Τελικά... γυρίζει ανάποδα την Αστυνομία ο Πρόεδρος

Έχει γίνει ευρέως γνωστό, πως πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι να προχωρήσει σε αλλαγή του Αρχηγού της Αστυνομίας, στον απόηχο των όσων συνέβησαν στην Χλώρακα και στη Λεμεσό με τα σοβαρά επεισόδια, όπου η Αστυνομία απέτυχε παταγωδώς στο να προστατεύσει την δημόσια ασφάλεια. Τα επιχειρησιακά πλάνα, εκ του αποτελέσματος, αποδείχθηκαν τρύπια, με την ευθύνη να βαραίνει τόσο τους επικεφαλής των επιχειρήσεων που παρέδωσαν τις επαρχίες στα χέρια των κουκουλοφόρων, αφήνοντας τα μέλη σε ρόλο θεατών, όσο και τον Αρχηγό της Αστυνομίας.

Θα μπορούσε να πει κάποιος πως αδίκως καταλογίζονται ευθύνες στον Αρχηγό Αστυνομίας, ωστόσο θα είχε δίκαιο εάν δεν προηγούνταν άλλα τόσα επεισόδια, τα οποία ηχούσαν καμπανάκι εδώ και ενάμιση χρόνο, χωρίς ωστόσο να γίνει αυτοκριτική για επίλυση των ζητημάτων. Να γίνουν αντιληπτά τα λάθη και οι αδυναμίες, ώστε να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές, είτε αυτές αφορούν πλάνα είτε πρόσωπα. Αποτέλεσμα, μετά τα διαδοχικά επεισόδια για ενάμιση χρόνο, που επιχειρούνταν να διαχειριστούν σε επικοινωνιακό επίπεδο, με την Αστυνομία να εμφανίζεται στις πλείστες των περιπτώσεων ως άμοιρη ευθυνών, να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο, με τις ευθύνες να βαραίνουν τον Αρχηγό Αστυνομίας για μια σειρά από λόγους.

Εξάλλου, εάν επρόκειτο για την πρώτη αποτυχία κατά τη διάρκεια της θητείας του Αρχηγού, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούνιο του 2020, θα μπορούσαν να δοθούν ενδεχομένως ελαφρυντικά, ωστόσο πρόκειται για επεισόδια τέντωσαν το ήδη τεντωμένο σχοινί. Και αυτό διότι, από την περσινή ποδοσφαιρική περίοδο καταγράφηκαν ουκ ολίγα περιστατικά βίας, με την Αστυνομία να τρέχει εκ των υστέρων, είτε αυτά σημειώθηκαν εντός και εκτός γηπέδων, είτε έξω από το προεδρικό και σε τηλεοπτικό σταθμό, είτε στο μνημόσυνο του Γρίβα.

Δηλαδή, ο Αρχηγός Αστυνομίας είχε ουκ ολίγες ευκαιρίες να αντιδράσει και να αντιληφθεί πως κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Ακόμα και τον περασμένο Μάρτιο, οπότε σημειώθηκαν τα επεισόδια έξω από το Ελευθέρια, είχε παρέμβει ο ίδιος ο Πρόεδρος, την ώρα που η Αστυνομία υπεραμυνόταν των ενεργειών της, χωρίς όμως, ούτε σε αυτή την περίπτωση, να ηχεί καμπανάκι, με αποτέλεσμα επτά μήνες μετά, 20-30 κουκουλοφόροι να ξεγυμνώσουν το Σώμα Ασφαλείας αυτής της χώρας, το οποίο απέδειξε πως δεν μπορεί να διασφαλίσει τη δημόσια ασφάλεια.

