Τα σενάρια για προεδρία-Τα δεδομένα, τα στρατόπεδα και που θα κάτσει η μπίλια

Σχεδόν μια εβδομάδα μετά τις βουλευτικές εκλογές, τα κόμματα είναι επικεντρωμένα στο ζήτημα της εκλογής του επόμενου προέδρου της Βουλής, με τα σενάρια για το ποιο θα είναι τελικά αυτό το πρόσωπο, να δίνουν και να παίρνουν. Ωστόσο, η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει πλήρως ανήμερα της 10ης Ιουνίου, όταν θα συνέλθει η Βουλή για πρώτη φορά με τη νέα της σύνθεση. 

Στην κούρσα για την προεδρία της Βουλής υπάρχουν κάποια δεδομένα, που σύμφωνα με τα όσα οι ηγεσίες των κομμάτων δηλώνουν, δεν πρόκειται να αλλάξουν. Ήδη έχουν εξαγγελθεί επίσημα τρεις υποψηφιότητες, αυτές των Αννίτα Δημητρίου, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου και Χρίστου Χρίστου. Σε ότι αφορά την Αννίτα Δημητρίου, ο Αβέρωφ Νεοφύτου επανέλαβε πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες πως πρόκειται για μια υποψηφιότητα με την οποία ο ΔΗΣΥ θα επιμείνει μέχρι τέλους στις ψηφοφορίες που προβλέπονται στη Βουλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κίνηση ματ από Αβέρωφ-Η Αννίτα Δημητρίου η εκλεκτή για την προεδρία της Βουλής

Σε ό,τι αφορά τις άλλες δύο υποψηφιότητές, δεν αποκλείεται να τις δούμε στην πρώτη ψηφοφορία για την προεδρία της Βουλής και στη συνέχεια αναλόγως των τάσεων που θα επικρατήσουν και των συσχετισμών δυνάμεων που θα διαφανούν, να αποσυρθούν και τα δύο κόμματα που εκπροσωπούν να ταχθούν υπέρ κάποιου άλλου υποψηφίου.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη μια υποψηφιότητα από το Δημοκρατικό Κόμμα, με τον Νικόλα Παπαδόπουλο να είναι αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο όνομα, παρά το γεγονός ότι στο τραπέζι έπεσαν και άλλα ονόματα, όπως αυτό της αναπληρώτριας προέδρου του κόμματος, Χριστιάνας Ερωτοκρίτου. Ο πρόεδρος του κόμματος, εξάλλου, έχει ήδη εκφράσει την πρόθεση του να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου της Βουλής, ενώ έλαβε και τη στήριξη, τόσο της κοινοβουλευτικής του ομάδας όσο και της Γραμματείας του ΔΗΚΟ.

Ένα άλλο δεδομένο είναι πως ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος δεν θα διεκδικήσει τη θέση του προέδρου της Βουλής, με το κόμμα του να λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις ακόμα και λίγα λεπτά πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, από υψηλόβαθμο στέλεχος της Λόρδου Βύρωνος. Κάποια άλλα δευτερευούσης σημασίας δεδομένα, είναι πως το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και Οικολόγοι, σε καμία περίπτωση δεν θα υποστηρίξουν υποψηφιότητα προερχόμενη από το Δημοκρατικό Συναγερμό και το ΕΛΑΜ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μέσα ο Νικόλας, έξω ο Σιζόπουλος για την προεδρία της Βουλής και όλα ανοικτά

Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος της Βουλής
Με τον τρόπο που εξελίσσεται η συζήτηση δημόσια αλλά και παρασκηνιακά, είναι πολύ πιθανό η διαδικασία στις δέκα του μήνα στη Βουλή να πάει μέχρι τη δεύτερη ψηφοφορία και να μην χρειαστεί η τρίτη, αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά, τι θα συμβεί τελικά. Υπενθυμίζεται πως με βάση τον Νόμο, αφού τεθούν οι υποψηφιότητες, θα διεξαχθεί ψηφοφορία και θα εκλεγεί ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τον αμέσως επόμενο ακέραιο αριθμό του μισού των παρόντων Βουλευτών, δηλαδή θα πρέπει να συγκεντρώσει 29 και άνω θα εκλεγεί.

