Έγινε... Τούρκος ο Τατάρ για το ράπισμα από χώρες της Κεντρικής Ασίας-«Να προσέξουν τις σχέσεις με τους Ε/κ»

«Τα τουρκογενή κράτη θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στις σχέσεις τους με την ελληνοκυπριακή πλευρά», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σχολιάζοντας τη συμφωνία που έκαναν το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν και το Τουρκμενιστάν, τα οποία ανήκουν στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο κ. Τατάρ προέβη σε δηλώσεις σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης που είχε στην Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ράπισμα στην Τουρκία από χώρες της κεντρικής Ασίας-«Δύναμη κατοχής στην Κύπρο ο τουρκικός στρατός»

Ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι η συμφωνία που έκαναν οι χώρες αυτές με την ΕΕ είναι «φυσιολογική» και εξέφρασε την άποψη ότι αυτή η κατάσταση προέκυψε επειδή το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν και το Τουρκμενιστάν μπήκαν σε μια τέτοια διαδικασία στο πλαίσιο των σχέσεων τους με την ΕΕ. «Αυτό είναι φυσιολογικό, άλλωστε οι χώρες αυτές έχουν τα δικά τους συμφέροντα και ενδιαφέροντα όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα και τα κράτη τους για διάφορα σχέδια με την ΕΕ. Όπως αναφέρθηκε, υπάρχουν συνεισφορές, καθώς και εμπορικές ευκαιρίες που μπορεί να τους δώσει η ΕΕ», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι οι σχέσεις του ψευδοκράτους με το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν, το Τουρκμενιστάν και άλλα κράτη μέλη στο πλαίσιο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών έχουν επίσης αναπτυχθεί και ισχυρίστηκε ότι ο κύριος στόχος της ΕΕ, η οποία δεν έχει συνάψει τέτοιες σχέσεις σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή μέχρι σήμερα, είναι να αποτρέψει την «τδβκ», η οποία είναι μέλος παρατηρητής του Οργανισμού από το 2022.

Ο κ. Τατάρ επανέλαβε ότι η τουρκική θέση για την Κύπρο είναι η λύση των «δύο κρατών» και ότι αναμένουν από τα τουρκογενή κράτη να δημιουργήσουν σχέσεις με την «τδβκ», όπως δημιουργούν σχέσεις με τους Ελληνοκύπριους.

Περαιτέρω επέστησε την προσοχή στο ενδεχόμενο τα τουρκογενή κράτη να μην έλαβαν υπόψη τους τα άρθρα των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το Κυπριακό, τα οποία περιλαμβάνονται στην τελευταία συμφωνία που υπέγραψαν το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν και το Τουρκμενιστάν με την ΕΕ. Δήλωσε σχετικά «γνωρίζουν πού θα οδηγήσει το αποτέλεσμα αυτών των άρθρων και σε ποιους θα έχουν συνέπειες;».

Ευχόμενος η συμφωνία με την ΕΕ να είναι επωφελής για τα τουρκογενή κράτη, ο κ. Τατάρ είπε ότι «τα τουρκογενή κράτη θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στις σχέσεις τους με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Μπορούν να έχουν σχέσεις με την ΕΕ. Η ΕΕ είναι μια ένωση, αλλά δεν είναι υπό την κυριαρχία των Ελληνοκυπρίων με πληθυσμό 800 χιλιάδων κατοίκων».

Υποστήριξε, επίσης, ότι τα τουρκογενή κράτη μπορούν επίσης να δημιουργήσουν σχέσεις με την ελληνοκυπριακή πλευρά, «αλλά θα πρέπει να είναι προσεκτικά γιατί το παιχνίδι που παίζει η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι εντελώς διαφορετικό». Στην πραγματικότητα, όπως ισχυρίστηκε, «το παιχνίδι που παίζουν οι Ελληνοκύπριοι δεν ταιριάζει στην ανθρωπότητα».

Δήλωσε ότι «μέχρι να καταγραφεί το δικαίωμα και το δίκαιο του κυπριακού τουρκικού λαού από τα τουρκογενή κράτη, θα πρέπει να ειπωθεί στους Ελληνοκύπριους ‘να περιμένουν’».

«Νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει μια μεταχείριση του τύπου 'θα ξανασυναντηθούμε μετά την επίτευξη συμφωνίας'», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Είδε Ολγκίν ο Κόστα και εξέφρασε την πλήρη στήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες λύσης
Συγκάλεσαν επίσημα την νέα πολυμερή τα Ηνωμένα Έθνη για τις 16 και 17 Ιουλίου
Ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό στη μεγάλη δημοσκόπηση του REPORTER την Πέμπτη
Εκλέγηκε το νέο Πολιτικό Γραφείο και η νέα Κεντρική Γραμματέα του ΑΚΕΛ
Μετέβη ξαφνικά στην Άγκυρα ο Ουστέλ-Σχετίζεται με την κρίση για το ««νομοσχέδιο για την οργάνωση της αστυνομίας»
Θεσμοθετείται ο Γενικός Δημόσιος Κατήγορος-Οι αρμοδιότητες του Ελεγκτικού Συμβουλίου
Απαντά στον Δήμο Στροβόλου το ΥΠΕΣ-«Η Κυβέρνηση απορρίπτει τα περί διάκρισης, αβάσιμοι ισχυρισμοί»
Σημαντικές κρίνονται οι επαφές Ολγκίν στις Βρυξέλλες από την Κυβέρνηση-Αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για την πολυμερή
«Δεν είχα σκοπό να στοχοποιήσω την ηγεσία» διευκρινίζει ο Αναστασιάδης-«Δεν θα διστάσω να είμαι αυστηρότερος»
Εξοργισμένη η Κυβέρνηση με το podcast Φειδία με Τατάρ-«Προσπάθεια εργαλειοποίησης από το ψευδοκράτος»