Μετά τα επεισόδια της Χλώρακας και τις διαπραγματεύσεις με το Σύρο καταζητούμενο που απειλούσε να γυρίσει την Πάφο ανάποδα, εναντίον του οποίου εκκρεμούσαν εντάλματα, αρχικά η υπουργός Δικαιοσύνης και στη συνέχεια το Προεδρικό, επιχείρησαν να δικαιολογήσουν κάποιες καταστάσεις, στον απόηχο και του σάλου. Ωστόσο, τα όσα ακολούθησαν την επόμενη ημέρα στη Λεμεσό, που και πάλι ο Αρχηγός είχε την ευκαιρία να πράξει τα δέοντα, με οποιοδήποτε τρόπο, το ποτήρι της υπομονής ξεχείλισε για τον Πρόεδρο. Κάτι που διαφάνηκε και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, όπου ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε δημοσίως στον Αρχηγό και την υπουργό Δικαιοσύνης, πως δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους πολίτες αυτής της χώρας. Μετά από αυτή τη δημόσια αναφορά και με τον τρόπο που έγινε, αρκετοί ήταν αυτοί που ανέμεναν τον Στέλιο Παπαθεοδώρου και την Άννα Προκοπίου να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους.

Ωστόσο, δεν τέθηκαν στο τραπέζι οποιεσδήποτε παραιτήσεις, με τον Πρόεδρο να αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Το σενάριο παύσης του Αρχηγού της Δύναμης, μοιάζει αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο σενάριο, αφού τα διαδοχικά λάθη, γύρισαν την Αστυνομία... ανάποδα, για μια σειρά από λόγους, τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και των χειρισμών που έγιναν σε άλλες υποθέσεις, που οδήγησαν την κοινή γνώμη στην απαξίωση και την αμφισβήτηση. Αυτό όμως που οδήγησε στην ουσία σε αδιέξοδο, είναι ότι τα τελευταία χρόνια δεν διαφάνηκε να υπάρχει αφενός αναγνώρισης των προβλημάτων και αφετέρου βούληση για αλλαγές που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη της χαμένης εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι της Αστυνομίας. θα πρέπει να σημειωθεί πως τον τελευταίο χρόνο η Αστυνομία δέχθηκε έντονες επικρίσεις τόσο για τα φαινόμενα βίας, όσο και για άλλες υποθέσεις που έπληξαν το κύρος της. Όπως ήταν η υπόθεση του Θανάση που αποδόθηκαν ευθύνες σε στελέχη της, η υπόθεση του Κατσουνωτού που λειτουργούσε ως «Ράμπο», η έρευνα για τον Γιαννάκη που καθυστέρησε ένα χρόνο, οι έρευνες για τα διαβατήρια που ολοκληρώνονται με ρυθμούς χελώνας, η υπόθεση του θανατηφόρου του 2012, οι υποθέσεις σε βάρος αστυνομικών ακόμα και για σεξουαλικής φύσεως αδικήματα, οι διαδοχικές αποδράσεις, κτλ.

Όλα αυτά, αλλά και τα μέτωπα που ανοίχτηκαν εντός της Αστυνομίας με τα μέλη συχνά πυκνά να πυροβολούν την ηγεσία, μπορεί να έμπαιναν κάτω από το χαλί, ωστόσο με αφορμή τα επεισόδια, ήρθαν στο προσκήνιο, για να μπουν όλα στην εξίσωση, αφού η αρνητική εικόνα της Αστυνομίας και οι χειρισμοί της, έχουν πλέον αρνητικό αντίκτυπο στην Κυβέρνηση, η οποία δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να πληρώσει το τίμημα.

