Ποιο το μέλλον της ΕΔΕΚ-Τα σενάρια της επόμενης μέρας και ο κίνδυνος Δηκοποίησης

Σε στάση αναμονής, ενόψει των εξελίξεων στο δικαστικό μέτωπο τελούν τα μέλη και τα στελέχη της ΕΔΕΚ, που βιώνουν, άλλοι ως πρωταγωνιστές και άλλοι ως παρατηρητές τις πρωτοφανείς για ένα πολιτικό κόμμα εξελίξεις, που πέραν των υπολοίπων συνεπειών, καταφανέστατα επηρεάζει προς το χειρότερο τη δυναμική και συρρικνώνει τα ποσοστά του, αφού όπως πρώην και νυν στελέχη των σοσιαλιστών παραδέχονται το κόμμα έχει πέσει σε πολιτική ανυποληψία.  

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος πάντως δίνει μια άλλη διάσταση στην κρίση που διέρχεται η ΕΔΕΚ. Με στοιχεία και αριθμούς επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να αποδείξει πως αυτή η κρίση αποτελεί ευκαιρία, αφού στις εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες και ειδικότερα στις Επαρχιακές Συνδιασκέψεις συμμετείχε πολύ μεγαλύτερος αριθμός μελών σε σχέση με αντίστοιχες στο παρελθόν. Πάντως στο Έκτακτο Συνέδριο που διοργανώθηκε την περασμένη Κυριακή συμμετείχαν περίπου 500 με 600 σύνεδροι, σε σχέση με τις περίπου 7200 μέλη που είναι εγγεγραμμένα στο κόμμα, σύμφωνα με μια από τις τρεις εκδοχές του μητρώου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα ανοικτά μέτωπα της σύρραξης-Κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς κόμμα στην ΕΔΕΚ

Στην αντίπερα όχθη ωστόσο η Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη σωτηρία της ΕΔΕΚ έχει τις υπογραφές 607 μελών του κόμματος που τάσσονται ξεκάθαρα κατά των χειρισμών του Μαρίνου Σιζόπουλου, ενώ ανάμεσα τους βρίσκεται ο βουλευτής Ηλίας Μυριάνθους, αλλά και σειρά ιστορικών στελεχών. Συνεπώς αν κάποιος επιχειρούσε να καταγράψει τις δυνάμεις των δύο πλευρών, δύσκολα θα μπορούσε να εξάγει ασφαλές συμπέρασμα, με τα στελέχη ωστόσο που ανήκουν στην ομάδα των διαφωνούντων, να επιμένουν πως καθοριστικό ρόλο, θα παίξει με ποιο μητρώο θα γίνει η οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία στο κόμμα.

Κι αυτό διότι επαναλαμβάνουν, πως στο μητρώο στο οποίο παραδόθηκε στην Επιτροπή Διαπιστευτηρίων, υπήρξαν ξεκάθαρες παρεμβάσεις, με εγγραφή «ψηφοφόρων μιας χρήσης», όπως χαρακτηριστήκαν από τον Γιώργο Βαρνάβα, για να ευνοηθεί η υποψηφιότητα του Μαρίνου Σιζόπουλου. Για αυτό το θέμα ωστόσο, αναμένονται οι τελικές αποφάσεις των Δικαστηρίων, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως καταλύτης των εξελίξεων, ειδικά για το θέμα του μητρώου αλλά και κατ΄ επέκταση με το πώς θα προχωρήσει η ΕΔΕΚ στον απεγκλωβισμό της από την βαθιά εσωστρέφεια, που προκαλεί η παρατεταμένη και πρωτοφανής κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξέφυγαν στην ΕΔΕΚ-Βαρείς χαρακτηρισμοί, σοβαρές κατηγορίες και αλλεπάλληλα πυρά

