Μονόδρομος το Συνταγματικό κατά πλειοψηφία-Ξανά στο προσκήνιο και ο διαχωρισμός εξουσιών του Εισαγγελέα

Ως μονόδρομο κρίνουν την επιλογή του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, για να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η συνεχιζόμενη εδώ και τρία χρόνια, ανάμεσα στους κορυφαίους ανεξάρτητους αξιωματούχους του κράτους, τρεις νομικοί οι οποίοι υποδεικνύουν πως εδώ που έφθασε η διαμάχη των δυο πλευρών, δεν υπάρχει κάτι άλλο να γίνει, πέραν από το να οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, η οποία θα κρίνει αν κατά πόσο προκύπτει ανάρμοστη συμπεριφορά από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, όπως καταγγέλλει η Εισαγγελία.

Ταυτόχρονα, η αναζωπύρωση του μετώπου ανάμεσα σε Εισαγγελια και Ελεγκτική, φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο τη συζήτηση για τον διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα. Το ζήτημα με τον διαχωρισμό των εξουσιών, βρέθηκε ουκ ολίγες φορές στη δημόσια σφαίρα, μάλιστα κατά την διάρκεια του απολογισμού του για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως το νομοσχέδιο για διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή

Μιλώντας στον REPORTER, ο νομικός Αχιλλέας Δημητριάδης και κληθείς να σχολιάσει τα όσα τεκταίνονται ανάμεσα σε Γενικό Ελεγκτή και Εισαγγελία, σημείωσε πως «αυτό είναι ακόμη ένας λόγος για διαχωρισμό των Συνταγματικών αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα.» Επιπρόσθετα, ο κ. Δημητριάδης εξήγησε, πως, «από το 1960 και έπειτα διαφάνηκε μέσα στα χρόνια ότι δεν μπορεί ο δικηγόρος του Κράτους να είναι και ο Δημόσιους Κατήγορος. Αυτό το πράγμα δημιουργεί σύγκρουση συμφέροντος». Επιπρόσθετα, ο Αχιλλέας Δημητριάδης, διερωτήθηκε πως μπορεί ο εκάστοτε Εισαγγελέας σε κάποιες υποθέσεις να είναι το πρόσωπο που κάνει την ποινική υπόθεση και από την άλλη είναι και ο Δικηγόρος του Κράτους, που θα το συμβουλεύσει πως θα χειριστεί την ίδια ποινική υπόθεση και συμπλήρωσε με νόημα «πως μπορείς να κάνει και τα δυο κάτω από το ίδιο καπέλο. Πρέπει να το κάνουν δυο διαφορετικοί άνθρωποι για να μην υπάρχει σύγκρουση», ξεκαθάρισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δυσφορία Προέδρου για την πρόθεση παύσης Ελεγκτή από Εισαγγελία-«Πολύ δυσάρεστη εξέλιξη»

Επιπλέον, σημείωσε πως στην περίπτωση της Κύπρου, ο Γενικός Εισαγγελέας παίρνει μια θέση για τη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή και είναι ταυτόχρονα το ίδιο πρόσωπο που θα αποφασίσει αν θα τον κατηγορήσει.

Ακολούθως, ο Αχιλλέας Δημητριάδης, έθιξε και το ηθικό ζήτημα, διερωτώμενος αν ο καταγγέλλον, θα παραιτηθεί αν δεν πετύχει η καταγγελία, ενώ όπως σημείωσε έπειτα από σχετική ερώτηση, «στο ΕΔΑΔ δεν μπορεί να προσφύγει το Θεσμικό όργανο, δηλαδή η Ελεγκτική Υπηρεσία, αλλά ο Γενικός Ελεγκτής, ως πρόσωπο, σε περίπτωση που καταδικαστεί και το ΕΔΑΔ, θα επέμβει, αν δεν πληρούνται τα εχέγγυα της δίκαιης Δίκης. Επιπλέον, ο κ. Δημητριάδης, πρόσθεσε, πως υπάρχουν Θεσμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που διασφαλίζουν το ανεξάρτητο και τη χρηστή διοίκηση του Γενικού Ελεγκτή.

Ο νομικός Κώστας Βελάρης, κληθείς από τον REPORTER, να σχολιάσει τα όσα τεκταίνονται ανάμεσα σε Εισαγγελία και Γενικό Ελεγκτή, σημείωσε πως «το θέμα θα οδηγηθεί στο Δικαστήριο και οι δυο πλευρές, ότι έχουν να πουν, θα το πουν εκεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το νομικό προηγούμενο του Ρίκκου, τι σημαίνει ανάρμοστη συμπεριφορά και γιατί θα εμπλακούν ιδιώτες δικηγόροι

Επιπρόσθετα, ο κ. Βελάρης, σημείωσε ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί γίνεται όλος αυτός ο σάλος και ο πανικός με την εξαγγελία ότι ένα θέμα θα οδηγηθεί στο Δικαστήριο, και τόνισε πως, «εκείνοι που πιστεύουν ότι έχουν δίκαιο, όχι μόνο, δεν πρέπει να ανησυχούν αλλά πρέπει να το επιζητούν η υπόθεση να οδηγηθεί στο Δικαστήριο, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η αντιπαράθεση ,επ' άπειρον». Πρόσθεσε, επίσης ότι υπάρχουν δυο τρόποι επίλυσης του ζητήματος, είτε με ειρηνική διαπραγμάτευση, είτε στο Δικαστήριο και όπως είπε, «φαίνεται ότι η διαπραγμάτευση έχει αποτύχει και εναπομένει μόνο το Δικαστήριο, δεν υπάρχει κάτι άλλο.»

