Τα ανοικτά μέτωπα και ο σύντομος δρόμος για εκμετάλλευση του φυσικού αέριου

Με πρωταρχικό στόχο να μεγιστοποιήσει το αποτύπωμά της στον ενεργειακό χάρτη της ανατολικής Μεσογείου, η Κύπρος εισέρχεται σε μια νέα εποχή. Από τη μια η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που κατάστησε αναγκαία την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο για όλη τη Γηραιά Ήπειρο και την ίδια ώρα η ανάγκη που προκαλούν οι νέες ανακαλύψεις στην περιοχή, υποχρεώνουν τα κράτη της περιοχής, να προβούν σε εκείνες τις ενέργειες για να κεφαλαιοποιήσουν τα κέρδη τους.  

Η τελευταία εξέλιξη σε σχέση με τα ενεργειακά της ανατολικής Μεσογείου, ήταν η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αιγύπτου και Ισραήλ, η οποία ουσιαστικά προβλέπει κάθε φορτίο φυσικού αερίου από την Αίγυπτο και το Ισραήλ προς την ΕΕ θα μπορεί να κατευθύνεται με τη χρήση των υποδομών LNG της Αιγύπτου.

Τα φορτία φυσικού αερίου προς την ΕΕ θα μπορούν να προέρχονται είτε από την Αίγυπτο , είτε από το Ισραήλ είτε από άλλη πηγή της Ανατολικής Μεσογείου περιλαμβανομένων και κρατών μελών της ΕΕ στην περιοχή. Αυτή η πρόνοια, είναι που βάζει έμμεσα και την Κύπρο στην εξίσωση, αφού εντάχθηκε στην εν λόγω συμφωνία προβλέποντας ότι αργά η γρήγορα θα είναι διαθέσιμό προς εξόρυξη το κοίτασμα Αφροδίτη στο Οικόπεδο 12.

Συνεπώς το ένα μέτωπο που εντός του καλοκαιριού αναμένονται εξελίξεις είναι αυτό. Εξάλλου εντός του επόμενου μήνα αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο κλιμάκιο με υψηλόβαθμα στελέχη της Chevron από τις ΗΠΑ, που είναι οι διαχειριστές του εν λόγω θαλασσοτεμαχίου, έτσι ώστε να συμφωνήσουν με το Υπουργείο Ενέργειας για τα επόμενα βήματα, που θα έχουν ως στόχο την όσο το δυνατό πιο σύντομη χρονικά διαδρομή για την εξόρυξη.

Πάντως αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια, αναμένεται να ληφθεί απόφαση για κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει τις ποσότητες από το Αφροδίτη σε ένα από τα δύο διαθέσιμα τερματικά της Αιγύπτου και από εκεί να μεταφέρονται με πλοία LNG προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το δεύτερο μέτωπο είναι αυτό της αμερικανικής ExxonMobil η οποία δραστηριοποιείται σε δύο Οικόπεδα. Τόσο η εταιρεία όσο και η Κυβέρνηση αναμένουν τα τελικά αποτελέσματα από την επιβεβαιωτική γεώτρηση του Γλαύκου, έτσι ώστε να διαπιστώσουν, πρώτον εάν επιβεβαιώνονται οι ποσότητες της πρώτης γεώτρησης και δεύτερον εάν η ποιότητα του φυσικού αερίου είναι τέτοια που ευνοεί την εξόρυξη. Παράλληλα η ExxonMobil, διερευνά τις πιθανότητες για μια νέα γεώτρηση εντός του θαλασσοτεμάχιου πέντε, χωρίς να αποκλείεται κάτι τέτοιο να συμβεί εντός του Φθινοπώρου ή προς το τέλος του χρόνου.

Από εκεί και πέρα σε εξέλιξη βρίσκεται η γεώτρηση της κοινοπραξίας ΕΝΙ-Total στο Οικόπεδο έξι της κυπριακής ΑΟΖ που θα διαρκέσει ακόμη κάποιες εβδομάδες, ενώ με την ολοκλήρωση της ερευνητικής γεώτρησης, η κοινοπραξία θα προχωρήσει με ακόμα μια σε νέο στόχο, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει αποκαλυφθεί.

Ένα άλλο μεγάλο μέτωπο στο οποίο αναμένονται πολύ σύντομα εξελίξεις, είναι σε σχέση με την πρόταση της ελληνικών συμφερόντων εταιρείας Energean για την ανάπτυξη υποδομής FLNG στην Κύπρο στην οποία θα μεταφέρονται με αγωγό ποσότητες φυσικού αερίου από τα οικόπεδα στα οποία είναι αδειοδοτημένη η εταιρεία στην ισραηλινή ΑΟΖ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα χέρια της Πηλείδου η πρόταση για επένδυση 2 δισ. στο Βασιλικό

Η εταιρεία η οποία προχώρησε σε μια σειρά από σημαντικές ανακαλύψεις και κάλυψε τις ποσότητες που προβλέπονται στα συμβόλαια ότι είναι υποχρεωμένη να παρέχει στο κράτος του Ισραήλ, πλέον κοιτάζει προς άλλες αγορές για να προωθήσει τις επιπλέον ποσότητες που ανακαλύφθηκαν, ειδικά στην πιο πρόσφατη ανακάλυψη της στο κοίτασμα «Αθηνά».

Ήδη όπως έγινε γνωστό η υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου έχει στα χέρια της την ολοκληρωμένη πρόταση της εταιρείας και όπως και η ίδια δηλώνει, αναμένεται να απαντήσει θετικά. Η πρόταση της εταιρείας προβλέπει τη δημιουργία αγωγού από την περιοχή του Ολύμπου, δηλαδή από την περιοχή όπου εντόπισε φυσικό αέριο στην ισραηλινή ΑΟΖ, προς την Κύπρο και το Βασιλικό, όπου θα κατασκευαστεί υποδομή FLNG, από την οποία στη συνέχεια πλοία LNG, θα μεταφέρουν φυσικό αέριο προς την Ε.Ε..

Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί άλλη μια σημαντική διαδρομή για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα, από κάθε άλλη διαθέσιμη επιλογή, την ώρα που οι χώρες της Ε.Ε. αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν ενεργειακή επάρκεια για τα επόμενα χρόνια, χωρίς να υπολογίζουν στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Είναι δηλαδή αντιληπτό, ότι τα ανοικτά μέτωπα για την Κύπρο, είναι πολλά και με τους σωστούς χειρισμούς, και κάτω από την πίεση των 27 χωρών της ΕΕ για να διασφαλίσουν επαρκείς ποσότητες τα επόμενα χρόνια, η Κύπρος, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, συνδράμοντας στο μέγεθος των δυνατοτήτων της στην απεξάρτηση από τη Ρωσία και ταυτόχρονα, αποκομίζοντας και τα σχετικά οφέλη που θα έχει για την οικονομία, αλλά κυρίως για το γεωπολιτικό της αποτύπωμα, η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της και η συνδρομή της για τη μεταφορά τους προς την Ευρώπη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αναμένει από τον Τατάρ να ανταποκριθεί επίσημα στις προτεινόμενες ημερομηνίες για συνάντηση η Κυβέρνηση
Τον Ιούνιο το συνέδριο του ΑΚΕΛ με απευθείας εκλογή ΓΓ-«Στοίχημα η ανάκαμψη του κόμματος»
Εξακολουθεί να στηρίζει λύση εντός παραμέτρων των ΗΕ η Βρετανία-Απαντητική επιστολή του Foreign Office
Εθνικό ζήτημα χαρακτήρισε την Κύπρο ο Ακάρ-«Δεν θα υποχωρήσουμε»
Προανήγγειλε συνάντηση ηγετών τον Γενάρη ο Τατάρ, τον Μάρτη στην Ελβετία η διευρυμένη-«Το κύριο μας θέμα η κυριαρχία»
Πρωτοφανείς οι παράλογες διαμαρτυρίες στα κατεχόμενα για το FIR-Ενέκρινε το ΥΠΑΜ για υπερπτήσεις των Γάλλων
Τρυπάνι στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ οι Τούρκοι προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα
Ελτζίλ: Η τουρκική πλευρά εμποδίζει το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης
Υπεγράφη το Κοινό Σχέδιο Δράσης Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας για το 2025
Ενέργεια και περιφερειακή ασφάλεια στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου