Καταχωρείται μέχρι την Παρασκευή η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Ανοίγουν παλιά μέτωπα, ετοιμοπόλεμες οι δύο πλευρές

Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να καταχωρηθεί η αίτηση από πλευράς του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα για παύση του Γενικού Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά, με τις δύο πλευρές να βρίσκονται σε θέσεις μάχης για την τελική τους σύγκρουση, έπειτα από την οποία προμηνύεται ένα ντόμινο εξελίξεων. Και αυτό διότι, σε περίπτωση που δικαιωθεί Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης, τότε ο δρόμος για τον Πρόεδρο είναι μονόδρομος, αφού θα υποχρεωθεί να παύσει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, τίθεται θέμα παραίτησης για την ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας, αφού η επόμενη μέρα μιας τέτοιας διαδικασίας, δεν θα μπορούσε να την αφήσει αλώβητη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας

Δεδομένου πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κρατά αποστάσεις από την διαδικασία που ξεκινά η Εισαγγελία κατά του Ελεγκτή, διαχωρίζοντας τη θέση του, λέγοντας πως δεν θα ξεκινούσε ο ίδιος μια τέτοια διαδικασία, παρά τις διαφωνίες που μπορεί να υπήρξαν σε κάποια ζητήματα αναφορικά με τις τοποθετήσεις του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, δεν αναμένεται να συνυπογράψει την σχετική αίτηση για παύση του Ελεγκτή.

Ωστόσο, όσο και αν ο Πρόεδρος δεν θέλει να εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία, ενδεχομένως να μην μπορεί να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, αφού θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως θα κληθεί ως μάρτυρας από τη μια εκ των δύο πλευρών, όταν και εφόσον ξεκινήσουν οι ακροάσεις ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Πριν όμως αυτό το στάδιο, όπου θα ξεκινήσει η ουσία της υπόθεσης, θα προηγηθεί προδικαστική ένσταση από την πλευρά του Γενικού Ελεγκτή, το αποτέλεσμα της οποίας θα είναι καθοριστικό για την τύχη της αίτησης.

Και αυτό διότι, εάν το Συνταγματικό Δικαστήριο αποδεχτεί την θέση των δικηγόρων του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, που θα εκπροσωπείται από τους Τζο Τριανταφυλλίδη, Πάμπο Ιωαννίδη και Χρίστο Κληρίδη, οι οποίοι θα καταχωρήσουν προδικαστική ένσταση με την οποία θα υποστηρίξουν πως με βάση το Σύνταγμα ο αρμόδιος για να ζητήσει την παύση του Γενικού Ελεγκτή είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τότε πέφτει αυλαία στην διαδικασία πριν καν ξεκινήσει.

Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή που δικαιωθεί η πλευρά της Εισαγγελίας, που θα εκπροσωπείται από τους δικηγόρους Ντίνο Καλλή και Λέανδρο Παπαφιλίππου, οι οποίοι θα υποστηρίξουν πως έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν την σχετική αίτηση, ανεξαρτήτως εάν δεν υποστηρίζεται από τον Πρόεδρο, τότε θα ξεκινήσει η μεγάλη δικαστική μάχη ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Μια διαδικασία, που εάν προχωρήσει σε αυτό το στάδιο, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Από την μια, το στρατόπεδο της Εισαγγελίας θα παρουσιάσει περιπτώσεις που κατά την άποψη της ο Γενικός Ελεγκτής υπερέβη των εξουσιών του και επέδειξε ανάρμοστη συμπεριφορά και που δεν θα αφορούν μόνο τα πρόσφατα γεγονότα αλλά και παλαιότερα. Ωστόσο, στο επίκεντρο θα βρεθεί η τελευταία κόντρα τους με τον Ελεγκτή, σε σχέση με τις καταγγελίες που διαβίβασε στην Αρχή κατά της Διαφθοράς και οι οποίες αφορούσαν αναστολές ποινικών διώξεων από τον Σάββα Αγγελίδη.

Για αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τα όσα διαμηνύονται, η πλευρά της Εισαγγελίας θα σταθεί στο γεγονός πως ο Γενικός Ελεγκτής εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ανέλυε την απόφαση της Αρχής, ενώ θα προωθηθεί η θέση πως ταυτίστηκε με τους ισχυρισμούς, ανεξαρτήτως πως είχε δηλώσει πως ενήργησε ο διαμεσολαβητής.

