Οι Βρυξέλλες δίνουν τον ρυθμό στα κρίσιμα ζητήματα-Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για Κυπριακό και Μεταναστευτικό

Την ώρα που ο πλανήτης, καθηλωμένος παρακολουθεί τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τα σύννεφα του φόβου για την ισραηλινή απάντηση στην ιρανική επίθεση, στις Βρυξέλλες το διήμερο 17 και 18 Απριλίου, αναμένεται ότι θα τεθούν επί τάπητος κρίσιμα ζητήματα που αφορούν άμεσα την Κύπρο.

Ήδη, είναι προγραμματισμένο και βρίσκεται στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων, που συνδέονται άμεσα με το Κυπριακό, ενώ σύμφωνα με εκπροσώπους της Κυβέρνησης, μετά τις επαφές των τελευταίων ημερών του Πρόεδρου Χριστοδουλίδη με ευρωπαϊκούς παράγοντες, στην ατζέντα θα μπει και το θέμα του Μεταναστευτικού.

Ξεκινώντας από το δεύτερο, μετά τη ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών Σύρων δια θαλάσσης προς την Κύπρο, με αφετηρία τον Λίβανο, με ξεκάθαρο τρόπο πλέον η Λευκωσία έχει επιδοθεί σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο, που έχει ως στόχο την επανεξέταση του επιπέδου ασφαλείας των περιοχών της Συρίας, έτσι ώστε περιοχές που δεν υπάρχει κίνδυνος, να χαρακτηριστούν ως ασφαλείς και συνεπώς να μην δίδεται το καθεστώς του αιτητή ασύλου σε Σύρους προερχόμενους από αυτές τις περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σύριοι παίρνουν τα δικαιώματα στην Κύπρο αλλά πηγαινοέρχονται μέσω κατεχομένων-Σφίγγει τον κλοιό η Κυβέρνηση

Η Λευκωσία, με τις δύο αποφάσεις που έλαβε το Σαββατοκύριακο, για να αναστείλει τη διαδικασία εξέτασης νέων αιτήσεων ασύλου και να αναστείλει το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας σε Σύρους που πηγαινοέρχονται στη Συρία μέσω κατεχομένων, επιδιώκει να ασκήσει πίεση και στις Βρυξέλλες, έτσι ώστε να κινητοποιηθούν και να αφουγκραστούν τα κυπρογενή αιτήματα. Από τη στιγμή που από πλευράς Λιβάνου, οι δυνατότητες για να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές, είναι ελάχιστες, το Υπουργείο Εσωτερικών, πέρασε σε εναλλακτικό πλάνο για το εν λόγω θέμα.

Δεν αποκλείεται μάλιστα τις επόμενες εβδομάδες να διοργανωθεί στην Κύπρο και Διάσκεψη με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που ασπάζονται τα αιτήματα της Λευκωσίας. Σε αυτό θα συμμετέχουν κράτη μέλη, τα οποία επισκέφθηκε πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ την ίδια ωρα συνεχίζεται το σαφάρι επαφών με αξιωματούχους τρίτων χωρών σε όλα τα επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτσι θα γίνει η Κύπρος μη ελκυστικός προορισμός για Σύρους-Τα αντικίνητρα και τα επόμενα βήματα

Ανεξάρτητα με το ποιες θέσεις θα διατυπωθούν και πού θα καταλήξει η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αυτό που συμφωνήθηκε μεταξύ του Πρόεδρου της Δημοκρατίας και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, είναι πως τις επόμενες ημέρες προπαρασκευαστική ομάδα της ΕΕ, θα επισκεφθεί τον Λίβανο για να προετοιμάσει μια κοινή επίσκεψη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

Πάντως, αυτό που φαίνεται να είναι προτεραιότητα των Βρυξελλών, είναι στην παρούσα φάση να αναζητηθούν άλλες λύσεις, πριν ληφθεί απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος των περιοχών της Συρίας, αφού θεωρούν πως κάτι τέτοιο χρειάζεται μεγάλη προσοχή, πριν την εφαρμογή. Για αυτό ανάμεσα στις πιθανές εναλλακτικές που προτείνουν οι Βρυξέλλες, είναι το ενδεχόμενο παροχής ενισχυμένου πακέτου οικονομικής στήριξης προς τον Λίβανο, για αντιμετώπιση τόσο των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα όσο και για διαχείριση του Μεταναστευτικού.

Εξάλλου σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, θα συμμετέχουν σε τηλεδιάσκεψη, με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις με τις ιρανικές επιθέσεις στο Ισραήλ, με τις ανησυχίες να επικεντρώνονται στην οικονομία και το Μεταναστευτικό. Συνεπώς, αναμένεται ότι η εν λόγω συζήτηση θα συνεχισθεί και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το κείμενο των τελικών συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, το οποίο θα αναφέρεται στα ευρωτουρκικά, που συνδέονται άμεσα με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στο πρώτο προσχέδιο των Συμπερασμάτων που είδε το φως της δημοσιότητας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνδέει τις σχέσεις Βρυξελλών-Άγκυρας, με τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Αναφέρει πως παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Βρυξέλλες χαιρετίζουν τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ και εκφράζουν ετοιμότητα να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην υποστήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Στο κείμενο τονίζεται ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει μεγάλη σημασία στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, η οποία, όπως υπογραμμίζεται, μπορεί να ενισχύσει τις σχέσεις Βρυξελλών - Άγκυρας.

Σημειώνεται πως στις οκτώ Απριλίου, όταν κυκλοφόρησε η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, σε αυτή περιλαμβάνεται το ειδικό κεφάλαιο για την Τουρκία, ενώ αναμένεται πως τις επόμενες ώρες, λόγω και των ραγδαίων και επικίνδυνων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, θα ενταχθεί και το συγκεκριμένο ζήτημα στη συζήτηση, το οποίο θα διασυνδεθεί με το Μεταναστευτικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δριμύ κατηγορώ Κύπρου στο Σ.Α. του ΟΗΕ-«Η Τουρκία προσεγγίζει à la carte τα ψηφίσματά σας»

Δειτε Επισης

Πόσοι υποψήφιοι διεκδικούν θέσεις κοινοτάρχη και μέλους συμβουλίων-Ποιοι εκλέγονται από τώρα
«Έμπρακτη απόδειξη του ενεργού ρόλου της ΕΕ στην περιοχή» το πακέτο βοήθειας για τον Λίβανο
Πρόεδρος για λιμάνι Λάρνακας: Το κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από οποιονδήποτε
Επαφές αντιπροσωπείας από κατεχόμενα στην Άγκυρα για σχέσεις με ΕΕ
Καταδίκασε ξανά για χάρη του ΑΚΕΛ το πραξικόπημα ο Πρόεδρος-Έτεινε χέρι συνεργασίας σε όλους
Σαρλ Μισέλ: Ανοικτή η πόρτα για παρέμβαση ΕΕ στο Κυπριακό, εάν αισθανθούμε πως θα ήταν χρήσιμο
Ελπίδα Προέδρου για νέα δεδομένα που θα επιτρέπουν αισιοδοξία για επανέναρξη των συνομιλιών
Προσπάθησε να αποτρέψει την αίτηση για παύση Ελεγκτή ο Πρόεδρος-«Ναι, έκανα κινήσεις»
Σε εξέλιξη η κατασκευή πλωτής προβλήτας που θα μεταφέρει βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα (pics)
Κ. Ιωσηφίδου: Λιγότερες ανισότητες μέσα από μεταρρυθμίσεις για ΕΕ, θα μπορούσαμε πετυχαίναμε περισσότερα