Αν δεν εκλεγεί πρόεδρος κατά την πρώτη ψηφοφορία, ακολουθεί δεύτερη και πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τα 2/5 των θετικών ψήφων των παρόντων ψηφιζόντων βουλευτών, δηλαδή όταν είναι και οι 56 βουλευτές εντός της αίθουσας θα χρειαστεί 22 θετικές ψήφους. Αν δεν εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής κατά τη δεύτερη ψηφοφορία, ακολουθεί τρίτη ψηφοφορία κατά την οποία πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί ο υποψήφιος που θα εξασφαλίσει τις περισσότερες θετικές  ψήφους των παρόντων και ψηφιζόντων Βουλευτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η διαδικασία στη Βουλή κατά την πρώτη συνεδρία-Πρόεδρος στην κρίσιμη συνεδρία ο Κουλίας

Σενάρια και στρατόπεδα
Ήδη στα πολιτικά γραφεία τα σενάρια εκείνης της ημέρας βρίσκονται υπό επεξεργασία, αφού κάθε κόμμα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο να δείξει γρήγορα αντανακλαστικά και να λάβει τις ορθές αποφάσεις μέσα σε λίγα λεπτά. Σε αυτό το πλαίσιο βασικός πυλώνας όλων αυτών των σεναρίων, είναι οι συσχετισμοί δυνάμεων, οι σχέσεις που τα κόμματα έχουν μεταξύ τους, αλλά και η επόμενη ημέρα που έχει ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές του 2023. Οι κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή στο παρελθόν, όπως αυτή για τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και η προσφάτως λήξασα προεκλογική περίοδος, δίνουν το στίγμα και τις κατευθυντήριες γραμμές, μέσα στις οποίες θα κινηθούν τα κόμματα.

Για κάποιους είναι δεδομένο πως τα κόμματα στη Βουλή θα χωριστούν στα δύο. Από τη μια τα κόμματα που καταψήφισαν τον προϋπολογισμό και διεξήγαγαν ένα έντονο προεκλογικό αγώνα, βασιζόμενα στα θέματα της διαφθοράς και τις επιθέσεις κατά της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ, ενώ από την άλλη πλευρά, τα κόμματα που υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό θέλουν να επιβεβαιώσουν ότι και στη νέα Βουλή θα πολιτευτούν υπεύθυνα και δείχνουν αποφασισμένα να αναλάβουν τον ρυθμιστικό ρόλο που... θυσίασε το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ειδικότερα, δεν αποκλείεται στη Βουλή να δούμε μια επανάληψη της δεύτερης ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό, όταν ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ και Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων υπερψήφισαν και από την άλλη, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Οικολόγοι καταψήφισαν. Αν αυτό το σενάριο επαληθευτεί, τότε στη δεύτερη ψηφοφορία της Βουλής και με δεδομένο πως η Αννίτα Δημητρίου θα αποτελέσει την επιλογή των τεσσάρων πρώτων κομμάτων, τότε για πρώτη φορά η Βουλή θα αποκτήσει γυναίκα πρόεδρο με 29 ψήφους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βάζουν τα παζάρια σε καραντίνα και… όλοι εναντίον όλων για προεδρία της Βουλής

Εξάλλου η Αννίτα Δημητρίου, δείχνει να πληροί τα κριτήρια που τέθηκαν από πλευράς ΕΔΕΚ, αφού αποτελεί ένα πρόσωπο που τυγχάνει ευρείας αποδοχής από όλα τα κόμματα της Βουλής και έχει την εμπειρία του τρόπου λειτουργίας του Σώματος από την προηγούμενη θητεία της ως Γραμματέας, ενώ έχει αποδείξει και στις επιτροπές στις οποίες συμμετείχε, πως λειτουργεί συναινετικά, κτίζοντας γέφυρες ανάμεσα στα κόμματα. Παράλληλα, αποτελεί και μια υποψηφιότητα που και με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών και τους σταυρούς προτίμησης που έλαβε, απολαμβάνει της αποδοχής των πολιτών, αφού αναδείχθηκε η δημοφιλέστερη παγκύπρια και με βάση το εκλογικό σώμα της Λάρνακας, απέσπασε το 16,1% των ψήφων της Επαρχίας και το 62% όσων ψήφισαν Δημοκρατικό Συναγερμό. 

