Εξετάζει κίνητρα για επανεγκατασταθέντες η Κυβέρνηση-Συντονισμός αρμοδίων με δράσεις, έμφαση στην εκπαίδευση

Τρόπους για να κρατηθούν ζωντανά τα κατεχόμενα χωριά, στα οποία διαμένουν εγκλωβισμένοι και επανεγκατασταθέντες, εξετάζει η Κυβέρνηση, η οποία μελετά επιπρόσθετα κίνητρα που θα αυξήσουν το ενδιαφέρον οικογενειών και ειδικότερα νεαρών ζευγαριών να επιστρέψουν στα χωριά τους, μετά και την καταγραφή των δεδομένων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Μάλιστα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους έχουν προβεί σε κάποιες στοχευμένες εισηγήσεις, που στόχο έχουν να βελτιώσουν την παραμονή και την επανεγκατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επεξεργάζεται σχέδια κινήτρων σε νεαρούς για επανεγκατάσταση στα Μαρωνίτικα χωριά η Κυβέρνηση

Άλλωστε αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στη γιορτή του Αγίου Μάρωνα, όταν ανέφερε πως η Κυβέρνηση σύντομα θα εξαγγείλει σχέδια για επανεγκατάσταση στα κατεχόμενα χωριά με περισσότερα κίνητρα σε νέες οικογένειες και νεαρά ζευγάρια. Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στους εγκλωβισμένους, τόνισε πως «είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτοί οι ηρωικοί εγκλωβισμένοι κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες να συνεχίζουν να κρατούν τη φλόγα αναμμένη».

Αυτοί οι εγκλωβισμένοι, που δεν εγκατέλειψαν ποτέ τα σπίτια τους, τόσο κατεχόμενα χωριά της Καρπασίας, όσο και στα δύο Μαρωνίτικα χωριά, είναι εκείνοι που δεν τα άφησαν να χαθούν στα χέρια των Τούρκων και μέχρι και σήμερα παραμένουν ζωντανά. Ωστόσο, λόγω των γηρατειών, ο αριθμός τους μειώνεται όσο περνά ο καιρός, με τους αρμόδιους να εξετάζουν τρόπους που θα ελκύσουν την προσοχή των νέων για να παραμείνουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο συνολικός αριθμός των κατοίκων στα κατεχόμενα χωριά έφτανε τους 756, ενώ ο σημερινός αριθμός έπεσε τους 745. Μπορεί κάποιος να θεωρεί ότι εννέα άτομα λιγότερα δεν είναι σημαντικό, εντούτοις για εκείνα τα χωριά, αυτός ο αριθμός μπορεί να χαρακτηριστεί ανησυχητικός, δεδομένου ότι οι πλείστοι κάτοικοι είναι άνω των 65, με το ποσοστό αυτών να ανέρχεται στο 41%.

Συγκεκριμένα, από τους 745, οι 331 είναι εγκλωβισμένοι και οι 414 είναι επανεγκατασταθένετες, εκ των οποίων οι 297 είναι άνω των 65 ετών. Αριθμοί που και σε αυτή την περίπτωση είναι μειωμένοι, δεδομένου ότι το Δεκέμβριο είχαν καταγραφεί 417 επανεγκατασταθέντες και 339 εγκλωβισμένοι.

Όσον αφορά στα χωριά της Καρπασίας, οι κάτοικοι ανέρχονται σε 349, εκ των οποίων οι 286 είναι εγκλωβισμένοι και οι 63 είναι επανεγκατασταθέντες. Όσον αφορά στα παιδιά (σ.σ. μέχρι 18 ετών), ο αριθμός ανέρχεται σε 116, ενώ καταγράφονται και 16 φοιτητές στις ελεύθερες περιοχές.

Αναφορικά με τα Μαρωνίτικα χωριά, οι εγκλωβισμένοι και επανεγκατασταθέντες ανέρχονται 396, εκ των οποίων οι 45 είναι εγκλωβισμένοι και οι 351 επανεγκατασταθέντες. Στην Καρπάσια υπάρχουν τέσσερις εγκλωβισμένοι, οι οποίοι είναι άνω των 75 ετών και στον Κορμακίτη είναι 41 εγκλωβισμένοι, οι 40 άνω των 65 και ένας είναι 48 ετών. Η μεγαλύτερη είναι 100 ετών.

Μελετά κίνητρα η Κυβέρνηση

Στο Ριζοκάρπασο υπάρχουν αρκετά νεαρά ζευγάρια, κάτι που δεν ισχύει και για τα Μαρωνίτικα χωριά, με την Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, να αναφέρει πως «σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, αξιολογήσαμε την υφιστάμενη κατάσταση, μέσα από το δίαυλο επικοινωνίας που ανοίξαμε με τους εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες και υποβάλαμε συγκεκριμένες εισηγήσεις, με στόχο την ενίσχυση παραμονής και επανεγκατάστασης και κατ’ επέκταση του υφιστάμενου σχεδίου επανεγκατάστασης».

Εκτός αυτού, από πλευράς αρμοδίων γίνεται μία προσπάθεια και για αλλαγές στην ποιότητα της παιδείας που λαμβάνουν στα κατεχόμενα χωριά. «Αναπτύξαμε συνεργασίες με Πανεπιστήμια, για εφαρμογή προγραμμάτων και δραστηριοτήτων τόσο για τους νέους όσο και για άτομα τρίτης ηλικίας, καθώς διαπιστώσαμε πως δεν υπάρχουν. Προσπαθούμε, επίσης, να διαμορφώσουμε συνθήκες στην εκπαίδευση, σε συνεργασία με την υπουργό Παιδείας, ίδιες με τις ελεύθερες περιοχές και με επιμορφωτικά προγράμματα, που είναι σημαντικά, ώστε να αυξήσουμε τα κίνητρα και για τους νέους», επεσήμανε η κα. Αριστοτέλους.