Είναι για αυτό το λόγο η Κυβέρνηση θέλει να γυρίσει σελίδα, ώστε να αρχίζουν να κλείνουν μέτωπα και γίνουν μεταρρυθμίσεις, που αφενός θα στείλουν το μήνυμα πως το Σώμα Ασφαλείας μπορεί να παράσχει ασφάλεια στους πολίτες της και αφετέρου να ανακτηθούν συναισθήματα που έχουν να κάνουν με την εμπιστοσύνη, τη διαφάνεια και της απονομής Δικαιοσύνης κατά ίσο τρόπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται να έλαβε τις αποφάσεις του και μάλιστα αναζήτησε ακόμα και πρόσωπα εκτός Αστυνομίας για τη θέση του Αρχηγού, ο οποίος από τη μια θα πρέπει να γνωρίζει από επιχειρησιακά ζητήματα και από την άλλη να είναι καταρτισμένος ώστε να μπορεί να ακολουθεί τα όσα προνοούν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί. Ωστόσο, το πρώτο χαρακτηριστικό που θα πρέπει να έχει ο οποιοσδήποτε Αρχηγός, είναι αποφασιστικότητα ώστε να προχωρήσει σε τομές σε όλα τα επίπεδα, ανεξαρτήτως προσωπικών σχέσεων, να λάβει αποφάσεις και να φέρει αλλαγές που θα επιτρέψουν στην Αστυνομία να κάνει βήματα μπροστά.

Ωστόσο, όποια και αν είναι η απόφαση, αυτή θα πρέπει να ανακοινωθεί άμεσα ώστε να ξεκαθαρίσει η εικόνα, αφού οι διαστάσεις που έλαβε το θέμα, δημιουργούν αναπόφευκτα μουρμούρα και φθορά, τόσο εντός της Κυβέρνησης όσο και για τον ίδιο τον Στέλιο Παπαθεοδώρου.

Η σημερινή εικόνα, ομοιάζει σε μεγάλο βαθμό με την εικόνα που εξέπεμψε η Κυβέρνηση και ειδικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις περιπτώσεις του Μιχάλη Χατζηγιάννη και της Δόξας Κωμοδρόμου, που βρίσκονταν για αρκετές ημέρες στη δίνη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με αρνητικές αναφορές στα πρόσωπα τους. Και ενώ πύκνωναν οι πληροφορίες πως βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός Κυβέρνησης, υπήρξε καθυστέρηση στις επίσημες ανακοινώσεις, με αποτέλεσμα να ζημιώνεται και η εικόνα των ιδίων και η εικόνα της Κυβέρνησης.

Πάντως, η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως τουλάχιστον μέχρι τη Δεύτερα δεν θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις στο ζήτημα, αφού μεσολαβεί η αυριανή παρέλαση για την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, τις όποιες αποφάσεις έλαβε ή θα λάβει, αναμένεται να τις γνωστοποιήσει στους συνεργάτες του με τη νέα εβδομάδα, όπου τοποθετούνται χρονικά και οι όποιες εξελίξεις. Αναμφίβολα, η αναβλητικότητα που επιδεικνύεται στην ανακοίνωση και εφαρμογή αποφάσεων, είναι κάτι που ο ίδιος προσωπικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα πρέπει να βελτιώσει, δείχνοντας ανάλογη πυγμή με αυτή που έδειξε κατά την έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε στο Προεδρικό, την επόμενη ημέρα των πογκρόμ κατά μεταναστών στη Λεμεσό, όπου απευθυνόμενος στον Αρχηγό και τους υπόλοιπους αρμοδίους, δήλωσε ντροπιασμένος για την αδυναμία της Αστυνομίας να προστατεύσει τους πολίτες.

Είτε η απόφαση του έχει να κάνει με την απομάκρυνση του Αρχηγού, είτε όχι, έστω και στο και πέντε, είναι ώρα να την κοινοποιήσει, προστατεύοντας τον θεσμό του Αρχηγού Αστυνομίας, σε μια περίοδο που το Σώμα, διάγει μια κρίση σε όλα τα επίπεδα, λόγω των αδυναμιών που αναδείχθηκαν και των λανθασμένων χειρισμών, που αφήνουν τις δυνάμεις καταστολής εκτεθειμένες στα μάτια των πολιτών και που όσο περνούν οι ημέρες, μετακυλούν βάρος της ευθύνης και στην Κυβέρνηση.

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα