Στο OFF εντός, στο ΟΝ εκτός o διακόπτης των παρακολουθήσεων
06:42 - 23 Αυγούστου 2022
Όσοι γνωρίζουν καλά την επικοινωνιακή σκακιέρα, γνωρίζουν πως ένα σκάνδαλο ξεχνιέται με ένα άλλο, εξού και πολλές φορές υπήρξε και η σχετική τροφοδοσία, ώστε τα βλέμματα να στραφούν προς διαφορετική κατεύθυνση. Από την άλλη, υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν πως ο χρόνος «ξεφουσκώνει» ένα σκάνδαλο και σιγά σιγά τα φώτα της δημοσιότητας σβήνουν, με μόνο κάποια πυροτεχνήματα να εκτοξεύονται κατά καιρούς, χωρίς ωστόσο να παραμένει για πολύ η λάμψη τους. Βέβαια, υπάρχουν και σκάνδαλα που ενδεχομένως να μην βγήκαν στην πραγματική τους διάσταση, ειδικότερα αυτά που οι επιπτώσεις τους, φέρνουν τα πάνω κάτω.
Σε ποια κατηγορία εμπίπτει το ζήτημα των παρακολουθήσεων, είναι κάτι που θα δείξει ο χρόνος, αφού όσο και αν η Κυβέρνηση επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους στον απόηχο του σκανδάλου των υποκλοπών στην Ελλάδα, διαμηνύοντας πως ουδεμία σχέση έχει η Κύπρος, δύσκολα μπορεί να τα καταφέρει, λαμβάνοντας υπόψη πως ο Ταλ Ντίλιαν που εμπλέκεται στην υπόθεση, απασχόλησε έντονα τις Κυπριακές Αρχές με την πολύκροτη υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν, η οποία έκλεισε με διοικητικό πρόστιμο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η έκθεση που συνδέει Κύπρο με παρακολουθήσεις μέσω Pegasus-Αρνείται η Αστυνομία
Ο σάλος γύρω από την υπόθεση δεν λέει να κοπάσει, με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα αλλά και την Κυβέρνηση να δέχεται αλλεπάλληλα πυρά, με αρκετούς να θέτουν το ερώτημα γιατί δεν διορίζονται ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές για έρευνα, με κανένα στην παρούσα φάση να δείχνει διάθεση για κάτι τέτοιο.
Μπορεί η Κυβέρνηση να υπεραμύνεται, δείχνοντας πολιτική εκμετάλλευση του ζητήματος, ωστόσο το κεφάλαιο παρακολουθήσεις αναμένεται να πάρει ακόμη περισσότερες διαστάσεις, αφού στις 30 Αυγούστου, συζητείται ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, όπου ενέγραψε θέμα ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, με αφορμή και την επιστολή της υπουργού Δικαιοσύνης, στην οποία καταγράφεται πρόθεση παρακολουθήσεων στις Κεντρικές Φυλακές.
Παρά τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τις αντιδράσεις που καταγράφονται από τα κόμματα, ειδικότερα του ΑΚΕΛ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε πως η Κύπρος δεν έχει καμία εμπλοκή, σημειώνοντας πως η Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών επικεντρώνεται αποκλειστικά σε θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Ερωτηθείς, εάν υπάρχουν στην Κύπρο μηχανήματα ή λογισμικά για παρακολουθήσεις, ο Μάριος Πελεκάνος ανέφερε πως «υπάρχει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο που συνεχώς αναβαθμίζεται. Η τελευταία αυτή αναβάθμιση ήταν το 2020 σε συνεργασία με τη Βουλή. Επομένως, οτιδήποτε εμπίπτει εντός του νομικού πλαισίου δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης εφόσον είναι εντός της συγκεκριμένης νομοθεσίας».
Στις 30 Αυγούστου ενώπιον της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, αναμένεται να γίνει η πρώτη συζήτηση, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί να επισκεφθεί την Κύπρο για έρευνα, ειδικό κλιμάκιο, το οποίο θα επισκεφθεί και την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως υψηλόβαθμο στέλεχος της NSO, παραδέχθηκε ενώπιον της Επιτροπής, πως το λογισμικό Pegasus πουλήθηκε σε διάφορες Κυβερνήσεις, οργανισμούς και μυστικές υπηρεσίες, ενώ στον απόηχο του σκανδάλου, ο CEO της Ισραηλινής εταιρείας, Shalev Hulio, παραιτήθηκε από τη θέση του. Μάλιστα, στην ανακοίνωση της η εταιρεία, παραδέχθηκε την κατοχή λογισμικών, ωστόσο ανέφερε πως «η τεχνολογία αυτή σκοπό έχει να συμβάλει στη σύλληψη τρομοκρατών, παιδόφιλων και σκληρών εγκληματιών και πωλείται σε ελεγμένους και νόμιμους κυβερνητικούς πελάτες, αν και διατηρεί την εμπιστευτικότητα του πελατολογίου της». Βέβαια, εδώ είναι που προκύπτουν κάποια ερωτήματα. Πώς αγοράστηκαν, με ποιο θεσμικό πλαίσιο και ποιος ελέγχει την χρήση τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πιέσεις εντός και εκτός για παρακολουθήσεις-Στο κάδρο κάθοδος κλιμακίου από ΕΚ
Εν αναμονή της έκθεσης του Ελεγκτή
Απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν και για την επιστολή της υπουργού Δικαιοσύνης, η οποία διέρρευσε στον Τύπο και από σπόντα υπήρξε παραδοχή πως μια ιδιωτική εταιρεία, με την οποία συνεργάζεται το κράτος, έχει σύστημα με το οποίο μπορεί να καταγράφονται τηλεπικοινωνιακά δεδομένα, πράγμα το οποίο προωθούσε στις Κεντρικές Φυλακές, ωστόσο η Διεύθυνση αρνήθηκε, αφού για κάτι τέτοιο χρειάζεται δικαστικό διάταγμα.
