Η ιστορία των Αρχηγών Αστυνομίας από το 2000-Αφυπηρετήσεις, παραιτήσεις λόγω σκανδάλων και παύσεις
15:00 - 01 Οκτωβρίου 2023
Με βάση το Σύνταγμα, η θέση του Αρχηγού και του Υπαρχηγού Αστυνομίας, είναι πολιτικός διορισμός, με τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έχει τη δυνατότητα να διορίσει πρόσωπα της επιλογής του, αλλά και να προχωρήσει και σε παύση τους, στις περιπτώσεις που ο ίδιος κρίνει, για οποιοδήποτε λόγο.
Είθισται στα χρονικά της Αστυνομίας, τις θέσεις αυτές να καταλαμβάνουν πρόσωπα από τις τάξεις του Σώματος, αφού θεωρείται ως μια φυσική εξέλιξη, ειδικότερα για τα στελέχη που απαρτίζουν την ηγεσία της Δύναμης, αφού στις πλείστες των περιπτώσεων, τα ηνία του Αρχηγού αναλαμβάνει πρόσωπο που προέχεται από την πυραμίδα της Αστυνομίας.
Από το 2000 μέχρι σήμερα, εξαίρεση του κανόνα, αποτέλεσε ο Ανδρέας Αγγελίδης, ο οποίος διορίστηκε στη θέση του Αρχηγού την 1η Ιουλίου 1997, χωρίς όμως να προέρχεται από τις τάξεις της Αστυνομίας αλλά της Νομικής Υπηρεσίας. Ωστόσο, έφυγε κακήν κακώς τον Σεπτέμβριο του 2002, όταν εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, στον απόηχο του σκανδάλου διαφθοράς με την παράνομη συναρμολόγηση πολυτελών οχημάτων, με εξαρτήματα κλεμμένα από το εξωτερικό.
Το σκάνδαλο πήρε διαστάσεις, ενώ, διαπιστώθηκε πως ανάμεσα στη λίστα με τους αγοραστές των παράνομων οχημάτων ήταν και ο γιός του Ανδρέα Αγγελίδη. Παρά το γεγονός, ότι ο ίδιος έκανε λόγο για πλεκτάνη που στήθηκε εναντίον του, βάζοντας στο κάδρο τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Κόσιη, με τον οποίο βρίσκονταν στα μαχαίρια, υπέβαλε την παραίτηση του.
Από το 2002 και μετά, όλοι οι υπόλοιποι Αρχηγοί που ακολούθησαν, προέρχονταν από τις τάξεις της Δύναμης, κάποιοι από τους οποίους αφυπηρέτησαν και άλλοι παύθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ καταγράφηκε άλλη μια εξαναγκαστική παραίτηση, αυτή του Ιάκωβου Παπακώστα, στον απόηχο του σκανδάλου με την απόδραση του ισοβίτη Αλ Καπόνε, από το νοσοκομείο που νοσηλευόταν.
Τον Ανδρέα Αγγελίδη διαδέχθηκε ο Τάσος Παναγιώτου, ο οποίος αφυπηρέτησε τον Ιανουάριου του 2006, ενώ στη συνέχεια στην καρέκλα του Αρχηγού κάθισε για λίγους μήνες ο Χαράλαμπος Κουλέντης, ο οποίος στις 30 Απριλίου του 2007, επίσης αφυπηρέτησε.
Ακολούθως, στη θέση του Αρχηγού διορίστηκε ο Ιάκωβος Παπακώστας, η θητεία του οποίου κράτησε για δύο χρόνια, (2007-2009) και έληξε άδοξα, αφού όχι μόνο εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, αλλά σε βάρος του, ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές, που διορίστηκαν για να διερευνήσουν τις συνθήκες κράτησης και απόδρασης του Αλ Καπόνε, υπέδειξαν ποινικά αδικήματα.
Ο Αλ Καπόνε, που κατάφερε να αποδράσει από το δωμάτιο του ιδιωτικού νοσοκομείου κατά τη διάρκεια νοσηλείας του, χρησιμοποιώντας σκάλα που είχε τοποθετηθεί από τους συνεργάτες του, έφερε τα πάνω κάτω στις τάξεις της Αστυνομίας. Και αυτό διότι, πέραν της απόδρασης του, μετά αποκαλύφθηκαν οι συνθήκες κράτησης του στο νοσοκομείο, αφού διαπιστώθηκε πως ο ίδιος, παρά το γεγονός πως επρόκειτο για κατάδικο με βεβαρυμμένο ιστορικό, είχε όλες τις ανέσεις και έκανε χλιδάτη ζωή με τις ευλογίες της Αστυνομίας.
Αποτέλεσμα, ο Ιάκωβος Παπακώστας να οδηγηθεί σε παραίτηση, ενώ τον Μάιο του 2009, οι ποινικοί ανακριτές παρέδωσαν δύο ξεχωριστά πορίσματα στον τότε Γενικό Εισαγγελέα, Πέτρο Κληρίδη, με τους έξι από αυτούς, να εισηγούνται την ποινική δίωξη του διευθυντή των Φυλακών, αξιωματικών, αλλά και του ίδιου του Αρχηγού Αστυνομίας.
