Από το 2013 μέχρι σήμερα-Πώς το χαλλούμι κατοχυρώθηκε ως ΠΟΠ
07:01 - 04 Απριλίου 2021

Ήταν ο άνθρωπος που ξεκίνησε τον αγώνα, πριν οκτώ χρόνια, για να φτάσουμε σήμερα και να λέμε ότι το χαλλούμι είναι κυπριακό προϊόν. Επί δικής του θητείας, ο φάκελος χαλλούμι είχε μεταβιβαστεί, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, όμως λόγω έντονων αντιδράσεων, για χρόνια έμεινε στο ράφι.
Ο Νίκος Κουγιάλης, ο τέως υπουργός Γεωργίας, ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε τις διαδικασίες για να κατοχυρωθεί το χαλλούμι ως κυπριακό προϊόν. Άνοιξε το δρόμο για να φτάσουμε στην ιστορική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2021, που το χαλλούμι και επίσημα ΠΟΠ.
«Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε από το 2013, επί προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη, όταν αναλάβαμε. Αυτές ήταν οι οδηγίες του Προέδρου, ήταν μέσα στο προεκλογικό του πρόγραμμα και στο πρόγραμμα διακυβέρνησής του. Οπότε με σκληρή δουλειά, καταφέραμε το 2014 να καταθέσουμε ένα άρτιο φάκελο, ο οποίος το 2015 είχε δημοσιευτεί και στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σήμαινε ότι είχε ξεπεράσει όλα τα στάδια ελέγχου της Ε.Ε», εξήγησε στον REPORTER, ο τέως υπουργός Γεωργίας.
Στη συνέχεια, όπως υπέδειξε ο κ. Κουγιάλης, αυτός ο φάκελος, για πολιτικούς κυρίως λόγους, αλλά και λόγω των διαφωνιών, κυρίως των Τουρκοκυπρίων, είχε μείνει στα ράφια του γραφείου του κυρίου Γιούνκερ, ο οποίος είχε εμπλακεί τότε. Ο τότε πρόεδρος της Κομισιόν, σε μία επίσκεψή του στην Κύπρο, είχε συνάψει μία προφορική συμφωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον τότε ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί. Ωστόσο, οι διαφορετικές ερμηνείες που έλαβε αυτή η συμφωνία, ως προς το περιεχόμενό της, είχε ως αποτέλεσμα να μείνει στο ράφι.
«Στην πορεία και με την επιμονή του ίδιου του Προέδρου, αλλά και του κύριου Καδή, αυτός ο φάκελος επανήλθε, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την κατοχύρωση, που όντως θεωρώ ότι είναι ορόσημο για την κυπριακή οικονομία. Αρχικά, επειδή προστατεύει το χαλλούμι, το εθνικό μας προϊόν, το μεγαλύτερο εξαγωγικό, αγροτικό μας προϊόν, από το διεθνή ανταγωνισμό και από το μιμιτισμό. Επίσης και επειδή ανοίγονται νέοι ορίζοντες, πλέον, για την κυπριακή αγροτική οικονομία, για τη κτηνοτροφία, αλλά και για το μεταποιητικό τομέα. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων, όσοι έχουν εργαστεί σε αυτόν τον φάκελο και υπηρεσιακοί, άνθρωποι της Κυβέρνησης και είμαι ιδιαίτερα περήφανος που καταφέραμε αυτή την κατοχύρωση».
Ο δρόμος προς την κατοχύρωση δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλλα. Οι έντονες αντιδράσεις από τυροκόμους και παραγωγούς, για την κατοχύρωση, είχαν ως αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η πορεία για την συμφωνία.
