Χαστούκι στην Αστυνομία-Ακυρώθηκαν εντάλματα σύλληψης για τα επεισόδια στο ΔΙΑ

Άλλα τέσσερα εντάλματα σύλληψης ακύρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο, με το ζήτημα πλέον να απασχολεί ιδιαίτερα την Νομική Υπηρεσία, η οποία χθες ανακοίνωσε πως οι αστυνομικοί θα εκπαιδευτούν από την Πολίνα Ευθυβούλου, Ανώτερο Δικηγόρο της Δημοκρατίας, «για την ετοιμασία και υποβολή αιτήσεων για εντάλματα, με σκοπό να αποφεύγονται τυχόν λάθη ή/και παραλείψεις από τα μέλη της Αστυνομίας κατά την αίτηση σε Δικαστές για την έκδοσή τους, ώστε οι πιθανότητες απόρριψής τους από πλευράς Δικαστηρίων να μειωθούν στο ελάχιστο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην... τάξη για εκπαίδευση οι αστυνομικοί για τα εντάλματα σύλληψης και έρευνας

Αυτή τη φορά τα εντάλματα σύλληψης που ακυρώθηκαν αφορούσαν τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στο Προεδρικό και στο συγκρότημα ΔΙΑΣ, όπου οι παραπονούμενοι μέσω του δικηγόρου τους Αλέξανδρου Κληρίδη, προσέφυγαν στο Ανώτατο για έκδοση προνομιακού εντάλματος certiorari. 

Η Αστυνομία, υπό το βάρος των έντονων επικρίσεων ότι δεν έλαβε μέτρα για αποτροπή των επεισοδίων, αφού υπήρχαν δημόσιες καταγγελίες πως υπήρχαν πληροφορίες για τις οποίες ήταν ενήμερες οι Αρχές, με τον Αρχηγό μάλιστα να παραδέχεται πως «χρειαζόταν περισσότερος κόσμος για αντιμετώπιση του όγκου των διαδηλωτών», προχώρησε άμεσα σε αριθμό συλλήψεων.

Ανάμεσα σε αυτούς, και η οικογένεια που επέβαινε σε ημιφορτηγό, η οποία ωστόσο προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, με το Δικαστήριο να διαπιστώνει πως η Αστυνομία δεν είχε στα χέρια της μαρτυρία που να δικαιολογεί τα εντάλματα σύλληψης.      

Θέση του δικηγόρου Αλέξανδρου Κληρίδη, ήταν πως «το Δικαστήριο στερείτο δικαιοδοσίας να εκδώσει το επίδικο ένταλμα σύλληψης, γιατί από το περιεχόμενο της ένορκης δήλωσης της αστυνομικού που υποστήριζε την έκδοση του, δεν προέκυπτε εύλογη υποψία για τη διάπραξη των υπό διερεύνηση αδικημάτων από τους αιτήτές. Περαιτέρω διατείνονται ότι δεν υπήρχε αναγκαιότητα για την έκδοση του και ότι εκδόθηκε κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας».

Οι τέσσερις αιτητές, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Ανωτάτου το οποίο είχε δώσει άδεια για καταχώρηση για certiorari, είχαν λάβει μέρος σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά των μέτρων της Κυβέρνησης για την πανδημία, που πραγματοποιήθηκε στις 18.7.2021, έξω από το Προεδρικό, ενώ στη συνέχεια πορεύθηκαν στο συγκρότημα ΔΙΑΣ., όπου προκλήθηκαν σοβαρά τα επεισόδια.

Μέλος της αστυνομίας που βρισκόταν στο καθήκον στο Προεδρικό, αντιλήφθηκε επτά διαδηλωτές να επιβιβάζονται σε ημιφορτηγό, το οποίο διέθετε κλειστή κάσια. Αναφέρεται στην υποστηρικτική ένορκη δήλωση ότι, «μετά από παρακολούθηση του εν λόγω φορτηγού, διαπιστώθηκε ότι οι επιβαίνοντες του εν λόγω ημιφορτηγού είχαν λάβει μέρος και στη διαμαρτυρία που έγινε στο συγκρότημα του ΔΙΑΣ».

Το ημιφορτηγό, όπως αναφέρεται, ανακόπηκε στη συνέχεια από περίπολο της Αστυνομίας. Σύμφωνα με την υποστηρικτική ένορκη δήλωση, «‘’τα πρόσωπα τα οποία επέβαιναν σε ημιφορτηγό εξήλθαν από την κάσια και επιτέθηκαν στα μέλη της αστυνομίας’’. Οι πρώτοι τρεις αιτητές, που προφανώς είχαν εξέλθει από την κάσια, συνελήφθησαν επιτόπου για αυτόφωρα αδικήματα. Ο τέταρτος αιτητής, που ήταν ο οδηγός του ημιφορτηγού, δεν αναφέρεται να αδικοπράγησε κατά την ανακοπή του ημιφορτηγού και δεν αναφέρεται ότι συνελήφθηκε».

Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρει η απόφαση, το περιστατικός της ανακοπής του ημιφορτηγού δεν συνδέεται με τα επίδικα εντάλματα σύλληψης που αφορούσαν σε αδικήματα που φέρονταν να είχαν διαπραχθεί στο χώρο του Προεδρικού και του συγκροτήματος ΔΙΑΣ.

