Βγαίνει μπροστά η Κυβέρνηση-«Ουδέποτε παρακολουθήθηκε πολιτικός ή δημοσιογράφοι»

Βγαίνει μπροστά η Κυβέρνηση και τοποθετείται στον απόηχο των διαστάσεων που λαμβάνει το ζήτημα των παρακολουθήσεων στην Κύπρο, με αφορμή τις αποκαλύψεις στην Ελλάδα, με το Προεδρικό να δείχνει από τη μια πολιτική εκμετάλλευση του θέματος και από την άλλη να τονίζει πως ουδεμία σχέση έχει η Κύπρος με κακόβουλα λογισμικά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο Ευρωκοινοβούλιο η παραδοχή Δράκου για παρακολουθήσεις-Κατεπείγουσα επιστολή

Σε γραπτή του ανακοίνωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, αναφέρει πως «η διασύνδεση υποθέσεων που είναι άσχετες μεταξύ τους δεν συνιστά τίποτε άλλο παρά προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης, με την οποία επιδιώκεται να συνδεθεί η χώρα μας με φαινόμενα που συμβαίνουν εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας». 

Όπως τονίζει, «στην Κύπρο υφίσταται ένα υγιές νομικό πλαίσιο προστασίας της ιδιωτικής ζωής και του αδιάβλητου των επικοινωνιών των πολιτών, το οποίο, σε συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, συνεχώς ενισχύουμε και αναβαθμίζουμε», ενώ αναφέρει πως η Κυβέρνηση θεωρεί «αναγκαίο τα πολιτικά πρόσωπα και κόμματα να επιδεικνύουν τη δέουσα προσοχή και σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον στα όσα δημοσίως αναφέρουν, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι ο Διοικητής της ΚΥΠ ενημερώνει ανελλιπώς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τις δράσεις και τους στόχους της Υπηρεσίας Πληροφοριών του κράτους που επικεντρώνονται αποκλειστικά και μόνο σε θέματα εθνικής ασφάλειας, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος».

Ως εκ τούτου, συνεχίζει ο κ. Πελεκάνος, «η όποια προσπάθεια να εκτεθεί η χώρα μας με γεγονότα που ουδεμία σχέση έχουν με τα παρεχόμενα λογισμικά, είτε από εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο είτε αλλού, δεν αποτελεί παρά ένα απαράδεκτο και καταδικαστέο λαϊκισμό που χωρίς τεκμηρίωση διασύρει αχρείαστα τη χώρα μας διεθνώς».

Παράλληλα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρει πως «θέλουμε κατηγορηματικά να καταστήσουμε σαφές ότι ουδέποτε κατά την 9ετή διακυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη επιτράπηκε ή έγινε ανεκτή, έστω και εμμέσως, η παρακολούθηση του οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου, πολιτικών κομμάτων, δημοσιογράφων, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και νομοταγών πολιτών. Θέλουμε, επίσης, να επαναλάβουμε πως η Υπηρεσία Πληροφοριών του κράτους επικεντρώνεται μόνο και αυστηρώς στα θέματα που έχουν προαναφερθεί. Ταυτόχρονα τονίζουμε πως ο Διοικητής της ΚΥΠ παραμένει πάντοτε στη διάθεση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων ή των θεσμικών οργάνων της Βουλής, όπως έπραττε μέχρι σήμερα. Η Κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί τον ατεκμηρίωτο λαϊκισμό που κάποιοι προσπαθούν να αξιοποιήσουν σαν αποτέλεσμα γεγονότων που επισυμβαίνουν εκτός Κύπρου». 

Ερωτήματα από ΑΚΕΛ

Νωρίτερα, σε δήλωση του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, ανέφερε πως, «η χθεσινή αντίδραση της κυβέρνησης του Συναγερμού στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων επιτείνει τις υποψίες και τα ερωτηματικά για τον ρόλο της στην υπόθεση. Τα ίδια τα γεγονότα βοούν και συνδέουν ευθέως την Κύπρο με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα και η κυβέρνηση κάνει ότι δεν το αντιλαμβάνεται».

