Η προσπάθεια να ξεγελάσουν το κράτος, η κρίση των κομμάτων και η ηθική υποψηφίων

Πέρα από την πολιτική ή την αστυνομική υφή που αποκτά το ζήτημα των χιλιάδων αιτημάτων για αλλαγή διεύθυνσης ψηφοφόρων, ώστε να ψηφίσουν σε άλλους δήμους ή κοινότητες, τίθεται και η ηθική διάσταση, για κάποιους, ενδεχομένως τη συντριπτική μειοψηφία των υποψηφίων που θέλουν κατά τα άλλα να διοικήσουν και να φέρουν την πρόοδο και την ευημερία στους δήμους.

Διερωτάται κανείς, πώς πρόσωπα που κατά τα άλλα είναι φρέσκα στην πολιτική και βλέπουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως το πρώτο βήμα στην πολιτική τους σταδιοδρομία. Ουσιαστικά το ζήτημα που προκύπτει είναι πως κομματικοί μηχανισμοί ή τα επιτελεία των υποψηφίων, χρησιμοποιούν τους ψηφοφόρους, οι οποίοι επίσης έχουν ευθύνη, για να μεταφέρουν τα εκλογικά τους δικαιώματα σε άλλο δήμο. Χρησιμοποιούν δηλαδή τους ψηφοφόρους, ως άβουλα όντα για να μεθοδεύσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που σίγουρα δεν είναι καινούριο και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στα κυπριακά πολιτικά χρονικά. Φαίνεται όμως ότι λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις και επιβεβαιώνει και με αυτόν τον τρόπο, την γενικότερη κρίση αξιών και αρχών της κυπριακής κοινωνίας. Αποτελεί δηλαδή ακόμα μια απόδειξη πως στον βωμό του ευκαιριακού οφέλους, κάποιοι είναι έτοιμοι να ξεγελάσουν το κράτος και τους θεσμούς του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα 6,6 εκ. οι δαπάνες των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου-Ποια τα χρονοδιαγράμματα

Το Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι την Παρασκευή καλείται να διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες, αν πρόκειται για δόλο ή για λάθος. Είναι, ωστόσο, κοινώς γνωστό, ότι πίσω από τα 20 χιλιάδες αιτήματα, αναμφίβολα κρύβονται είτε κόμματα, είτε επιτελεία, που μάλιστα σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν ότι θα ξεγελάσουν το κράτος, κράτησαν τις αιτήσεις που είχαν στα χέρια τους, για να τις καταθέσουν στις δύο Απριλίου, την τελευταία ημέρα δηλαδή που έληγε η προθεσμία, για να «πνίξουν» τους λειτουργούς των Επαρχιακών Διοικήσεων και να μην τύχουν των απαραίτητων ελέγχων και να εντοπιστούν.

Η κρίση την οποία βιώνουν τα κόμματα είναι γνωστή. Δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και μια σειρά από άλλα ζητήματα των τελευταίων ετών. Από τις καταγγελίες για χρηματισμό κομμάτων που βρίσκονται ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς, μέχρι την εμπλοκή στελεχών τους σε διάφορα σκάνδαλα και την πλήρη απαξίωση που καταγράφεται σε κάθε έρευνα γνώμης που βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Ένα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κόμματα τα τελευταία χρόνια, είναι αυτό της έλλειψης ικανών στελεχών αλλά και ανθρώπων που να μπορούν να εμπνεύσουν και να χαράξουν πολιτικές που θα προσελκύσει, όχι μόνο τους νέους, αλλά και επιτυχημένα στους τομείς τους στελέχη που θα θελήσουν να προσφέρουν. Για αυτό τον λόγο συχνά υποχρεώνονται σε εκπτώσεις που οδηγούν σε λανθασμένες επιλογές που ενίοτε στηρίζονται σε φιλικές ή συγγενικές σχέσεις και μια γενικότερη προσπάθεια να διατηρηθούν τα κεκτημένα.

Άλλωστε, είναι ενδεικτικό της αμηχανίας των κομμάτων, στο όλο ζήτημα η μη έκδοση ούτε μιας ανακοίνωσης για το θέμα, την ώρα που καθημερινά βομβαρδίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με δεκάδες άλλες ανακοινώσεις για δευτερεύοντα ζητήματα.

Στην περίπτωση της Λακατάμιας, η ίδια η δήμαρχος βρήκε μπροστά και προχώρησε σε καταγγελίες, φωτογραφίζοντας τον βασικό ανθυποψήφιο της. Ωστόσο το θέμα δεν αφορά μόνο τον συγκεκριμένο δήμο, αλλά εκτείνεται και στη Λεμεσό αλλά και στην Πάφο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, υποβλήθηκαν 566 ενστάσεις στη Λευκωσία, 3 στην Κερύνεια, 100 στην Αμμόχωστο, 130 στη Λάρνακα, 1.517 στη Λεμεσό, 1.200 στην Πάφο και 230 στη Λακατάμια. Η ανομοιομορφία των αριθμών, δείχνει μια ένδειξη για την κατεύθυνση που θα πρέπει να πάρουν οι έρευνες του Υπουργείου Εσωτερικών.

Πάντως όπως προκύπτει, στην παρούσα φάση, πέραν από την έγκριση ή απόρριψη των αιτημάτων, η οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, θα πρέπει να αναμένεται χρονικά μετά από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου. Εάν διαπιστωθεί δηλαδή, ότι κάποια επιτελεία ή εκπρόσωποι υποψηφίων, προχώρησαν σε μαζικές αιτήσεις μετακίνησης εκλογικών δικαιωμάτων ψηφοφόρων, που είναι ψευδείς, τότε υπάρχει η πρόθεση για να γίνει καταγγελία στην Αστυνομία, μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας. Και μόνο τότε θα διαφανεί, αν «στο κόλπο» πέρα από τα επιτελεία, βρίσκονται και διάφοροι κοινοτάρχες, οι οποίοι υπέγραφαν με τη σέσουλα, ότι ο «χ» ψηφοφόρος, είναι κάτοικος της κοινότητας του, συμβάλλοντας στην εξαπάτηση των κρατικών υπηρεσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Πρόθεση να καταγγελθούν στην Αστυνομία όσοι δήλωσαν ψευδώς αλλαγή διεύθυνσης ενόψει εκλογών

Δειτε Επισης

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάδειξης της νέας «προεδρίας» της «βουλής»
Ενοχλημένη η Κυβέρνηση από τις δηλώσεις Σαμαρά-«Δεν ήταν χαριεντίσματα, ήταν συζήτηση»
Το Ανώτατο Συνταγματικό έκρινε πως ορθά το Υπουργικό αποστέρησε ιδιότητα πολίτη ΚΔ
Παραιτήθηκε ο Όζτουρκλερ από «προεδρία της βουλής» στα κατεχόμενα
Ουκρανία και αμυντική ετοιμότητα ΕΕ σε συνάντηση των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες
Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων
Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»