Από την άλλη στο ΕΛΑΜ, μπορεί να έσπευσαν να κατέθεσαν την υποψηφιότητα του Χρίστου Χρίστου, θεωρώντας πως μετά από μια πενταετή εμπειρία ο αρχηγός του κόμματος διαθέτει τα εχέγγυα για να προεδρεύσει της Βουλής, όμως δεν έχουν αυταπάτες πως η συγκεκριμένη υποψηφιότητα μπορεί να συγκεντρώσει πλειοψηφία. Την ίδια ώρα, δηλώνουν πως δεν έχουν αγκυλώσεις και είναι ανοικτοί σε συζήτηση με άλλες πολιτικές δυνάμεις για την προεδρία της Βουλής. Σε συνέντευξη του που θα δημοσιευθεί αύριο στον REPORTER, o Χρίστος Χρίστου, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το κόμμα του να στηρίξει κάποιο άλλο υποψήφιο.

Τέλος, σε ότι αφορά τη Δημοκρατική Παράταξη, επίσης γνωρίζουν πως μια επιμονή σε υποψηφιότητα Μάριου Καρογιάν δεν μπορεί να έχει τύχη, από τη στιγμή που ο μεν Δημοκρατικός Συναγερμός ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση πως θα πορευθεί μέχρι τέλους με την Αννίτα Δημητρίου και το δε ΔΗΚΟ, δεν πρόκειται να στηρίξει μια τέτοια υποψηφιότητα. Συνεπώς, ακόμα κι αν ο Μάριος Καρογιάν θέσει εαυτών στην κρίση του Σώματος κατά την πρώτη ψηφοφορία, εκτός απροόπτου πριν από τη δεύτερη, θα αποσύρει την υποψηφιότητα του και θα ανακοινώσει ποιο υποψήφιο στηρίζει το κόμμα του. Στο σενάριο που θέλει την Αννίτα Δημητρίου να βρίσκεται απέναντι στον Νικόλα Παπαδόπουλο που μοιάζει ως ο επικρατέστερος υποψήφιος της αντιπολίτευσης, τότε η απάντηση για το που θα πάνε οι τέσσερις ψήφοι των βουλευτών της Δημοκρατικής Παράταξης, είναι κάτι περισσότερο από αυτονόητη.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, που ένα εκ των τριών κομμάτων, δηλαδή από ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ και ΔΗΠΑ, δεν στηρίξει την Αννίτα Δημητρίου, τότε ανοίγει ο δρόμος για το μπλοκ της αντιπολίτευσης να εκλέξει τον δικό του υποψήφιο για την προεδρία της Βουλής.   

Το μπλοκ της αντιπολίτευσης
Από την άλλη πλευρά, στο ΑΚΕΛ κρατούν τα χαρτιά τους ερμητικά κλειστά ως προς το ποιος θα είναι τελικά ο υποψήφιος του κόμματος για την προεδρία της Βουλής, αν και στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορα ονόματα. Ωστόσο στο ΑΚΕΛ γνωρίζουν πολύ καλά πως αν αυτό που δημόσια διαλαλούν, ότι ο μεγάλος στόχος είναι η αλλαγή διακυβέρνησης της χώρας το 2023, θα πρέπει στην παρούσα φάση να σταθούν δίπλα από τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ ο Άντρος

Την ώρα μάλιστα, που στο κόμμα πρωτεύον θέμα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών και η επόμενη ημέρα του κόμματος με το Συνέδριο να είναι προ των πυλών, η επιλογή ενός υποψηφίου από το Δημοκρατικό Κόμμα, θα άνοιγε αφενός την πόρτα για συνεργασία το 2023 και αφετέρου θα έβγαζε το κόμμα από άλλες περιπέτειες, που στην παρούσα φάση, μπροστά στα υπόλοιπα προβλήματα, είναι κάτι περισσότερο από ανεπιθύμητες.