«Ο λόγος ήταν ότι οι ποσοστώσεις που προνοεί ο φάκελος, που ήταν 50% και περισσότερο αιγινό και πρόβειο γάλα, θα δυσκόλευε την παραγωγή και εξαγωγή του χαλλουμιού, επειδή δεν υπήρχαν, όπως έλεγαν, οι απαιτούμενες ποσότητες για να παρασκευαστεί όλη αυτή η ποσότητα που εξάγεται σήμερα ή και τότε προς το εξωτερικό. Έγιναν πολλές προσπάθειες για να εμποδιστεί αυτός ο φάκελος. Μέχρι και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια είχαν πάει κάποιοι για να εμποδίσουν την εξέλιξή του και την κατοχύρωσή του, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό και σήμερα έχουμε αυτή την ιστορική απόφαση της Ε.Ε».
Οι αντιδράσεις δεν έχουν σταματήσει. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν αντιδράσεις και φωνές από τους τυροκόμου. «Κάποιες φωνές μπορεί να είναι και δικαιολογημένες, όμως πρέπει να επισημάνουμε ότι ο κανονισμός κατοχύρωσης, στο άρθρο 53 επιτρέπει κάποιες αλλαγές στο φάκελο, ήσσονος σημασίας. Αλλαγές οι οποίες δεν διαφοροποιούν την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, δεν αλλοιώνουν το προϊόν και αυτό αφορά στο σχήμα του χαλλουμιού που παράγεται ή φυλές ζώων που δεν επιτρέπεται να παρασκευάζεται χαλλούμι από το γάλα τους. Θεωρώ ότι σε συντονισμό με το Υπουργείο Γεωργίας και το Υπουργείο Εμπορίου, μπορούν να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα. Θεωρώ ότι μέσα στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, θα μπορούμε να προσαρμοστούμε, θα δημιουργηθούν αυτές οι ποσότητες γάλακτος που απαιτούνται και αυτό το προϊόν, θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό για την οικονομία της Κύπρου».
Σημαντική νίκη για την Κυβέρνηση
Ο τέως υπουργός Γεωργίας χαρακτήρισε την κατοχύρωση του χαλλουμιού και σημαντική πολιτική νίκη της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.
«Είναι πολύ σημαντική πολιτική νίκη της κυβέρνησης, επειδή αυτό το προϊόν κατοχυρώνεται με γεωγραφική περιοχή ολόκληρη την Κυπριακή Δημοκρατία, ακόμη κι εκεί που σήμερα δεν μπορεί να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο και υποχρεώνονται οι Τουρκοκύπριοι παραγωγοί, αν θέλουν να εμπορευτούν αυτό τον προϊόν, να επιτρέψουν τον έλεγχο σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και να εξαγάγουν αυτό το προϊόν από τα νόμιμα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Θα γίνει μία αλλαγή στον κανονισμό της πράσινης γραμμής, για να επιτραπεί η έλευση του χαλλουμιού από τις κατεχόμενες προς τις ελεύθερες περιοχές της Κ.Δ και με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν οι Τουρκοκύπριοι να εμπορευτούν το χαλλούμι».
Ο κ. Κουγιάλης, μάλιστα συνεχάρη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και το κύριο Καδή για το επίτευγμα αυτό. «Θέλω να συγχαρώ επίσης τις κυρίες Παντελάκη και Στυλιανού που ήταν Γενικές Διευθύντριες του Υπουργείου αλλά και πρόεδροι των Συμβουλευτικών επιτροπών για την κατοχύρωση του χαλλουμιού, την κα. Ανδρούλα Γεωργίου που είναι ακόμη η διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας και όλους τους υπηρεσιακούς από το Υπουργείο και από τα άλλα Υπουργεία που έχουν εργαστεί με ζήλο για την κατοχύρωση του χαλλουμιού».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- ΠΟΠ και με βούλα το χαλλούμι-Ιστορική μέρα για την Κύπρο
- Η επόμενη μέρα της κατοχύρωσης του χαλλουμιού και τα τεράστια οφέλη
- Ο ακανθώδης δρόμος προς την κατοχύρωση του χαλουμιού και η... άτεγκτη Ευρώπη
