Ποινική δίωξη δύο αστυνομικών για τα επεισόδια στον ΔΙΑ-Καταγγέλθηκαν για κακοποίηση και παράνομη σύλληψη

Τρία χρόνια μετά τα όσα έλαβαν χώρα έξω από το Προεδρικό και το συγκρότημα ΔΙΑΣ, όπου εκτυλίχθηκαν σοβαρά επεισόδια κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τα μέτρα της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της πανδημίας, οι ποινικοί ανακριτές που είχαν διοριστεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ) για να διερευνήσουν παράπονο τετραμελούς οικογένειας για παράνομη σύλληψη και υπέρμετρη βία, υπέδειξαν ποινικά αδικήματα σε βάρος δύο αστυνομικών.

Πρόκειται για υπόθεση που έφθασε ενώπιον του Ανωτάτου, το οποίο μετά από αίτημα για έκδοση προνομιακού εντάλματος certiorari, αφού εξέτασε τα δεδομένα, ακύρωσε τα τέσσερα εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί από την Αστυνομία και αφορούσαν μέλη της ίδιας οικογένειας, που επέβαιναν σε ημιφορτηγό.

Υπενθυμίζεται ότι, η Αστυνομία, υπό το βάρος των έντονων επικρίσεων ότι δεν έλαβε μέτρα για αποτροπή των επεισοδίων, παρά το γεγονός πως υπήρχαν πληροφορίες ενώπιον των Αρχών, με τον Αρχηγό μάλιστα, Στέλιο Παπαθεοδώρου, να παραδέχεται πως «χρειαζόταν περισσότερος κόσμος για αντιμετώπιση του όγκου των διαδηλωτών», προχώρησε άμεσα σε αριθμό συλλήψεων.

Ωστόσο, με βούλα Ανωτάτου, τα τέσσερα εντάλματα σύλληψης ακυρώθηκαν, καθώς, όπως αναφέρεται στην απόφαση που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, δεν υπήρχε μαρτυρία που να δικαιολογούσε τα εντάλματα, ούτε και εύλογη υπόνοια πως οι συλληφθέντες διέπραξαν τα υπό διερεύνηση αδικήματα.

Θέση του δικηγόρου της οικογένειας, Αλέξανδρου Κληρίδη, ήταν πως βάσει την όρκο του ανακριτή, δεν προέκυπτε εύλογη υποψία για τη διάπραξη των υπό διερεύνηση αδικημάτων, ενώ υπέδειξε πως τα εντάλματα εκδόθηκαν κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας.

Οι τέσσερις παραπονούμενοι, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Ανωτάτου, είχαν λάβει μέρος στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στις 18.7.2021, έξω από το Προεδρικό, ενώ στη συνέχεια πορεύθηκαν στο συγκρότημα ΔΙΑΣ. Μέλος της αστυνομίας που βρισκόταν καθήκον στο Προεδρικό, αντιλήφθηκε επτά διαδηλωτές να επιβιβάζονται σε ημιφορτηγό, το οποίο διέθετε κλειστή κάσια, ενώ μετά από παρακολούθηση του εν λόγω φορτηγού, διαπιστώθηκε ότι οι επιβαίνοντες είχαν λάβει μέρος και στη διαμαρτυρία που έγινε στο συγκρότημα του ΔΙΑΣ.

Ωστόσο το Ανώτατο κατέληξε πως το περιστατικό της ανακοπής του ημιφορτηγού, δεν συνδέεται με τα εντάλματα σύλληψης που αφορούσαν σε αδικήματα που φέρονταν να είχαν διαπραχθεί στο χώρο του Προεδρικού και του συγκροτήματος ΔΙΑΣ, ενώ υπέδειξε, πως πέραν την παρουσίας των εν λόγω προσώπων στο χώρο του Προεδρικού, και ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, «δεν παρουσιάστηκε καμία συγκεκριμένη μαρτυρία ότι οι παραπονούμενοι διέπραξαν ως αυτουργοί άλλο αδίκημα ή ότι ήταν συναυτουργοί, βοηθώντας, παρακινώντας, συμβουλεύοντας ή προάγοντας οποιονδήποτε άλλο να διαπράξει οποιονδήποτε αδίκημα».

Σημειώνεται πως μετά την άδεια του Ανωτάτου για καταχώρηση αίτησης για έκδοση προνομιακού εντάλματος certiorari, η Νομική Υπηρεσία δεν έφερε καμία ένσταση στο αίτημα για ακύρωση των ενταλμάτων.

Την ίδια ώρα, ο δικηγόρος της οικογένειας, Αλέξανδρος Κληρίδης, είχε προβεί σε σχετική καταγγελία και στην Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, ζητώντας έρευνα για υπέρμετρη βία, κακοποίηση και παράνομη σύλληψη, ενώ πέραν των μαρτυριών και των ισχυρισμών των παραπονούμενων, είχαν κατατεθεί διάφορα βίντεο από το περιστατικό.

Η ΑΑΔΙΠΑ, είχε προχωρήσει στον διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, οι οποίοι διενήργησαν έρευνες και έλαβαν μαρτυρίες, ενώ στην συνέχεια παρέδωσαν το πόρισμα τους, με εισήγηση για ποινικές διώξεις.

Ακολούθως, σύμφωνα με επιστολή που έλαβε ο δικηγόρος της οικογένειας, Αλέξανδρος Κληρίδης, ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάστηκε στην Νομική Υπηρεσία, η οποία άναψε το πράσινο φως για την ποινική δίωξη δύο αστυνομικών. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα αδικήματα, με τα οποία θα βρεθούν αντιμέτωποι οι δύο αστυνομικοί.

Περαιτέρω, δεδομένου της απόφασης του Ανωτάτου αλλά και της Ανεξάρτητης Αρχής Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, η οικογένεια δεν αποκλείεται να προχωρήσει και σε αγωγές εναντίον της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χαστούκι στην Αστυνομία-Ακυρώθηκαν εντάλματα σύλληψης για τα επεισόδια στο ΔΙΑ

Δειτε Επισης

Τρεις πυρκαγιές σε μισή ώρα παγκύπρια-Έτρεχε το Τμήμα Δασών
Χάθηκαν τα ίχνη 25χρονου Αγγλοκύπριου στη Σαρδηνία-Η έκκληση της οικογένειας (pics)
Δεύτερη φορά στόχος επίθεσης ο 42χρονος στον Παρισσινό-Έρευνες στο επαγγελματικό του περιβάλλον
Πολυτραυματισμός η αιτία θανάτου του 25χρονου που παρασύρθηκε από όχημα στον αυτοκινητόδρομο
Στο επίκεντρο της τελευταίας αντεξέτασης Ελεγκτή η καταγγελία κατά Αγγελίδη-Η ώρα των τελικών αγορεύσεων
Αποζημιώσεις €5.000 επιδίκασε το Ανώτατο κατά ΡΙΚ σε έφεση για δυσφήμιση
Έφτασαν στο αεροδρόμιο Πάφου με 280 κούτες αδασμολόγητα τσιγάρα
Ζητήθηκε η συνδρομή της Interpol για Metamax-Πάνω από 200.000 το ποσό που «επενδύθηκε», στις 90 καταγγελίες
Ολοκληρώθηκε η αντεξέταση του Ελεγκτή, στην τελική ευθεία με αγορεύσεις η διαδικασία ενώπιον Συμβουλίου
Εντοπίστηκαν τρία κιλά κάνναβης σε οικία στη Λευκωσία-Χειροπέδες σε 24χρονο