείται πρώιμο να συγκληθούν μεγαλύτερα όργανα, πριν γίνει μια πρώτη αξιολόγηση σε ανώτερο επίπεδο.

Η ΔΗΠΑ, όχι απλώς βρέθηκε εκτός στόχων αλλά στην ουσία υπέστη πανωλεθρία στις Ευρωεκλογές, αφού εκεί που πόνταρε σε ποσοστό 7,5%, βρέθηκε στον πάτο της κατάταξης με 2,2% και προφανώς ουδείς στο κόμμα πιστεύει ότι έγιναν όλα σωστά και είχαν αυτό το αποτέλεσμα. Αν και, όπως και στα υπόλοιπα κόμματα, αναμένεται να εκτιμηθούν και άλλοι παράγοντες στην μεγάλη εικόνα, γίνεται κατανοητό πως ο ίδιος ο μηχανισμός του κόμματος δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, κάτι που αναμένεται να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των συνεδριάσεων.

Η ΔΗΠΑ θα πρέπει να διερευνήσει τι έγινε και τι δεν έγινε αλλά και την ορθότητα κάποιων αποφάσεων, πέραν των οργανωτικών της αστοχιών. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, πρέπει να δει και πιο έξω, καθώς της αναλογεί μερίδιο ευθύνης (αν και σαφέστατα πιο μικρό από ό,τι σε άλλους) για την ευρύτερη αποτυχία του πολιτικού συστήματος να πείσει τους πολίτες, που αντέδρασαν εκδικητικά εναντίον του, με έναν στους πέντε να ψηφίζουν τον Φειδία Παναγιώτου. Το κόμμα επέλεξε να τηρήσει μια πιο συγκαταβατική στάση και να μην εμπλακεί στις προσπάθειες πόλωσης άλλων δυνάμεων. Αντιθέτως, ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν, όταν βρέθηκε σε τηλεοπτικό στούντιο τη στιγμή που γινόταν ο μεγαλύτερος καβγάς αυτού του προεκλογικού, είχε μια εντελώς διαφορετική στάση, καλώντας σε ενότητα. Όμως φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι αυτή η στάση και η διαφοροποίηση είτε δεν έγινε ευρέως κατανοητή είτε δεν εκτιμήθηκε από την κοινή γνώμη.

Ένα άλλο ζήτημα που αναμένεται να τεθεί είναι η μεγάλη απόκλιση αποτελεσμάτων που παρατηρήθηκε, που σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργεί εικόνα αντίφασης. Δηλαδή υπήρχαν περιοχές που η ΔΗΠΑ κατέγραψε εξαιρετικά ποσοστά στις τοπικές εκλογές, ωστόσο οι ίδιοι ψηφοφόροι «μαύρισαν» το κόμμα στις Ευρωεκλογές. Για παράδειγμα στον Δήμο Πάφου, η παράταξη έλαβε σε επίπεδο δημοτικών εκλογών 1,099 ψήφους και στις Ευρωεκλογές 283. Στο δημοτικό διαμέρισμα Έγκωμης το ποσοστό της ΔΗΠΑ για το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν 14,4% και στις Ευρωεκλογές ήταν 4%. Αντίστοιχα, στη Μέσα Γειτονιά, το 10,4% που έλαβε στους δημοτικούς συμβούλους μειώθηκε σε 2,3% στο ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών.

Αυτό ερμηνεύεται ξεκάθαρα ως αποτυχία στη διασύνδεση των δύο εκλογικών διαδικασιών, είτε επειδή δεν προωθήθηκε επαρκώς αυτή η γραμμή, είτε επειδή κάποιοι υποψήφιοι των τοπικών εκλογών έκαναν προσωπικές και όχι κομματικές εκστρατείες. Το ζήτημα φαίνεται να είναι τόσο οργανωτικής όσο και επικοινωνιακής υφής και είναι φαινόμενο που παρατήρησαν και άλλα κόμματα, αφού ατύπως πάρα πολλοί πολίτες έκαναν οριζόντια ψηφοφορία, ψηφίζοντας για διαφορετικό κόμμα σε κάθε εκλογική διαδικασία, αλλά αυτά τα νούμερα δείχνουν τεράστιες αποκλίσεις που προκαλούν μεγάλο προβληματισμό. Τα ζητήματα οργανωτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης αναμένεται να συζητηθούν στο ευρύτερο πλαίσιό τους στα συλλογικά όργανα, καθώς εντοπίζονται κενά και λανθασμένοι χειρισμοί.

Επί τάπητος, ωστόσο, πέραν του προσδιορισμού αυτών των λαθών, θα τεθεί και η επόμενη ημέρα, δηλαδή πώς η ΔΗΠΑ θα ανακάμψει από αυτό το κακό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει πρόθεση στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής να κατατεθούν εκ των προτέρων προτάσεις για έξοδο από την συμπολίτευση αλλά περισσότερο προτάσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση των εσωτερικών διαδικασιών του κόμματος. Ωστόσο, με βάση το κλίμα που επικρατεί, δεν αποκλείεται κάποια στελέχη να ανοίξουν αυτό το κεφάλαιο, έστω και αν όχι άμεσα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χρίστος Τσίγκης έστρεψε τα πυρά του στο Προεδρικό μετά την ήττα του στον Δήμο Στροβόλου, για το οποίο εδώ και καιρό φημολογείτο πως είχε έντονη ανάμειξη στην προεκλογική του αντιπάλου του, Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, ο οποίος είχε στηρίξει θερμά την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη στις Προεδρικές Εκλογές. «Το προεδρικό έχασε τον προσανατολισμό του για το τι ακριβώς υπηρετεί, αφού εργάζεται ως "συμμορία εκλεκτών, συγγενών και κουμπάρων" και δυστυχώς όσοι το κάνουν του πρώτου που κάνουν ζημιά ανεπανόρθωτη είναι του ίδιου του Προέδρου- εξού και τα ποσοστά αποδοχής της κοινής γνώμης που λαμβάνει», ανέφερε ο κ. Τσίγκης. «Η δική μου άποψη είναι ξεκάθαρη από τις Προεδρικές. Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, της οποίας είμαι στέλεχος, μόνο χαμένη είναι από όλο αυτό που ονομάζεται δήθεν ‘συγκυβέρνηση’», πρόσθεσε, θέτοντας ξεκάθαρα το πλαίσιο για μια συζήτηση κατά πόσον η παραμονή ή όχι στη συγκυβέρνηση είναι προς το συμφέρον του κόμματος.

