Προ μηνών το deal Καρογιάν με Βότση-Τι προηγήθηκε, τι άλλαξε και η επόμενη μέρα

Το περιβόητο deal μεταξύ Μάριου Καρογιάν και Άγγελου Βότση συγκέντρωσε τα πολιτικά βλέμματα τα τελευταία εικοσιτετράωρα και όχι άδικα, δεδομένου ότι αποτελεί μια παράξενη ιστορία, που επηρεάζει τη σύνθεση της Βουλής και την καρδιά της συνεργασίας μεταξύ της Δημοκρατικής Παράταξης και της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ είχε συμφωνήσει με τον Άγγελο Βότση, ο οποίος ήρθε πρώτος σε σταυρούς στη Λεμεσό, πως θα του παρέδιδε την έδρα του, μετά την ορκωμοσία του στη νέα Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καρογιάν κατήλθε στις εκλογές ως ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου και, ως εκ τούτου, εξελέγη χωρίς σταυρό προτίμησης.

Τα δεδομένα, ωστόσο, άλλαξαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αφού από πλευράς ΔΗΠΑ δεν φαίνεται να βρίσκει πρόσφορο έδαφος η εγκατάλειψη της έδρας από τον πρόεδρο του κόμματος, ιδιαίτερα από την στιγμή που στην ομάδα του κόμματος στη Βουλή πλειοψηφούν τα πρόσωπα που προέρχονται από την Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων. Αναμένεται, μάλιστα, πως κατά τη σημερινή συνεδρία των συλλογικών οργάνων, μετά την ανασκόπηση του εκλογικού αποτελέσματος, τα στελέχη του κόμματος θα ανάψουν το πράσινο φως για υποψηφιότητα του Μάριου Καρογιάν για την Προεδρία της Βουλής, θεωρώντας ότι συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες επιτυχίας.

Ο πληροφορίες, πάντως, λένε πως αν δεν καταφέρει να εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής ο Μάριος Καρογιάν, η συμφωνία θα εφαρμοστεί σε μεταγενέστερο στάδιο, ως μια μέση λύση, αν και κάτι τέτοιο θα ξεσήκωνε ακόμη περισσότερες αντιδράσεις ανάμεσα στα στελέχη της ΔΗΠΑ, που δεν αναγνωρίζουν την ύπαρξή της και δηλώνουν ότι ουδέποτε εγκρίθηκε κάτι τέτοιο στα συλλογικά όργανα του κόμματος, που είναι και τα μόνα αρμόδια να εξουσιοδοτούν τέτοιου είδους ενέργειες. Ήδη οι πιέσεις ήταν πάρα πολλές, καθώς θεωρούν ότι είναι αδιανόητο να μην εκπροσωπεί στη Βουλή την παράταξη ο πρόεδρος, από την στιγμή που εξελέγη από τους πολίτες. Θεωρείται πολιτικά κάκιστη κίνηση, που δεν συνάδει με το προφίλ μίας νέας, ανερχόμενης δύναμης στα κοινοβουλευτικά δρώμενα και στέλνει εσφαλμένα μηνύματα προς τα έξω.

Σύμφωνα, πάντως, με τις πληροφορίες του REPORTER, η συμφωνία αυτή όντως υπήρξε και μάλιστα έγινε πριν από αρκετούς μήνες. Όταν αποφάσισαν να ενώσουν δυνάμεις η ΔΗΠΑ και η νεοϊδρυθείσα, τότε, πλατφόρμα των στελεχών που έφυγαν από το ΔΗΚΟ, η αρχική πρόθεση ήταν ο Μάριος Καρογιάν να υποβάλει υποψηφιότητα στην επαρχία Πάφου. Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου και με πιο προσεκτικές εκτιμήσεις, αποφασίστηκε ότι θα ήταν ορθότερο να κατέλθει ως υποψήφιος στην οικεία επαρχία του, αυτή της Λεμεσού.

Το γεγονός αυτό προξενούσε πρόβλημα, υπό την έννοια ότι ο Άγγελος Βότσης, ένα ιδιαίτερα δυνατό χαρτί, που απέδειξε στο παρελθόν την εκλεξιμότητά του, πολύ πιθανόν θα έμενε εκτός Βουλής, όπως και έγινε. Για να αποφευχθεί αυτό, υπήρξε προφορική συμφωνία ότι, σε περίπτωση μη εκλογής του, ο Μάριος Καρογιάν θα του παρέδιδε την έδρα.

Η απόφαση να κατέλθει ο κ. Καρογιάν στη Λεμεσό, μάλιστα, φαίνεται ότι είχε προκαλέσει και ερωτήματα σχετικά με την πολιτική πορεία που θα είχε ένα ακόμη πρόσωπο που θεωρείτο εκλέξιμο στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού. Πρόκειται για τον πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας Σταύρο Παπαδούρη, ο οποίος συστρατεύτηκε με τη Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων και θεωρείτο μία «ισχυρή μεταγραφή», καθώς το έργο του συμβαδίζει πλήρως με την ανάγκη για προστασία της μεσαίας τάξης, που αποτελεί μία από τις βασικές θέσεις τόσο της πλατφόρμας όσο και της ΔΗΠΑ. Η εκτίμηση αυτή αποδείχθηκε σωστή, καθώς ο κ. Παπαδούρης εξελέγη βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, η συνεργασία του με τους οποίους ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο, τέσσερις μήνες αφότου θεωρείτο σίγουρη η συμπόρευσή του με την Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων.  

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ θα παραμείνει στη Βουλή, καθώς αυτή είναι η επιλογή του κόμματός του, ασχέτως τι προηγήθηκε υπό προεκλογικές συνθήκες. Αν αυτό θα γίνει αποδεκτό ή όχι και αν θα επηρεάσει τη μελλοντική συνεργασία της ΔΗΠΑ με την Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, η οποία μέχρι σήμερα θεωρείτο άψογη και συναγωνιστική, θα φανεί στην πορεία. Η επόμενη μέρα αναμένεται, πάντως, να είναι ενδιαφέρουσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κράτος δικαίου, έρευνα, στέγαση και Μεσόγειος στη δεύτερη ημέρα ακροάσεων των Επιτρόπων
Εκτενή ανασκόπηση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας έκανε ο Πάλμας στο Παρίσι
Ανοικτή επιστολή Ερτούγ σε Μπάιντεν για τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό
«Τρίτη εισβολή»-Εκατοντάδες διαμερίσματα θα ανεγερθούν στο κατεχόμενο Λευκόνοικο
Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ συναντήθηκε με τον τέως Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί
Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου παρουσίασε έκθεση σχετικά με εφαρμογή Σύμβασης για έδρα ΟΗΕ
To ΥΠΕΞ καταδικάζει εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από Β.Κορέα
Επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στο Λονδίνο με επίκεντρο το Κυπριακό
Τη διεκδίκηση έδρας του ΟΗΕ στην Κύπρο συζήτησε η Επιτροπή Εξωτερικών
Νίκος Κοτζιάς: Το Κραν Μοντανά τέλειωσε όταν η Τουρκία έβγαλε ψεύτη τον Γκουτέρες