Μερίδα μελών του κόμματος θεωρούν πως στην εξίσωση της επόμενης ημέρας δεν θα πρέπει να βρίσκονται οι πρωταγωνιστές της σημερινής κρίσης. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως θα ακολουθούσαν εκδικητικές συμπεριφορές, ενώ η εσωστρέφεια και τα εσωκομματικά μαχαιρώματα θα έδιναν και θα έπαιρναν. Θεωρούν δηλαδή πως αν η επόμενη ημέρα βρει τον Μαρίνο Σιζόπουλο ή ακόμα και τον Γιώργο Βαρνάβα στην προεδρία, θα σήμαινε αυτόματα και αποδυνάμωση του κόμματος.

Ωστόσο αν κάποιος επιχειρήσει να αποκρυπτογραφήσει τάσεις και συνιστώσες εντός της ΕΔΕΚ, στην παρούσα φάση, θα βρεθεί ενώπιον δύσκολων εξισώσεων, αφού αυτό που φαίνεται με γυμνό μάτι, ότι δηλαδή υπάρχουν στελέχη υπέρ και κατά της σημερινής ηγεσίας, αποτελεί μια οπτασία στην έρημο. Ανάμεσα στους διαφωνούντες επικρατούν διάφορες τάσεις αφού σημαίνοντα στην ιστορία του κόμματος στελέχη αποστασιοποιήθηκαν, διαγράφηκαν ή απομακρύνθηκαν κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Για παράδειγμα, ο Γιαννάκης Ομήρου και μια ομάδα στελεχών βρίσκονται ουσιαστικά εκτός κόμματος από τη στιγμή που ο πρώην πρόεδρος της ΕΔΕΚ παραιτήθηκε. Κάποια άλλα στελέχη που στήριξαν τον Μαρίνο Σιζόπουλο το 2015, σήμερα βρίσκονται απέναντι του νυν προέδρου της ΕΔΕΚ και δίπλα από τον κ. Ομήρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κόκκινο φως, πράσινο φως στην... ΕΔΕΚ

Πιο ξεκάθαρο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση Παπαδάκη, ο οποίος απομακρύνθηκε από το κόμμα από το Πειθαρχικό στο οποίο συμμετείχαν στελέχη που σήμερα βρίσκονται στους διαφωνούντες με τον Μαρίνο Σιζόπουλο, όπως ο πρώην πρόεδρος της Επαρχιακής Λεμεσού, Λεύκιος Δοράτης, ο οποίος μάλιστα κατέθεσε και σχετική πρόταση για να υπάρξει επανέλεγχος του μητρώου και ο Δώρος Θεοδώρου, ο οποίος γύρισε την πλάτη στο Έκτακτο Συνέδριο της περασμένης Κυριακής.

Είναι ενδεικτικό ότι στελέχη της ΕΔΕΚ που μίλησαν στον REPORTER, ανάφεραν ως χαρακτηριστική φράση που αποτυπώνει την γενική εικόνα, σε ότι αφορά το πολιτικό σκηνικό του κόμματος, πως «στους τυφλούς κυριαρχεί ο μονόφθαλμος». Δηλαδή ανάμεσα στον Μαρίνο Σιζόπουλο και τον Γιώργο Βαρνάβα, οι διαφωνούντες προκρίνουν τον δεύτερο, όχι όμως γιατί είναι σίγουροι πως μπορεί να εμπνεύσει, να ενώσει και να οδηγήσει το καράβι που βυθίζεται μακριά από τα βράχια, αλλά διότι θεωρούν πως θα λειτουργεί πολύ καλύτερα, πιο συναινετικά και δημοκρατικά, από τον ανθυποψήφιο του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ρίζα του προβλήματος και ο τρίτος δρόμος για απεμπλοκή από την κρίση

Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξαν το τελευταίο διάστημα παρασκηνιακά διαβουλεύσεις για να υπάρξει, αναλόγως και των δικαστικών εξελίξεων, μια συντονισμένη προσπάθεια για απεγκλωβισμό από το αδιέξοδο, μέσω μιας τρίτης πρωτοβουλίας που θα λειτουργούσε ως εγγυητής της ενότητας του κόμματος. Όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, κυρίως στο εξωτερικό, ένας πρώην πρόεδρος επιστρέφει, ώστε να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος. Στην ΕΔΕΚ κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί με τον Γιαννάκη Ομήρου να ξεκαθαρίζει με σαφήνεια πως δεν έχει πρόθεση να εμπλακεί ενεργά με το κόμμα.