Μάλιστα, ο κ. Τσίγκης επανήλθε, με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του «Πολίτη», εξαπολύοντας νέες επιθέσεις κατά του προεδρικού περιβάλλοντος. Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τον Βίκτωρα Παπαδόπουλο ότι είναι «από εκείνους που παρέχουν κακές υπηρεσίες στον Πρόεδρο, μαζί με την άλλη συμμορία», ενώ είπε πως η σύζυγος του Προέδρου, Φιλίππα Καρσερά, όταν ανέφερε στον Πρόεδρο ο ίδιος πως δέχεται «ελεεινό πόλεμο» και ζήτησε να σταματήσει, του είπε πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε τα δικά μας παιδιά, είναι φίλοι μας». Διερωτήθηκε, επίσης, γιατί ακόμα να παύσει ο κ. Χριστοδουλίδης τον πρόεδρο του ΚΟΑ για τα σχόλια που έκανε για τον Δήμο Στροβόλου, ενώ κατήγγειλε ότι τηλεφωνούσαν από το προεδρικό περιβάλλον σε συγγενείς του για να ψηφίσουν τον Ανδρέα Παπαχαραλάμπους.

Υποστήριξε, επίσης, πως η συμμετοχή της ΔΗΠΑ στη συμπολίτευση έχει μόνο κόστος, θέτοντας εμμέσως θέμα αποχώρησης. Και παρόλο που σε αυτό το επίπεδο συζήτησης σε συλλογικά όργανα δεν συμμετέχει ο ίδιος, δεν αποκλείεται να θέσουν θέμα συμμετοχής στην Κυβέρνηση άλλα στελέχη, που συμφωνούν ότι η ΔΗΠΑ υφίσταται κόστος και είναι πολύ πιθανόν να εντάξουν τον πυλώνα αυτό στην ερμηνεία τους για το εκλογικό αποτέλεσμα, αν και αυτό δεν εκτιμάται πως θα συμβεί σε πρώτο αλλά σε μεταγενέστερο στάδιο.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως στο παρελθόν έχει αναπτυχθεί πολλή μουρμούρα στο εσωτερικό της παράταξης για πράξεις και αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς στελέχη θεωρούν ότι δεν λαμβάνει υπόψη το κόμμα αρκετά και δεν αξιοποιεί στον βαθμό που αναμένεται τις εισηγήσεις του σε διάφορα ζητήματα. Μεγάλη ενόχληση υπήρξε, μεταξύ άλλων, και στις αρχές του χρόνου, στο ζήτημα του χειρισμού του ανασχηματισμού. Παραμένει, ωστόσο, ερώτημα κατά πόσον αυτές οι φωνές αμφισβήτησης θα εκδηλωθούν επίσημα τώρα, στον απόηχο των εκλογών. Επί της ουσίας, πιο πολύ αναμένεται να έχουν κατεύθυνση στον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων με την Κυβέρνηση παρά στην αποχώρηση.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τη φημολογία που αναπτύσσεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, πως γίνονται σκέψεις για επανασύνδεση του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ, στην σκιά των κακών αποτελεσμάτων και των δύο κομμάτων στις Ευρωεκλογές, δεν φαίνεται ότι κερδίζουν έδαφος από την πλευρά της ΔΗΠΑ και δεν είναι κάτι που αναμένεται να τεθεί. Στο κόμμα συνεχίζουν να έχουν σημαντικές και ασήμαντες διαφορές με το ΔΗΚΟ και πιστεύουν σχεδόν όλοι πως υπάρχει χώρος στο Κέντρο για αυτό και, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν εκδηλώνονται προθέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Δειτε Επισης

Η οικονομία, οι αναβαθμίσεις και ένας Πρόεδρος στη δίνη του μηδενισμού και του αφορισμού
Άνοιξε τον χορό των υποψηφιοτήτων για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ ο Καρούσος
Κάθετος ο Ιωάννου για τον αριθμό αντιδημάρχων, προωθεί μείωσή του-«Αδικαιολόγητα αυξημένος»
Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών οι προϋπολογισμοί των ΥΠΕΣ, Υφ. Μετανάστευσης και Ναυτιλίας
Τα αιώνια προβλήματα, η διαχρονική αδιαφορία και τα μερίδια ευθύνης
Ξεκαθαρίζει ο ΥΠΕΣ για οικονομική αυτονομία των δήμων-«Η κρατική χορηγία προβλέπει παραχώρηση 117 εκ.»
Συντονισμένες προσπάθειες Κυβέρνησης για ρήξη αδιεξόδου στο Κυπριακό-«Μοναδικός στόχος βιώσιμη λύση»
Κ. Λετυμπιώτης: Η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια διάρρηξης του αδιεξόδου στο Κυπριακό
Β. Πάλμας: Υπενθύμιση του χρέους μας οι ηρωικές πράξεις των πεσόντων
Πλήρως ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τη διπλή αναβάθμιση-«Ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία μας»