Το εν λόγω θέμα, δηλαδή της ανάθεσης και της σύμβασης που υπογράφηκε μεταξύ της ιδιωτικής εταιρείας και της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας, βρέθηκε στο μικροσκόπιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία μελέτησε τις συμβάσεις και κατέγραψε σε έκθεση που αναμένεται να δημοσιευθεί στο τέλος του μήνα, όλα τα στοιχεία για τις ενέργειες που έγιναν ή δεν έγιναν.
Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία είχε αναφέρει πως σε περίπτωση που ενεργοποιείτο η καταγραφή των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, η εμβέλεια του σήματος δεν θα μπορούσε να περιοριστεί μόνο εντός της κλειστής Φυλακής, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να καταγράφονται και τα δεδομένα άλλων πολιτών. Σύμφωνα με την απόρρητη επιστολή που διέρρευσε, το σύστημα θα κατέγραφε το ΙΜΕΙ του κινητού από το οποίο γίνεται η κλήση, το ΙΜSΙ της κάρτας κινητής τηλεφωνίας από το οποίο γίνεται η κλήση, τον τύπο/μοντέλο της συσκευής που χρησιμοποιείται, την ημερομηνία και ώρα της κλήσης και τις συντεταγμένες του τηλεφώνου από το οποίο γίνεται η προσπάθεια για κλήση.
Σημειώνεται, πως με βάση την απόφαση του κατασκοπευτικού βαν, όπου επιβλήθηκε πρόστιμο σχεδόν ένα εκατομμύριο στην εταιρεία, η καταγραφή MAC Adress, IMEI κτλ, θεωρείται παράνομη.
Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται πως στο παρελθόν, στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Ανδρέα για μερικές μέρες οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν πως δεν είχαν σήμα, ενώ το Υπουργείο Μεταφορών επίσημα απολογήθηκε στους κατοίκους λόγω των δοκιμών που γίνονταν. Τον Νοέμβριο του 2019 όταν γίνονταν οι δοκιμές, η τέως υπουργός Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδη, υποχρεώθηκε σε απολογία έναντι των κατοίκων, αφού όπως είπε, έμεινε κατά λάθος αναμμένος ο πομπός του συστήματος απενεργοποίησης των Κεντρικών Φυλακών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δούρειος ίππος το σύστημα των Κεντρικών Φυλακών για παρακολουθήσεις;
Υπάρχουν τεκμήρια λέει ο Γεωργίου
Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου, σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, ανέφερε πως «ρωτήθηκε πριν δύο χρόνια από τον κα. Αλεξάνδρα Ατταλίδου, πριν λίγο διάστημα από τον Κωστή Ευσταθίου και ρώτησα κι εγώ την κ. Στέφη Δράκου, εάν εδώ πέρα υπήρξε η NSO, εάν παρήγαγε το Pegasus, εάν υπάρχουν άλλες εταιρείες που παράγουν παρόμοιου τύπου λογισμικά», προσθέτοντας πως «τα στοιχεία είναι συντριπτικά».
Όπως δήλωσε, «ένα χρόνο πριν τη δολοφονία του Κασόγκι, από τη Λεμεσό επιδεικνυόταν σε αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας, το Pegasus. Έρχεται το βαν για να φέρει τάχατες μετεωρολογικό εξοπλισμό και υποκλέπτει πληροφορίες και δεδομένα από την εταιρεία wispear, του Ταλ Ντίλιαν. Ο κ. Ντίλιαν διαφημίζει από τη Λάρνακα στο Forbes τις δυνατότητες αυτού του λογισμικού. Υπάρχουν στοιχεία από την ΜΚΟ Access Now, ότι οι κυπριακές αρχές έχουν εξετάσει και έχουν εκδώσει άδειες στην εταιρεία Pegasus και αυτά που σας λέω είναι σε εισαγωγικά. Αυτοί οι κύριοι μέσα από τη δημιουργία και την ίδρυση πάρα πολλών εταιρειών με μια δαιδαλώδη διαδικασία για να ξεφεύγουν από τον έλεγχο, δημιουργούσαν μητρικές, θυγατρικές».
Ερωτηθείς ο κ. Γεωργίου εάν υπάρχουν τεκμήρια που να επιβεβαιώνουν την κατοχή παράνομων λογισμικών από την Κύπρο, απάντησε «βεβαιότατα», προσθέτοντας πως «μέσα από την ίδρυση και την παρουσία εταιριών, τις διαδρομές που έκαναν και τρία συγκεκριμένα ονόματα, πίσω από τα οποία κρύβονται όλα αυτά. Ο κ. Ντίλιαν, ο κ. Άβνι, ο κ. Λεβγκόρεν. Όλοι αυτοί συστεγάζονταν στον ίδιο χώρο στη Λάρνακα. Ήταν οι ίδιες εταιρείες που τα παρήγαγαν».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα αποκαλυπτικά emails των Wikileaks από 2014 για χρήση λογισμικού παρακολουθήσεων