Σε ότι αφορά το ΔΗΚΟ τα πράγματα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα, αφού η πρόθεση του Νικόλα Παπαδόπουλου να διεκδικήσει την προεδρία της Βουλής είναι δεδομένη. Αυτό που απομένει να διαφανεί είναι αν η στήριξη που θα καταφέρει να συγκεντρώσει την 10η Ιουνίου θα είναι αρκετή για να ανακηρυχθεί νέος πρόεδρος της Βουλής.

Στην προσπάθεια του αυτή θα χρειασθεί και τις τρεις ψήφους του Κινήματος Οικολόγων, που μπορεί να κατεβαίνουν με τον πρόεδρο τους στην πρώτη ψηφοφορία, αλλά και αυτοί όπως και τα υπόλοιπα μικρά κόμματα, γνωρίζουν πως οι πιθανότητες για να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία είναι αρκετά μειωμένες. Το βασικό επιχείρημα των Οικολόγων, με το οποίο θα προσπαθήσουν να πείσουν τα υπόλοιπα κόμματα, είναι πως ακόμα και το 2016 όταν ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ήταν βουλευτής μερικών ωρών, το όνομα του προτάθηκε από άλλα κόμματα για την προεδρία της Βουλής. Συνεπώς και σε αυτή τη φάση, η χαμηλών τόνων προσωπικότητα του, το συναινετικό του προφίλ και η εμπειρία του, τον καθιστούν έναν από τους ιδανικότερους υποψηφίους, σύμφωνα με τους Οικολόγους.

Το απομακρυσμένο σενάριο αναβίωσης της Τριμερούς
Την ίδια ώρα κάποιες πληροφορίες θέλουν το ΑΚΕΛ να προωθεί ένα ανατρεπτικό σενάριο που θα σήμαινε και αναβίωση της τριμερούς που στο παρελθόν πέτυχε, τόσο εκλογή προέδρου της Βουλής, αλλά και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε ένα τέτοιο σενάριο βασικός υποψήφιος εμφανίζεται ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, ο οποίος θα στηριχθεί από το κόμμα του, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ. Από αυτό το σενάριο αποκλείονται οι Οικολόγοι, αφού οι σχέσεις των ηγεσιών ΕΔΕΚ και Οικολόγων είναι οριακές, λόγω της επιθετικής προεκλογικής εκστρατείας με μετωπικές συγκρούσεις κατά των Οικολόγων από τους Σοσιαλιστές.

Οι πιθανότητες για εφαρμογή ενός τέτοιου σεναρίου, ωστόσο, μοιάζουν στην παρούσα φάση μηδαμινές, αφενός γιατί το ΔΗΚΟ και ο Νικόλας Παπαδόπουλος θέλουν –και το ξεκαθάρισαν προς πάσα κατεύθυνση- την προεδρία της Βουλής και αφετέρου διότι δεν θα εξυπηρετούσε σε τίποτα τον μεγάλο στόχο του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ για αλλαγή διακυβέρνησης το 2023, η προεδρία της Βουλής από ένα βουλευτή της ΕΔΕΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διόρισε Ειδική Εκπρόσωπο για Θρησκευτικές Ελευθερίες και Προστασία Μειονοτήτων στην Μέση Ανατολή ο ΠτΔ
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»
ΒΙΝΤΕΟ: Άκουσε τα κάλαντα από τις ένοπλες δυνάμεις ο ΠτΔ-Η έκπληξη της χορωδίας της Εθνικής Φρουράς
Θέλουν την παρέμβαση ΥΠΕΞ και ΗΕ για λύση μετά τα επεισόδια στη Δερύνεια οι αγροτικές οργανώσεις
Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή