Κεφάλαιο και για παρακολουθήσεις στο Cyprus Confidential-Ο Ντίλιαν, η πρώην σύζυγος και ο ρόλος της Κύπρου
11:41 - 15 Νοεμβρίου 2023
Ειδικό κεφάλαιο σε σχέση με το ζήτημα των παρακολουθήσεων και τον ρόλο της Κύπρου, ως διαμετακομιστικό σταθμού για την παράνομη εμπορία κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης, αλλά και τη χρήση τέτοιων συστημάτων στην Κύρο, περιλαμβάνει η έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ-International Consortium of Investigative Journalists), υπό τον τίτλο «Cyprus Confidential».
Ανάμεσα σε άλλες αποκαλύψεις για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κεντρικού προσώπου, που εδώ είναι γνωστό και στις κυπριακές Αρχές, αλλά και στις ευρωπαϊκές, δηλαδή του Ταλ Ντίλιαν και της πρώην συζύγου του, Σάρας Χάμου, γίνεται εκτενής αναφορά στην υπόθεση εγκατάστασης δικτύου wifi στο Αεροδρόμιο Λάρνακας. Όπως σημειώνει η έρευνα, «το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2019, οι ταξιδιώτες στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας μπορεί να είχαν εκπλαγεί ευχάριστα από την αναβάθμιση στο σύστημα Wi-Fi, όμως το γρήγορο διαδίκτυο ήρθε με ακόμα κάτι: Η εταιρεία που εγκατέστησε τον νέο εξοπλισμό δημιούργησε επίσης τρία σημεία από τα οποία απέσπασε προσωπικές πληροφορίες από περισσότερες από 9 εκατομμύρια κινητές συσκευές που πέρασαν από τον κύριο ταξιδιωτικό κόμβο της Κύπρου εκείνη την περίοδο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι τρεις Ρώσοι ολιγάρχες με πρωταγωνιστικό ρόλο στο Cyprus Confidential-Τι τους αποδίδει η έρευνα
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την τεράστια κλοπή δεδομένων άνηκε στον Ταλλ Ντίλιαν, για τον οποίο αναφέρει πως ήταν πρώην διοικητής μιας επίλεκτης ισραηλινής μονάδας συλλογής πληροφορίων και αργότερα έγινε έμπορος λογισμικών παρακολούθησης. Μάλιστα παρουσιάζει την εν λόγω υποκλοπή στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ως μια ενέργεια του Ντίλιαν να «δαγκώσει το χέρι που τον ταΐζει», αφού στην προκειμένη «υπέκλεπτε ακόμα κα την χώρα που χρησιμοποίησε για να εμπορεύεται παράνομα τα κακόβουλα λογισμικά του σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο».
Στο δημοσίευμα, το ρυθμιστικό πλαίσιο για επίβλεψη και εμπορεία κακόβουλων λογισμικών, που λειτουργεί στην Κύπρο, χαρακτηρίζεται ως αναποτελεσματικό, ενώ η Κύπρος κατηγορείται ξεκάθαρα πως επέτρεψε σε τέτοιες εταιρείες, όπως αυτή του Ντίλιαν, να λειτουργούν χωρίς καμία εποπτεία. Μάλιστα κατηγορούνται οι κυπριακές Αρχές, αφού όπως αναφέρεται, «ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει εκτεταμένους ελέγχους που διέπουν τη χρήση και την εμπορία των λογισμικών υποκλοπών, οι Κυπριακές Αρχές, παρουσιάστηκαν απρόθυμες να επιβάλουν αυτούς τους κανόνες».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Cyprus Confidential: Η έρευνα της ICIJ και ο τροχός που μάλλον δεν ανακάλυψε
Στην έρευνα προστίθεται επίσης μεταξύ άλλων, πως στα εμπιστευτικά έγγραφα που κατέχει η κοινοπραξία ερευνητικών δημοσιογράφων, επιβεβαιώνεται ότι ο Ντίλιαν και η συνέταιρος και πρώην σύζυγος του Σάρα Χάμου, εκμεταλλεύτηκαν πλήρως τα κενά που δημιούργησε η ελλιπής εποπτεία για να δημιουργήσουν μια από τις πιο διαβόητες εταιρείες spyware στον κόσμο.
Η ICIJ έχει στην κατοχή της και εξέτασε πέραν των 1800 emails που γράφτηκαν από την πρώην σύζυγο του Ντίλιαν, τα οποία περιλαμβάνονται και στα έγγραφα που είχαν διαρρεύσει από καιρού με τα Pandora Papers. Αυτά τα emails αποκαλύπτουν τις προσπάθειες της Χάμου να αποκρύψει τις δραστηριότητες των εταιρειών που κατείχε με τον Ντίλιαν, μέσα από ένα δίκτυο εταιρειών που δραστηριοποιούνταν στα λογισμικά υποκλοπών. Μάλιστα, σημειώνεται πως αυτά τα λογισμικά χρησιμοποιήθηκαν για να φιμώσουν δημοσιογράφους και επικριτές κυβερνήσεων σε πολλές χώρες, ενώ επιβεβαιώνουν πως η δράση της Χάμου, ήταν κυρίως η διαχείριση των νομικών ζητημάτων στη δραστηριότητα ενός λαβύρινθου εταιρειών.
Στην έρευνα γίνεται αναφορά και στην έρευνα που έγινε από το Ευρωκοινοβούλιο, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάρτιο, όπου μεταξύ άλλων απέδιδε κεντρικό ρόλο στην πρώην σύζυγο του Ντίλιαν, η οποία παρουσιαζόταν ως διευθύνουσα σύμβουλος μιας σειράς κυπριακών εταιρειών, οι οποίες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνδέονταν μεταξύ τους. Το κονσόρτσιουμ δημοσιογράφων, ζήτησε τοποθετήσεις, τόσο από την ίδια όσο κι από τον Ντίλιαν, οι οποίοι αρνήθηκαν να μιλήσουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Cyprus Confidential: Η έρευνα, οι εταιρείες, οι ολιγάρχες και όσα καταλογίζονται στην Κύπρο
Επιπρόσθετα, γίνεται αναφορά και στο γνωστό κακόβουλο λογισμικό Predator που διέθετε αποκλειστικά στους πελάτες της, η εταιρεία του Ντίλιαν, η Intellexa. Η έρευνα εξηγεί πως το εν λόγω κακόβουλο λογισμικό, μετατρέπει ένα τηλέφωνο σε συσκευή που κατασκοπεύει τον ιδιοκτήτη του. «Έχει σχεδιαστεί για να αποκτά πρόσβαση σε οποιαδήποτε δεδομένα είναι αποθηκευμένα ή μεταδίδονται από μια συσκευή. Μηνύματα, κλήσεις, φωτογραφίες και το μικρόφωνο του τηλεφώνου».
Μάλιστα προσθέτει πως, «το Predator έχει ανιχνευθεί σε τουλάχιστον 25 χώρες, σύμφωνα με έρευνα της European Investigative Collaborations που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο. Έχει πουληθεί σε μερικά από τα πιο βάναυσα καθεστώτα του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης μιας ισχυρής παραστρατιωτικής ομάδας στο Σουδάν, των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών και της κυβέρνησης του Βιετνάμ, η οποία χρησιμοποίησε την τεχνολογία για να προσπαθήσει να χακάρει τα τηλέφωνα Αμερικανών αξιωματούχων. Στους πελάτες της Intellexa περιλαμβάνονται επίσης κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία έχουν χρησιμοποιήσει το Predator για να φιμώσουν τους διαφωνούντες στο εσωτερικό».
Επιπλέον η έρευνα εξηγεί πως ο Ντίλιαν αναγκάστηκε να μεταφέρει τις δραστηριότητες της εταιρείας του από την Κύπρο στην Ελλάδα, μετά τις αποκαλύψεις για την κλοπή δεδομένων στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Σημειώνεται πως στην έρευνα που παρουσιάστηκε μέχρι τώρα, δεν γίνεται καμία αναφορά στην υπόθεση του μαύρου βαν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Cyprus Confidential: Στο στόχαστρο για παράκαμψη των κυρώσεων οι επαγγελματικές υπηρεσίες της Κύπρου