ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ

Αναλυτικούς πίνακες με τους δήμους που παρατηρείται πιο έντονο το φαινόμενο των αιτήσεων για μετακίνηση ψηφοφόρων, από ένα δήμο ή κοινότητα σε άλλον, έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εσωτερικών. Από τα στοιχεία προκύπτει πως κάποιες εκ των περιπτώσεων είναι εξόφθαλμες, όχι τόσο για το γεγονός πως υπήρξε μεγάλος αριθμός ενστάσεων, αλλά επειδή φαίνεται πως μετά την έρευνα των Επαρχιακών Διοικήσεων, το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών εγκρίθηκαν.

Κατά την περίοδο που οι εκλογικοί κατάλογοι ήταν αναρτημένοι υποβλήθηκαν συνολικά 3.560 ενστάσεις, εκ των οποίων 559 αφορούσαν την Επαρχία Λευκωσίας, 1,564 την Επαρχία Λεμεσού, 102 την Επαρχία Αμμοχώστου, 123 την Επαρχία Λάρνακας, 1,212 την Επαρχία Πάφου και 3 την Επαρχία Κερύνειας. Όλες οι ενστάσεις εξετάστηκαν από τους οικείους Επάρχους και 1,461 ενστάσεις ή ποσοστό 41%, εγκρίθηκαν, ενώ 2,099 ενστάσεις ή ποσοστό 59%, απορρίφθηκαν.

ScreenHunter 1680

Συγκεκριμένα στη Λευκωσία ξεχωρίζει η περίπτωση της Αγλαντζιάς, όπου από τις 65 ενστάσεις, εγκρίθηκαν οι 27, στη Λακατάμεια, όπου από τις 176 εγκρίθηκαν οι 95 και στην Ανθούπολη, όπου από τις 69 εγκρίθηκαν οι 39.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους

Σε ότι αφορά τις κοινότητες της Επαρχίας Λευκωσίας, ξεχωρίζει η περίπτωση της Βυζακιάς, όπου από τις 16 ενστάσεις εγκρίθηκαν οι 11, η Δένεια όπου από τις 46 εγκρίθηκαν οι 38, ο Παχύαμμος, όπου από τις 14 ενστάσεις εγκρίθηκαν οι επτά και η Φλάσου όπου εγκρίθηκαν οι 27 από τις 42 ενστάσεις που κατατέθηκαν.

ScreenHunter 1681

Πολύ πιο έντονο είναι το απαράδεκτο φαινόμενο στη Λεμεσό, όπου από τις 1564 ενστάσεις εγκρίθηκαν πέραν των μισών και συγκεκριμένα οι 872. Στο δημοτικό διαμέρισμα Λεμεσού, από τις 89 ενστάσεις εγκρίθηκαν οι 63, στον Άγιο Αθανάσιο από τις 23 οι 16 και στα Κάτω Πολεμίδια, από τις 197, οι 97. Επίσης, εκεί που παρατηρείται τεράστιο θέμα, είναι το δημοτικό διαμέρισμα Μέσα Γειτονιά, όπου από τις 445 ενστάσεις εγκρίθηκαν οι 297. Στον Άγιο Τύχωνα εγκρίθηκαν 18 από τις 50, στα Φοινικάρια οι 19 από τις 67, στον Ύψωνα οι 51 από τις 110.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων

Σε ότι αφορά τις κοινότητες, ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις της Συλίκου, όπου εγκρίθηκαν 18 από τις 25 ενστάσεις, του Άρσους όπου εγκρίθηκαν 11 από τις 12, της Αψίου, με 26 εκ των 43 ενστάσεων να εγκρίνονται. Επίσης εγκρίθηκαν 30 από τις 43 ενστάσεις που έγιναν στη Ζωοπηγή, οι έξι από τις έξι που έγιναν στα Καμινάρια, οι 31 από τις 43 στη Λόφου, οι 11 από τις 17 στη Μαθηκολώνη, οι επτά από τις 12 στον Μονιάτη, οι εννέα από τις 16 στις Κάτω Πλάτρες, οι 13 από τις 35 στο Πισσούρι, οι 22 από τις 46 στη Φασούλα και φυσικά οι 68 από τις 136 στην μικρή κοινότητα του Φοινιού.

