Αλλαγές στους διορισμούς στη δημόσια υπηρεσία συζήτησε η Βουλή-Ανεφάρμοστη η πρόταση της ΔΗΠΑ

Οι προτάσεις ΔΗΠΑ για αλλαγές στη διαδικασία διορισμών στη δημόσια υπηρεσία, καθώς και η πρόταση νόμου του Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Κυριάκου Χατζηγιάννη, για τη διενέργεια δημοσκοπήσεων, απασχόλησαν τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, ζητήθηκε από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας να παρουσιάσει πρόταση για το θέμα της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πολλαπλές θέσεις από επιτυχόντες εξετάσεων, κάτι που προκαλεί καθυστερήσεις στην πλήρωση θέσεων.

Ο κ. Μουσιούττας σημείωσε ότι η πρόταση που κατέθεσε η ΔΗΠΑ, για να βγαίνει εκτός καταλόγου ο επιτυχών των εξετάσεων, αφού επιλέξει τη θέση στην οποία του έχει προσφερθεί διορισμός, κρίθηκε ως ανεφάρμοστη, κατόπιν νομικής γνωμάτευσης, λόγω της ελευθερίας του ατόμου να μπορεί να έχει πολλαπλή επιλογή.

Ο κ. Μουσιούττας σημείωσε ότι «όταν ένας έχει την ευκαιρία να κάνει αυτή την αλλαγή, και γίνεται συχνά, για να πληρωθούν 500 θέσεις στο δημόσιο, χρειάστηκε να κληθούν 1.459 υποψήφιοι, δηλαδή έγινε τριπλάσια δουλειά απλώς και μόνο διότι ο κάθε ένας είχε το δικαίωμα, αφού πάρει τη μία θέση να αποταθεί στην επόμενη και στη μεθεπόμενη και στην τέταρτη στη σειρά με αποτέλεσμα να μεταπηδά από τμήμα σε τμήμα, με αποτέλεσμα το τμήμα να μην μπορεί να οργανωθεί, να πηγαίνει χαμένη η εκπαίδευση την οποία του έχει προσφέρει το τμήμα στο οποίο προσλήφθηκε και να υπάρχουν όλα τα αρνητικά στοιχεία της παραγωγικότητας».

«Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο ζητήσαμε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας αλλά και τα αρμόδια τμήματα, να επανεξετάσουν το θέμα και αν υπάρχει πρόταση από πλευρά τους η οποία να είναι νομικά εντάξει, αν επανέλθουν για να δούμε πώς μπορεί να λυθεί αυτό το θέμα», είπε ο Βουλευτής.

Αναφορικά με την πρόταση για διεξαγωγή εξετάσεων ανά διετία και όχι ετήσια, χάριν εξοικονόμησης διοικητικών πόρων, ο κ. Μουσιούττας είπε ότι οι παρευρισκόμενοι στη συνεδρίαση της Επιτροπής την είδαν θετικά, όμως ζήτησαν ένα χρονικό διάστημα γύρω στους 2-3 μήνες για να έρθουν ξανά πρόταση και αυτό έγινε αποδεκτό.

Ο κ. Μουσιούττας αναφέρθηκε και στην πρόταση του κ. Χατζηγιάννη αναφορικά με το πλαίσιο για τη διενέργεια των δημοσκοπήσεων. «Διαφάνηκε ότι η πρόταση δεν περιλαμβάνει τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, κάτι που λογικά θα έπρεπε να περιλαμβάνει», εξήγησε ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ.

Σημείωσε ακόμα ένα ζήτημα, αναφορικά με τις διαφορές των ορισμών σε διαφορετικές νομοθεσίες, λέγοντας ενδεικτικά ότι η προεκλογική περίοδος σε τρεις νομοθεσίες αναφέρεται με διαφορετική χρονική διάρκεια, επομένως σε περίπτωση προώθησης της πρότασης θα πρέπει να υιοθετηθεί ενιαία ορολογία.

«Αναφέρθηκε ότι σκοπός της πρότασης νόμου δεν είναι να χτυπήσουμε την ελευθερία του λόγου, αλλά να θεσμοθετηθούν διαδικασίες έτσι ώστε και να φαίνονται και να είναι ορθές οι ενέργειες στο δημοσκοπήσεων και να αποσκοπούν στο σκοπό για τον οποίο έχουν γίνει», σημείωσε τέλος ο κ. Μουσιούττας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απαισιόδοξοι πρώην διαπραγματευτές για εξελίξεις στο Κυπριακό-Οι σκέψεις για την άτυπη διάσκεψη
Το παράδειγμα Φειδίας, η εισβολή των Influencer στην πολιτική και η ψήφος στα 17 που ενδέχεται να αλλάξει τις ισορροπίες
Υψηλοί στόχοι αλλά χαμηλές προσδοκίες στην αντίστροφη μέτρηση για τη Γενεύη
Απευθύνθηκε στον κυπριακό λαό πριν τη Γενεύη ο Πρόεδρος-«Είμαστε έτοιμοι αλλά και προετοιμασμένοι»
Συνάντησε και την ΤΜΤ πριν τη Γενεύη ο Τατάρ-«Είναι απαραίτητη μια λύση στη βάση του "ίσου κυρίαρχου κράτους¨"»
Κοντά σε αποπαγοποίηση θέσεων για συμπλέγματα κοινοτήτων-Τίθεται σε πρακτική εφαρμογή η μεταρρύθμιση Τ.Α.
Το επικρατέστερο σενάριο για τη Γενεύη, το ερωτηματικό για παρουσία Φιντάν και η αναμονή για συμμετοχή Ε.Ε.
«Κακό τρίο» χαρακτηρίζουν Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ οι Τούρκοι-«Η συμμαχία του κακού πιάνει δουλειά»
Η ανάγνωση του τουρκικού Τύπου ενόψει Γενεύης-«Κρίσιμες συνομιλίες»
Παίζει το χαρτί «δούναι και λαβείν» με την Ε.Ε. για παροχή ασφάλειας η Τουρκία-Προτεραιότητα η ένταξη για την Άγκυρα