Έτσι θα γίνει η Κύπρος μη ελκυστικός προορισμός για Σύρους-Τα αντικίνητρα και τα επόμενα βήματα

Σε δύο κεντρικούς άξονες, που έχουν όμως ως βασικό στόχο την άσκηση πίεσης στις Βρυξέλλες, για να ανάψει το πράσινο φως της επαναξιολόγησης των ασφαλών περιοχών της Συρίας, κινούνται τα νέα μέτρα για το Μεταναστευτικό που αποφάσισε η Κυβέρνηση.

Το πρώτο μέτρο, το οποίο ανακοινώθηκε το βράδυ του Σαββάτου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, είναι η αναστολή της εξέτασης αιτήσεων ασύλου σε όλες τις περιπτώσεις προσώπων συριακής καταγωγής.

Ουσιαστικά, αυτό που αλλάζει για τους παράνομους μετανάστες από τη Συρία, που φτάνουν στην Κύπρο, είναι πως οι μετανάστες θα μεταφέρονται κατευθείαν σε χώρους φιλοξενίας, σε πρώτη φάση στην Κοφίνου, χωρίς να λαμβάνουν καθεστώς αιτητή και συνεπώς χωρίς να δικαιούνται οποιοδήποτε επίδομα ή να έχουν δικαίωμα να εργαστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα μέτρα της Κυβέρνησης για Μεταναστευτικό-Από ποιους αφαιρείται το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας

Το δεύτερο μέτρο που ανακοινώθηκε μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, από τον υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου, είναι η άμεση ανάκληση του καθεστώτος συμπληρωματικής προστασίας ή η απόρριψη αιτήσεων από πρόσωπα τα οποία έχουν αποδεδειγμένα ταξιδέψει πίσω σε περιοχές της Συρίας τους τελευταίους 12 μήνες μέσω κατεχομένων.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, τα πρόσωπα αυτά θα παύουν να έχουν πρόσβαση σε οποιοδήποτε δικαίωμα απορρέει από το καθεστώς προσωρινής προστασίας και θα γίνουν ενέργειες για την επαναπατρισμό τους είτε με εθελούσια επιστροφή είτε μέσω υποχρεωτικής απέλασης όταν και εφόσον αυτό καταστεί δυνατό. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την Αστυνομία, αναμένεται να ενταθούν οι έλεγχοι, ειδικά σε χώρους εργασίας για εντοπισμό παράνομων μεταναστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά τα πρόσωπα, που ταξιδεύουν δηλαδή στην χώρα τους και επιστρέφουν πίσω στην Κύπρο ανενόχλητοι μέσω κατεχομένων, θα κρίνονται άμεσα ως απελάσιμοι και θα χάνουν κάθε δικαίωμα, για επίδομα ή εργασία, ενώ θα τους προσφέρεται ως επιλογή, η εθελούσια απέλαση.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν πως, ενώπιον των Αρχών υπάρχουν σχετικές πληροφορίες, ενώ ακόμα και ευκατάστατοι Σύροι, εκμεταλλεύονται το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας που τους προσφέρεται στην Κύπρο, ενώ συνεχίζουν να ταξιδεύουν μέσω κατεχομένων στην πατρίδα τους, χωρίς να αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα ασφαλείας.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το βάρος των προσπαθειών της Κυβέρνησης, θα πέσει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε να βελτιωθεί η ικανότητα του Λιβάνου για να συγκρατεί τις μεταναστευτικές ροές. Σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται προσπάθεια, ώστε να πραγματοποιηθεί διάσκεψη στην Κύπρο, έτσι ώστε κράτη τα οποία συμφωνούν με την Κυπριακή Δημοκρατία, να καταθέσουν τις θέσεις τους και με αυτό τον τρόπο να σταλεί το ανάλογο μήνυμα προς τις Βρυξέλλες.

Μια από τις επιδιώξεις της Λευκωσίας, σε επίπεδο Βρυξελλών, πέραν από την επαναξιολόγηση των ασφαλών περιοχών της Συρίας, είναι και η δραστηριοποίηση της Frontex στον Λίβανο, έτσι ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά, για τους διακινητές και για όσους μετανάστες πείθονται να μπουν σε μια ψαρόβαρκα για να ταξιδέψουν προς την Κύπρο, θέτοντας σε κίνδυνος τις ζωές τους. Από τη στιγμή που η Κύπρος, δεν μπορεί να αποτρέψει με φυσικά εμπόδια την έλευση των βαρκών, οι αρμόδιοι, σύμφωνα με πληροφορίες θεωρούν πως ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν οι ροές, είναι μέσω επιτήρησης από τη Frontex των λιβανικών ακτών. Κάτι πάντως που δεν φαίνεται να ευνοεί ούτε ο Λίβανος.

Μέχρι χθες, όπως αποτυπώθηκε και τις προηγούμενες εβδομάδες, οι προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, επικεντρώθηκαν σε πιέσεις και παραινέσεις προς την Κυβέρνηση του Λιβάνου για να ελέγξουν τις ακτές της χώρας και να αποτρέψουν την αναχώρηση νέων βαρκών. Κάτι ωστόσο που εκ του αποτελέσματος δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Για αυτό και η Κυβέρνηση πέρασε στο επόμενο στάδιο, που είναι η άσκηση πίεσης μέσω των αιτήσεων. Μέσω δηλαδή των παράνομων μεταναστών που φτάνουν στην Κύπρο, οι οποίοι πλέον θα έχουν διαφορετική μεταχείριση, πολύ πιο αυστηρή, από ότι συνέβαινε μέχρι σήμερα. Τόσο το μέτρο για να μην τους δίνεται το καθεστώς του αιτητή ασύλου, όσο και το μέτρο για αναίρεση του καθεστώτος συμπληρωματικής προστασίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι απολύτως νόμιμα και θα παραμείνουν σε ισχύ, έως ότου επιστεγαστεί με επιτυχία η προσπάθεια για επαναξιολόγηση του καθεστώτος της Συρίας.

Σε ένα άλλο επίπεδο, κεντρική επιδίωξη της Κυβέρνησης, μέσω των μέτρων, είναι να λειτουργήσουν ως αντικίνητρα και πλέον οι Σύροι που βρίσκονται στον Λίβανο, να μην θεωρούν ότι η Κύπρος είναι πόλος έλξης και με μερικές χιλιάδες δολάρια, θα καταφέρουν να λάβουν καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας με την άφιξη τους.

Δειτε Επισης

Επιστρέφει στην Κύπρο η Ολγκίν-Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ σε χωριστές συναντήσεις την Τετάρτη
Επανέλαβε εαυτόν ο Τατάρ για τα περί δύο κρατών στον ΟΙΣ-Ζήτησε αύξηση συνεργασίας
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Η αναβίωση των Προεδρικών, το σπάνιο φαινόμενο της Πόλης και οι ιδιαιτερότητες των εκλογών ΤΑ στην Πάφο
Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου