Στον εξώστη της δεξιάς πολυκατοικίας... Άνοιξε η παρτίδα των Προεδρικών
06:58 - 11 Σεπτεμβρίου 2021
Η κλεψύδρα παραμονής του Νίκου Αναστασιάδη της Δημοκρατίας γύρισε και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του, έχοντας συμπληρώσει αισίως τους 42 από τους 60 μήνες της δεύτερης θητείας του, με άλλους 18 να υπολείπονται.
Η συζήτηση που διεξαγόταν δειλά δειλά τις προηγούμενες εβδομάδες, έμενε αναπάντητη με τον Δημοκρατικό Συναγερμό να επιλέγει τον μη σχολιασμό, αν και στα κομματικά πηγαδάκια, ήταν στα «top trend» των συζητήσεων. Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο, ο οποίος ξεκαθάρισε πως ο πρώτος λόγος βρίσκεται στον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ως αρχηγός κόμματος και με βάση το καταστατικό, έχει την επιλογή να θέσει υποψηφιότητα, άνοιξε ένα νέο κύκλο συζήτησης για το αν τελικά η διαδοχή Αναστασιάδη θα γίνει τελικά ομαλά, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να παίρνει το... δαχτυλίδι.
Ο ίδιος ο Αβέρωφ Νεοφύτου επέλεξε να μην σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, παραπέμποντας σε επίσημες ανακοινώσεις από το κόμμα. Η τοποθέτηση από την Πινδάρου, έγινε από τον πλέον αρμόδιο, τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, ο οποίος με δήλωση του, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα, ξεκάθαρες. «Πράγματι», είπε ο Δημήτρης Δημητρίου, έχει τις διαδικασίες του, τις οποίες θα ενεργοποιήσει την κατάλληλη ώρα για τις τελικές του αποφάσεις.
Την ίδια ώρα όμως έστειλε και μηνύματα, εντός και εκτός κόμματος, σε σχέση με την παραφιλολογία που αναπτύσσεται, αλλά και την πρόθεση κάποιων να προλάβουν καταστάσεις, γνωστοποιώντας από νωρίς τις προθέσεις τους, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να προλάβουν καταστάσεις. «Και δεν πρόκειται πρόωρες κινήσεις και ενέργειες από οποιονδήποτε, είτε να προκαταλάβουν είτε να επηρεάσουν τις συλλογικές, κομματικές αποφάσεις», υπέδειξε ο Δημήτρης Δημητρίου.
Αναμφισβήτητα, η δήλωση του Δημήτρη Δημητρίου, είχε συγκεκριμένους αποδέκτες. Σε ό,τι αφορά τους αποδέκτες εντός κόμματος, η συγκεκριμένη αναφορά ενδεχομένως να αφορούσε κυβερνητικά ή κομματικά στελέχη, το όνομα των οποίων βρίσκεται ή θέλουν να βρίσκεται στο κάδρο για τις Προεδρικές. Ένα εξ αυτών, είναι το όνομα του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ποτέ δεν έκρυψε ή απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την διαδοχή Αναστασιάδη, αλλά και άλλων στελεχών.
Πρόσφατα, στο μεγάλο, όπως αποδεικνύεται κάδρο, μπήκε και το όνομα του δημάρχου Λευκωσίας, Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη, με τον ίδιο πάντως να δηλώνει πως το άκουσε με έκπληξη. Πάντως, η περίπτωση Γιωρκάτζη είναι ιδιάζουσα, αφενός διότι σε περίπτωση που τελικά αναβληθούν οι εκλογές η θητεία του θα παραταθεί αυτόματα για τουλάχιστον ακόμη δυόμισι χρόνια, μέχρι την άνοιξη του 2024, αφετέρου διότι κάποιες πληροφορίες τον θέλουν να σκέφτεται ακόμα και την παραίτηση του σε περίπτωση αναβολής των δημοτικών εκλογών. Πάντως, ο ίδιος κληθείς να σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες, δήλωσε πως εάν και εφόσον ληφθεί μια τέτοια απόφασή, θα το μελετήσει με κάθε σοβαρότητα και θα αποφασίσει.
Σε ό,τι αφορά τους αποδέκτες εκτός κόμματος, ενδεχομένως να αφορά τα τρία πρόσωπα που ήδη έχουν εκφράσει την πρόθεση τους να εξαγγείλουν υποψηφιότητα το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για τον δικηγόρο Αχιλλέα Δημητριάδη και τον επίσης δικηγόρο Μάριο Ηλιάδη, με τον πρώτο, ωστόσο να διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με το ΑΚΕΛ.
Μια τρίτη υποψηφιότητα που αναμένεται το επόμενο διάστημα να κάνει την εμφάνιση της και μάλιστα ιδιαίτερα δυναμικά, αφού προετοιμάζεται για αυτή τη στιγμή εδώ και καιρό, είναι αυτή του τέως πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνου Χριστοφίδη. Η υποψηφιότητα Χριστοφίδη, θα μπορούσε κάτω από κάποιες προϋποθέσεις να αποτελέσει επιλογή προς εξέταση για την κεντροδεξιά πολυκατοικία, αν και δεν εγκρίνεται από τα «δεξιότερα διαμερίσματα».
Το παράδειγμα της Θεοχάρους
Το σίγουρο όμως είναι πως οποιοσδήποτε εντός και εκτός κόμματος επιλέξει να θέσει τον εαυτό του στη διάθεση του ΔΗΣΥ, για να είναι υποψήφιος στις Προεδρικές Εκλογές, θα πρέπει να το πράξει διά της νόμιμου και ορθοδόξου οδού, που δεν είναι άλλη από τα όσα προβλέπονται στο καταστατικό. Και το καταστατικό προβλέπει πως από τη στιγμή που ο Πρόεδρος του κόμματος εκφράσει το ενδιαφέρον του για δική του υποψηφιότητα, τότε οποιοσδήποτε άλλος ενδιαφερόμενος, θα πρέπει να παίξει μπάλα στην έδρα του Αβέρωφ, δηλαδή να κατέλθει σε εσωκομματικές εκλογές και να ψηφίσουν τα μέλη του κόμματος. Κάτι που συνέβη για τελευταία φορά το 2012, όταν η Ελένη Θεοχάρους στάθηκε απέναντι στον Νίκο Αναστασιάδη.
Μάλιστα, εκείνη η διαδικασία, ίσως να αποτελεί και μάθημα για τους επόμενους, αφού η Ελένη Θεοχάρους, αμφιταλαντευόταν μεταξύ της εξαγγελίας ανεξάρτητης υποψηφιότητας, για να αποφύγει τις εσωκομματικές διαδικασίες και την επιλογή της κομματικής οδού. Εκ του αποτελέσματος, που ήταν συντριπτικό υπέρ του προέδρου του κόμματος και μετέπειτα Προέδρου της Δημοκρατίας, διαφάνηκε πως εάν η κα. Θεοχάρους ήθελε να εκμεταλλευτεί τα ερείσματα που διέθετε τότε εντός της κοινωνίας και ειδικότερα εντός του ΔΗΣΥ, η εξαγγελία ανεξάρτητης υποψηφιότητάς, ενδεχομένως να ήταν η ενδεικνυόμενη. Για την ιστορία, σε εκείνη την εσωκομματική διαδικασία, τα 781 μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ επέλεξαν με 673 ψήφους τον Νίκο Αναστασιάδη, έναντι μόλις 103 της Ελένης Θεοχάρους.
Η περίπτωση του Αβέρωφ
Αναμφίβολα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, έχει να επιδείξει μια αξιοσημείωτη πορεία στην προεδρία του κόμματος. Από το 2013 όταν έλαβε το δαχτυλίδι από τον Νίκο Αναστασιάδη και παρά τα προσκόμματα που βρέθηκαν στον δρόμο του, κατάφερε να κρατήσει το κόμμα πρώτο και ενωμένο, σε δύσκολους καιρούς. Ούτε η φθορά εξουσίας του κυβερνώντος κόμματος, ούτε η οικονομική κρίση, το κούρεμα ή ακόμα και το ζήτημα του ΚΕΠ, κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία του στην προεδρία και ειδικά μετά και το αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, απέκτησε τη δυναμική που χρειαζόταν για το επόμενο βήμα.
