Στέλνει μήνυμα στους ηγέτες η Ολγκίν-«Να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»

Μία ώρα και τριάντα λεπτά διήρκησε η συνάντηση της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, για το Κυπριακό, Μαρίας Άνγχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της τρίτης κατά σειρά επίσκεψης της στην Κύπρο. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης η κα. Ολγκίν αναχώρησε από το Κυπριακό και αναμένεται να κατευθυνθεί στα κατεχόμενα, όπου στις 12 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση της με τον κατοχικό ηγέτη.

Εξερχόμενη από το Προεδρικό Μέγαρο, η κα. Ολγκίν, έκανε αναφορά για μια εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «Όπως είπα και στην πρώτη μου επίσκεψη, ακούω την κοινωνία των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα, έχω πάρα πολλές συναντήσεις και η εντύπωση μου, όλοι θέλουν να προχωρήσουμε μπροστά. Και εύχομαι οι ηγέτες να ακούσουν την κοινωνία των πολιτών. Συνεχίζω να εργάζομαι, έρχομαι από πολλές χώρες, είχα μια τεράστια ατζέντα, στην Ευρώπη, τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον. Εύχομαι ότι οι ηγέτες θα δουν την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και να προχωρήσουν μπροστά», είπε μεταξύ άλλων η κα. Ολγκίν.

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ανέφερε πως η κα. Ολγκίν ενημέρωσε τον ΠτΔ για τις επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα, τις οποίες χαιρετίζουμε. «Είναι η πρώτη συνάντηση μετά και τα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με την ΕΕ στείλαμε ένα σαφές, θετικό μήνυμα προς την Τουρκία για τη διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο Κυπριακό. Η κα Ολγκίν ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις πολύ σημαντικές επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα, επαφές που χαιρετίζουμε, επαφές που θεωρούμε ότι συμβάλλουν στο να υπάρξει αυτή σφαιρική εικόνα που χρειάζεται για να μπορέσουν να εξεταστούν τα επόμενα βήματα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί».

Ερωτηθείς αν η κα Ολγκίν ενημέρωσε για την αντίδραση της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχουν συζητηθεί τα αποτελέσματα των επαφών της. Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι να αφήσουμε τη διπλωματία να λειτουργήσει. Η επόμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κα Ολγκίν είναι στις 13 Μαΐου».

Σε ερώτηση αν η φόρμουλα των κατ΄ιδίαν συναντήσεων είναι ιδέα της κας Ολγκίν ή αν είναι κάτι που επέβαλε ο Πρόεδρος, ο Εκπρόσωπος απάντησε «όχι, είναι μια φόρμουλα, μια σύνθεση που είναι προφανώς πιο ωφέλιμη στο να μπορέσει να υπάρξει αυτή η ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων για την επίτευξη του κοινού στόχου ΗΕ και Κυπριακής Δημοκρατίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Έτσι θα είναι και η επόμενη συνάντηση που θα έχουν στις 13 Μαΐου».

Σε ερώτηση αν υπάρχει ένδειξη ότι η τουρκική πλευρά συμφωνεί σε σχέση με την ανανέωση της αποστολής της κας Ολγκίν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι οι όροι εντολής της κας Ολγκίν που απορρέουν από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, και δεν υπάρχει χρονική διάρκεια. «Ο ΓΓ αποφασίζει μέχρι πότε θα είναι η αποστολή της προσωπικής του απεσταλμένης», είπε ο κ. Λετυμπιώτης, προσθέτοντας ότι «αυτό που θα πούμε εμείς ακόμη μια φορά είναι ότι ευελπιστούμε πριν τους έξι μήνες, το αμέσως επόμενο διάστημα, να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπαίνει στα βαθιά, μεταφέρει προθέσεις και κλειδώνει τις εξελίξεις η Ολγκίν

Δειτε Επισης

Εντοπίστηκε ανθρώπινο μέλος σε παραλία της Πάφου
Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία-Γυναίκα έπεσε από μπαλκόνι μετά από καυγά με τον σύζυγο της
Χειροπέδες σε 20χρονο-Εντόπισαν στο διαμέρισμα του ναρκωτικά και εκρηκτικές ύλες
Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Προτεραιότητα της Ελλάδας το Κυπριακό-«Εργαζόμαστε για να καθίσουν στο τραπέζι διαλόγου Χριστοδουλίδης και Τατάρ»
Χάθηκαν τα ίχνη 30χρονου στη Λάρνακα-Ζητά τη βοήθεια των πολιτών η Αστυνομία
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Πρόεδρος για Γενοκτονία του Πόντου -«Η Κύπρος, θύμα και η ίδια της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας»
Ενισχύεται η πρωτοβουλία Αμάλθεια-«Εξαιρετικής σημασίας η διεθνής αναγνώριση για τον ρόλο της Κύπρου