Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ

Τερματισμό στους αμυντικούς περιορισμούς του Βερολίνου προς την Άγκυρα ζήτησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν από τον Γερμανό ομόλογό του Στάινμαϊερ, ενώ είπε για το Ισραήλ ότι η Τουρκία έχει τερματίσει το εμπόριο της με το Τελ Αβίβ. Ο Γερμανός Πρόεδρος ανέφερε ότι συζήτησαν με Ερντογάν και την Κύπρο.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του, ο κ. Ερντογάν είπε ότι «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις πολυδιάστατες σχέσεις μεταξύ των χωρών μας. Έχουμε έντονες σχέσεις με τη Γερμανία, τον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, σε κάθε τομέα από την ασφάλεια μέχρι την οικονομία, από τον πολιτισμό μέχρι την επιστήμη».

Στόχος μας, πρόσθεσε, «είναι να αυξήσουμε τον όγκο του διμερούς εμπορίου μας από 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε 60 δισεκατομμύρια δολάρια με ισορροπημένο τρόπο. Από αυτή την άποψη, αποδίδω ιδιαίτερη σημασία στην αύξηση των αμοιβαίων επενδύσεων». 

Ο κ. Ερντογάν είπε ακόμη ότι θέλουν να προωθήσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας με βάση τις διμερείς σχέσεις και το πνεύμα της συμμαχίας. «Θα ήθελα να αφαιρέσουμε εντελώς από την ατζέντα μας τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουμε στην αμυντική βιομηχανία. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία και η Γερμανία θα μιλήσουν για κοινά έργα παραγωγής από εδώ και πέρα και όχι για εμπόδια, ειδικά στον τομέα της άμυνας», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ ήταν επίσης στην ατζέντα. «Συζητήσαμε τα βήματα που πρέπει να ληφθούν, ιδίως την Τελωνειακή Ένωση και την απελευθέρωση των θεωρήσεων». 

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, αντάλλαξαν απόψεις με για τις περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις. «Επανέλαβα την έκκλησή μας για τερματισμό της άνευ προηγουμένου δίωξης στη Γάζα που συνεχίζεται εδώ και 200 ημέρες. Ο Νετανιάχου θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής μας, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών του, μόνο και μόνο για να παρατείνει την πολιτική του ζωή», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος προσθέτοντας πως «όλοι γνωρίζουν ότι όσο συνεχίζονται οι επιθέσεις του Ισραήλ, οι απειλές τόσο για την περιφερειακή όσο και για την παγκόσμια ειρήνη αυξάνονται».

Στάινμαϊερ: Σημαντική η ελευθερία Τύπου

Από την πλευρά του ο Γερμανός Πρόεδρος είπε ότι «η Γερμανία δεν έχει τόσο έντονες, φιλικές και οικογενειακές σχέσεις με καμία άλλη χώρα στον κόσμο (όσο με την Τουρκία)».

«Οι χώρες μας περνούν δύσκολες στιγμές οικονομικά και ως εκ τούτου πρέπει να αναπτύξουμε περαιτέρω τις οικονομικές μας σχέσεις. Φυσικά, η ασφάλεια δικαίου και το κράτος δικαίου είναι πολύ σημαντικά για αυτό», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ελευθερία του Τύπου και το κράτος δικαίου είναι επίσης πολύ σημαντικά».

«Εύχομαι στην Τουρκία μια δυναμική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή ανάπτυξη. Εύχομαι οι 100 χρόνια σχέσεις μας να είναι ακόμη πιο επιτυχημένες και προσανατολισμένες στο μέλλον», ανέφερε.

«Είμαστε απαραίτητοι ο ένας για τον άλλο»

Ο κ. Στάινμαϊερ είπε ότι «ως δύο χώρες είμαστε απαραίτητοι ο ένας για τον άλλον, χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον. Στο ΝΑΤΟ, στο G20, ειδικά ενόψει των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, πρέπει να ανταλλάξουμε πληροφορίες, πρέπει να ανταλλάξουμε απόψεις, πρέπει να τονίσουμε τα κοινά μας συμφέροντα και πρέπει να βρούμε κοινές λύσεις». Πρόσθεσε ότι «για παράδειγμα, συζητήσαμε για την Κύπρο με τον κ. Πρόεδρο. Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ήταν επίσης ένα σημαντικό ζήτημα και εκφράσαμε την ικανοποίησή μας που ελήφθησαν οι πολυαναμενόμενες πολιτικές αποφάσεις στις ΗΠΑ».

Ο κ. Στάινμαϊερ ανέφερε επίσης ότι «λίγες εβδομάδες αργότερα, η Γερμανία θα φιλοξενήσει τη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας στο Βερολίνο», προσθέτοντας ότι θα ήθελε με αυτήν την ευκαιρία να προσκαλέσει τον Τούρκο Πρόεδρο σε αυτή τη διάσκεψη.

«Ίσως δεν συμφωνούμε σε πολλά θέματα σχετικά με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, αλλά συμφωνούμε σε ορισμένα θέματα. Το συζητήσαμε και στη συνάντησή μας στο Βερολίνο», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Γερμανίας είπε ότι «η Χαμάς έχει σκοτώσει 1.200 άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε αυτή τη βάρβαρη επίθεση στο Ισραήλ και εξακολουθεί να κρατά περισσότερους από 300 ομήρους για περισσότερους από 6 μήνες. Κατά τη γνώμη μας, χωρίς την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 10, αυτός ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή δεν θα είχε συμβεί».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η Τουρκία συνεχίζει το εμπόριο με το Ισραήλ, ο κ. Ερντογάν είπε ότι έχει τελειώσει το εμπόριο με το Ισραήλ και πως το έχει ήδη ανακοινώσει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