Σημειώνεται πως επί του παρόντος οι δικηγόροι της Εισαγγελίας δεν επιθυμούν να προβούν σε οποιαδήποτε δημόσια δήλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μοιάζει με... πόλεμο η προσφυγή για παύση Ελεγκτή-Το deja vu με πρωταγωνιστές της υπόθεσης Ρίκκου

Στην αντίπερα όχθη, η πλευρά του Γενικού Ελεγκτή, πέραν του ότι θα αντικρούσει τα όσα θα τις καταλογιστούν για συγκεκριμένες υποθέσεις και τοποθετήσεις, αναμένεται να αγγίξει και άλλες υποθέσεις, οι οποίες ενδεχομένως να μην έρθουν στο προσκήνιο από την Εισαγγελία, όπως μας ανέφεραν νομικοί κύκλοι. Όπως μας επεξηγήθηκε, για παράδειγμα ενδεχομένως να επαναφέρουν την υπόθεση των διαβατηρίων του 2020, η οποία ήταν η πρώτη κόντρα που εκτυλίχθηκε μεταξύ των δύο πλευρών, αναφορικά με την άρνηση της Νομικής Υπηρεσίας να παραδώσει φακέλους των πολιτογραφήσεων για να διεξάγει την δική της έρευνα. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, δεν αποκλείεται να κληθεί ακόμη και ως μάρτυρας, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αφού το στρατόπεδο του Ελεγκτή θα επιχειρήσει να συνδέσει γεγονότα και αποφάσεις, προωθώντας την θέση πως υπάρχουν αλλότρια κίνητρα.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα πάντα με τα όσα διαμηνύονται από τους νομικούς κύκλους, στο επίκεντρο θα βρεθεί και η περίπτωση του Μιχάλη Κατσουνωτού, ο οποίος είχε εμπλοκή στις καταγγελίες που διαβίβασε ο Γενικός Ελεγκτής στην Αρχή κατά της Διαφθοράς. Όπως μας αναφέρθηκε, θα υπάρχει συγκεκριμένο κεφάλαιο γύρω από αυτή την υπόθεση και πιθανόν να επανέλθουν στο προσκήνιο άλλες υποθέσεις που διερευνήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν, αφού θα προωθηθεί μεταξύ άλλων και η γραμμή των αντιποίνων λόγω των καταγγελιών στην Αρχή κατά της Διαφθοράς. Μάλιστα, ενδεχομένως να κληθούν και μάρτυρες που είχαν εμπλοκή στις συγκεκριμένες υποθέσεις, καθώς και ο Επίτροπος Διαφάνειας ή οι βρετανοί ερευνητές.

Βέβαια, μάρτυρες αναμένεται να κλητεύσει και το στρατόπεδο των Εισαγγελέων, ανάμεσα στους οποίους ενδεχομένως να βρίσκεται και ο Βοηθός Γενικού Ελεγκτή, Κυριάκος Κυριάκου, με τον οποίο ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ήρθε σε ρήξη σε σχέση με τον τίτλο του, φτάνοντας μέχρι τα Δικαστήρια, ενώ ελέγχεται και κατηγορείται από διάφορους κύκλους, ότι του αφαίρεσε ορισμένες από τις εξουσίες του.

Με βάση τα όσα διαμηνύονται και από τις δύο πλευρές, αυτό που αντιλαμβάνεται κανείς, είναι πως θα πρόκειται μια τιτάνια δικαστική μάχη, κατά την οποία ενδεχομένως να έρθουν στο προσκήνιο υποθέσεις και να ακουστούν πληροφορίες γύρω από αυτές που έμειναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ στην περίπτωση που αρχίσει κανονικά η διαδικασία και απορριφθεί η προδικαστική ένσταση, τότε τα όσα θα εκτυλιχθούν στην αίθουσα του Συνταγματικού Δικαστηρίου μεταξύ δύο κορυφαίων θεσμών του κράτους, αναμφίβολα θα μείνουν στην ιστορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ετοιμάζεται για μάχη η νομική ομάδα Ελεγκτή-«Θα ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου, θα ακουστούν πάρα πολλά»

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Κυκλοφορούσε φορτωμένος κροτίδες-Χειροπέδες σε 18χρονο στη Λεμεσό (pic)
Πρόλαβε τα χειρότερα το Τμήμα Δασών-Πυρκαγιές σε Λάρνακα και Λευκωσία
Απουσιάζει από το σπίτι της η 29χρονη Κατερίνα-Έκκληση της Αστυνομία προς το κοινό
Ενεπλάκησαν σε τροχαίο και εγκατέλειψαν την σκηνή-Άφησαν αβοήθητο τραυματία
Εν ψυχρώ δολοφονία στη μέση του δρόμου στη Θεσσαλονίκη-Τρεις οι δράστες, η γυναίκα πάτησε τη σκανδάλη
Συναγερμός και προειδοποιήσεις για τις λαμπρατζιές–«Αυξημένος κίνδυνος λόγω των ανέμων»
Χειροπέδες σε 55χρονο για εμπρησμούς σε πρακτορεία στοιχημάτων στη Λευκωσία
Κροτίδες, ναρκωτικά και φωτιές το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής-Σε κινητοποίηση Αστυνομία και Πυροσβεστική
Αναστάτωση στη Λεμεσό-Νεαροί έκαιγαν ελαστικά στη μέση του δρόμου