Επίσκεψη Ράαμπ στην Κύπρο για επαφές στις 4 Φεβρουαρίου με Πρόεδρο, ΥΠΕΞ, Σπέχαρ και Τ/κ ηγέτη

Στην Κύπρο θα βρεθεί για λιγότερο από 24 ώρες ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ, ο οποίος την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου θα έχει, σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα των επαφών του, διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Η άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό, την οποία αναμένεται να συγκαλέσει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και η οποία πιθανότατα να πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου, θα είναι το θέμα που θα κυριαρχήσει στις συναντήσεις του κ. Ράαμπ, του οποίου η χώρα θα εκπροσωπηθεί στη διάσκεψη πιθανότατα από τον ίδιο τον επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, εφόσον αναμένεται ότι οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο, θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

Με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Ράαμπ θα έχει κατ` ιδίαν συνάντηση, γύρω στο μεσημέρι της 4ης Φεβρουαρίου, στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ στη συνέχεια οι δυο Υπουργοί θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών των δυο χωρών. Εκτός από το Κυπριακό και την επικείμενη άτυπη διάσκεψη, αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - Βρετανίας στη μετά το Brexit εποχή, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και περιφερειακά θέματα. Οι δυο Υπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις μετά τις συνομιλίες τους.

Εξάλλου με την κ. Σπέχαρ, την οποία, σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα των επαφών του θα συναντήσει μετά την πρωινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Ράαμπ θα συζητήσει, υπό το φως και της έγκρισης του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) σε σχέση με το έργο και τον ρόλο της ειρηνευτικής δύναμης, στην οποία η Βρετανία έχει πολυάριθμο απόσπασμα.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, ο οποίος θα φθάσει στην Κύπρο το βράδυ της Τετάρτης 3 Φεβρουαρίου θα συναντήσει τον κ. Τατάρ στα κατεχόμενα νωρίς το απόγευμα της 4ης Φεβρουαρίου πριν την αναχώρησή του από το νησί το απόγευμα της ίδιας ημέρας. 

Σημειώνεται πως αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας στην Κύπρο μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο νησί το 2016 ο τότε ΥΠΕΞ και νυν Πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τουρκικά ΜΜΕ: Συνεδρία συμβουλίου πρεσβυτέρων ΟΤΚ στα κατεχόμενα τον Μάιο
Συλλυπητήρια ΠτΔ για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου-«Φάρος ταπεινότητας, συμπόνιας και ειρήνης»
Χάθηκαν στην μετάφραση στα κατεχόμενα για τα πασχαλινά μηνύματα ΠτΔ και Αρχιεπισκόπου-Αντιδράσεις Τατάρ
Προχωρά ο προσυνεδριακός διάλογος στο ΑΚΕΛ-Δεν προκύπτει αντίπαλος για τον Στέφανο
Με αναφορές στο Κυπριακό το πασχαλινό μήνυμα Αρχιεπισκόπου-«Δεν υπάρχουν περιθώρια υποχωρήσεων»
Πολλαπλές συντάξεις, ξενόγλωσσα, έρευνες Αστυνομίας για κυνηγούς-Γεμάτη η ατζέντα της Βουλής
Το πασχαλινό μήνυμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη-«Θα εξαντλήσω κάθε προσπάθεια για οριστική λύση του Κυπριακού»
Το ΕΛΑΜ καταγγέλλει το Ηνωμένο Βασίλειο για έκδοση βίζας στο ψευδοκράτος
Διμερείς συνεργασίες και η επικείμενη τριμερής με Ελλάδα στο επίκεντρο των συναντήσεων Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ
Μετά το Πάσχα εξελίξεις για διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου-Πρώτα συνάντηση διαπραγματευτών