Ο Ταλ Ντίλιαν, εξηγεί ο κ. Κουκουμάς, «είναι βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση του μαύρου βαν στην Κύπρο, έχει στη χώρα μας την έδρα της εταιρίας του που με το λογισμικό της διεξάγονταν οι παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα. Εντούτοις, η κυβέρνηση, αντί να δώσει απαντήσεις ή έστω να διατάξει έρευνα, ζητά ουσιαστικά να μην συζητούμε το θέμα που συνταράσσει την Ελλάδα και είναι στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου», ενώ θέτει μια σειρά από ερωτήματα: 

«Η κυβέρνηση Συναγερμού οφείλει απαντήσεις:

- Γιατί προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σύνδεση της χώρας μας με τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα;

- Γιατί δεν απαντά η κυπριακή εισαγγελία, της οποίας προΐστανται δύο πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Συναγερμού, για την απόφασή της να απαλλαγεί ο Ταλ Ντίλιαν από όλες τις κατηγορίες;

- Ως πότε θα συγκαλύπτουν την σκανδαλώδη σύνδεση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα με τον Ντίλιαν, τον οποίο απάλλαξε από κατηγορίες;

- Γιατί δεν ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση ποια σχέση είχαν οι εταιρίες του Ντίλιαν και το μαύρο βαν με την ΚΥΠ και την Αστυνομία;

- Χρειάζεται ή δεν χρειάζεται να διερευνηθούν οι, γνωστές άλλωστε, σχέσεις των συγκεκριμένων Ισραηλινών πρακτόρων με πολιτικούς της χώρας μας;

«Η κυβέρνηση είτε είναι πολύ βαθιά μπλεγμένη στην υπόθεση παρακολουθήσεων, είτε δεν αντιλαμβάνεται τη δημοκρατική και θεσμική εκτροπή που συνιστούν αυτά τα φαινόμενα, είτε και τα δύο», κατέληξε ο κ. Κουκουμάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γιατί επιβάλλεται να ανοίξει το θέμα παρακολουθήσεων στην Κύπρο

«Οργιάζουν οι φήμες ότι κόμματα αγόρασαν συστήματα παρακολουθήσεων»

Σειρά ερωτημάτων σε σχέση με το σκάνδαλο έθεσε και ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε στη Λευκωσία. Μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδάκης διερωτήθηκε ποια ήταν τα θύματα των παρακολουθήσεων που με βάση τα στοιχεία έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην Κύπρο, ενώ ζήτησε εξηγήσεις σε σχέση με τις φήμες που όπως είπε, «οργιάζουν», ότι πολιτικά κόμματα έχουν αγοράσει τέτοια συστήματα.

«Δυστυχώς η Κύπρος για άλλη μια φορά», είπε ο Δημήτρης Παπαδάκης, σχετίζεται με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων, καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία που εμπλέκεται στο σκάνδαλο παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, έχει ως έδρα την Κύπρο και σχετίζεται άμεσα με το κατασκοπευτικό βαν, το οποίο εντοπίστηκε στη χώρα μας πριν λίγα χρόνια».

Στην Ελλάδα συνέχισε ο Ευρωβουλευτής, «είχαμε παραιτήσεις, διατάχθηκαν έρευνες από Εισαγγελέα σε ανώτατο επίπεδο, ενώ Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφώνησαν για τη σύσταση ειδικής εξεταστικής επιτροπής.

«Δυστυχώς στην Κύπρο», συνέχισε, «φαίνεται ότι και αυτή η υπόθεση έπεσε στα μαλακά. Μέσα σε πλαίσιο συσκότισης, συγκάλυψης και αδιαφάνειας. Ένα θέμα που άπτεται της προστασίας των ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών, παραβίασης του Συντάγματος και των κανόνων του κράτους δικαίου, παραβίασης της Ευρωπαϊκής σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στην Ελλάδα που φαίνεται να συνδέονται με την υπόθεση του βαν στην Κύπρο, επιβάλλουν την εκ νέου ουσιαστική και πλήρη διερεύνηση μακριά από προσπάθειες συγκάλυψης, τόνισε ενώ έθεσε μια σειρά από ερωτήματα, τα οποία όπως είπε, «είναι αμείλικτα και απαιτούν απαντήσεις:

-Από τις μέχρι τώρα έρευνες φαίνεται να έχουν προκύψει στοιχεία παρακολουθήσεων υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Ποιοι ήταν τα θύματα αυτών των παρακολουθήσεων;

-Ποιους έχει προμηθεύσει με συστήματα παρακολουθήσεων υποκλοπών η εν λόγω εταιρεία ή και ενδεχομένως κάποιες άλλες κατασκοπευτικές εταιρείες;

-Οργιάζουν οι φήμες ότι και πολιτικά κόμματα έχουν αγοράσει τέτοια συστήματα παρακολουθήσεων και υποκλοπών. Απαιτούμε απαντήσεις εδώ και τώρα».

Επιβάλλετε, υπέδειξε ο Δημήτρης Παπαδάκης, «η άμεση τοποθέτηση των υποψηφίων, της Βουλής και η άμεση δράση του Γενικού Εισαγγελέα αλλά και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Είναι αδιανόητο, υπογράμμισε, «σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, όπως είναι η Κύπρος, ένα τέτοιο θέμα υψίστης δημοκρατικής και έννομης τάξης, που συνδέεται με παραβίαση κανόνων του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού να αντιμετωπίζεται επιπόλαια, αδιάφορα και πιθανότατα εγκληματικά ύποπτα».

Μάλιστα προειδοποίησε πως, «μια τέτοια αντιμετώπιση θα βυθίσει την Κύπρο σε βαθύτερη ανυποληψία. Και ας μην ξεχνούμε ότι το θέμα των παρακολουθήσεων τυγχάνει εξέτασης από τις αρμόδιες επιτροπές του ΕΚ και αν αποδειχθεί ολιγωρία των κυπριακών αρχών οι πολιτικές ευθύνες θα είναι ασήκωτες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα αποκαλυπτικά emails των Wikileaks από 2014 για χρήση λογισμικού παρακολουθήσεων

Ερωτηθείς εάν ένιωσε σε κάποια στιγμή να παρακολουθείται, ο Δημήτρης Παπαδάκης παρέπεμψε σε σχετικές δηλώσεις του βουλευτή της ΕΔΕΚ, Κωστή Ευσταθίου. «Δεν θα υποκαταστήσουμε τη δουλειά της Αστυνομίας. Εμείς θέτουμε ερωτήματα και προφανώς έχουμε κάποιες υπόνοιες.

Αναφερόμενος στην υπόθεση που προκάλεσε σάλο στην Ελλάδα, ο κ. Παπαδάκης, σημείωσε πως, στην Ελλάδα, «τουλάχιστον υπάρχει νομικό πλαίσιο. Στην Κύπρο πολύ εύκολα μπορούσε κάποιος να πουλήσει λογισμικό χωρίς να υπάρχει κανένα πρωτόκολλο. Από τον Απρίλιο του 2019 έχουμε προχωρήσει με κάποιο πρωτόκολλο; Θα μπορούσε ο κάθε ένας να αγοράσει ένα τέτοιο λογισμικό εν είδει σουπερμάρκετ; Η Κυβέρνηση και τα κόμματα σε συνεργασία θα έπρεπε να προχωρήσουν και να επιλύσουν το θέμα», πρόσθεσε.

Και συνέχισε: «Όλα τα κράτη διαθέτουν συστήματα παρακολούθησης. Το ζήτημα είναι να υπάρχει πλαίσιο, φραγμοί και διαδικασίες. Υπάρχουν αυτά; Ο κάθε ένας μπορούσε να απευθυνθεί σε μια τέτοια εταιρεία;», διερωτήθηκε ο Ευρωβουλευτής του SPD.

Αναφερόμενος στον ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο Δημήτρης Παπαδάκης, επεσήμανε πως ως Κύπρος θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι γιατί θα εξεταστούν όλα. «Ήδη γίνεται αναφορά για την Κύπρο, όπου αναφέρεται ότι εύκολα θα μπορούσε να πωληθεί ένα τέτοιο λογισμικό. Άλλο το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας όπου κάποιος μπορεί να είναι ύποπτος, όμως εκεί περνά από συγκεκριμένες διαδικασίες. Δεν μπορεί ο πολιτικός αντίπαλος να χρίζεται επικίνδυνος», κατέληξε ο Δημήτρης Παπαδάκης.

Ζητά ποινικούς ανακριτές ο Ομήρου 

Διασύνδεση με την Κύπρο με τα "όσα συγκλονιστικά αποκαλύπτονται στην Ελλάδα για παρακολουθήσεις – τηλεφωνικές υποκλοπές πολιτικών και δημοσιογράφων" βλέπει ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος αναφέρει ότι "ο διορισμός ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών γι’ αυτό το τεράστιο σκάνδαλο αποτελεί μονόδρομο".

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Ομήρου αναφέρεται στην υπόθεση με το κατασκοπευτικό βαν που εντοπίστηκε πριν μερικά χρόνια στην Κύπρο με την επισήμανση πως "αποδεικνύεται ότι υπήρξε ο 'πρόδρομος' όλων όσων αποκαλύφθηκαν στην Ελλάδα".

Προσθέτει ότι η εταιρεία «Intellexa» δραστηριοποιείται μεν στην Ελλάδα στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, αλλά έχει την έδρα της στην Κύπρο.

Οπως αναφέρει ο Γιαννάκης Ομήρου, "Κυβέρνηση, Νομική Υπηρεσία και πολιτικός κόσμος έχουν άμεσο και επείγον καθήκον να κινηθούν για την πλήρη διερεύνηση όσων δυστυχώς έχουν συγκαλυφθεί και αποσιωπηθεί όταν εντοπίστηκε η εγκληματική δραστηριότητα παραβίασης του Συντάγματος και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κυπρίων – Ευρωπαίων πολιτών".

Δειτε Επισης