Από την άλλη πλευρά, δεν είναι μυστικό, ότι από μια μερίδα πολιτών, ακόμα και από νυν ή πρώην ψηφοφόρους, δεν χαίρει μεγάλης εκτίμησης, αφού τον θεωρούν άνθρωπο που πετυχαίνει ό,τι πετυχαίνει κινώντας τα νήματα στο παρασκήνιο. Εξάλλου περιπτώσεις όπως αυτή του Τίμη Ευθυμίου που κατήγγειλε πως στα έξι χρόνια που ο ίδιος βρισκόταν στο τιμόνι του ΚΟΑΠ, η μόνη φορά που επικοινώνησε μαζί του ο κ. Νεοφύτου, ήταν όταν θα γινόντουσαν προαγωγές, κάνουν ζημιά στο προφίλ που επιθυμεί να κτίσει ο Αβέρωφ Νεοφύτου.
Οι αποφάσεις του ιδίου και κατ΄ επέκταση του ΔΗΣΥ, τοποθετούνται χρονικά με τον νέο χρόνο, οπότε και θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό και με τις προθέσεις των υπολοίπων κομμάτων και υποψηφίων και αφού προηγηθεί ο διάλογος σε σχέση με τους στόχους, τις δυνατότητες και τον αντίκτυπο στους πολίτες μιας τέτοιας υποψηφιότητας. Ο ίδιος πάντως συνεχίζει καθημερινά τις περιοδείες του σε διάφορους δήμους, χωριά και επαγγελματικά υποστατικά παγκύπρια, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει εάν πρόκειται για μια πρώιμη περιοδεία ενόψει προεδρικών ή μια τακτική που θα υιοθετήσει ανεξάρτητα από άλλα ζητήματα για το υπόλοιπο διάστημα που θα είναι πρόεδρος.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Η περίπτωση του Νίκου Χριστοδουλίδη είναι αρκετά πιο περίπλοκη. Ο ίδιος δημόσια ποτέ και πουθενά δεν εξέφρασε την πρόθεση του να εξαγγείλει υποψηφιότητα. Από την άλλη, στις δεκάδες φορές που ρωτήθηκε, δεν αρνήθηκε ότι θα τον ενδιέφερε κάτι τέτοιο. Εξάλλου, δεν είναι λίγοι οι πολίτες που θεωρούν πως πρόκειται για ένα νέο πολιτικό που μπορεί να σταθεί και να προσφέρει από το συγκεκριμένο αξίωμα.
Εάν τελικά ο υπουργός Εξωτερικών αποφασίσει να διεκδικήσει το ύπατο αξίωμα, τότε μπροστά του θα έχει τις δύο επιλογές που περιγράφονται πιο πάνω, δηλαδή να το πράξει θέτοντας τον εαυτό του ενώπιον των κομματικών οργάνων του ΔΗΣΥ, ή εάν θα εξαγγείλει ανεξάρτητη υποψηφιότητα ζητώντας από τα συλλογικά όργανα του ΔΗΣΥ, ή ενδεχομένως και άλλων κομμάτων να εξετάσουν την περίπτωσή του. Εξάλλου, μια υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη, αναμφίβολα μπορεί να χαρακτηριστεί πολυσυλλεκτική σε σχέση με την υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΣΥ, αφού ο ΥΠΕΞ τυγχάνει μεγαλύτερης στήριξης, τουλάχιστον στον Ενδιάμεσο.
Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις
Συνηθίζεται στον Δημοκρατικό Συναγερμό οι τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται τουλάχιστον ένα χρόνο πριν από τη διεξαγωγή των Προεδρικών Εκλογών. Το επόμενο διάστημα, αναλόγως και με την έκβαση άλλων ζητημάτων, όπως είναι η αναβολή ή όχι των δημοτικών εκλογών, θα ακολουθήσουν και οι εξελίξεις. Δεν αποκλείεται σε περίπτωση που τελικά οι εκλογές αναβληθούν, τότε οι εξελίξεις να τρέξουν πιο γρήγορα και πριν το τέλος του χρόνου να υπάρξει ένα πιο ξεκάθαρο τοπίο ενόψει των Προεδρικών Εκλογών σε 18 μήνες.