Επιπρόσθετα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βελάρης, πρέπει να αφεθεί η Δικαιοσύνη και ανεπηρέαστη να κάνει τη δουλειά της.

Ο κ. Βέλαρης, επεσήμανε, επίσης ότι το όλο ζήτημα δεν θα λυθεί ούτε από τα μέσα, αλλά ούτε από λαϊκά Δικαστήρια, σημειώνοντας πως «υπάρχει το αρμόδιο σώμα, θα οδηγηθεί το θέμα, ενώπιον του και εκείνο θα αποφασίσει και η απόφαση του θα πρέπει να είναι αρεστή.» Επιπλέον, όπως ανέφερε ο έμπειρος νομικός, η όποια απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, είναι τελεσίδικη και δεν μπορεί να γίνει έφεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποστάσεις Προεδρικού από Εισαγγελία, διαχωρίζει τη θέση του-«Δεν τίθεται θέμα από ΠτΔ για παύση Ελεγκτή»

Από την πλευρά του ο νομικός Χριστόφορος Χριστοφή, μιλώντας στο Ραδιόφωνο του Πολίτη, εξέφρασε την άποψη ότι «εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα, με την κόντρα ανάμεσα στους δυο Θεσμούς, ίσως η προσφυγή στη δικαιοσύνη, είναι η μόνη διέξοδος και όπως φαίνεται αυτή είναι και η απόφαση της Εισαγγελίας.»

Επιπρόσθετα, ο κ. Χριστοφή, επεσήμανε πως ο Γενικός Εισαγγελέας μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και χωρίς την έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο αυτό θα τεθεί ενώπιον του Δικαστηρίου, καθώς, όπως είπε, «για αυτό το θέμα θα κληθεί να αποφασίσει το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, γιατί φαντάζομαι ότι αυτό θα τεθεί προδικαστικά».

Ο νομικός Χριστόφορος Χριστοφή, πήγε και ένα βήμα παρακάτω εξηγώντας ότι η εν λόγο περίπτωση διαφοροποιείται από την περίπτωση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου καθώς όπως σημείωσε,« τότε, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου, κατηγόρησε τόσο σε δημόσιες δηλώσεις του όσο και στην Αστυνομία τον τότε Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, για δεκασμό και διαφθορά, στη συνέχεια ωστόσο, απέσυρε τις καταγγελίες, παραδεχόμενος ότι δεν ίσχυαν». Και πρόσθεσε ότι, στην προκειμένη περίπτωση ο Γενικός Ελεγκτής, θα ισχυριστεί, ότι έφερε στη δημοσιότητα πραγματικά γεγονότα και όχι καταγγελίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίθεση Ελεγκτή σε Εισαγγελία για τα περί ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Επεξεργάζονται σχέδιο εξόντωσης μου»

Δειτε Επισης

Αντί να σβήσει τις φωτιές, έριξε και άλλο λάδι ο Χαρτσιώτης-Οι χειρισμοί, η ύποπτη συγκυρία και οι παραδοξότητες
Εκκρεμεί μεγάλος αριθμός προστίμων από τις κάμερες-Έτσι μπορείτε να τα πληρώσετε
Κατήγγειλε τον αστυνομικό για χρηματισμό και δεν τον πίστεψαν-Με προεκτάσεις η σύλληψη μέλους για διαφθορά
Συνελήφθησαν και δύο 18χρονοι για κλοπή μοτοσικλέτας και ζημιές σε σχολικές καντίνες
Συνεχίζεται ο διασυρμός της Αστυνομίας-Συνελήφθη άλλο ένα μέλος για αδικήματα διαφθοράς
Ξαναζεσταμένο φαγητό οι αποφάσεις της συνάντησης Χαρτσιώτη με Αστυνομία-Εντόπισαν προβλήματα, ψάχνουν ουσιαστικές λύσεις
Χάθηκαν ξανά τα ίχνη της 13χρονης Κωνσταντίνας Αδαμίδου στη Λευκωσία (pic)
Τρεις μήνες μετά διορίζονται ποινικοί ανακριτές για την απόδραση του «Κομμωτή»-Φάρος οι δύο εκθέσεις
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας για την άφιξη Χέρτζογκ στην Κύπρο
Το σκεπτικό του Δικαστηρίου για απόρριψη του αιτήματος Γιαννάκη-«Ανυπόστατοι και ατεκμηρίωτοι ισχυρισμοί»