ScreenHunter 1682

Στην Επαρχία Αμμοχώστου, από τις 44 ενστάσεις που υποβλήθηκαν στο Παραλίμνι, εγκριθηκαν οι 34, στην Αγία Νάπα, από τις 54 εγκρίθηκαν οι 11, ενώ εγκρίθηκαν οι δύο ενστάσεις που κατατέθηκαν στο Λιοπέτρι και η μια που κατατέθηκε στο Φρέναρος. Στην Επαρχία Λάρνακας ξεχωρίζουν μόνο οι περιπτώσεις της κοινότητας της Τόχνης, όπου εγκρίθηκαν πέντε από τις 14 ενστάσεις που υποβλήθηκαν.

ScreenHunter 1683

ScreenHunter 1684

Σαφώς πιο έντονο είναι το φαινόμενο και στην Επαρχία Πάφου, όπου για τον Δήμο Πάφου, εγκρίθηκαν 71 από τις 497 ενστάσεις που υποβλήθηκαν, στη Γεροσκήπου 41 από τις 62 και στην Πέγεια 41 από τις 299. Σε ότι αφορά τις κοινότητες, ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις της Λετύμπου, όπου εγκρίθηκαν έξι από τις έντεκα ενστάσεις, του Νέου Χωριού, που εγκρίθηκαν εννέα από τις 16 και της Χλώρακας, όπου εγκρίθηκαν έξι από τις 54.

ScreenHunter 1685

Οι ποινές

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, εχοντας υπόψη διάφορα περιστατικά, κάποια εκ των οποίων ιδιαίτερα σοβαρά που είδαν και το φως της δημοσιότητας, καθώς και τις διατάξεις του άρθρου 103 του περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου, σύμφωνα με τις οποίες, κάθε πρόσωπο που εν γνώσει του παρέχει ψευδή πληροφορία σε σχέση με τη σύνταξη του εκλογικού καταλόγου ή σε οποιαδήποτε έρευνα που γίνεται από τον Έπαρχο ή σκόπιμα αρνείται να δώσει οποιεσδήποτε πληροφορίες, είναι ένοχο ποινικού αδικήματος, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ζητήσει από τους Επάρχους όπως καταγράψουν όλες τις περιπτώσεις για τις οποίες δύναται να στοιχειοποιηθεί υπόθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους

Αυτές, εξήγησε, θα διαβιβαστούν το συντομότερο δυνατόν στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για αξιολόγηση και λήψη μέτρων.

Ο κ. Ηλία διευκρίνισε ότι είναι πιθανόν να μην ολοκληρωθούν οι έρευνες μέχρι τις 9 Ιουνίου, καθώς είναι μια διαδικασία που θα πάρει κάποιο χρόνο. Ζήτησε να αφήσουμε τους Επάρχους να κάνουν τη δουλειά τους και στη συνέχεια θα εξετάσουν τα επόμενα βήματα με τη Νομική Υπηρεσία. Εξήγησε ότι η νομοθεσία προβλέπει πως, σε περίπτωση καταδίκης, το πρόσωπο υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα χίλια ευρώ ή και τις δύο ποινές. Πέραν της ψευδούς πληροφόρησης αναμένεται ότι η Αστυνομία θα εξετάσει και ενδεχόμενα ψεύτικης δήλωσης και αλλοίωσης υπογραφής στη βάση μία σειρά νομοθεσιών, προκειμένου να στοιχειοθετήσουν κατηγορίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα 6,6 εκ. οι δαπάνες των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου-Ποια τα χρονοδιαγράμματα

Δειτε Επισης

Τι θέλουν οι φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές που διαδηλώνουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια
Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
«Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε»
Τη σημασία επίλυσης Κυπριακού υπογραμμίζουν τ/κ οργανώσεις
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Υπουργική Σύνοδος στην Κύπρο στις 17 Μαΐου για Μεταναστευτικό
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν, προγραμματίστηκαν για την Τετάρτη οι πρώτες συναντήσεις