Τη σημασία επίλυσης Κυπριακού υπογραμμίζουν τ/κ οργανώσεις

Προβληματισμό για το μέλλον της τουρκοκυπριακής κοινότητας εξέφρασε ο πρόεδρος του τ/κ ιδρύματος, Αρίφ Χασάν Ταχσίν, Σενέρ Ελτζίλ, ο οποίος σε δηλώσεις του μπροστά από την πύλη της τουρκικής «πρεσβείας» στα κατεχόμενα, αναφέρθηκε στη σημασία της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Το Κόμμα Νέας Κύπρου (ΚΝΚ) και η τ/κ συντεχνία δασκάλων μέσης εκπαίδευσης (KTOEÖS) εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις δηλώσεις του.

Αναφέροντας ότι επέλεξε συνειδητά να προβεί σε δηλώσεις μπροστά από την πύλη της «πρεσβείας», ο κ. Ελτζίλ επέκρινε την «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους, αναφέροντας ότι προτεραιότητα της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος και η επανένωση του νησιού. Υποστήριξε ότι οι διορισμένοι από την Άγκυρα Τ/κ πολιτικοί δεν εκπροσωπούν την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ο Τ/κ συνδικαλιστής επέκρινε επίσης την τ/κ αντιπολίτευση. 

Ο κ. Ελτζίλ είπε ότι "η τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι πολιτικά ισότιμος εταίρος" και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία του 1960 είναι ένα δικαίωμα που αποκτήθηκε με διεθνείς συμφωνίες. Αναφέρθηκε ακόμη, στον διορισμό της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι υπάρχει μια ευκαιρία για να ανοίξει ο δρόμος για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να μετατρέψει αυτή την ευκαιρία σε κάτι το αρνητικό.

Στη συνέχεια, ο κ. Ελτζίλ ενημέρωσε για τις 14 μέτρα που ανακοίνωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για τους Τουρκοκύπριους, οι οποίες αφορούν, όπως είπε το ζήτημα των παιδιών των «μικτών γάμων», την πρόσβαση των Τ/κ σε υπηρεσίες υγείας, τη διέλευση προϊόντων από τα οδοφράγματα, τη συμμετοχή των Τ/κ σε ευρωπαϊκά προγράμματα, την εκπαίδευση στην ελληνική γλώσσα, πολιτιστικές κάρτες για νέους, διευκολύνσεις στα οδοφράγματα, υποστήριξη για εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και άνοιγμα χώρων λατρείας. Παρόλα αυτά, ο κ. Ελτζίλ δήλωσε ότι το βήμα σχετικά με την υπηκοότητα των παιδιών των μικτών γάμων δεν είναι επαρκές και απαιτείται νομικός αγώνας, καλώντας όσους απορρίφθηκαν οι υποθέσεις τους να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Τέλος, ο κ. Ελτζίλ εξέφρασε την ανησυχία του για το χάσμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στις δύο κοινότητες, τονίζοντας ότι οι νεότερες γενιές δεν γνωρίζουν η μία την άλλη. Υπογράμμισε την ανάγκη να ξεπεραστούν οι φόβοι και να αναπτυχθεί μια κουλτούρα συμβίωσης, προκειμένου να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Κουκουλοφόροι τα έκαναν γυαλιά καρφιά στα κλειστά γήπεδα Απόλλωνα και ΑΕΛ
Σύντομα η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο μέσω της προσωρινής προβλήτας
Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Ασήκωτες οι ευθύνες και της ΕΦ για τον Θανάση-Η ασυδοσία, τα ψεύδη και η προσπάθεια συγκάλυψης
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Δημοσιοποιείται το αποτέλεσμα των ανώνυμων καταγγελιών στην Αρχή-Η ενημέρωση για τις πρώτες δύο αποφάσεις
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