Για αυτό το λόγο προκρίνουν λύσεις που θα κατάφερναν να ενώσουν παρά να διχάσουν, με το όνομα του Κωστή Ευσταθίου να παραμένει στην κορυφή της σχετικά μικρής λίστας, με πρόσωπα που έχουν το εκτόπισμα και έχουν δείξει μέσα από την ιστορία τους δείγματα γραφής, ενώ λόγω και της απόστασης που διατηρεί από αμφότερες τις πλευρές, μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις. Οι όποιες διαβουλεύσεις, ωστόσο, βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο, αφού όλες οι πλευρές τελούν εν αναμονή των εξελίξεων και γνωρίζουν πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε αυτή την κρίση θα υπάρξουν νικητές και χαμένοι.

Το ζητούμενο για την ΕΔΕΚ, είναι αυτή η κρίση να αποτελεί παρελθόν όσο το δυνατό πιο σύντομα, έτσι ώστε το κόμμα να μπορέσει να βγει από την εσωστρέφεια και να επανενταχθεί με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες στο πολιτικό σκηνικό. Εξάλλου ο ίδιος ο Μαρίνος Σιζόπουλος, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της υποψηφιότητας του, εξέφρασε τη σιγουριά ότι η ΕΔΕΚ στις Προεδρικές που είναι σε 16 μήνες, θα βρίσκεται στην πλευρά των νικητών. Ωστόσο για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει «Δηκοποίηση» στο κόμμα του, δηλαδή δεν θα υπάρξει ένα δεύτερο κόμμα με πρώην στελέχη της ΕΔΕΚ που θα διεκδικούν τη θέση της στο πολιτικό σύστημα (βλ. ΔΗΠΑ-ΣΔΔ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το Συνέδριο του 2001, οι… χρόνιες ασθένειες και η προφητική συμβουλή του γιατρού

Δειτε Επισης

Η δέσμη μέτρων του ΥΠΕΣ για τη στεγαστική πολιτική, η βοήθεια στους νέους και η στήριξη στους ιδιοκτήτες
Δεσμεύει με Navtex το οικόπεδο 5 της ΑΟΖ η Κύπρος-Διεξάγονται γεωτρήσεις
Αναφορές Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του-«Προσδοκώ στην επίτευξη λύσης»
Η Τουρκία επιχειρεί υφαρπαγή της ΑΟΖ, με ανταλλάγματα στη Συρία-Παραστάσεις Λευκωσίας σε Δαμασκό
Ευχές Προέδρου για τα Χριστούγεννα-«Μαζί αλλάζουμε την Κύπρο, για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα μας»
Μηνύματα για το Κυπριακό στην εγκύκλιο Αρχιεπισκόπου-«Ψευδαίσθηση ότι η κινητικότητα προωθεί μια ορθή λυση»
Οι Τούρκοι κάνουν χάρτες για ΑΟΖ με τη Συρία λες και η Κύπρος δεν υπάρχει
Απαντά για τη συμφωνία Τουρκίας-Συρίας το Προεδρικό-«Θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο»
Απαντά στην Άγκυρα η Αθήνα-«Πρόκειται για ευρωπαϊκά σύνορα, είμαστε σε επικοινωνία με την Κύπρο»
Πληροφορίες ότι η Τουρκία υπογράφει συμφωνία για ΑΟΖ με τη νέα κυβέρνηση της Συρίας