Εξαργυρώνει την προστιθέμενη αξία των διπλωματικών ενεργειών του ο ΠτΔ-Οι προσδοκίες από τη Σύνοδο Κορυφής
06:00 - 17 Απριλίου 2024
Στις Βρυξέλλες θα είναι σήμερα και αύριο στραμμένα τα βλέμματα, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλούνται να εξετάσουν και να καταλήξουν σε κοινά Συμπεράσματα, σε σχέση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το Μεταναστευτικό, αλλά και τις Ευρωτουρκικές σχέσεις.
Υπενθυμίζεται πως στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνέρχεται σήμερα και αύριο, ήταν προγραμματισμένο να συζητηθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ στην πορεία προέκυψε και το ζήτημα του Ιράν, ύστερα από την επίθεση του περασμένου Σαββάτου, κατά του κράτους του Ισραήλ. Ψηλά στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναμένεται να τεθεί και το θέμα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής αγοράς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Οι Βρυξέλλες δίνουν τον ρυθμό στα κρίσιμα ζητήματα-Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για Κυπριακό και Μεταναστευτικό
Σε διπλωματικό επίπεδο, η Λευκωσία προσπάθησε και πέτυχε να αποδείξει το τελευταίο διάστημα πως δεν είναι μονοθεματική. Δεν εστιάζει δηλαδή αποκλειστικά στα θέματα που συνδέονται άμεσα με το Κυπριακό, αλλά απέδειξε, κυρίως μέσα από το Σχέδιο Αμάλθεια, αλλά και άλλες παρεμβάσεις της, πως μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις περιφερειακές εξελίξεις. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένει πως έχει να κερδίσει πράγματα στα δύο φλέγοντα ζητήματα που την απασχολούν στο εσωτερικό, το Κυπριακό και το Μεταναστευτικό.
Ξεκινώντας από το Κυπριακό, παρά τις όποιες πιέσεις ασκούνται τις τελευταίες ώρες, αναμένεται ότι το Κείμενο Συμπερασμάτων σε σχέση με τις Ευρωτουρκικές σχέσεις θα είναι προς την ορθή κατεύθυνση και θα ικανοποιεί τις όποιες ανησυχίες της Λευκωσίας. Στο πιο πρόσφατο προσχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τον διορισμό της Μαρίας Άνγχελα Ολγκίν και εκφράζει την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σύριοι παίρνουν τα δικαιώματα στην Κύπρο αλλά πηγαινοέρχονται μέσω κατεχομένων-Σφίγγει τον κλοιό η Κυβέρνηση
Κάτι που ενδεχομένως να παραπέμπει και στο ζήτημα διορισμού Ευρωπαίου Απεσταλμένου, για τον οποίο στο πρόσφατο παρελθόν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποκάλυψε πως βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Σαρλ Μισέλ, με τον οποίο έχουν συζητήσει μάλιστα, συγκεκριμένα ονόματα. Πάντως, εάν δεν υπήρχαν οι σοβαρές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ενδεχομένως το θέμα των Ευρωτουρκικών και του άμεσα σχετιζόμενου με αυτές Κυπριακού, να βρισκόταν πιο ψηλά στις προτεραιότητες του Συμβουλίου. Ωστόσο οι τελευτάιες εξελίξεις ενδεχομένως να το φέρνουν λίγο πιο πίσω, ενόψει των κρίσιμων διπλωματικών και άλλων ενεργειών που απαιτείται να γίνουν, για να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση και να αποφευχθεί οποιαδήποτε νέα ένταση στην περιοχή.
Πάντως, στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου, σύμφωνα με το τελευταίο Προσχέδιο, γίνεται αναφορά στην ανάγκη ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο και στις σχέσεις αμοιβαίας συνεργασίας και επωφελούς σχέσης με την Τουρκία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτσι θα γίνει η Κύπρος μη ελκυστικός προορισμός για Σύρους-Τα αντικίνητρα και τα επόμενα βήματα
Γίνεται μάλιστα και πιο συγκεκριμένη αναφορά στο Κυπριακό, με τους ηγέτες να υποδεικνύουν πως αποδίδουν μεγάλη σημασία στην επανέναρξη των συνομιλιών, που μόνο θετικά μπορούν να συμβάλλουν στις Ευρωτουρκικές Σχέσεις. Παράλληλα παραπέμπουν σε προηγούμενα Συμπεράσματα σε σχέση με το πλαίσιο λύσης, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο, να κόψουν κάθε κουβέντα για αλλαγή πλαισίου, όπως επιχειρεί με κάθε τρόπο η άλλη πλευρά.
Σε σχέση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αναμένεται πως οι ηγέτες θα περιλάβουν μια παράγραφο Συμπερασμάτων, η οποία θα καταδικάζει την επίθεση με drones από το Ιράν, ενώ θα καλούν όλες τις πλευρές σε αποκλιμάκωση. Από εκεί και πέρα, επιδίωξη της Λευκωσίας, είναι να γίνει αναφορά στο Μεταναστευτικό. Εξάλλου στην ατζέντα της συζήτησης θα μπει και η στήριξη του Λιβάνου, ο ο οποίος δέχεται τεράστιες μεταναστευτικές πιέσεις, εξ ου και η αδυναμία που παρατηρείται για επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων του, με αποτέλεσμα την αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο.
Ενόψει και του προγραμματισμού, μιας κοινής επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βηρυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένεται να αποφασίσει υπέρ της αποστολής οικονομικής ή άλλης βοήθειας προς τη χώρα, με κεντρικό γνώμονα να βοηθηθεί, ώστε να συγκρατήσει τις ροές μεταναστών, στην ίδια λογική που υπήρξε ανάλογη βοήθεια προς την Τουρκία στο παρελθόν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δριμύ κατηγορώ Κύπρου στο Σ.Α. του ΟΗΕ-«Η Τουρκία προσεγγίζει à la carte τα ψηφίσματά σας»