Ένεση για τα κατεχόμενα χωριά η χαλάρωση κινήτρων για επανεγκατάσταση-Ικανοποίηση για τα μέτρα της Κυβέρνησης
06:00 - 01 Μαΐου 2024
Ένεση για τα κατεχόμενα χωριά, όπου διαμένουν επανεγκατασταθέντες, χαρακτηρίζονται από τους εμπλεκόμενους φορείς, η αναθεώρηση του σχεδίου επανεγκατάστασης, που πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο τη Μεγάλη Τρίτη, μετά από μία πολύμηνη προσπάθεια που κατέβαλαν από κοινού η Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους και η υφυπουργός Κοινωνικής Προνοίας, Μαριλένα Ευαγγέλου, με απώτερο στόχο να κρατηθούν ζωντανά τα κατεχόμενα χωριά, ειδικά τη στιγμή που οι εγκλωβισμένοι, φεύγουν ο ένας μετά τον άλλο, λόγω ηλικίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απλοποιούνται τα κριτήρια για επανεγκατάσταση-Η απόφαση του Υπουργικού, όσα αλλάζουν
Η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας προέβη στην εισήγηση των συγκεκριμένων θέσεων, μετά από διαβούλευση που είχε με την Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα για Αγνοούμενους και Εγκλωβισμένους, η οποία αφού έλαβε οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη βάση του σχεδιασμού διακυβέρνησής του, κατάγραψε τα σημεία που έχρηζαν αλλαγή, ώστε να διευκολυνθούν όσοι επέλεξαν ή επιλέγουν να επιστρέψουν στα κατεχόμενα χωριά. Η κα. Αριστοτέλους, μετά και τις επαφές που είχε με τους κατοίκους αλλά και με κοινοτάρχες, κατέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και κατέληξε στις συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες συζητήθηκαν τόσο με την Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, όσο και με την κα. Ευαγγέλου, με στόχο να είναι πιο ανθρωποκεντρικά τα κριτήρια.
Υπενθυμίζεται ότι, βάσει της απόφασης του Υπουργικού:
-Παραχωρείται το δικαίωμα συμμετοχής στο Σχέδιο Επανεγκατάστασης και σε οικογένειες στις οποίες ένας εκ των δύο συζύγων διαμένει στις κατεχόμενες περιοχές.
-Ο αριθμός των υποχρεωτικών διανυκτερεύσεων στα κατεχόμενα χωριά παραμένει σε τέσσερεις την εβδομάδα, χωρίς όμως την προϋπόθεση να είναι συνεχόμενες και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη αν πρόκειται για καθημερινές ή σαββατοκύριακα.
-Σε ό,τι αφορά στο επίδομα φροντίδας ύψους 240 ευρώ, θα παραχωρείται πλέον και σε ζεύγη άνω των 75 ετών, πέραν από μονήρη άτομα που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Σημειώνεται πως η εν λόγω απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εντάσσεται στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλει η Προεδρία για να δοθούν κίνητρα στους νέους για επανεγκατάσταση στα κατεχόμενα χωριά, για να κρατηθούν ζωντανά. Ανάμεσα στις δράσεις που λαμβάνονται προς αυτό το σκοπό είναι και η συνεργασία με πανεπιστήμια για εφαρμογή προγραμμάτων και δραστηριοτήτων τόσο για τους νέους όσο και για άτομα τρίτης ηλικίας, καθώς επίσης και η έναρξη Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξετάζει κίνητρα για επανεγκατασταθέντες η Κυβέρνηση-Συντονισμός αρμοδίων με δράσεις, έμφαση στην εκπαίδευση
«Δώρα για μας αυτές οι αποφάσεις»
Την ικανοποίησή τους για τις εν λόγω αποφάσεις της Κυβέρνησης, εξέφρασαν οι κάτοικοι του κατεχόμενου Κορμακίτη, δεδομένου ότι επηρεάζονται άμεσα, αφού από τα χωριά στα οποία διαμένουν Ελληνοκύπριοι στις κατεχόμενες περιοχές, μετρά τους περισσότερους επανεγκατασταθέντες. Η χαλάρωση των συγκεκριμένων κριτηρίων ήταν ένα από τα διαχρονικά αιτήματά τους, για στήριξη των κατοίκων που ήδη διαμένουν στο χωριό ή για εκείνους που θέλουν να επιστρέψουν.