Ωστόσο, ούτε ο διάδοχος του Παπακώστα, Μιχαλάκης Παπαγεωργίου, είχε αίσιο τέλος, αφού στον απόηχο των σοβαρών επεισοδίων που εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην οποία συμμετείχε ο τότε Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε στην παύση του. Τα επεισόδια έλαβαν διαστάσεις, με τον Πρόεδρο να απολογείται στον κατοχικό ηγέτη, ενώ από την άλλη, δεδομένου της ολιγωρίας που επιδείχθηκε, παρά το γεγονός πως είχε προειδοποιηθεί από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, 24 ώρες πριν από την αντισυγκέντρωση του ΕΛΑΜ, σε συνδυασμό ότι ο Αρχηγός δεν ενημέρωσε τον πολιτικό του προϊστάμενο, ο Νίκος Αναστασιάδης έπαυσε στις τις 27 Μαρτίου 2014 τον Μιχαλάκη Παπαγεωργίου για «λόγους δημοσίου συμφέροντος», όπως είχε ανακοινωθεί τότε.
Ο νυν Αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, μετά την υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου, ο οποίος σκότωσε και έθαψε πέντε γυναίκες και δύο παιδιά, με τα θύματα του να βρίσκονται στη λίστα με τα ελλείποντα πρόσωπα, ανέλαβε τα ινία του Υπαρχηγού της Αστυνομίας, όταν ο πρώην Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, τον Μάιο του 2019, προχώρησε στην παύση του Αρχηγού Αστυνομίας, Ζαχαρία Χρυσοστόμου, ο οποίος είχε διαδεχθεί τον Μιχαλάκη Παπαγεωργίου, στις 28 Μαρτίου 2014. Μια παύση που ήταν μονόδρομος για τον Πρόεδρο, αφού ο ίδιος επέμενε να μην αναλαμβάνει την ευθύνη στον απόηχο της κατακραυγής για τους χειρισμούς της Αστυνομίας σε ότι αφορά τα θύματα του κατά συρροή δολοφόνου, ακόμα και όταν ο πολιτικός του προϊστάμενος, Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος δεν είχε καμία ευθύνη και εμπλοκή στις υποθέσεις, παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας.
Ως εκ τούτου, ο Νίκος Αναστασιάδης, έπαυσε τον Ζαχαρία Χρυσοστόμου, τον οποίο διαδέχθηκε ο Κύπρος Μιχαηλίδης που βρισκόταν στη θέση του Υπαρχηγού, ενώ Υπαρχηγός διορίστηκε ο Στέλιος Παπαθεοδώρου, ο οποίος προηγουμένως βρισκόταν στη θέση του Βοηθού Αρχηγού Επιχειρήσεων και μάλιστα σήμερα, στα πλαίσια των πειθαρχικών διώξεων των αστυνομικών που είχαν εμπλοκή στη διερεύνηση των δολοφονιών του Νίκου Μεταξά, του καταλογίζονται ευθύνες και εμπλοκή από τα μέλη που κατηγορούνται.
Μετά την αφυπηρέτηση του Κύπρου Μιχαηλίδη, τον Ιούνιο του 2020, η θητεία του οποίου έλαβε παράταση από τον Νίκο Αναστασιάδη, ο Στέλιος Παπαθεοδώρου, που βρισκόταν στη θέση του Υπαρχηγού, διορίστηκε από τον Πρόεδρο στη θέση του Αρχηγού Αστυνομίας, ενώ Υπαρχηγός διορίστηκε ο Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος προηγουμένως ήταν βοηθός Αρχηγός.
Κατά την ορκωμοσία του ο Στέλιος Παπαθεοδώρου, την 30η Ιουνίου 2020, είχε αναφέρει μεταξύ άλλων πως: «Θα πρέπει να είμαστε, πάντοτε, σε συνεχή εγρήγορση, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις συνεχείς προκλήσεις και κάθε έκνομη πράξη που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της αξιοπρέπειας και όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυτά κατοχυρώνονται από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, το Σύνταγμα και τις σχετικές νομοθεσίες, αποτελούν ύψιστη προτεραιότητά μας».
Πλέον, υπό το βάρος των εξελίξεων και των όσων συνέβησαν στη Χλώρακα και στη Λεμεσό, αλλά και διάφοροι άλλοι χειρισμοί και αποφάσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να συντηρήσουν καταστάσεις αντί να τις ανατρέψουν, και για διάφορα άλλα θέματα που έμπαιναν κάτω από το χαλί, το μπαλάκι βρίσκεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το τι θα πράξει, με πηγές να αναφέρουν πως είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν ανακοινώσεις. Ανακοινώσεις, που όπως έχει διαρρεύσει από διάφορες κατευθύνσεις, σχετίζονται με την παύση του Αρχηγού, ώστε η Αστυνομία να γυρίσει σελίδα, να κλείσει μέτωπα και να ανατρέψει τα σε βάρος της δεδομένα, σε διάφορα επίπεδα.
Σημειώνεται πως ο Στέλιος Παπαθεοδώρου είναι ο 13ος Αρχηγός Αστυνομίας, ενώ ο πρώτος ήταν ο Χαράλαμπος Χασάπης που διετέλεσε Αρχηγός από τις 16 Αυγούστου 1960 μέχρι τις 30 Ιουνίου 1971. Ακολούθησε ο Σάββας Αντωνίου (1971-1986), ο Φρίξος Γιάγκου (1986-1991), ο Ανδρέας Ποταμάρης (1991-1996) και ο Πανίκος Χ"Λοίζου (1996-1998).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τελικά... γυρίζει ανάποδα την Αστυνομία ο Πρόεδρος