Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου

Σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους της κυπριακής Κυβέρνησης και των θεσμικών οργάνων της χώρας, πραγματοποιεί αυτή τη βδομάδα ο Λευτέρης Χριστοφόρου, υπό την ιδιότητά του ως μέλους του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου του, κατά τις επαφές του ο κ. Χριστοφόρου θα παρουσιάσει και θα συζητήσει, μεταξύ άλλων, τις πρόσφατες ειδικές εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, τις επερχόμενες δημοσιεύσεις -ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης- και τις προκλήσεις σχετικά με την εκτέλεση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Την Τρίτη, ο κ. Χριστοφόρου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, τον οποίο ενημέρωσε για το πρόσφατο έργο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

«Διεξήχθη μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με τα αποτελέσματα των πρόσφατων ελέγχων του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, ειδικά για το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την  απορρόφηση κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα ταμεία», αναφέρεται.

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε τη σημασία του ρόλου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου όσον αφορά τον έλεγχο της εκτέλεσης των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό απορρόφησης της Κύπρου σε ό,τι αφορά τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία 2014-2020, σημειώνεται.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε υπόψη τους κινδύνους που, όπως αναφέρεται, εντόπισαν οι ελεγκτές και απορρέουν από την παράλληλη εφαρμογή του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ευρωπαϊκών ταμείων της περιόδου 2021-2027 που συγχρηματοδοτούν την κοινή πολιτική Συνοχής (πρόγραμμα ΘΑΛΕΙΑ 2021-2027).

Ο κ. Χριστοφόρου συναντήθηκε επίσης με τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Την ίδια μέρα, πραγματοποιήθηκε, επιπρόσθετα, συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργο Παπαναστασίου, στην οποία, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν ενεργειακά θέματα, καθώς και η πρόοδος της πράσινης μετάβασης της Κύπρου και της ΕΕ γενικότερα.

Την Τετάρτη, ο κ. Χριστοφόρου συναντήθηκε με τον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών, Ανδρέα Κυπριανού, με τον οποίο συζήτησαν τις προκλήσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που εισήχθη το 2023, καθώς και την πρόοδο και την απορρόφηση των αγροτικών ευρωπαϊκών κονδυλίων της περιόδου 2014-2022.

Επιπρόσθετα, κ. Χριστοφόρου συναντήθηκε με την Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Μαριλένα Ραουνά, με την οποία αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την απορρόφηση κονδυλίων και τον τρόπο με τον οποίο η Κύπρος μπορεί να χρησιμοποιήσει το έργο και τις εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά την προετοιμασία της για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Τέλος, ο κ. Χριστοφόρου συναντήθηκε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, με τον οποίο συζήτησαν κυρίως για τις επικείμενες δημοσιεύσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