Στο εδώλιο του κατηγορουμένου δύο αστυνομικοί για πρόκληση σωματικής βλάβης και για απάνθρωπη μεταχείριση
06:00 - 07 Ιουνίου 2024
Αντιμέτωποι με σοβαρές κατηγορίες, οδηγούνται ενώπιον του Δικαστηρίου δύο μέλη της Αστυνομίας, σε βάρος των οποίων προέκυψαν ποινικά αδικήματα μετά από έρευνα ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών που διόρισε η Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ), ενώπιον της οποίας υπήρχε καταγγελία, αναφορικά με τα επεισόδια που έλαβαν χώρα έξω από το Προεδρικό και το συγκρότημα ΔΙΑΣ, το 2021, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τα μέτρα της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της πανδημίας.
Όπως είχε γράψει ο REPORTER, μετά την διερεύνηση καταγγελίας τετραμελούς οικογένειας, μέσω του δικηγόρου της Αλέξανδρου Κληρίδη, για παράνομη σύλληψη και υπέρμετρη βία, οι ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές, περί τα μέσα του περασμένου Μάρτη, υπέδειξαν ποινικά αδικήματα σε βάρος δύο αστυνομικών, βάση των μαρτυριών που συλλέχθηκαν αλλά και βίντεο που είχαν κατατεθεί ενώπιον της ερευνητικής ομάδας.
Σε νέα επιστολή από πλευράς ΑΑΔΙΠΑ προς τον δικηγόρο της οικογένειας, κ. Κληρίδη, ημερομηνίας 5 Ιουνίου 2024, οι παραπονούμενοι ενημερώθηκαν πως ο Γενικός Εισαγγελέας έδωσε οδηγίες για καταχώρηση της υπόθεσης εναντίον των δύο αστυνομικών, οι οποίοι θα βρεθούν στο εδώλιο για σοβαρά αδικήματα.
Συγκεκριμένα, ο ένας εκ των δύο, ο οποίος είναι λοχίας, διώκεται ποινικά για «το αδίκημα της επίθεσης προκαλούσα πραγματική σωματική βλάβη, κατά παράβαση του άρθρου 243 του Κεφ.154 και το αδίκημα της υποβολής προσώπου σε σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία, κατά παράβαση του άρθρου 5 του Ν.235/1990, επί του ότι επιτέθηκε και γρονθοκόπησε τον ΧΧ, προκαλώντας του πραγματική σωματική βλάβη».
Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο αστυνομικό, ο Γενικός Εισαγγελέας έδωσε οδηγίες για ποινική δίωξή του, «για το αδίκημα της επίθεσης προκαλούσα πραγματική σωματική βλάβη, κατά παράβαση του άρθρου 243 του Κεφ.154, επί του ότι ψέκασε με σπρέι δακρυγόνου εντός του κλειστού χώρου του ημιφορτηγού όπου βρισκόταν τετραμελής οικογένεια, προκαλώντας τους πραγματική σωματική βλάβη».
Σημειώνεται πως με βάση τον ποινικό κώδικα, όποιος διαπράττει επίθεση που προκαλεί πραγματική σωματική βλάβη, είναι ένοχος πλημμελήματος και υπόκειται σε φυλάκιση τριών χρόνων, ενώ το αδίκημα της σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρία, όπως έχει τροποποιηθεί, επισύρει ποινή που δεν υπερβαίνει τα τέσσερα έτη, αν η κακοποίηση στην οποία υποβλήθηκε ο συλληφθείς ή ο κρατούμενος στον αστυνομικό σταθμό συνιστά σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία κατά την έννοια του άρθρου 5. Επίσης, αν προκληθεί πραγματική σωματική βλάβη από κακοποίηση στην οποία υποβλήθηκε ο συλληφθείς ή ο κρατούμενος στον αστυνομικό σταθμό, η οποία κακοποίηση συνιστά σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία κατά την έννοια του άρθρου 5, η ποινή δεν υπερβαίνει τα επτά έτη.
Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω υπόθεση απασχόλησε και το Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε ο Αλέξανδρος Κληρίδης, όπου πέτυχε την ακύρωση των ενταλμάτων σύλληψης που είχαν εκδοθεί από την Αστυνομία για τα επεισόδια και αφορούσαν μέλη της ίδιας οικογένειας, που επέβαιναν σε ημιφορτηγό.
Σημειώνεται ότι η Αστυνομία, υπό το βάρος των έντονων επικρίσεων ότι δεν έλαβε μέτρα για αποτροπή των επεισοδίων, παρά το γεγονός πως υπήρχαν πληροφορίες ενώπιον των Αρχών, με τον Αρχηγό μάλιστα, Στέλιο Παπαθεοδώρου, να παραδέχεται πως «χρειαζόταν περισσότερος κόσμος για αντιμετώπιση του όγκου των διαδηλωτών», προχώρησε άμεσα σε αριθμό συλλήψεων.
Ωστόσο, με βούλα Ανωτάτου, τα τέσσερα εντάλματα σύλληψης ακυρώθηκαν, καθώς, όπως αναφέρεται στην απόφαση που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, δεν υπήρχε μαρτυρία που να δικαιολογούσε τα εντάλματα, ούτε και εύλογη υπόνοια πως οι συλληφθέντες διέπραξαν τα υπό διερεύνηση αδικήματα.
Θέση του δικηγόρου της οικογένειας, κ. Κληρίδη, ήταν πως βάσει του όρκου του ανακριτή, δεν προέκυπτε εύλογη υποψία για τη διάπραξη των υπό διερεύνηση αδικημάτων, ενώ υπέδειξε πως τα εντάλματα εκδόθηκαν κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας.
Οι τέσσερις παραπονούμενοι, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Ανωτάτου, είχαν λάβει μέρος στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στις 18.7.2021, έξω από το Προεδρικό, ενώ στη συνέχεια πορεύθηκαν στο συγκρότημα ΔΙΑΣ. Μέλος της Αστυνομίας που βρισκόταν καθήκον στο Προεδρικό, αντιλήφθηκε επτά διαδηλωτές να επιβιβάζονται σε ημιφορτηγό, το οποίο διέθετε κλειστή κάσια, ενώ μετά από παρακολούθηση του εν λόγω φορτηγού, διαπιστώθηκε ότι οι επιβαίνοντες είχαν λάβει μέρος και στη διαμαρτυρία που έγινε στο συγκρότημα του ΔΙΑΣ.
Ωστόσο το Ανώτατο κατέληξε πως το περιστατικό της ανακοπής του ημιφορτηγού, δεν συνδέεται με τα εντάλματα σύλληψης που αφορούσαν σε αδικήματα που φέρονταν να είχαν διαπραχθεί στο χώρο του Προεδρικού και του συγκροτήματος ΔΙΑΣ, ενώ υπέδειξε, πως πέραν την παρουσίας των εν λόγω προσώπων στο χώρο του Προεδρικού, και ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, «δεν παρουσιάστηκε καμία συγκεκριμένη μαρτυρία ότι οι παραπονούμενοι διέπραξαν ως αυτουργοί άλλο αδίκημα ή ότι ήταν συναυτουργοί, βοηθώντας, παρακινώντας, συμβουλεύοντας ή προάγοντας οποιονδήποτε άλλο να διαπράξει οποιονδήποτε αδίκημα».
Σημειώνεται πως μετά την άδεια του Ανωτάτου για καταχώρηση αίτησης για έκδοση προνομιακού εντάλματος certiorari, η Νομική Υπηρεσία δεν έφερε καμία ένσταση στο αίτημα για ακύρωση των ενταλμάτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χαστούκι στην Αστυνομία-Ακυρώθηκαν εντάλματα σύλληψης για τα επεισόδια στο ΔΙΑ