Η επιστροφή στα σχολεία και η πιθανότητα μετάδοσης λοιμώξεων στα μικρά παιδιά
15:14 - 10 Σεπτεμβρίου 2023
Η έναρξη της σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί και την έναρξη του πιθανού κινδύνου μετάδοσης διαφόρων λοιμώξεων, οι οποίες ευνοούνται από τις συνθήκες συγχρωτισμού στα σχολεία. Μπορεί τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας να καταδεικνύουν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ωστόσο, όπως κάθε χρόνο, η επιστροφή στην καθημερινότητα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την πίεση που θα δεχθεί το σύστημα υγείας το επόμενο διάστημα.
Οι λοιμώξεις που καραδοκούν τα σχολεία, είναι αυτές του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού συστήματος, οι οποίες μπορούν να μεταδοθούν από το ένα παιδί στο άλλο και στη συνέχεια από τα παιδιά, στους ενήλικες. Η αύξηση αυτών των συγκεκριμένων λοιμώξεων συνήθως παρατηρείται στα μικρά παιδιά, δηλαδή στα παιδιά που φοιτούν στα νηπιαγωγεία ή στα δημοτικά σχολεία, καθώς όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER, ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου δρ. Αβραάμ Ηλίας, τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής και μεταφέρουν συχνά μικρά αντικείμενα στο στόμα τους.
Η περίοδος αυτή, θεωρείται από τους ειδικούς ως μια ουδέτερη επιδημιολογικά περίοδος, αφού δεν παρατηρείται αυξημένη συχνότητα λοιμώξεων και αναμένουν ότι η εικόνα αυτή θα εξακολουθήσει να καταγράφεται μέχρι τον Οκτώβρη. «Η έναρξη των λοιμώξεων - κυρίως του αναπνευστικού – επανέρχεται μετά τον Οκτώβριο και επομένως η έκβαση της σχολικής χρονιάς θα εξαρτηθεί από το εάν θα υπάρχει επιδημία της γρίπης, εάν θα έχουμε κάποια καινούργια παραλλαγή του κορωνοϊού και άλλα», είπε ο δρ Ηλία.
Τον τελικό λόγο για την έκβαση των δεδομένων φαίνεται πως έχουν οι γονείς των παιδιών, μιας και όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να πειθαρχήσουν εντελώς ώστε να τηρήσουν τους κανόνες υγιεινής. Αυτό που πρωτίστως θα πρέπει να τηρήσουν οι γονείς, σύμφωνα με τον γιατρό, είναι να περιορίσουν το παιδί τους μόλις αντιληφθούν την συμπτωματολογία. Δηλαδή, εάν το παιδί παρουσιάσει συμπτώματα όπως πυρετό, ρινική καταρροή, βήχα ή αναπνευστική δυσχέρεια ή γαστρεντερολογικές διαταραχές, να περιοριστεί στο σπίτι για τουλάχιστον μια μέρα μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. «Εάν το παιδί έχει συμπτώματα και παρευρεθεί στο σχολείο του, μπορεί να μεταδώσει τον παθογόνο μικροοργανισμό στα άλλα παιδιά ή στους ενήλικες. Επίσης, τα παιδιά θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες υγιεινής με σχολαστικό πλύσιμο των χεριών τους και ταυτόχρονα θα πρέπει να διασφαλίζεται καθημερινά ο καλός εξαερισμός των αιθουσών του σχολείου, με στόχο να μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης» ανέφερε ο δρ Ηλία.
Βέβαια, πέραν των κανόνων υγιεινής και τον περιορισμό των παιδιών που παρουσιάζουν συμπτώματα, ο δρ Ηλία προτρέπει τους γονείς να εφαρμόζουν με ευλάβεια το εμβολιαστικό σχήμα των παιδιών τους εφοδιάζοντάς τα με όλα τα απαραίτητα εμβόλια. Όπως εξήγησε ο δρ Ηλία «με αυτό τον τρόπο μειώνεται σε μεγάλο βαθμό η πιθανότητα νόσησης από νόσημα που δυνητικά μπορεί να είναι σοβαρό. Επίσης, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχει αδειοτηθεί εμβόλιο για τον RSV, το οποίο έχει πάρει έγκρισή για χορήγηση σε ενήλικες άνω 60 ετών, αλλά αναμένεται να δοθεί έγκριση και χρήση του και σε μικρότερες ηλικίες, αφού πρόκειται για έναν ιό για τον οποίο χρειάζεται κάθε χρόνο να νοσηλευτεί μεγάλος αριθμός παιδιών».
Πάντως, υπάρχει αισιοδοξία ως προς την επιδημιολογική έκβαση της χρονιάς σε σχέση με τα περασμένα χρόνια της πανδημίας που λόγω του εγκλεισμού, τα παιδιά δεν είχαν αποκτήσει αντισώματα. Αυτό άλλωστε πιστεύει και ο δρ Ηλία αφού όπως ανέφερε οι σοβαρές λοιμώξεις που θα αντιμετωπίσει το σύστημα υγείας αυτή τη χρονιά, θα είναι μειωμένες ωστόσο θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο.