Νέες απειλές Ερντογάν-«Δεν αστειεύομαι, θα πάθετε νέα Μικρασιατική Καταστροφή»

Ένα τουρκικό σόου προκλητικότητας έστησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μαζί με τον κυβερνητικό του εταίρο, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Οι δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι βρέθηκαν στη Σμύρνη για να παρακολουθήσουν τη διακλαδική στρατιωτική πολυεθνική άσκηση «EFES 2022», με τον Τούρκο Πρόεδρο να εξαπολύει ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας και να απειλεί με νέα μικρασιατική καταστροφή, εάν, όπως είπε, οι Έλληνες δεν έρθουν στα σύγκαλά τους.

Πρόκειται για ακόμα ένα κομμάτι στο παζλ της εθνικιστικής προπαγάνδας που συνθέτει η Άγκυρα το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς τόσο η κυβέρνηση της Τουρκίας αλλά και η αντιπολίτευση κρατούν ψηλά τους τόνους με στόχο να κερδίσουν ψήφους ενόψει εκλογών.

Το βασικό σενάριο της στρατιωτικής άσκησης περιλαμβάνει αποβατικές και αεροκίνητες ενέργειες, πραγματικά πυρά, αλλά και πτήσεις drones. Σε προπαγανδιστικό βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο λογαριασμό του τουρκικού υπουργείο Άμυνας, προβάλλονται Τούρκοι στρατιώτες να κάνουν απόβαση σε νησιά και να τα καταλαμβάνουν. 

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες Τούρκοι «αναλυτές» εμφανίζονταν στα ΜΜΕ και υποστήριζαν ότι πρέπει να γίνει κατάληψη ελληνικών νησιών. Μετά την άσκηση αναμένεται οι δύο κυβερνητικοί εταίροι της Τουρκίας να προβούν σε δηλώσεις που πιθανότατα θα ξαναρίξουν κι άλλο λάδι στη φωτιά. Η Αθήνα από την πλευρά της παρακολουθεί με ψυχραιμία την κατάσταση, διαμηνύει πως θα προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και απαντά καταλλήλως. 

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, την Τετάρτη συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση το μπαράζ παραβιάσεων από τουρκικά αεροσκάφη. Χαρακτηριστικά 15 αεροσκάφη – ανάμεσά τους και ένα μη επανδρωμένο – προχώρησαν σε 43 παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου, ενώ σημειώθηκαν και 2 εικονικές αερομαχίες.

Την ίδια ώρα ο Ομέρ Τσελίκ, προχώρησε σε μια άνευ προηγούμενου πρόκληση. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας σε ανάρτησή του στο twitter απειλεί με αισχρό τρόπο γράφοντας: «Μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά» και ανεβάζοντας φωτογραφίες από την άσκηση. 

Την ίδια ώρα τόσο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας όσο και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκαναν - στο περιθώριο της άσκησης - ιδιαίτερα προκλητικές δηλώσεις λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Παράλληλα, τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν σε ζωντανή μετάδοση την αποβατική στρατιωτική άσκηση υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα μήνυμα ισχύος της Αγκυρας, με αποδέκτη την Ελλάδα. 

Εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν

Ίσως στις πιο προκλητικές δηλώσεις που έχει κάνει ποτέ προέβη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  από την Σμύρνη όπου παρακολούθησε την διακλαδική άσκηση EFES 2022. Συγκεκριμένα είπε, «δεν αστειεύομαι, αν δεν αποκρατικοποιήσετε τα νησιά με βάση τις συνθήκες, ο λαός μας είναι αποφασισμένος. Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφή. Αυτές οι κινήσει μπορεί να οδηγήσουν την Ελλάδα σε αυτά που έπαθε και έναν αιώνα πριν», σημείωσε κάνοντας ξεκάθαρη αναφορά στην Μικρασιατική Καταστροφή.

Καλώ την Ελλάδα να αποστρατικοποιήσει τα νησιά που το καθεστώς τους είναι αποστρατικοποιημένο με βάση Συνθήκες, μιλάω σοβαρά, δεν κάνω αστεία, ο λαός μας είναι αποφασισμένος. Ζητώ δικαιοδοσήα για το Καστελόριζο, αλλά εμείς είμαστε πιο κοντά. Ας έρθουν στα συγκαλά τους. Τους προειδοποιώ ότι θα ζήσουν τα ίδια που έζησαν κι έναν αιώνα πριν».

Και πρόσθεσε: «Ο Μητσοτάκης έκανε τουριστική απόβαση στα νησιά. Το Καστελόριζο είναι 600 χλμ μακριά από Ελλάδα και μόνο 40 από Τουρκία. Η Ελλάδα να μείνει μακριά από όνειρα που θα την κάνουν να μετανιώσουν. Στην Κύπρο υποστηρίζουμε δύο κράτη. Θα συνεχίσουμε γεωτρήσεις στη Μεσόγειο. Οι Έλληνες πολιτικοί προσπαθούν να γίνουν ατζέντα με λόγια και ενέργειες παράνομες. Αυτοί που σπαταλούν τους πόρους, τη δύναμη της χώρας τους κ.λπ. θα δώσουν λογαριασμό ενώπιον της ιστορίας. Αντιμετωπίσαμε ψύχραιμα τους πειρασμούς της Ελλάδας, αλλά αυτή η υπομονή μας έχει παρεξηγηθεί».

Αλλά και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος AKP, επιχείρησε να κάνει το άσπρο – μαύρο σε ακόμη ένα θέμα που σηκώνει ψηλά η Άγκυρα, το μεταναστευτικό. Με αφορμή έκθεση της ευρωβουλής που βάλει κατά της Άγκυρας, ο Ομέρ Τσελίκ, ούτε λίγο, ούτε πολύ, κάλεσε την ευρωβουλή να κατακρίνει την Ελλάδα για τους χειρισμούς της στο ζήτημα.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοίμασε και πάλι μια έκθεση για την Τουρκία που είναι εκτός πραγματικότητας και ανεύθυνη. Έδειξαν μια προσέγγιση βασισμένη σε ελληνο-ελληνοκυπριακές θέσεις στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Κύπρου», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Το ΕΚ θα πρέπει να υιοθετήσει μια στάση που να επικρίνει τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν κάνουν αυτά που τις αντιστοιχούν στο θέμα των μεταναστών και να ευχαριστεί την Τουρκία. Θα πρέπει επίσης να προτείνει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ που δεν εκπληρώνουν τις υποσχέσεις τους προς την Τουρκία».

Στο τραπέζι σενάριο για τουρκική απόβαση σε ελληνική βραχονησίδα

Όλα αυτά την ώρα που, γίνονται διαρκείς συσκέψεις στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή και στελεχών του ΥΠΕΘΑ και εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της απόβασης σε βραχονησίδα.

Η Αθήνα έχει επίσης ενημερωθεί πως η Τουρκία έχει ενοχληθεί πολύ από τους χάρτες που δόθηκαν σε πρεσβείες που δείχνουν τις τουρκικές αξιώσεις και επιχειρεί να κάνει και αυτή το ίδιο. Επίσης, κάποιες πληροφορίες που διακινούνται σε διπλωματικούς κύκλους, αναφέρουν πως η Τουρκία ενδεχομένως να προσφύγει στον ΟΗΕ, για καθεστώς των ελληνικών νησιών. Επί του θέματος αυτού, πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ απαντούν: «Η Τουρκία ας κάνει ό,τι θέλει, διότι η κυβέρνηση έχει ενημερώσει, έχει δυνατό διπλωματικό οπλοστάσιο».

Η απάντηση της Αθήνας 

Απαντήσεις στην ακραία προκλητικότητα της Τουρκίας δίνει το υπουργείο  Εξωτερικών με την παρουσίαση 16 χαρτών που  ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947).

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: 

Στην προσπάθεια βαθύτερης κατανόησης από το ευρύτερο κοινό του τουρκικού αναθεωρητισμού, οι συνημμένοι χάρτες απεικονίζουν, με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο, τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις.

Οι χάρτες ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947).

Στη συνέχεια προβάλλονται οι τουρκικές αξιώσεις, όπως αυτές ξεκίνησαν με τις παράνομες αδειοδοτήσεις της κρατικής τουρκικής εταιρίας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο Αιγαίο το 1973, συμπεριλαμβάνουν την προσπάθεια υφαρπαγής από την Ελλάδα της ευθύνης για έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο τη δεκαετία του ‘80, τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» τη δεκαετία του ‘90, την κλιμάκωση με νέες άδειες στην Ανατολική Μεσόγειο, την αποδοχή ως επισήμου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» και φθάνουν μέχρι την τουρκική θεωρία περί του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Οι ανωτέρω χάρτες τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας.

 

  

   

 

  

  

  

  

   

 

  

   

 

  

  

  

 

Δειτε Επισης

Δεσμεύει με Navtex το οικόπεδο 5 της ΑΟΖ η Κύπρος-Διεξάγονται γεωτρήσεις
Αναφορές Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του-«Προσδοκώ στην επίτευξη λύσης»
Η Τουρκία επιχειρεί υφαρπαγή της ΑΟΖ, με ανταλλάγματα στη Συρία-Παραστάσεις Λευκωσίας σε Δαμασκό
Ευχές Προέδρου για τα Χριστούγεννα-«Μαζί αλλάζουμε την Κύπρο, για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα μας»
Μηνύματα για το Κυπριακό στην εγκύκλιο Αρχιεπισκόπου-«Ψευδαίσθηση ότι η κινητικότητα προωθεί μια ορθή λυση»
Οι Τούρκοι κάνουν χάρτες για ΑΟΖ με τη Συρία λες και η Κύπρος δεν υπάρχει
Απαντά για τη συμφωνία Τουρκίας-Συρίας το Προεδρικό-«Θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο»
Απαντά στην Άγκυρα η Αθήνα-«Πρόκειται για ευρωπαϊκά σύνορα, είμαστε σε επικοινωνία με την Κύπρο»
Πληροφορίες ότι η Τουρκία υπογράφει συμφωνία για ΑΟΖ με τη νέα κυβέρνηση της Συρίας
Χρονιά αλλαγών για ΤΑ το 2025-Καθορίζονται καθήκοντα αντιδημάρχων, ανοίγει ζήτημα χορηγιών σε δήμους