Δριμύ κατηγορώ Κυβέρνησης σε ΑΚΕΛ-«Εξισώνουν τον Πρόεδρο με Τατάρ και Ερντογάν»

Το ΑΚΕΛ πιστεύει ότι καταγγέλλοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εξισώνοντας τον με τον Ερντογάν και τον Τατάρ, φέρνει τη λύση πιο κοντά, ενώ την ίδια ώρα αγνοεί τις πραγματικότητες, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «πολύ πρόσφατα το ΑΚΕΛ συγκέντρωσε όλο το διπλωματικό Σώμα στη Λευκωσία και κατήγγειλε τον Πρόεδρο ως συνυπεύθυνο για το αδιέξοδο στο Κυπριακό».

Όπως υπέδειξε ο κ. Πελεκάνος, χθες, ανήμερα της επετείου της Ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, έδωσαν στη δημοσιότητα μία «κοινή δήλωση-πρόσκληση», για εκδήλωση που διοργανώνουν, και στην οποία εξισώνουν όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα, με τον κατακτητή που με θρασύτητα, ακόμη και ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ζήτησε τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο.

«Για το ΑΚΕΛ, η καταγγελία της Τουρκίας σε διεθνή βήματα έχει φτάσει να χαρακτηρίζεται ως "επικοινωνιακό τέχνασμα". Πρόκειται για ένα κείμενο που πραγματικά αγνοεί τις πραγματικότητες και επιχειρεί να εξισώσει την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, με τις θέσεις της τουρκικής πλευράς για δύο κράτη. Αγνοούν ακόμη και το ότι πριν μερικές μέρες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης συμφώνησε ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ για διορισμό Ειδικού Αντιπροσώπου, και ώρες μετά αρνείται να τον αποδεχτεί. Πρόκειται για μία "Κοινή δήλωση" που στις 650 λέξεις της, δεν υπάρχει ούτε μία φορά η λέξη "Τουρκία"».

«Και όχι μόνο αυτό», προσθέτει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. «Εξισώνουν τις παράνομες, απειλητικές, εκβιαστικές στρατιωτικές δράσεις της Τουρκίας στην Αμμόχωστο, στις κυπριακές θάλασσες, στην ξηρά και στον αέρα, που έχουν καταδικαστεί από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, με τις νόμιμες ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ, ταυτόχρονα, εξισώνουν τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας με τη συνεργασία της Κύπρου στο πλαίσιο προγραμμάτων ασφάλειας και συνεργασίας με Ευρωπαίους εταίρους, τις ΗΠΑ και χώρες τις περιοχής, στη βάση μιας θετικής προσέγγισης. Ως "πρώτο μέτρο βελτίωσης του κλίματος", εισηγούνται "άμεσο μορατόριουμ σε όλες τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο". 

Να αναστείλει, δηλαδή, η χώρα μας το νόμιμο ερευνητικό της πρόγραμμα, την ενάσκηση τον καθόλα νόμιμων κυριαρχικών της δικαιωμάτων, και να κάνει το ίδιο η Τουρκία με τις πειρατικές και παράνομες της ενέργειες που έχουν καταδικαστεί πολλάκις από όλο τον κόσμο και για τις οποίες εκκρεμούν ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγγελίες και σχετική συζήτηση για κυρώσεις».

Ο κ. Πελεκάνος, συνεχίζοντας, υπέδειξε πως «το δε χειρότερο είναι πως πιστεύουν ότι καταγγέλλοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εξισώνοντας τον με τον Ερντογάν και τον Τατάρ, φέρνουν τη λύση πιο κοντά. Δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτή είναι η συνταγή της μη λύσης, η συνταγή της μονιμοποίησης της διχοτόμησης. Είναι η συνταγή της απομάκρυνσης από τον ορθολογισμό, αυτή είναι η συνταγή αποθράσυνσης της πλευράς που εκβιάζει, απειλεί και δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει και στρατιωτική βία για να επιβάλει τη θέση της και τις θεωρίες ζωτικού χώρου που επικαλείται. Τους αφήνουμε στην κρίση του κυπριακού λαού».

Η απάντηση του ΑΚΕΛ στον Μάριο Πελεκάνο

Η απάντηση στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου ήρθε από την Ελένη Μαύρου, μέλος του πολιτικού γραφείου του κόμματος. Η κα. Μαύρου ανέφερε πως το βάρος από τους αντιφατικούς και αναποτελεσματικούς χειρισμούς Αναστασιάδη στο Κυπριακό, οδηγεί τους κυβερνώντες σε παραλογισμούς. 

Πρόσθεσε πως την ώρα που ο Ερντογάν, δηλώνει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ότι στηρίζει τις ενέργειες Τατάρ για λύση δύο κρατών και απειλεί ότι «έχουμε κάνει βήματα σε πολλούς τομείς, ιδίως το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και θα συνεχίσουμε να κάνουμε», οι κυβερνώντες αναζητούν εχθρούς εντός των τειχών.

«Έφτασαν στο σημείο να βλέπουν στη μεγάλη εκδήλωση που οργανώνει αύριο το ΑΚΕΛ στην ακριτική Δερύνεια για λύση και επανένωση, καταγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας! Μια εκδήλωση στην οποία δεκάδες οργανώσεις και κόμματα και από τις δυο κοινότητες, ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων του εξωτερικού, θα βροντοφωνάξουν υπέρ της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, απορρίπτοντας την τουρκική κατοχή και τις μεθοδεύσεις λύσης δυο κρατών».

Καταλήγοντας, υπέδειξε πως «δεν είναι όμως στο ΑΚΕΛ που πρέπει να απαντούν. Είναι στους πρόσφυγες, ιδιαίτερα τους Βαρωσιώτες, που βλέπουν την τελευταία ελπίδα για επιστροφή στον τόπο τους να χάνεται. Είναι στη διεθνή κοινότητα που μας βλέπει ως συνυπεύθυνους για το αδιέξοδο. Ας σοβαρευτούν επιτέλους. Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Ο κίνδυνος της οριστικής διχοτόμησης είναι και ορατός και άμεσος».

Πυρά στο ΑΚΕΛ και από ΔΗΣΥ

Πυρά στο ΑΚΕΛ εξαπολύει και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ο οποίος με ανακοίνωση του απάντηση προς το κόμμα της αντιπολίτευσης αναφέρει πως « είναι προφανές ότι εκλείπει από το ΑΚΕΛ το καθαρό μυαλό, την ώρα που η προσπάθεια εκ μέρους όλων των πολιτικών κομμάτων θα έπρεπε να έχει στόχευση προς την Τουρκία και όχι προς το εσωτερικό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Παράλληλα, ο ΔΗΣΥ τονίζει ότι είναι τουλάχιστον ανεξήγητη η στάση του ΑΚΕΛ, «επανειλημμένα, να υποβαθμίζει την προκλητική και παράνομη στάση της Τουρκίας, βάζοντας στον ίδιο παρανομαστή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ειδικότερα μάλιστα ενώπιον του διεθνούς παράγοντα».

Ως εκ τούτου, σημειώνει πως «δεν είναι η Κκυβέρνηση που ψάχνει εχθρούς εντός των τοίχων, αλλά το ΑΚΕΛ που κάνει πολιτική για εσωτερική κατανάλωση. Ειδικότερα τώρα που για ακόμη μια φορά και μόλις πρόσφατα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την πάγια θέση μας στα Ηνωμένα Έθνη για το πλαίσιο λύσης του κυπριακού».

Η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ και η κοινή διακήρυξη

Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα της Αριστεράς, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε πως στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας του για τη σωτηρία της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και την επανένωση του Κυπριακού, το ΑΚΕΛ σε συνεργασία με τα τουρκοκυπριακά κόμματα, Κόμμα Ενωμένης Κύπρου (BKP) και Κόμμα Νέας Κύπρου (YKP) απευθύνθηκε για ενημέρωση σε πολιτικές δυνάμεις του εξωτερικού.

Μέχρι σήμερα, 45 κόμματα του εξωτερικού συνυπογράφουν Κοινή Διακήρυξη με την οποία καταδικάζουν τις ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια και στηρίζουν τον αγώνα του κυπριακού λαού για επανένωση της πατρίδας του.