«Εμείς που ξέρουμε τον Κορμακίτη, αυτές οι αποφάσεις είναι μία ένεση και σωτήρια. Θεωρούμε ότι υπάρχουν αρκετά άτομα που ήθελαν να υποβάλουν αίτηση, όμως οι τέσσερις συνεχόμενες βραδιές για διαμονή, χωρίς τα Σαββατοκύριακα, ήταν αντικίνητρο, επειδή ήταν η πρόνοια του συνεχόμενου και εμείς το θεωρούσαμε λάθος αυτό. Με τις αλλαγές αυτές, είμαστε βέβαιοι ότι θα αυξηθούν οι αιτήσεις ενδιαφέροντος και ελπίζουμε να έρθουν και νέες οικογένειες, για να αναπτύξουμε το θεσμό του σχολείου», εξήγησε στο REPORTER ο αναπληρωτής κοινοτάρχης του Κορμακίτη, Βαλεντίνος Κουμέττου.
Σημειώνεται πως τον περασμένο Φεβρουάριο, οι εκπρόσωποι των κατεχόμενων χωριών είχαν κρούσει καμπανάκι κινδύνου ενώπιον της Βουλής, για την ανάγκη αλλαγής των κριτηρίων επανεγκατάστασης, καθώς το ενδιαφέρον ήταν μηδαμινό και αυτό συνεπαγόταν κίνδυνος ότι τα χωριά θα εγκαταλείπονταν.
«Για μας είναι όπως τα δώρα αυτές οι αποφάσεις που ήρθαν σε αυτές τις γιορτινές μέρες, για να ενθουσιαστεί ο κόσμος με αυτές τις ανακοινώσεις. Το ότι εγκρίθηκαν οι μονήρεις, ασχέτως ότι δεν είναι ο σύζυγός τους μαζί τους, είναι ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα για τους γεωργούς, που μπορούν να ασκούν το επάγγελμά τους, χωρίς να χάνουν το επίδομά τους. Είναι πολύ σοβαρό και καλό, και το δικαίωμα για την οικιακή φροντίδα που θα έχουν και τα ζευγάρια ηλικιωμένων, επειδή είχαμε πολλές περιπτώσεις που αν δεν ενέκριναν, έπρεπε να μεταφέρουμε τους ηλικιωμένους στις ελεύθερες περιοχές κοντά τα παιδιά τους. Για αυτό θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς την κα. Άννα Αριστοτέλους, η οποία είναι πάντα δίπλα στους εγκλωβισμένους και επιλύει τα προβλήματα που υπάρχουν, με άμεσο τρόπο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επεξεργάζεται σχέδια κινήτρων σε νεαρούς για επανεγκατάσταση στα Μαρωνίτικα χωριά η Κυβέρνηση
Την ίδια ώρα, ικανοποιημένοι για την κατάργηση της πρόνοιας για παραμονή στα κατεχόμενα για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες παρουσιάζονται και οι κάτοικοι του Ριζοκαρπάσου, δεδομένου ότι για τους επανεγκατασταθέντες των χωριών της Καρπασίας υπάρχουν άλλες αντικειμενικές δυσκολίες, όπως είναι η απόσταση, καθώς από τη Λευκωσία χρειάζονται πάνω από δύο ώρες για να πάει κάποιος στο Ριζοκάρπασο.
«Είμαστε ικανοποιημένοι που άλλαξε η πρόνοια για τις διανυκτερεύσεις. Το θέμα είναι να τηρούνται οι πρόνοιες, να είναι επανεγκατάσταση στο Ριζοκάρπασο και στην Αγία Τριάδα ή στα Μαρωνίτικα χωριά. Πρέπει να καταλάβουν εκείνοι που υποβάλλουν αίτηση, ότι εγκαταστίθενται πλέον στα κατεχόμενα. Αυτό είναι το θέμα», υπέδειξε ο κοινοτάρχης του Ριζοκαρπάσου, Μιχάλης Μικέλλης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Έχουμε πέντε αιτήσεις για επανεγκατάσταση»-Κραυγή αγωνίας από κατοίκους, αλλάζει το Σχέδιο