Στην απόφαση του το Ανώτατο , ανέφερε επίσης πως πέραν την παρουσίας των εν λόγω προσώπων στο χώρο του Προεδρικού, και ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, δεν παρουσιάστηκε καμία συγκεκριμένη μαρτυρία ότι οι αιτητές διέπραξαν ως αυτουργοί άλλο αδίκημα ή ότι ήταν συναυτουργοί, βοηθώντας, παρακινώντας, συμβουλεύοντας ή προάγοντας οποιονδήποτε άλλο να διαπράξει οποιονδήποτε αδίκημα.

Σημειώνεται πως μετά την άδεια του Ανωτάτου για καταχώρηση αίτησης για έκδοση προνομιακού εντάλματος certiorari, η Νομική Υπηρεσία δεν έφερε καμία ένσταση. 

Πάντως, μετά την απόσαση και την ακύρωση των ενταλμάτων, η τετραμελής οικογένεια που συνελήφθη, είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την διεκδήκηση των δικαιωμάτων της, τα οποία παραβίασε η Αστυνομία, αδικαιολόγητα, δυσανάλοα και καταχριστικά, όπως προκείπτει από την απόφαση. 

Στην... τάξη οι αστυνομικοί 

Τα εντάλματα που ακυρώνονται στο Ανώτατο φαίνεται να προβληματίζει τη Νομική Υπηρεσία, η οποία χθες με ανακοίνωση της, ενημέρωνε πως θα γίνει εκπαίδευση στους ανακριτές της Αστυνομίας, για την ετοιμασία και υποβολή αιτήσεων για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης και έρευνας από το Δικαστήριο.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι με οδηγίες του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα διευθετήθηκαν εντός Οκτωβρίου, δύο ημερίδες εκπαίδευσης Αξιωματικών και Ανακριτών της Αστυνομίας επί του Κώδικα Διαδικασιών κατά την ετοιμασία και υποβολή αιτήσεων στο Δικαστήριο για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης και έρευνας, διαταγμάτων κατακράτησης τεκμηρίων, αιτήσεων πρόσβασης σε τηλεπικοινωνιακά δεδομένα και διαδικασιών προνομιακών διαταγμάτων.

Η εκπαίδευση θα γίνει από την Πολίνα Ευθυβούλου, Ανώτερο Δικηγόρο της Δημοκρατίας και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ανάλυση του Κώδικα Διαδικασιών, συζήτηση των προβλημάτων που ανακύπτουν κατά την ετοιμασία και υποβολή των αιτήσεων ενώπιον των αρμόδιων Δικαστηρίων και επίλυση θεωρητικών και πρακτικών ερωτημάτων και αποριών.

Ο Κώδικας Διαδικασιών, που ετοιμάστηκε από Ανώτερους Λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας και Αξιωματικούς της Αστυνομίας, στόχο έχει να δίδει τις κατευθυντήριες γραμμές προς τους ανακριτές κατά την ετοιμασία και υποβολή αιτήσεων για τα πιο πάνω εντάλματα, με σκοπό να αποφεύγονται τυχόν λάθη ή/και παραλείψεις από τα μέλη της Αστυνομίας κατά την αίτηση σε Δικαστές για την έκδοσή τους, ώστε οι πιθανότητες απόρριψής τους από πλευράς Δικαστηρίων να μειωθούν στο ελάχιστο.

Ο Κώδικας Διαδικασιών, που εν γένει αναθεωρεί και εκσυγχρονίζει τις διαδικασίες που ακολουθούνται από τα μέλη της Αστυνομίας για την έκδοση ενταλμάτων και διαταγμάτων ενώπιον Δικαστηρίου, κρίθηκε αναγκαίο να συνταχθεί κατόπιν πρωτοβουλίας της Νομικής Υπηρεσίας και σε συνεννόηση με την Αστυνομία.

Καλύπτει πλήρως διάφορα κενά που εντοπίστηκαν και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα ορισμένα από τα εντάλματα που εκδόθηκαν να ακυρωθούν από το Ανώτατο Δικαστήριο, είτε γιατί περιείχαν λάθη ή παραλείψεις είτε γιατί στηρίζονταν σε γενικότητες.

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Είναι καιρός να επανενωθεί το τελευταίο διαιρεμένο κράτος μέλος της ΕΕ
Ο δράστης της επίθεσης κατά του Τραμπ γκούγκλαρε λεπτομέρειες για τη δολοφονία του Κένεντι
BINTEO: Χαμός στη Βουλή της Τουρκίας-Έπεσε ξύλο μεταξύ βουλευτών του Ερντογάν και του κουρδικού κόμματος
Πέθανε η 38χρονη έγκυος στην Πάτρα που υπέστη τρεις ανακοπές-Νωρίτερα είχε χάσει και το βρέφος της
Απαντά σε Ερντογάν η Αθήνα για το Κυπριακό-«Η δημιουργία δύο κρατών δεν αποτελεί λύση»
Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες Γκουτέρες για επανένωση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές
Το Κόμμα για τα Ζώα καταγγέλλει παγίδευση σκαντζόχοιρων σε δίχτυα
Δεν κάνει πίσω ο Τατάρ-«Δεν γίνεται να υπάρξει υποχώρηση από την λύση δύο κρατών»
Λεπτομέρειες για τα νέα κριτήρια ΚΦΙΚΒ-Όσα αλλάζουν με τα δάνεια για στεγαστικά, ανακαίνιση και φωτοβολταϊκά
Καταγγελία Οικολόγων για κακοποιημένα γατάκια που κυκλοφορούν με καμένες και ματωμένες ουρές