Στην κοινή διακήρυξη αναφέρεται πως η συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία εδώ και σαράντα επτά χρόνια είναι απαράδεκτη «και υποστηρίζουμε ότι πρέπει να τερματιστεί αμέσως. Εκφράζουμε την ολόπλευρη υποστήριξη και αλληλεγγύη μας στον αγώνα όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που επιδιώκουν την επανένωση του κράτους τους μέσα από τη συμφωνημένη βάση λύσης της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Καταδικάζουμε τις εντεινόμενες αρνητικές ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κύπρου, όπως αυτές εκφράζονται με τη δημιουργία νέων τετελεσμένων εντός και γύρω από το νησί. Οι πρόσφατες και κλιμακούμενες αρνητικές εξελίξεις στα Βαρώσια, στην περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου, είναι εξαιρετικά ανησυχητικές και υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που στοχεύουν στην ανατροπή τους. Τονίζουμε ότι οι τουρκικές προκλήσεις και παράνομες ενέργειες εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τη μόνιμη διαίρεση των Κυπρίων και της κοινής τους πατρίδας».

Επιπρόσθετα, αναφέρουν πως καταδικάζουν τις απαράδεκτες παρεμβάσεις της Τουρκίας εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητα οι οποίες στοχεύουν στην αποσιώπηση των δημοκρατικών θέσεων της τουρκοκυπριακής κοινότητας, απειλούν την κοινοτική τους ύπαρξη, υποθάλπουν την οικονομική και πολιτισμική αφομοίωση των Τουρκοκυπρίων και επιχειρούν να σιγήσουν τις φωνές των Τουρκοκυπρίων που αντιστέκονται στις επιβουλές της τουρκικής κυβέρνησης.

Όσον αφορά το θέμα των Βαρωσίων, όπως αναφέρουν, θέλουν να υπενθυμίσουν, μεταξύ άλλων:

- Την παράνομη κατοχή της πόλης της Αμμοχώστου από το 1974, μέρος της οποίας περιφράχτηκε και έκτοτε παραμένει ακατοίκητο και υπό τον απευθείας έλεγχο του Τουρκικού στρατού,

- Τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου του 1979 μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, καθώς και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ), ιδίως τα Ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992),

- Τη θέση των Ηνωμένων Εθνών ότι η ευθύνη για το στάτους κβο στα Βαρώσια ανήκει στην Τουρκία, περιλαμβανομένης της ευθύνης για οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του καθεστώτος τους κατά παράβαση της Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου του 1979 και των σχετικών Αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών,

- Τη συμπερίληψη των Βαρωσίων μεταξύ των περιοχών που θα μεταφερθούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση μετά τη συνολική λύση, σε όλους τους χάρτες που είχαν εισαχθεί σε προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων.

- Την Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 23ης Ιουλίου 2021, η οποία καταδικάζει την πρόσφατη ανακοίνωση των Τούρκων και Τουρκοκυπρίων ηγετών για το περαιτέρω άνοιγμα του περιφραγμένου μέρους της Αμμοχώστου (Βαρώσια), ζητά την άμεση αναστροφή αυτής της πορείας ενεργειών και την ανατροπή όλων των βημάτων που έχουν γίνει για τα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020. Μαζί με την έκφραση της απογοήτευσης για τις μονομερείς αυτές ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του Συμβουλίου, επαναβεβαιώνεται η δέσμευση στη συμφωνημένη βάση λύσης.

- Τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 9ης Οκτωβρίου 2019, η οποία υπενθυμίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων όπως ορίζεται στα προηγούμενα ψηφίσματά του και επαναλαμβάνει ότι δεν μπορούν να γίνονται ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με τα εν λόγω ψηφίσματα, καθώς επίσης και τη δήλωσή του της 9ης Οκτωβρίου 2020, η οποία αποδοκιμάζει τη μονομερή ενέργεια της Τουρκίας να «ανοίξει» μέρος της περιοχής στις 8 Οκτωβρίου 2020,

- Τις αποφάσεις διεθνών οργανισμών που καλούν την Τουρκία να μεταβιβάσει την περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να απέχει από ενέργειες που αλλοιώνουν τη δημογραφική ισορροπία στο νησί μέσω οποιασδήποτε πολιτικής παράνομου εποικισμού,

- Τις δηλώσεις διεθνών οργανισμών και κρατών που εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τις μονομερείς αποφάσεις της Άγκυρας να προχωρήσει στο «άνοιγμα» των Βαρωσίων, αρχικά από τις 8 Οκτωβρίου 2020 και πιο πρόσφατα από τις 20 Ιουλίου 2021,

«Λαμβάνοντας υπόψη τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης στα Βαρώσια και τις τεράστιες επιπτώσεις της στη συνολική λύση του Κυπριακού, απαιτούμε,

1.     Τον άμεσο τερματισμό όλων των καταδικαστέων μονομερών ενεργειών που μεταβάλλουν το προσωρινό στάτους κβο των Βαρωσίων κατά παράβαση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και που επιδιώκουν να προετοιμάσουν την περιοχή για τον παράνομο εποικισμό της.

2.     Την επιστροφή στα Βαρώσια των νόμιμων κατοίκων τους μετά την αδιαπραγμάτευτη μεταφορά της περιφραγμένης περιοχής υπό τον έλεγχο της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, όπως προβλέπεται στα προαναφερθέντα Ψηφίσματα. 

3.     Τον τερματισμό όλων των τουρκικών παράνομων ενεργειών που αυξάνουν περαιτέρω τις εντάσεις στο νησί και γύρω από αυτό, δημιουργούν νέα διχοτομικά τετελεσμένα και υπονομεύουν τις προοπτικές επανέναρξης απευθείας και ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες συνιστούν τη μόνη διαθέσιμη οδό για την επανένωση της Κύπρου και του λαού της.

4.     Την άμεση επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στη συμφωνημένη βάση λύσης της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα και μία και μόνη ιθαγένεια, με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς επίσης και από το σημείο που σταμάτησαν στο Κράνς Μοντανά το 2017∙ συνεπώς, στη βάση της Κοινής Διακήρυξης των δύο ηγετών του 2014, του Πλαισίου των Έξι Σημείων του κ. Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου 2017 και των συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν μέχρι το τέλος της Διάσκεψης. Οι υπαναχωρήσεις των τελευταίων τεσσάρων χρόνων υπήρξαν αντιπαραγωγικές ως προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και ταυτόχρονα οδήγησαν σε όξυνση του εθνικισμού και σωβινισμού».

Καταλήγοντας, στη κοινή διακήρυξη αναφέρεται ότι σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον της Κύπρου, «θα θέλαμε να επαναλάβουμε την υποστήριξή μας προς το λαό της, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους οι οποίοι συνεχίζουν να αγωνίζονται για να φέρουν την ειρήνη σε ένα νησί που πλήττεται από τις συμφορές του πολέμου, για να περιορίσουν τις όποιες ηγεμονικές παρεμβάσεις και να επανενώσουν τη χώρα τους ώστε να κληροδοτήσουν στις επόμενες γενιές ένα ελπιδοφόρο και ευδόκιμο μέλλον». 

Δειτε Επισης

Κράτος δικαίου, έρευνα, στέγαση και Μεσόγειος στη δεύτερη ημέρα ακροάσεων των Επιτρόπων
Εκτενή ανασκόπηση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας έκανε ο Πάλμας στο Παρίσι
Ανοικτή επιστολή Ερτούγ σε Μπάιντεν για τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό
«Τρίτη εισβολή»-Εκατοντάδες διαμερίσματα θα ανεγερθούν στο κατεχόμενο Λευκόνοικο
Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ συναντήθηκε με τον τέως Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί
Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου παρουσίασε έκθεση σχετικά με εφαρμογή Σύμβασης για έδρα ΟΗΕ
To ΥΠΕΞ καταδικάζει εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από Β.Κορέα
Επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στο Λονδίνο με επίκεντρο το Κυπριακό
Τη διεκδίκηση έδρας του ΟΗΕ στην Κύπρο συζήτησε η Επιτροπή Εξωτερικών
Νίκος Κοτζιάς: Το Κραν Μοντανά τέλειωσε όταν η Τουρκία έβγαλε ψεύτη τον Γκουτέρες