Όπως εξήγησε η κα. Αριστοτέλους, σε συνεργασία με την υπουργό Παιδείας ψάχνουν τρόπους ενίσχυσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σύμφωνα με τη Συμφωνία της Τρίτης Βιέννης, αφού μέσα από τις συζητήσεις διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ανάγκη για εφαρμογή επιμορφωτικών προγραμμάτων, όχι μόνο για ανήλικους αλλά και για ενήλικες, τόσο στα Μαρωνίτικα χωριά, όσο και στα χωριά της Καρπασίας.

«Σκοπός μας είναι η ενίσχυση των προγραμμάτων σύμφωνα με τη Συμφωνία της Τρίτης Βιέννης. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ανάγκη για εφαρμογή επιμορφωτικών προγραμμάτων, όχι μόνο για τους ανήλικους αλλά και τους ενήλικες. Πρόσφατα είχε γίνει μάθημα ζαχαροπλαστικής και είχε αρκετή προσέλευση. Ήταν ενθουσιασμένοι, επειδή δεν παρέμειναν στο σπίτι τους σε αδράνεια. Δεν έχουν πρόσβαση στον πολιτισμό, εκ των πραγμάτων και είναι σημαντικό να έχουν πρόσβαση», είπε η κ. Αριστοτέλους.

Για να διαπιστώσουν σε ποιους τομείς υπάρχουν ανάγκες, ώστε να προσπαθήσουν στη συνέχεια να βρουν τους εκπαιδευτικούς που θα στελεχώσουν τα επιμορφωτικά, έχει ήδη σταλεί στους εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες ένα ερωτηματολόγιο, από την Υπηρεσία των Ανθρωπιστικών Θεμάτων, με το οποίο τους ζητούν να δηλώσουν ποια μαθήματα τους ενδιαφέρουν και αφορά σε άτομα άνω των 15 ετών. Στο ερωτηματολόγιο υπάρχουν 22 μαθήματα, ανάμεσα σε αυτά ξένες γλώσσες, χοροί, μαγειρική, μουσικά όργανα, τέχνη, αισθητική, κομμωτική, ραπτική και κηπουρική.

Όπως αναφέρει η Άννα Αριστουέλους, «έχουμε και σχέδιο επιδότησης για τους μελισσοκόμους, το οποίο επιχορηγείται, ενώ αναπτύξαμε συνεργασία με το Κέντρο Προώθησης Παραδοσιακών Προϊόντων Κύπρου. Είχαμε συνάντηση με τον πρόεδρο του Κέντρου και για πρώτη φορά συμμετέχει άτομο που διαμένει στον Κορμακίτη, σε σεμινάριο μελισσοκομίας στην Ελλάδα. Θα εκπαιδευτεί, για να εκπαιδεύσει κι άλλους. Θα διοργανωθεί σεμινάριο στη Λευκωσία, στο οποίο θα συμμετάσχουν εγκλωβισμένοι και επανεγκατασταθέντες, στο πλαίσο της προώθησης των παραδοσιακών προϊόντων της Κύπρου».

Από πλευράς της, η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, ανέφερε στον REPORTER, ότι συναντήθηκε ήδη με την Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων και ξεκίνησε η καταγραφή των αναγκών. «Είναι ένα κίνητρο τα επιμορφωτικά για τους εγκλωβισμένους και τους επανεγκατασταθέντες, ώστε να απασχολούνται δημιουργικά τα απογεύματα και να έχει και θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους. Το Υπουργείο Παιδείας θα στήσει το μηχανισμό, θα οργανώσει τα μαθήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες, όμως πρέπει να έχουμε έγκριση από το καθεστώς, επειδή βλέπουμε τις ενέργειές τους και τις προκλήσεις που υπάρχουν με τους επιθεωρητές».

Έμφαση και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Σημειώνεται πως εκτός από τα επιμορφωτικά μαθήματα, η Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων θέλησε να δώσει έμφαση και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ώστε να δοθούν ίσες ευκαιρίες και στους εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες, που θέλουν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους. Προς αυτό το σκοπό, επιδιώκει συνεργασίες με δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια.

«Μέχρι στιγμής είχαμε συναντήσεις με δύο ιδιωτικά πανεπιστήμια και είμαστε στις διαδικασίες για να συνάψουμε συνεργασίες. Θα έχουμε επαφές και με άλλα. Επίσης, μας επισκέφτηκαν και φοιτητές της οδοντιατρικής σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, οι οποίοι επισκέφθηκαν το Ανθρωπολογικό. Ο καθηγητής της σχολής, Κωστής Γιαννακόπουλος, εξέφρασε την επίθυμια να συνεχίσουμε τη συνεργασία και με την δρ. Περσεφόνη Λάμπρου Χριστοδούλου, Επιστημονική Συνεργάτιδα και διδάσκουσα του μαθήματος, να την επεκτείνουμε με παροχή οδοντιατρικής φροντίδας σε εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες από την οδοντιατρική σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου», ανέφερε κ. Αριστοτέλους.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της